2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Normal Doğum ve Sezaryen
MAKALE #7922 © Yazan Dr.Orkun ÇETİN | Yayın Aralık 2011 | 6,169 Okuyucu
Doğum şeklinin tercihinde tıbbi boyutların ötesinde anne adayının sosyal ekonomik ve psikolojik durumunun esas faktör olduğunu düşünüyorum. Anne adaylarının giderek artan oranda sezeryan tercih etmesindeki en önemli sebep, nezaman başlayacağı ve nasıl gelişeceği tam olarak öngörülemeyen normal doğum sürecinin kendisinin ve ailesinin toleransının olmamasıdır.

Doğumun ne yazıkki otobüs yada tren tarifesi gibi zamanı süresi belli değildir,tüm doğa olaylarında olduğu gibi normal doğum da doğanın ona kurduğu saatte başlayacak bireysel özelliklere göre süresi ve ağrının şiddeti belirlenecektir.Bu tamamı öngörülemez süreç anne adayı ve ailesi için dehşet seneryoları ile dolu olabiliyor, oysaki soğukkanlı ve doğal olanı içselleştiren kabullenen ailelerde, bu süreç çok büyük oranda sorunsuz olarak sonlanır.

Diğer önemli faktör kadının sosyal ve ekonomik hayata aktif katılımı ve bu nedenle giderek azalan doğum sayısı, kariyer planlarının öne geçmesi ve buarada biryere sıkıştıran çocuk sahibi olma arzusununda ilk bakışta daha kolaymış gibi gözüken , bebek için doğum travmasının fiziksel ve mental komplikasyonların daha az olduğu ve anne sağlığının göreceli olarak daha kontrol altına alınabildiği için sezeryan tercihi öne geçiyor.

Bunlar dışında normal doğumda anne ve bebek için oluşabilecek komplikasyonlar nedeniyle davaların artması bu konuda devletin normal doğum yaptırın baskısına karşın hekimi kurumsal olarak yanlız bırakması hekim için de daha az sorun oluşturan sezeryan doğuma yönlenmeyi beraberinde getirmiştir.

Ben normal doğumu destekleyen bir hekimim ancak mesleki tecrübelerime dayanarak söyleybilirim ki anne istemezse, aile yeterince soğukkanlı değilse , doğumun yönetimini tamamen doktora ve tıbbi gerekliliklere bırakmıyorsa normal doğum olmaz.

Aslında sezeryan gereklilikleri oldukça azdır; bunlar

** Anne adayının önceki doğumunu sezeryan ile yapması yada rahim amelyatı geçirmiş olması ( myom alınması, doğuştan rahim anomalilerini düzeltme operasyonları )

** Bebekte duruş hatası, pelvise baş değil başka bir kısmın oturması ( makat , yan geliş vb )

** Baş pelvis( çatı ) uygunsuzluğu

**Bebeğin doğum sürecinde kalp atışlarında sebat eden bozulma olması

**Anne adayının çıkımda ıkınmasını engelleyecek hastalıklarının olması ( bazı göz problemleri kontrolsüz yüksek tansiyon, bel fıtığı ve bazı ortopredik problemler

**Çoğul gebeliklerde(genellikle)

**Plasentanın rahim ağzına yerleştiği durumlarda

Anne adayı önceden tesbiti olan bir sorundan dolayı sezeryan olacaksa bunun için 38-39 haftalar idealdir.Sezeryan ameliyatı genel yada epidural anestezi ile yapılabilir .Ameliyat öncesinde en az 6 saat aç ve susuz olarak annne adayı hastaneye yatırılır, barsak temizliği yapılır, damar yolu açılır NST yapılır, ameliyat öncesi gereken kan testleri için kan alınır , anestezi hekimi anne adayını operasyondan 1-2 gün önce yada operasyon günü görür, anne adayının hazırlıkları tamamlandıktan sonra ameliyathanaye alınır.

Sezaryan süresi 30-35 dakikadır , ameliyat bittikten sona 15-20 dakika kadar hasta ameliyathanede istirahat ettikten sonra odasına alınır. Anne odasına alındıktan 10-15 dakika sonra bebeği yanına getirilir ve anne bebeğini emzirmeye başlar.

Anne operasyonu epidural anestezi ile olmuşsa hasta oadaya alındıktan sonra hemen ağızdan sıvı alımına başlayabilir, genel anestezide ise hastanın durumuna göre 4-6 saat sonra ağızdan sıvı alımı başlar , her iki anestezi türünde de doğum sonrası 6 saat geçtikten sonra, hasta ayağa kaldırılıp yürütülür.Sezeryanın ertesi günü hasta dilerse banyo yapabilir, barsak hareketleri başlayıp gaz ve gaita çıkışı olduktan sonra yaklaşık olarak ameliyattan 48 saat sonra hasta taburcu edilir.
Normal doğumun en önemli özelliği anne adayının bir batın cerrahisi geçirmemesidir.

