TavsiyeEdiyorum.com
TavsiyeEdiyorum.com  
.com
Arama : | Site İçi Arama

Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Psk.Emir Emre DOĞAN
Antalya
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiÖzgeçmişi MevcutKütüphanemizde Yayınlanan 9 Makalesi varİş Adresi KayıtlıTelefon Numaraları KayıtlıÖzel Mesaj GönderilebilirAnahtar Kelimeler: psikolog antalya terapi fobi antalya psikolog depresyon panik atak sosyal fobi psikoterapi psikolog antalya evlilik terapisi anksiyete sıkıntı kaygı hiperaktivite dikkat eksikliği okul fobisi psikologlar obsesif kompulsif terapi merkezi terapi merkezleri psikoterapi merkezi psikoterapi merkezleri emir emre doğan antalya terapi antalya terapi merkeziKişisel Bilgileri Mevcutİnternet Sitesi VarTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Bilgileri
* Toplam Okuyucu : 251,

* Yayın Tarihi : 14-03-2008 - 00:36 (59 gün önce),

* Ortalama Günde 4.25 okuyucu.

* Karakter Sayısı : 5562 , Kelime Sayısı : 706 , Boyut : 5.43 Kb.
Ziyaretçilerimizin Üyemiz Psk.Emir Emre DOĞAN hakkında söyledikleri:
Evliliğimle ilgili problemlerimde bana çözüm getirdi ve bunlar tam yerinde çözümler, zihnimdeki bütün şüpheler ve düşünceler netleşti, emir bey sayesinde, kendimi kuş gibi rahatlamış hissediyorum. Kendisine minnettarım gerçekteni beni bir kabustan uyandırdı, üstelik genç olması başta beni düşündürmüştü, yani, mesleki tecrübe açısından, ancak şunu gördümki, kendisi yaşça kendisinden büyük olan psikologları aratmayacak şekilde bilgiye ve donanıma sahip,eğitim aldığı Kanada'daki üniversitenin herhalde bunda katkısı büyük! herkese tavsiye ediyorum, kendisine burdan tekrar çok teşekkür ederim.
(nurcan, Danışan, 26-03-2008)

Psk.Emir Emre DOĞAN Hakkındaki Tüm Tavsiyeler
Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın Anksiyete Bozukluğu’nun en temel özelliği, kişinin sürekli olarak kötü bir şey olacakmış gibi bir kaygı içinde olmasıdır. Kişi sanki kötü bir haber alacakmış, kötü bir olay olacakmış gibi nedensiz bir sıkıntı ve endişe duygusu içindedir. Sıkıntısı tek bir dışsal uyaranla sınırlı değildir ve fobilerdeki gibi sürekli ve yaygın kaçınma davranışları ile birlikte görülmez. Hafif bir tedirginlik duygusundan panik derecesine varan yoğunlukta kaygılar yaşar.

Kişide, psikomotor gerginlik, huzursuzluk, nefes darlığı, terleme, çarpıntı, ağız kuruluğu, baş dönmesi, sersemlik hissi, bulantı, ishal, sık idrara çıkma, boğazda düğümlenme hissi, aşırı tepki verme, çabuk sinirlenme, uyku bozuklukları gibi birçok bulgu ortaya çıkabilir.

Genel kaygı, değişik eylem, nesne, olay ve ortamda görülen endişe ve kaygı durumu olup en az altı ay süreyle hemen her gün ortaya çıkar.

Yaygın anksiyete, panik ataktan farklı olarak, panik nöbetlerinin geleceği beklentisi ile ilgili olmayıp, değişik yaşantılara bağlı olarak hissedilen, gerçekçi olmayan, yoğun bunaltı, korku ve endişedir. Kişi bu sırada, baş edemeyeceği, diğer insanlar tarafından olumsuz değerlendirileceği inançlarına sahip olabilir.

