2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Estetiği Rhinoplasti
MAKALE #8089 © Yazan Op.Dr.Gülay BOZTOSUN | Yayın Ocak 2012 | 4,419 Okuyucu
KADINDA VE ERKEKTE KARİYER ESTETİ'Ğİ

"Beden dili” ya da “Vücut dili” kendini ifade etme ve kişiliğini ortaya koyma şeklidir, kişilerin beden dilini iyi kullanması ve bunu toplumda yansıtabilmesi masa başı denilen iş kolları da dahil her iş kolunda başarının sırrıdır. Günümüzde de kabul görmüş, gerçekliği ortaya konmuş ve hatta bu konuda eğitimler verilmeye başlanmıştır. Beden dili denilen şey konuşmanız, ses tonunuz, ses tonlamalarınız, ellerinizi kullanmanız, mimikleriniz ve asıl olarak FİZİĞİNİZİN bütünlüğüyle oluşmaktadır.

Bütün özellikleriniz mükemmelde olsa fiziğinizde göze batan çok minik fazlalık ve ya eksiklik drek ilgiyi o bölgeye kanalize edecektir ve sizin konuşmanız, ses tonunuz, ses tonlamalarınız (vurgulamalarınız), el hareketleriniz, mimikleriniz ne kadar mükemmel olursa olsun karşıdaki kişide izlenim olarak fiziksel özellikleriniz akılda kalacaktır. Yani kişinin kendini ifadesi fiziksel özellikler temelinde oluşmaktadır.

Fiziksel özelliklerimizden ise YÜZ bölgesi genel olarak vücudumuza göre daha ön plandadır. Yüz bölgesi ise kendi içinde her organın ayrı-ayrı ve hep beraber bütünlüğüyle kendini ortaya koyar. Başlı başına BURUN, GÖZLER, veya DUDAKLAR veya YANAKLAR her biri ayrı ayrı çok mükemmel olabilir ama bütünde çekicilik kaybolabilir. Tam tersi her biri mükemmel olmasada temelde bir bütünlük ve UYUM mevcutsa mükemmel-çekici bir yüz karşınızdadır.

Günümüzde işe alımlarda yatkınlık ve deneyimden önce görsellikleriyle-kişilikleriyle bütünlüğe dikkat edilmektedir.

Bilindiği gibi önceleri yazılı ve görsel medyada ön planda olanlar sadece estetik yaptırırdı. Ama günümüzde artık “gerekli” görülerek aileler çocuklarını getirmektedir. Örneğin mükemmel bir projeniz var ve bir mimar işe alacaksınız yetenek keşfetmek istiyorsunuz ve karşınıza gelen insanların tavırlarından önce fiziği ilk olarak ön yargınızı oluşturur, kilo problemi olan ya da burnundan nefes almada problemi olan bir insan size “Ne kadar titiz ve dikkatli, özenli” olduğunu anlatmaya çalışıyor. Bu durumda “Neden kendine özen göstermeyen biri işinde daha özenli olsun???” ve “Kendini ifade etmesine engel olan bir rahatsızlığı var ve bu haliyle üretemez” deriz.

Yine sağlık, kozmetik, moda ile ilgili bir çalışan ya da yönetici; yazılı ve görsel medya çalışanları veya herhangi bir doktor ya da diyetisyen “Sağlıklı yaşam, bakım, makyaj, spor, beslenmeden” bahseden kişinin kendisinin KİLO FAZLASI, İRİ GÖĞÜSLERİ, DÖKÜLMÜŞ SAÇLARI v.benzeri problemleri olduğunda inandırıcı olmaz-olamaz.
MEME(GÖĞÜS) BÜYÜTME AUGMENTASYON

Meme büyütme ameliyatının KANSER yaptığı görülmemiştir!!!


Göğüs Büyütme Augmentasyon


meme volumünün artırmak için yapılır. Meme dikleştirme operasyou ile kombine etmek gerekebilir. Özellikle doğum ve aşırı kilo kaybına bağlı sönmüş göğüsde dikleştirme ve silikon ameliyatını birlikte yapmak zorunludur.

Büyütme ameliyatından önce doktora beklentinizi çekinmeden anlatmalısınız ki ne kadar
gerçekçi olduğunuzu tartışabilesiniz. Kişiye göre konulacak silikon protezin şekli yuvarlak ya da damla; silikon hacmi, değişir. Belirleyiciler;

* Yaşam şekli ve spor,

* Deri kalitesi kalınlığı,
* Vücut yapınız omuz genişliği, kemik ve kas yapınız,
* Memenin mevcut volumü,
* Meme başının şeklidir.

Bu noktalara dikkat edilmediği takdirde mevcut bedeninize uygun giysilerin içine göğüslerinizi sığdıramazsınız, yine vücudunuzda orantısızlık oluşur.