Normal bir doğumdan sonra anne kısa bir dinlenme süresi sonunda normal günlük yaşantısına dönebilmektedir.Tabiki doğum sürecinde anne ve bebek için komplikasyonlar ortaya çıkabilir , bebek kalp atışlarında bozulma nedeniyle yada sürecin beklendiği gibi ilerlememesi, bebeğin başının rotasyon yapmaması gibi nedenlerle sezeryana dönülmesi gerekebilir, ancak bunlar nadir durumlardır.

Normal doğum ağrılarına katlanmak ağrı eşiğine bağlı olarak kişisel değişkenlikler gösterir .Ben rahim açılması henüz 2-3 cm olan ve ağrıya dayanamadığını söyleyen ağrı eşiği düşük hastalarıma epidural anestezi tavsiye ediyorum , epidural anestezi ağrının gerçekte olandan daha az hissedilmesini sağlar, tabiki bu hiç ağrı olmayacak anlamına gelmez.

Normal doğum süreci ilk gebeliklerde yaklaşık olarak 9-12 saattir , anne adayı doğumu başladığı tanısıyla hastaneye yatırıldığında öncelikle lavman yapılarak barsak temizliği sağlanır, damar yolu açılır, gerekirse serum takılır, doktorunuzun önereceği sıklıkta kalp atışları ve ağrının monitorizasyonu sağlanır (NST), bu sürenin hepsi çok şiddetli ağrılarla geçmez genelde 5 cm i geçtikten sonra ağrılar belirgin bir şiddet kazanmaya başlar,rahim ağzı tam açıldığında ( 10 cm ) hasta doğumhaneye alınır , anne adayının genital bölgesi antiseptik sıvılarla temizlenir , steril örtülerle örtülür mesane boşaltılır bebeğin çıkmasını kolaylaştıran ve çıkım esnasında annede oluşabilecek yırtıkları engelleyen epizyotomi denilen işlemin yapılacağı alana lokal anestezi uygulanır.

Bebeğin başı iyice baskı oluşturup çıkımı kabarttığında epizyotomi yapılır, son bir ıkınmayla bebeğin başı doğurtulur ,bebeğin ağzı temizlenir ,ardından bebeğin omuz ve gövdesi doğurtulur , göbek kordonu kesilir ,bebek çocuk doktoruna teslim edilir ,bebeğe çocuk doktorunun müdahelesinin ardından bebek kuru sıcak havluya sarılarak annnesinin yanına getirilir, ten teması sağlanır ,bebek anne memesine tuturulur.

Bu arada bebeğin eşi (plasenta) doğutulur.Ben genel olarak vagen ve rahim ağzının olası yırtıklarının kontrolü ve epizyotomi hattının normal anatomiye uygun tekrar dikilmesi için hafif bir uyku hali sağlayan doğum sonrası anesteziyi tercih ediyorum. Bu tür bir anestezi hem çok yorulmuş olan annenin dikişin travmasından ve stresinden uzaklaştırır, hem de hasta ağrı duymadığı için doktor daha iyi görüp daha iyi onarım yapabilir.

Kısa süren bu işlem ve kanama kontrolü ardından, gerekli temizliği takiben hasta doğumhanede 15 dakika kadar izlendikten sonra odasına alınır .Normal doğum yapan hasta odasına çıktıktan sonra herşeyi yiyip içebilir, ve istediğinde kalkıp dolaşabilir , banyo yapabilir.

Anne odasına gelince bebeği de bebek hemşireleri tafından annenin yanına getirlir ,bebeğin emmesi sağlanır ve işte asıl macera o anda başlar.Normal doğum sonrası 24 saatlik kanama ve diğer olası komplikasyonlar açısından lohusa takip edildikten sonra hastaneden taburcu edilir.

Op. Dr. Orkun ÇETİN






Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Normal Doğum ve Sezaryen" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Orkun ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Orkun ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Orkun ÇETİN Fotoğraf
Dr.Orkun ÇETİN
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Orkun ÇETİN'in Makaleleri
► Normal Doğum mu Sezaryen mi ? Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Normal Doğum ve Sezaryen Op.Dr.Müjde KOYUNCU
► Normal Doğum mu Yoksa Sezaryen mı? Dr.Gökhan GÜMÜŞTAŞ
► Normal Vajinal Doğum Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Normal Doğum ve Seyri Op.Dr.Ayşe DARAMA
► Ağrısız Normal Doğum Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR
► Normal Doğum mu? Sezeryan mı? Dr.Hasan YILDIZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Normal Doğum ve Sezaryen' başlığıyla benzeşen toplam 51 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doğum Sonrası Egzersiz Aralık 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:08
Top