Ansiyete bozukluğu olan kişiler bir durumu ya da tehlikeyi olduğundan daha abartılı olarak değerlendirirler. Bu tür abartılı değerlendirmeler sonunda “anksiyete programını” harekete geçirirler. Gerçek bir tehlike olduğunda anksiyete programı kaçmak ya da savaşmak için organizmayı hazırlar ve hayatta kalmayı kolaylaştırır. Ancak anksiyete programı gerçek bir tehlikenin olmadığı durumlarda sadece yanlış yorumdan dolayı harekete geçirildiğinde işlevsel olmaktan çıkar. Bu kez hayat kurtarmaz ,ancak kişinin hayatını kısıtlayıp zorlaştırır. Örneğin kişi, sıkıntısına bağlı olarak eli titrediğinde bunu, kontrolünü kaybedeceğinin işareti olarak yorumlar. Eli daha fazla titremeye başlar.

Anksiyete bozukluğundan yakınan bir kişide genelde iki tip hatalı düşünce biçiminden söz edilir: Olumsuz otomatik düşünceler ve işlevsel olmayan sayıltılar.

Olumsuz otomatik düşüncelere örnek vermek istersek, örneğin başkalarının kendisi ile ilgili değerlendirmelerine aşırı derecede önem veren bir kişi, bir grup dinleyici karşısında konuşma yaparken, “Benim ne kadar sıkıcı olduğumu düşünecekler” şeklinde olumsuz bir otomatik düşünceye sahip olabilir. İşlevsel olmayan sayıltı için, kişilerin kendileri ve yaşamla ilgili sahip oldukları genel inançlar ve kurallar örnek olarak verilebilir. Bu durumda kişiler, belirli durumları olumsuz ve işlevsel olmayan bir biçimde yorumlamaya hazırdırlar. Örneğin, benlik değeri tümüyle başkalarının kendisi ile ilgili değerlendirmelerine dayanan bir insan, “Herkes tarafından sevilmediğim sürece ben bir hiçim,” şeklinde bir sayıltıya sahip olabilir. Bu sayıltı nedeniyle, dinleyici topluluğundan aldığı her türlü geribildirimi olumsuz bir biçimde yorumlayabilir. İşlevsel olmayan bu sayıltılar ve kurallar yaşamın ilk yıllarından itibaren öğrenme ile kazanılır ve bunları uyaran bir durum olmadığı sürece de sessiz kalabilirler. Örneğin bir kişinin, “Yaptığım her işte başarılı olmalıyım, yoksa ben bir hiçim,” şeklindeki sayıltısı, maddi açıdan cazip ancak oldukça sorumluluk gerektiren bir iş teklifi karşısında harekete geçer ve başarısızlık korkusu nedeniyle kişinin o işe geçip geçmemekte kararsız kalmasına yol açabilir.

İnsanlar kendileri ve yaşamla ilgili inançları nedeniyle birçok durumu gereksiz yere tehdit olarak algılayabilirler. Bu durumda yaygın anksiyete yaşamaları kaçınılmaz olacaktır. Yaygın anksiyete ile ilgili olabilecek inanç ve sayıltılar kabul görme, rekabet, sorumluluk, kontrol ve anksiyete belirtilerinin kendileri ile ilgilidir. “Sevilmediğim sürece ben bir hiçim,” ve “Başkalarını her zaman mutlu etmeliyim,” inancı bir kabul görmeme sayıltısıdır. “Hayatta sadece kazananlar ve kaybedenler vardır,” ya da “Eğer bir daha hata yaparsam bu kabul görmeme anlamına gelir,” veya “Her şeyi mükemmel yapmalıyım ve her şeyle baş edebilmeliyim,” gibi düşünceler birer rekabet sayıltısıdır. Kontrolle ilgili sayıltıya da “Sorunlarımı çözebilen tek kişi benim,” ya da “Her zaman kontrollü olmalıyım,” düşünceleri örnek verilebilir.

Yayınlanan her makalesinin mükemmel olmasını isteyen bir akademisyen makale yazmayı bir süreliğine erteleyebilir. Okuduğu bir kitabı eksiksiz ve mükemmel bir şekilde algılamaya şartlanmış bir kişi kitabı okumayı erteler ya da okuma alışkanlığını tamamen kaybedebilir. Bu erteleme süreçleri aslında kendi başına bir sıkıntı kaynağıdır.

