2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Nlp (Neuro Lınguıstıcs Programmıng) Nedir? Nlp
MAKALE #8082 © Yazan Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ | Yayın Ocak 2012 | 5,125 Okuyucu
NLP, NEURO LINGUISTICS PROGRAMMING'in baş harflerinin kısaltmasıdır. Bu kelimeleri tek tek inceleyecek olursak; NLP'nin ne olduğu konusunda bilgi sahibi olmaya doğru noktadan başlamış oluruz.

Nöro: Bu sözcük; görme, işitme, koklama, tatma, dokunma ve hissetme gibi nörolojik süreçlerimize işaret ediyordu. Bilgiler bu duyular aracılığıyla beyne ulaşmakta, ardından davranışlar ortaya çıkmaktadır. Nöro aynı zamanda düşünce süreçlerini, fikirler ve olaylar karşısında gösterilen fizyolojik tepkileri de kapsamaktadır.


Linguistik: Bu sözcük, başkalarıyla olan iletişimin temelinde yatan sözlü ve sözsüz dili kullanma ve düşüncelerde gerçekleştirilen değişimle davranışları düzenlemeye işaret etmektedir.


Programlama: Zihnimizin iç programlarını kullanarak düşüncelerimizi ve iletişimimizi belirlediğimiz ve arzuladığımız hedeflere ulaşacak şekilde düzenlemek. Bu sözcük, istenilen sonuçlara ulaşmak için fikirleri ve davranışları organize etme seçiminin insana özgü olduğunu göstermektedir.


NLP, bireyin öznel deneyiminin yapısıyla,


Ne işittiği, ne hissettiği ve nasıl organize edebileceğiyle,


Dış dünyanın birey tarafından nasıl algıladığı ve nasıl filtre edildiği ve bunu dil ile nasıl tanımlayabileceği ve belirli sonuçları üretmek için nasıl davranabileceği ilgilenir.


NLP, mükemmellik ve kaliteyi inceler. Başarılı kişi ve organizasyonların bu başarılı sonuçları nasıl elde ettiklerini araştırarak diğer insanların da aynı ya da benzer sonuçlara ulaşmaları için onlara öğretilebilmenin tekniklerini geliştirir.


NLP, modelleme yapmak için öznel deneyimlerin nasıl yapılandırıldığı, değerler ve inançların neler olduğunu ve duyguların nasıl oluştuğunu araştırır.


NLP, deneyimler sonucunda iç dünyanın nasıl yapılandırıldığını ve olaylara anlam yükleme süreçlerini inceler. Hiçbir olay kendi içerisinde bir anlam taşımadığını, anlamı üretenin insan olduğunu, aynı olaya farklı anlamlar yüklenebileceğini savunur.


Özetle NLP, en iyi iletişimcileri inceleyerek, o insanları modelleme yoluyla pratik araç ve metotlar geliştirmiş ve bireyin sahip olduğu potansiyelin nasıl daha etkin kullanılacağını gösteren stratejiler üretmiştir. Bu stratejiler iş dünyasında, işe alma, eğitim, satış, müzakere ve yönetimde; iş dünyası dışında ise eğitim, terapi, hukuk ve spor alanlarında kullanılmaktadır.


1972 yılında John Grinder (Dilbilim asistanı) ile Richard Bandler (Psikoloji öğrencisi) Kalifornia Üniversitesi’nde tanışıp, arkadaş olmuşlar. Gestalt terapisine ilgi duyan Bandler, arkadaşı Bob Spitzer’ in yayınevi için Fritz Perls’in Gestalt uygulamalarıyla ilgili video kayıtlarını yazıya dökme işini üstlenmiş, aynı zamanda Spitzer’ in evinde Gregory Bateson tarafından düzenlenen Gestalt çalışmalarına katılmıştır.Grinder’in bu konulara karşı çok meraklı olduğunu bilen Bandler arkadaşını bu toplantılara davet etmiş ve ona Gestalt Terapisinin nasıl uygulandığını, arkadaşıda ona kendi bilgilerini ve becerilerini öğretmiş. Böylece John, Richard’ ın yönettiği pazartesi geceleri grup çalışmalarına katılmaya başlamış ve bu çalışmalar sırasında Richard’ı modelleyerek. (Önemli kalıpları, göz hareketlerini, farklı ses tonlamalarını kullanmayı) iki ayda Bandler’ in kalıplarını ve performansını onun gibi uygulayabilir hale gelmiş ve kısa bir süre sonra John, “Hızlandırılmış Mucize” adını verdiği grup çalışmalarını yönetmeye başlamıştır.


