2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Zayıflamada Davranış Evreleri
MAKALE #7926 © Yazan Dr.Fahriye YAZICIOĞLU | Yayın Aralık 2011 | 6,437 Okuyucu
SAĞLIKLI ZAYIFLAMAK

Başarılı kilo kaybı sağlamak, doğru uygulamaların doğru zamanda yapılmasına bağlıdır. Bunun için 5 davranış evresi vardır.
1-tasarlama öncesi
2-tasarlama
3-hazırlık
4-harekete geçme
5-idame

TASARLAMA DÖNEMİ: Kilo vermek ciddi bir planlamayı ve belli aralıklarla kontrolü gerektirir. Bu yüzden sağlıklı beslenme programı ciddiye alınması gereken bir aktivitedir. Zayıflamak isteyen kişi bu programda mutlaka kendi iradesiyle olaya katılmalı ve aktif rol oynamalıdır.

HAZIRLIK DÖNEMİ: Kilo kaybı etkinliği kısa dönemde iyi, uzun dönemde kötüdür. Bu yüzden gerçekçi hedefler koyulmalıdır. Hızlı kilo kaybetmek isteyen kişilere davranış terapisi ile destek olunmalı, hızlı kilo vermenin uzun vadede getireceği sıkıntılar anlatılmalıdır. Hazırlık aşaması iyi yapılmalı, hedef iyi belirlenmelidir.

HAREKETE GEÇME: Her kişinin kendi yaşam tarzına göre ve uygulayabileceği bir beslenme önerilmelidir. Önerilen beslenme tarzı mevcut beslenmeden daha düşük kalorili olmakla kalmayıp kişinin gereksinimlerini karşılamalı ve hacim olarak tatmin edici olmalıdır.

Bu planlama için evde farklı yemek hazırlanmasına gerek yoktur. Daha az miktarlarda tüketilmesi gerektiğinin farkına varılması ve yaşam tarzının değiştirilmesi gerekir. İşin bazı püf noktaları öğretilmeli, bu aktivitenin zevkli ve huzurlu geçmesi sağlanmalıdır. Örneğin liften zengin besinler daha doyurucu olduğu için sık tercih edilmelidir.
Sağlıklı kilo vermek için kilo kaybına yönelik diyet türü, düşük enerjili ama aynı zamanda güncel sağlıklı beslenme kılavuzlarına uygun olmalıdır. Düşük yağlı ya da düşük kalorili diye çok tüketilmemelidir. Düşük yağ içeriği her zaman düşük enerjili demek değildir, mutlaka içeriği okumak gerekir. Birçok ürünün doğal şeklinde yağ içeriği düşüktür. Yoğurt, kahvaltı tahılları, reçel, bal, tüm meyve ve sebzeler vb.
Fazla miktarlarda doymuş yağ ve şeker içeren lif, vitamin ve mineral içeriği yetersiz diyetler obeziteyi daha da arttırır. Uzun süreli, uyumun imkansız olduğu diyetler sağlığı da olumsuz etkiler.

