2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Fobi
MAKALE #807 © Yazan Psk.Emir Emre DOĞAN | Yayın Mart 2008 | 6,368 Okuyucu
Sosyal fobi ilk kez 1966’da Marks ve Gelder tarafından diğer anksiyete bozukluklarından ayırt edilmiştir.1970 yılında Isaac Marks basit fobi, agorafobi ve sosyal fobileri ayrı belirti kümelerinde sınıflandırmıştır. Marks’a göre sosyal fobi, sadece insanlar arasındaki etkileşim durumlarıyla sınırlıdır ve diğer kişiler karşısında küçük düşme temeline dayanmaktadır. Toplum içinde hata yapma, bu nedenle küçük düşme ve aşağılanma korkularının fobik belirtilerin temelini oluşturmasıyla sosyal fobi, panik bozukluk ve agorafobiden ayrılmaktadır.

Jerilyn Ross, sosyal fobiklerin bir toplumsal durumla karşılaştıklarında neler hissettiklerini anlatmak için tasarladığı kurguda şunları yazmaktadır:

“Sadece bir saniye için gözlerinizi kapatın ve bir odaya girdiğinizi ve orada bazı arkadaşlarınızı ve meslektaşlarınızı gördüğünüzü düşünün. Birden yere doğru bakıyorsunuz ve üzerinizde hiçbir giysinin olmadığının farkına varıyorsunuz. Büyük bir utanç duyarsınız. Odadan kaçıp gitmek istersiniz. Sanki ölecekmiş gibi olduğunuzu hissedersiniz. Ölmeyi ister gibi bir duygu içine girersiniz. Hiçkimseyi yeniden görmek istemezsiniz.”

Ross’a göre sosyal fobikler başkaları tarafından incelenmeye ve değerlendirmeye tabi tutulacaklarını düşündükleri herkesin önünde konuşmak, yemek yemek, yazı yazmak, genel tuvaletleri kullanmak ve telefon konuşmaları yapmaktan dolayı sıkılır, utanır ve kendilerini aşağılanmış hissederek, korkarlar. Bu kişiler başkaları ile etkileşimde bulunmalarını gerektiren ya da bir eylemi başkalarının yanında yerine getirmeyi gerektiren durumlardan olabildiğince kaçınmaya çalışırlar.

Sosyal fobi her on kişiden birinde yaşamının bir döneminde görülmektedir. Ayrıca sosyal fobi yaşam boyu yaygınlığı en yüksek olan aksiyete bozukluğudur. Yaşam boyu yaygınlığı % 3 ila %13 arasında değişmektedir. Genellikle ergenlik döneminde başlar. Sosyal fobik kişilerin yaklaşık olarak % 40’ında bozukluk 10 yaşından önce başlamıştır. Hastaların % 95’inde ise bozukluk 20 yaşından önce ortaya çıkmıştır. Kadın ve erkeklerde eşit sıklıkta görülmektedir. Sosyal fobik bireyler genellikle toplumun sosyo-ekonomik olarak daha alt sınıflarında yer alırlar. Bu kişilerin birinci dereceden biyolojik akrabalarında sosyal fobi ortaya çıkma olasılığı, sosyal fobisi olmayan kişilerin birinci derecede akrabalarında sosyal fobi gelişme olasılığına göre yaklaşık 3 kat daha fazladır. Dolayısıyla sosyal fobinin ortaya çıkmasında genetik etmenlerin önemli olduğu anlaşılmaktadır.

Ancak çevresel etkenlerin önemi de vurgulanmalıdır. Anne babanın aşırı derecede anksiyoz, koruyucu kollayıcı olması çocuğun özerkleşmesini zorlaştırır. Böyle çocuklar da araştırıcılıktan uzak, bazı şeyleri tek başına başlatıp sonuca ulaştıramayan, bağımsız karar veremeyen, kendi kontrolünü başkalarının eline veren kişiler olurlar. Böylece dıştan gelecek eleştirilere aşırı duyarlı, kendi değeri ve güveni konusunda başkalarından geleceklere bağımlı, kendine güvensiz kişilikler geliştirirler. Sosyal fobik bireylerin aileleri aşırı koruyucu ve kollayıcı olmakla birlikte reddedici de olabilirler. Bu ise bazı kişilerde sosyal fobi gelişimi için psikolojik bir yatkınlık yaratabilir. Anne babaları yeni durumlardan korkar ve bu durumlarda sürekli olarak kaygı duyarlarsa çocuk, bunun doğal bir tepki olduğuna inanabilir ve benzer durumlarda anne babasınınkine benzer tepkiler verebilir.

Sosyal fobinin tedavisinde ilaç tedavisi ile birlikte psikoterapi kullanılmaktadır. Psikoterapide, kişinin fobik uyaranlarla yüzleşmesini temel alan bilişsel davranışçı tedaviler uygulanır. Kişi, fobik uyaranlarla karşılaşması için cesaretlendirilir ve desteklenir.


KAYNAKLAR

Alper, Y., Bayraktar, E., Karaçam, Ö. (2001). Herkes İçin Psikiyatri. İstanbul: Gendaş Yayınları.


Psk. Emir Emre Doğan
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sosyal Fobi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Emir Emre DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Emir Emre DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Emir Emre DOĞAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sosyal Fobi' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Görünmeyen Zincirler Temmuz 2013
► Sizi Daha Mutsuz Yapan Kim? Aralık 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:58
Top