Diğer önemli noktalar;

** Protezin meme dokusu altına mı kas altına mı yerleştirileceği,
** Protezin yerleştirmek için yapılacak cerrahi alanın yerinin (meme ucu, koltuk altı, meme altı)
belirlenmesini doktorunuzla mutlaka konuşmalı ve bu konuda doğru bilgileri almalısınız.

BURUN ESTETİĞİ RHİNOPLASTİ

Burun, Estetik, Operasyonu en sık yapılan estetik, ameliyattır. Genelikle solunum problemi tedavilerinide içeren genel veya sedasyon-lokal anestezi altında yapılan mevcut burun şeklinin tamamen değişebildiği ameliyatlardır.
Burun operasyonlarında;
* orta hatta eğrilik ve "konka" büyümesi denilen solunum sıkıntısı yapan bozukluklar olup/olmamasına
* burun sırtında kemik fazlalık-eğrilik olup/olmamasına
* burun ucunda düzensizlik(asimetri) olup/olmamasına göre
Anestezi şekli ve operasyon kesi yeri değişir.
Ameliyat sonrasında sadece burun sırtında plastik atel ve bandaj bulunur. Ama burun ucu değişikliği yapılan operasyonlarda plastik atel kullanılmaz. Hastalarda nadiren hafif morluk olur. Tampon konulmaz. Yüzdeki şişlikler ortalama 1.,3. ve 6. aylarda periyodik olarak kaybolur.

MEME KÜÇÜLTME (REDUCTION)

Meme Küçültme Reduction Mammaplasty operasyonu meme, yağ dokusunun, glandüler dokunun ve derinin belirli ölçülerde çıkarılmasıdır. Meme çeşitli nedenlerden dolayı büyük ya da sarkmışdır ya da birbirinden farklı büyüklüktedir. "ESTETİK" problemler dışında sırt ağrısı, boyun ağrısı, sütyen askısına bağlı yara, meme dokusunun yan-alt kısmında yara-kızarıklık yapması nedeniyle bozulan yaşam konforu bu ameliyatı gerektiren nedenlerdir. Meme küçültme ameliyatı her yaşda yapılabilir.

Bu ameliyat yapılmadan önce hazırlık aşamasında ilk olarak doktorla birlikte konuşulması gerekenler;


* Meme gelişme döneminde, hamilelik ve emzirme döneminde hormonların etkisi ile büyür, Doktorunuz büyümenin durmuş olmasını tercih eder.

* Memede daha önce geçirilen operasyon (kansere bağlıda olabilir) ya da enfeksiyon varsa ve gerekiyorsa Mammografi ve meme USG yapılır.
Ameliyat öncesi hasta değerlendirilirken memenin omuzdan-meme ucuna kadar olan mesafesi ve şekli yapılacak ameliyat yöntemini ve yönteme bağlı oluşacak izi belirler. Bu yöntemlerden en sık "Vertikal teknik" denilen yöntem tercih edilir ve gerekirse beraberinde "liposuction" uygulanır. Bu teknikte meme ucundan aşağıya uzanan tek bir iz vardır.

REVİZYON İKİNCİL BURUN AMELİYATI


Burun ameliyatları tüm dünyada sık ve yaygın yapılır. Ancak nadirende olsa istenilen sonuç olmayabilir, bu genellikle deneyimsiz ellerde yapıldığında görmekteyiz ama bazen sadece bu işi yapan ve hatta yıllarca yapan cerrahlarda bile ara-sıra da olsa ikinci müdahele gerekebilir. Belli belirsiz kusurlar ya da biraz daha fazla olanlar, bazı minik müdahalelerle düzeltilebilir.
Sekonder yani ikincil ameliyatları da bu yüzden ikiye ayırmak en doğrusudur, çünkü büyük çökmeler oluşursa düzeltme genel anestezi ile kaburga, kulak kıkırdağı koymak zorunludur, ve küçük deformasyonlar mevcut ise lokal anestezi ile daha minik müdahaleler yeterlidir. Bu minik müdahaleler hastayı rahatsız etmez, basit pansumanla hayatına devam eder.

Burun düzeltme ameliyatlarında önemli olan bu kusurun ne kadar olduğu ve kişiyi ne derece rahatsız ettiğidir. Sonuç olarak bu hastalar ilk burun estetiği ameliyatının tamamından memnun kalmamıştır. Yapılmış olan ameliyat yüzün estetik yapısını ciddi olarak etkilemektedir. Ayrıca burun, en önemli solunum yolu organıdır ve kapı görevi gören organdaki fonksiyonel bozukluklar hastanın rahat nefes almasını ciddi olarak etkiler. Bu yüzden bazen hastalarda solunum yolunu açmak için de "ikincil burun" ameliyatı uygulanabilir.

