2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadına Şiddet, Çocuğa Şiddettir !
MAKALE #8075 © Yazan Öznur SİMAV | Yayın Ocak 2012 | 6,786 Okuyucu
KADINA ŞİDDET, ÇOCUĞA ŞİDDETTİR !

Hergün televizyonlarda kadına şiddet haberlerini izlemeye artık DUR diyebilsek. Habere değil; habere sebep olan durumlara keşke dur diyebilsek. Herşey zincirin halkaları şeklinde birbirine bağlı. Şiddet deyince hep dövülen, itilen, yüzü gözü moraran kadınlar aklımıza geliyor, ya da hep bu tip şiddeti izliyoruz, televizyonlardan. Sayıları hiç te küçümsenecek boyutlarda değil. Bu tip, şiddete uğramak fiziksel görüntülerle sabit. Birde hiç bir olumsuz görüntü olmadan şiddete uğrayan kadınlar... İşte bunların hiç kimse farkında değil. Görüntüde herşey fevkalade, ama için için o kadının ne yaşadığını bilen yok. Belki günlük yaşamında herkese gülücük bile dağıtıyor. Ya da herkes fiziksel şiddete uğruyor. Ben hiç değilse böyle değilim diye haline şükrediyor. Evim, çocuğum diye bütün varını gücünü, sağlığını ailesi için gözünü kırpmadan harcıyor.
Kadın söylemi genel anlamda hep çalışan kadını akla getiriyor. Yanlış da değil. Çalışan kadın hep dışarıda çalışan kadın değil. Ev kadınları evde oturuyor mu? Eşler tarafından kadına böyle hissettirilmeye çalışılıyor. Kadın kendini bilsede erkek tarafından neredeyse hipnotize ile sen evde oturup, bir işe yaramıyorsun kavramı beynine işletiliyor. Bu şiddet değil mi? Psikolojik yıkım... Ayrıca eşler tarafından küçümsenen, aşağılanan kadınlar...

Çalışan kadınlar tarafından boyut başka çeşit. Dışarıda çalışan kadınlar ise hem evinin tüm işlerini tam kapasite ile yapıyor, hem de dışarıdaki işlerini eksiksiz yapmaya çalışıyorlar. Kazandıkları da yine evine, çocuklarına harcanarak. Ya da kazancı doğrudan eşi tarafından haczedilerek, gasbetilerek... Belki de sinsice kendinin dışarıdaki başka kadınlara harcadığı paralara karşılık, edindiği borçlara eşini KEFİL ederek... Bu erkeklerde karşıdan kibar, kadına saygı gösteren erkek tipini canlandıranlardır. Dürüstlüğü kimseye vermeden, seviyeli! hırsızlık öyküleri anlatırlar. Kendileri sütten çıkmış ak kaşık gibidirler. Bazıları o kadar zengindirler ki! öğünerek, böbürlenerek kadını çalıştırmak istemezler. Yıllar geçer, kadını beş parasız ortada bırakarak ortadan kaybolurlar. Hatta ayrıca da şerefsiz şekilde borca sokarlar.

Kadın tüm bu çilelerini kendi başına çekmek durumundadır. Psikolojik destek alacak parası yoktur. Acaba karnını doyurabiliyor mu? elektrik, su parasını ödeyebiliyor mu?
Kadın, annedir, annelik ise yaşamayanın yeteri kadar anlayamayacağı bir duygudur.
Annelik üzerine konuyu şimdilik detaylandırmak istemiyorum. Yalnız bir soru: Annenin çocuğuna şiddet göstermesi beklenebilir mi? Ama evet, gösterebiliyor. Yıllarca eşinin kahrını çekiyor, ‘’evim, çocuklarım’’ diyor. Her türlü baskıya, fiziksel ve duygusal şiddete dayanıyor. Kadın sabır taşı gibi. Bir yere geliyor, kırılma noktası ile herşey alt üst oluyor, çat deyip çatlıyor. Üzerine titrediği çocukları gözüne görünmüyor.
Yüksek sesle bağırma, kulağını çekme, yüzüne şaplak indirme, saçını çekme, kafasına vurma, terlik fırlatma, çimdirme, kibritle yakma tehditleri, karanlık bir yere kapatma, evden dışarı atma, vücudunun her uzvuna vurma, tekmeleme vs. vs. tüm bu hareketleri kamuya açık yerlerde de görebiliyoruz.

Yapılan bu hareketlerin kaynağına baktığımızda, kadının ailede şiddet gördüğünü anlarız. Genellikle fiziksel şiddet. Sosyoekonomik düzey eksilerde oldukça fiziksel şiddete rastlamak daha mümkün. Kadının tüm öfkesini, ezilmişliğini yansıtabileceği bir varlıktır, çocuğu... Kuvvetlinin kuvvetsize hükmedişi. Koca, iş yerinde, arkadaşına, patronuna, müdürüne kızar; gelir evde hırsını eşinden alır. Çünkü öfkesini rahatlıkla boşaltabileceği bir nesne evde hazır bekliyordur, onu!

Evin tüm işleri yapılmış, çocuklarına bakılmış, erkeğin gözü arkada çocuklarında kalmamış, mükemmel şekilde her türlü ihtiyaçları, okul işleri karşılanmış, ödevleri yaptırılmış. Birde akşam gelince koca azarı, şiddeti...
İşte bu nedenle ‘’KADINA ŞİDDET ÇOCUĞA ŞİDDETTİR !!! ’’ diyorum. Lütfen, biraz insaf, herkes insanca yaşasın, kimse kimsenin yaşamını zehir etmesin.

ÖZNUR SİMAV

ÇOCUK GELİŞİMİ- EĞİTİMİ-PSİKOLOJİSİ UZMANI
Çocuk-aile ve iletişim danışmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadına Şiddet, Çocuğa Şiddettir !" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Öznur SİMAV'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Öznur SİMAV'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Öznur SİMAV Fotoğraf
Öznur SİMAV
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Öznur SİMAV'ın Yazıları
► Kadına Yönelik Şiddet Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Kadına Yönelik Şiddet Psk.Gökçe ÇAKIR ŞAHAN
► Kadına Yönelik Şiddet Nedir? Psk.Furkan YAVUZ
► Kadına Yönelik Cinsel Şiddet Psk.Cengiz TÜRKMEN
► Kadına Karşı Sözel ve Psikolojik Şiddet Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kadına Şiddet, Çocuğa Şiddettir !' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Soma da Göz Göre Göre.. Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:03
Top