2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Rahim Ağzı Yetmezliği
MAKALE #8034 © Yazan Prof.Dr.Cem TURAN | Yayın Ocak 2012 | 28,841 Okuyucu
Servikal yetmezlik (rahim ağzı yetmezliği) ne demektir?

Rahim ağzı yani serviks; rahimin vajinaya açılan en alt noktasıdır. Normal bir hamilelikte rahim ağzı kapalıdır. Rahim ağzının büyüyen bir gebeliği taşıyamayacak kadar güçlü olmaması ve doğum sancıları başlamadan açılması ise servikal yetmezlik (rahim ağzı yetmezliği) olarak adlandırılır.


Rahim Ağzı Yetmezliğinde Teşhis


Servikal yetmezlik tanısı genellikle hastanın daha önceki gebelik veya gebeliklerinde olan problemin sorgulanması sonucu geriye yönelik olarak konan bir tanıdır. Belirgin bir sebep olmaksızın 2. trimesterde yani ikinci 3 ayda (genelde 18-24 haftalar arası) sonlanması genelde servikal yetmezlik tanısı koydurur. Çoğu zaman belirgin bir ağrı çekmeden su kesesinin aniden açılmasını takiben bebeğin ve plasentanın doğması söz konusudur.


Erken Doğum Tehdidi ve erken doğum ile servikal yani rahim ağzı yetmezliğinin ayırımını yapmak zor olabilir. Genelde yetmezliğe bağlı doğumlar 18-24 haftalar arasında olurken, erken doğumlar 26. haftadan sonra görülür. Ayrıca rahim ağzı yetmezliğinde ağrı daha az hissedilirken, erken doğumda kasılmalara bağlı ağrılar daha yoğun olarak hissedilir.


Eskiden teşhis amacıyla gebelik olmayan dönemde rahim ağzındaki açıklığın ölçülmesi kullanılmıştır. Ancak bu yaklaşım yerini ultrason incelemesine bırakmıştır. Gebelik seyri sırasında belirli dönemlerde yapılan vajinal ultrason incelemelerinde rahim ağzı uzunluğunun ölçülmesi ve bebeğin su yani amniyon kesesinin serviks içindeki kanalda oluşturduğu hunileşme ile teşhis konmaktadır.


Tabii ki, bu seri ultrason ölçümleri, hikayesinde yukarıda anlatılan şekilde; ağrısız, 18-24 haftalar arasında doğum olması önemlidir. Ancak hiçbir risk faktörü olmadan da servikal yetmezlik olabileceği unutulmamalıdır.

Servikal yetmezlik nedenleri


Önceki zor doğumlar ya da geç düşükler ile 2.5 aylıktan sonra yapılan kürtajlar rahim ağzında zedelenmeye neden olabilmektedir. Daha nadiren doğumsal anomaliler de servikal yetmezliğe neden olabilir.


Servikal yetmezliğin tedavisi


Servikal yetmezliğin tedavisi cerrahidir. Serklaj (cerclage) adı verilen bir işlem ile rahim ağzı gebelik sonuna kadar kapalı tutulabilir. Burada rahim ağzını çevreleyen bir dikiş geçilerek bağlanır ve serviks torba ağzı gibi büzülür.


Serklaj kimlere yapılır?


Bilinen ve tanısı konmuş servikal yetmezlik varlığında ya da normal kontrollerde servikal yetmezliği düşündüren bulgular saptandığında serklaj konması planlanır.


Kaç tür serklaj uygulaması vardır?


Serklaj acil ya da koruyucu olarak 2 grupta incelenebilir.


Acil serklaj uygulanmasını gerektiren durumlar nelerdir?


- Gebeliğin 28. haftasından önce ve doğumun henüz başlamadığı durumlarda yapılan muayenede rahim ağzında açılma ve incelme saptanması


- Daha önceden erken doğum öyküsü olan gebelerde vajinal utrasonografide serviks uzunluğunun 2 ya da 2.5 cm ya da daha kısa olarak saptanması ya da hunileşme diye tabir edilen bebeğin su kesesinin rahim ağzı kanalına doğru uzanması)


Koruyucu serklaj uygulanmasını gerektiren durumlar nelerdir?

- Daha önceki gebeliği ya da gebelikleri servikal yetmezlik nedeni ile düşük ya da erken doğum ile sonuçlananlar


- Çekilen rahim filminde (HSG) servikal yetmezliği düşündüren bulgular saptananlar


- Serviksle ilgili ameliyat (örneğin geçirilmiş konizasyon) ya da zor doğum öyküsü olması


- 12. haftada yapılan vajinal ultrasonografide serviksin 2 ya da 2.5 cm’den kısa olarak bulunması


Serklaj kaçıncı haftada yapılır?


Acil serklaj durum saptandığı anda yapılmalıdır. Koruyucu serklaj serjklaj ise genellikle gebeliğin 13-14. haftalarında yapılır.


İşlemden önce gebelik yaşı, bebeğin canlı olduğu ve herhangi bir anomalisinin olmadığının ultrason ile tespiti şarttır. Yine işlem öncesi var olan vajinal enfeksiyonlar ile idrar yolları enfeksiyonları mutlaka tedavi edilmelidir.