Asıl konuşulması gereken; birincil burun ameliyatlarından daha kapsamlı operasyon gereken ciddi seviyede deformasyonları olan ilave doku gerektiren ve hem planlaması hem de cerrahisi ilk ameliyatlardan daha zor olan guruptur. Ameliyat planlanır, deri ve burun içi örtüsünün durumu, kıkırdak ve kemik yapıların özellikleri not edilir. İkinci ameliyatın yapılmasında aceleci davranmamak, dokuların rahat çalışılabilir hale gelmesini beklemek daha doğrudur. Yani yaklaşık altı ay - bir yıllık bir süreyi gerektirir. İkincil ameliyatların iyileşmesi de daha uzun zaman alır, ödem daha fazladır. Bazen beklentilerin iyi konuşulması gerekebilir. Önceki ameliyatın verdiği hasar, ideal olmaktan uzak bir sonuca yol açabilir. Ameliyat içinde karşılaşılabilecek sorunlar için alternatif planlar yapılması gerekebilir. Bu durumda, yapılabilecek en iyi uygulamanın ne olduğu ve elde edilebilecek sonuç ayrıntıları ile tartışılmalıdır.

Estetik burun cerrahisinde yapılan burunun yüze uyması, doğal görünmesi ve hatta mümkünse ameliyat edildiğinin belli olmaması amaçlanmaktadır.

Burun Ucu Estetiği TİP ESTETİĞİ; burun her parçası ile çok dikkat çeker, ifademizi şekillendirmede yüzümüzün anlamına oluşturmada yardımcı olur. Burun sırtında problem olmadan, sadece ucunda şekil bozukluğu çok nadirde olsa görülebilmektedir.
Burun eğriliklerinde en sık rastladığımız burun sırtı ve ucu ile birlikte ayrıca içinide kapsayan bir eğrilik olmasıdır. Burun içinde orta hatta bulunan "septum" dediğimiz kısım "bir evin kolon içeren duvarları" gibidir bu kısım eğri ise dışarıda yapılan bütün değişiklikler sonrasında septum dediğimiz yapının eğriliğine göre tekrar şekillenecektir. Aslında bu nedenle septum tam düzeltilmeden ya da septum düzeltildiği halde üstte bulunan kıkırdakların düzeltmesinin tam olmamasından kaynaklanan 3-5 kez opere olan hastaları görmek kaçınılmaz olmaktadır.

Yüzümüzde ve vücudumuzda asimetri vardır ama farkedilemeyecek kadar hafiftir bu artık bilinmektedir, ama öyle asimetriler vardır ki burun ve ağız orta hattı birbirinden farklıdır, çünkü yüzün tek taraflı bununda bir kısmı az gelişmiştir ya da çok gelişmiştir; daha da abartılı asimetriler vardır ki hatta bunları doğumsal anomali olarakda adlandırmaktayız bu tür hastalar erişkin döneminde daha sık görülmektedir. Örneğin yüzün tek tarafı az gelişmiş yada hiç gelişmemiş eksik, çok ufak kalmıştır. Bu tür kişilerde her iki kaş orta noktası ile burun devamlılığı normaldeki gibi düz değil sağa sola doğru olmaktadır hatta devamındaki dudak orta noktasıda daha farklı bir yönde olabilmektedir. Bu tür hastalar estetik mucizeler isteyerek başvurur. Yüzünde mevcut asimetrinin tam ortada yer alan burundan kaynaklandığı sanmaktadırlar bu yönde bir istekle başvurmaktadırlar. Ya da bütündekini fark etmekte ama burun operasyonu ile tamamında düzelme beklemektedir. Bu tür hastalar daha ciddi bir ortodontik fasyal tomografilerle değerlendirilmelidir. Patolojiler ortaya konarak asimetrilerin tamamını düzeletmek mümkün olmadığı için en çözümsel yoldan doğala yaklaşmak gerekmektedir.

Burun UCU estetiği gereken hastalarda sadece burun TİP dediğimiz kısımda aşağı düşme ya da genişlik, sivrilik, sağa sola düzensiz (eğrilik) olması durumunda lokal anestezi altında yapılır. Alçı atele gerek olmaz içten girilerek yani kapalı teknikle kolaylıkla yapılır. Morarma olmaz, tampon konmasına gerek yoktur.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Estetiği Rhinoplasti" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Gülay BOZTOSUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Gülay BOZTOSUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Gülay BOZTOSUN
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Gülay BOZTOSUN'un Makaleleri
► Burun Cerrahisi ve Estetiği (Rhinoplasti) PDF Prof.Dr.Serdar ÖZTÜRK
► Rhinoplasti: Burun Estetik Ameliyatı Prof.Dr.Selçuk ONART
► Burun Estetiği ve Kulak Estetiği Op.Dr.Eser AYDOĞDU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Burun Estetiği Rhinoplasti' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:15
Top