Günlük alınması gereken meyve, sebze, et, süt, karbonhidrat, yağ, su, posanın tüketilmesi sağlık için zorunludur. Günlük enerji gereksinimi ne olursa olsun bunun %10-15’i protein, %55-60’ı karbon-hidrat, %20-25’i yağlardan karşılanmalıdır. Karbonhidratları daha çok tam tahıllardan karşılamak, etin ve sütün az yağlı ya da yağsızından, meyve-sebzenin tazesinden tüketmek gerekir.
Karbonhidratların depo şekli olan glikojen, kan glikozunu belirli düzeyde tutması için gereklidir. Glikoz vücut dokuları için kesintisiz bir enerji kaynağıdır.
Proteinler immun sistemin, enzimlerin, hormonların esas yapısını oluşturur ve büyüme gelişme, hücrelerin sürekliliği için gereklidir.
Yağlar ise enerji deposu olarak kullanılır. Ayrıca vücut ısısını korumak, vitaminlerin emilimini sağlamak, hormon yapımına yardımcı olmak gibi görevleri vardır.
Vitamin-mineraller vücudun çalışmasını düzenleyen fonksiyonların içinde yer alırlar. Pek çoğu enzimlerin bileşiminde yer alarak biyokimyasal olayları yürütürler. Oksijenin taşınması, antioksidan etki, enerji ve hücre oluşumu görevleri vardır.
Yiyeceklerin yavaş yenmesi, çok çiğnenmesi hem daha iyi sindirilmesi için hem de doyuma ulaşmak için çok yararlıdır. Hızlı yenen bir yemekten beynimiz yeteri kadar haz alamaz. Bunun için de daha fazla miktarlarla doyar ya da hiç doymaz. Aslında karnımız patlayacak gibi olmuştur ama beynimiz hala bir şeyler arar yemek için.
Günde 6 öğün mutlaka alınmalıdır. 3 ana öğün(yeterli ve dengeli yemekler), 3 ara öğün(sağlıklı atıştırmalık, meyve ya da süt ürünleri) şeklinde olmalıdır. Sık sık yemekle açlık aşırı olmaz. Çok acıkın-ca ise aşırı ve hızlı yemek yeme olabilir. Bu durum da insülin salınımında aşırı artış buna bağlı olarak ta kan glikoz seviyesinde ve insülinde geçici artış meydana gelir. Kandan dokulara glikoz geçer ve böylece kan glikozunda ani düşüş (hipoglisemi) olur ki bu da tekrar açlık hissine neden olur.

İDAME: Obeziteyi teşvik eden çevreye karşı tedbir almak gerekir. Yemek yemeye alternatif eğlence ve sosyal aktiviteler ayarlanmalıdır.

Hızlı kilo vadeden ticari programların bakış açısı kiloyu koruma yönünde değildir. Kişiler kısa süreli bakış açısını tercih ederlerse kaçınılmaz olarak tekrar kilo alırlar. Genetik faktörler, hareketsiz-lik, hatalı beslenme, bazı hastalıklar idameyi zorlaştırır. Ağırlık artışına eğilim ortadan kalkmayacağı için daima dikkatli olunmalıdır ama pes etmemek gerekir. Bu artış eğilimi yaşam boyu davranış değişikliği ile düzenlenebilir.
Gerek kilo vermek için gerekse diğer sağlık konularında mutlaka bir doktordan danışmanlık almak gerekir. Mesleğinin ne olduğu bilinmeyen ve YAŞAM KOÇU, SAĞLIK KOÇU gibi isimlerle ticaret hayatına atılıp sonrada sağlık konularında danışmanlık yapanlara uymak geri dönüşümü olmayan yollara sürükleyebilir. Doktorlar en azından kişilere zarar vermemek için yemin etmiştir. Üstüne vazife olmayan işlerde kişileri sevk etmesini ve yönlendirmesini bilir.

Dr.FATMA FAHRİYE YAZICIOĞLU
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Zayıflamada Davranış Evreleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Fahriye YAZICIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Fahriye YAZICIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fahriye YAZICIOĞLU Fotoğraf
Dr.Fahriye YAZICIOĞLU
Antalya
Doktor "Tıp Doktoru"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Fahriye YAZICIOĞLU'nun Makaleleri
► Doğum ve Evreleri Dr.Nezih BERKSOY
► Normal Doğumun Evreleri Op.Dr.Şerife Şeniz SÜPÜRTÜLÜ
► Okul Öncesi Dönem Gelişim Evreleri Dr.Dilek YEŞİLBAŞ
► Şeker Hastalığı: Belirtileri, Gelişim Evreleri, Tipleri ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Davranış Bozuklukları Dr.İlhan NAZLISÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Zayıflamada Davranış Evreleri' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► En İyi Diyet Hangisi? Ocak 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:08
Top