Bandler ünlü aile terapisti Virginia Satir’ in Kanada’ da düzenlediği bir ay süren eğitim programını gözlemleme ve videoya çekme işi almış ve iş boyunca küçük kayıt odasında bir yandan video çekerek bir yandan müzik dinleyerek kalmış, son hafta Virginia bir danışmanlık durumu oluşturarak katılımcılardan, o güne kadar edindikleri malzemeleri kullanarak bunu çözmelerini istemiş. Hiçbiri bunu başaramamış, Richard hariç. Kayıt odasından dışarı fırlayan Richard, danışmanlık sorunuyla ilgili görüşlerini açıklamış ve Virginia onu dinledikten sonra “Tamamıyla doğru!” demiş. Böylece, Richard bir anda kendisini, Virginia’ nın terapi kalıplarını öğrenmek için çaba göstermediği halde herkesten daha iyi uygulayan biri durumunda bulmuş ve Satir’ in bazı kalıplarını ondan modelleyerek her geçen gün daha etkili şekilde kullanmaya başlamış.


Frederick Perls ve Virginia Satir’in tedavi kalıplarındaki ortak özellikleri açık bir şekilde gören Bandler ve Grinder dünyaca ünlü hipnoterapist Milton Erickson’ u modelleyerek, onun zengin hipnotik kalıplar koleksiyonunu çalışmalarına katmışlar.


Birbirinden farklı tekniklerle çalışan bu üç terapistin ortak kalıplarını ortaya çıkarmak ve bunları başkalarına aktarmak isteyen Bandler ve Grinder 1976 yılına dek çalışmaları sonucunda elde ettikleri kalıpları etkili iletişim modeline dönüştürdüler ve kendilerine “Biz buna ne isim vereceğiz?” diye sorduktan sonra Neuro Linguistik Programming demeyi uygun gördüler.


NLP’NİN KULLANIM ALANLARI


EĞİTİM ALANINDA NLP


Sınav kaygısından kurtulma,

Sınav anında gereken bilgileri hatırlama
Verimli ders çalışma alışkanlığı kazandırarak okul başarısını artırma
Stres ve stresle başa çıkma
Hafıza teknikleri kullanımıyla hızlı ve tam öğrenme
Bilinçaltı öğrenmeyi ve öğretmeyi kolaylaştırma
Anlamayı hızlandırma
Öğrenmenin önündeki engelleri kaldırma
Öğrencilerin geçmişten gelen öğrenim engellerini kaldırmak
Öğrenen kişileri modelleme
Hedef belirleme
Özgüven ve özsaygı geliştirme

KİŞİSEL GELİŞİM ALANINDA NLP


Davranış değişimi

Stres ve stresle başa çıkma
Öfke kontrolü
Motivasyon, karar verme ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi
Fikirlerin açıkça ve gerektiğinde ortaya konması
İstekleri davranışa dönüştürme becerileri kazanma
İstemediğimiz davranışlardan kurtulma
Mevcut olmayan davranışların kazanılması
Genellemesiz ve stressiz bir yaşam
Self-motivasyon
Yeme alışkanlıklarının değiştirilmesi
Heyecan kontrolü
İç çatışmaların yok edilmesi ve iç barışın sağlanması
Hayır demeyi öğrenme

PSİKOTERAPİ ALANINDA NLP


Kaygı bozuklukları

Davranış değiştirme
Sosyal fobiler
Panik atak
Stres ve stresle başa çıkma
Öfke kontrolü
Fobiler
Yeme bozuklukları
Cinsel sorunlar
Depresyon
Bağımlılıkların giderilmesi ( Sigara, alkol, kumar,vb..)

İŞ DÜNYASINDA NLP


Liderlik

Satış ve Pazarlama stratejileri
İletişim teknikleri
Takım çalışması ve takım ruhunun yükseltilmesi
Ast-üst iletişimi
Müşteri ilişkileri
Strateji geliştirme, uygun stratejileri kullanma becerilerinin geliştirilmesi
Bir bütün olarak öğrenen organizasyonların geliştirilmesi
Motivasyon-Karar-Yaratıcılık stratejileri
Doğru kararların modellenmesi
Başarılı yöneticilerin modellenmesi
Yönetim, satış, pazarlama konusunda ikna kalıpları
Kurumsal koçluk
Finans Koçluğu
Eğitim koçluğu

NLP'DEN KİMLER YARARLANABİLİR?


Eğitimciler- Öğretmenler

Yöneticiler-Liderler
Üst kademe yöneticileri
İnsan kaynakları yöneticileri
Doktorlar-Psikologlar-Psikiyatrlar-Hemşireler-Sağlıkçılar
Antrenörler- Sporcular
Politikacılar
İletişimciler
Öğretim görevlileri
Koçlar
Mentörler
Öğrenciler
Satış elemanları
Ve kendini iletişim alanında geliştirmek isteyen herkes
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Nlp (Neuro Lınguıstıcs Programmıng) Nedir? Nlp" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğba DEMİRÖZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi244 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'ün Yazıları
► Psikolog Nedir,psikiyatrist Nedir ve Ne İş Yaparlar? ÇOK OKUNUYOR Psk.İlhan BOZKURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Nlp (Neuro Lınguıstıcs Programmıng) Nedir? Nlp' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Manüplasyon Ocak 2017
► Empati Kasım 2016
◊ Kıyamet Senaryoları Temmuz 2013
◊ Ticari Zeka Haziran 2013
◊ Hey Tuğba Naber? Nisan 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:27
Top