Serklajın yapılmaması gereken durumlar nelerdir?


- Belli aralıklarla doğum kasılmalarının olması ve bunun sancı ya da ağrı olarak hissedilmesi


- Rahim içinden belirgin kanama olması


- Bebeğin su kesesinde ya da rahim içinde iltihap olması


- Su kesesinin açılmış olması ( Suların Erken Gelmesi )


- Bebekte yaşama ihtimali olmayan anormallik saptanması


Serklaj işlemi nasıl yapılır?


Rahim ağzına serklaj konulması genel anestezi altında yapılan bir işlemdir. İşlem sırasında verilen genel anestezi bebek açısından yüksek risk taşımaz. İşlem genelde 5-10 dakika kadar sürer. Vajina ve serviksin antiseptik sıvılarla temizlenmesinden sonra bant şeklindeki özel dikiş ipliği rahim ağzının rahim ile birleştiği en yakın noktadan çepeçevre geçirilerek sıkıca bağlanır. Bu şekilde rahim ağzı torba şeklinde büzülmüş olur.


Serklajın bir kaç değişik türü olmakla birlikte en sık kullanılan teknik yukarıda anlatılandır ve McDonald usülü serklaj olarak adlandırılır. Rahim kasılmalarını önlemek amacıyla makattan uygulanan fitiller, ağızdan ya da damardan verilen ilaçlar ve antibiotikler uygulanabilir.


İşlem sonrası erken dönemde hafif bir kanama olması normaldir.

Serklaj sütüründen sonra doktorunuz onay verene kadar cinsel ilişkide bulunmak sakıncalıdır.

Etkinliği ne kadardır?


Servikal yetmezlik tanısı kesin ise serkaj konan hastaların %90-95'i gebeliği miada kadar taşıyabilirler.


Serklaj dikişi ne zaman alınır?


Eğer normal vajinal doğum planlanıyorsa dikiş 37. gebelik haftasında alınır. Genelde dikişin alınmasını takiben çok kısa bir sürede Normal Doğum gerçekleşir.


Sezaryen planlanan doğumlarda ise dikiş sezaryen sonrasında alınır.


Serklajın riskleri nelerdir?


- Genel anesteziye bağlı riskler


- Doğum ağrılarının başlaması.


- Su kesesinin yırtılması (Suların Erken Gelmesi )


- Servikal enfeksiyon


- Servikste yırtılma. Eğer dikiş yerindeyken kasılmalar başlar ve fark edilmez ise serviskte yırtılma görülebilir.


Bu risklerin hepsinin son derece görüldüğünü de hatırlatmakta fayda vardır.


Serklajdan sonra hangi durumlarda acilen doktora başvurmak gerekir?


- İşlem sonrası düzenli kasılmalar olması


- Beligin kanama olması


- Ateşin 38 derecenin üzerinde olması


- Kötü kokulu bir vajinal akıntı olması


- Su kesesinin açılması ( Suların Erken Gelmesi )


Özet olarak, çoğu zaman rahim ağzı yetmezliğinin geriye yönelik olarak, yani daha önceden bu sorun nedeniyle erken doğum yapanlarda saptanabildiğini belirtmekte yarar görüyorum. Ancak, her kadın doğum hekiminin rutin gebelik ultrasonu yapılırken, rahim ağzının cm veya mm cinsinden uzunluğunu ölçmesinde fayda olabilir. Ayrıca bu ultrasonografik tetkik sırasında rahim ağzının iç kısmında amnion sıvısının içeri doğru çıkıntı yapacak şekilde hunileşme yapmadığının görülmesi rahim ağzı yetmezliği ihtimalini azaltan bir bulgudur. Ayrıca belirtilmesi gereken bir başka konu da, rahim ağzı yetmezliği tanısı konup, rahim ağzına dikiş atılan anne adaylarının mümkün olduğunca fazla yatak istirahatinde kalmaları, çok fazla ayağa kalkmamaları ve karnın alt kısmından göbeğin alt kısmından aşağıya doğru sarkmayı önleyen göbek korsesi kullanmaları uygun olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Rahim Ağzı Yetmezliği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Cem TURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Cem TURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cem TURAN Fotoğraf
Prof.Dr.Cem TURAN
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Cem TURAN'ın Makaleleri
► Rahim Ağzı ve Rahim Kanseri Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Rahim Ağzı Hastalıkları Op.Dr.Ayşe DARAMA
► Rahim Ağzı Kanseri Taramaları ve Hpv Doç.Dr.Ali İrfan GÜZEL
► Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Dr.Nuray ATACAN
► Rahim Ağzı Kanseri ve Kolposkopi Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Serviks (Rahim Ağzı ) Kanserinde Tedavi Doç.Op.Dr.Polat DURSUN
► Rahim Ağzı Taraması (Smear Testi) Yaptırmak Doç.Op.Dr.Aydın KÖŞÜŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Rahim Ağzı Yetmezliği' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lohusalık Dönemi Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:32
Top