Anksiyete bozukluğu olan kişilere, tehlike ilgili olumsuz düşünce ve buna bağlı davranışların nasıl tanınacağını, değerlendirileceğini ve kontrol edileceğini öğretmek terapinin bir parçasıdır. Kişilere kendi olumsuz bakış açılarından farklı olarak alternatif bakış açıları tanıtılır. Bu alternatif bakış açılarını kişi terapisti yardımı ile kendi keşfeder. Kişinin olumsuz otomatik düşüncelerinin farkına varması sağlanır. Kaçınma davranışlarının hastanın olumsuz inançlarının sürmesine neden olduğu gerçeğine dikkat edilerek, hastaların aşamalı olarak korktukları ortamlara girmeleri veya aktivitelerde bulunmaları istenmelidir. Sosyal beceri eğitimi, gevşeme egzersizleri gibi yöntemler de terapi sırasında yararlanılacak unsurlardır. Unutulmamalıdır ki, terapiden en iyi sonucun alınması öncelikle hasta ile iyi bir iş birliğinin sağlanmasına bağlıdır.


KAYNAKLAR
Savaşır, I., Soygüt, G., Kabakçı, E. (2003). Bilişsel Davranışçı Terapiler. Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları.

Psk. Emir Emre Doğan

Makale Yazarının Sayfasına Dönün
Makale Yazarına Eposta Gönderin

Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir :

"Yaygın Anksiyete Bozukluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Emir Emre DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.

Kütüphanemizden İlginizi çekebilecek diğer bazı makaleler:
  • Zayıf Karne Sendromu - Okul Başarısızlığının Nedenleri , Psk.Eylem AYRANCI
  • Soteria Projesi: Şizofreniyi Nasıl Yeneriz? , Psk.Üstün ÖNGEL
  • Bahar Aylarında Günlük Ani Hava Değişiklikleri Ruh Sağlığını Olumsuz Etkiliyor. , Psk.Füsun BUDAK
  • Boşanmalı Mı Boşanmamalı Mı? , Psk.Ceyda ŞENEL
  • Eş Seçme Kuramları , Psk.Duygu AYHAN
  • Ailenin Oluşumu Ve Etkileri , Psk.Serhat YABANCI
  • Çocuklarda Korkular Ve Saldırganlık , Psk.Özden ŞENKOYUNCU
  • Andropoz Ve Panik Atak , Psk.Ceyda ŞENEL
  • Kişilik Ve Dayak , Psk.Ceyda ŞENEL
  • Bağımlı Gençlik Ve Teknoloji Bağımlılığı , Psk.Ceyda ŞENEL
  • Erotomani Ve Şizoid Kişilik , Psk.Ceyda ŞENEL
  • Kıskançlık Ve Stres , Psk.Ceyda ŞENEL
  • Şiddet Uygulanan, Şiddet Uygular! Ve Erkekler De Şiddet Görüyor , Psk.Ceyda ŞENEL
  • Depresyonda Mıyız Yoksa? Ve İnsan Olmanın Temel Niteliklerinden Yoksun Olan , Psk.Ceyda ŞENEL
  • Çocuklarda Enüresis-Alt Islatma (Nedenleri Ve Öneriler) , Psk.Ayça ULUÇAM GÜÇMEN
  • Kendine Yetebilmek , Psk.Serhat YABANCI
  • Röportaj: Antidepresan Eşittir Çağdaş Muska , Psk.Üstün ÖNGEL
  • Gençler İçin Başarı , Psk.Özden ŞENKOYUNCU
  • Çocuk Ve Afet : Felaketlerin Çocuklar Üzerindeki Psikolojik Etkileri , Psk.Nevin KÜÇÜK
  • Stres Ve Başetme Yolları , Psk.Mehmet Enver BAYATLI
  • Kütüphanemizde yer alan dökümanlar profesyonel üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte tavsiyeediyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, çalışmaların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan makaleler bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir profesyonelle görüşmeden, makale içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Çalışmaların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yayınlanan makalelerin mali ve hukuki tüm hakları yazarına aittir. Kütüphanemizde yer alan herhangi bir makale başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir. Sitemizde sayfası bulunan site üyemiz profesyoneller üye sayfaları içinden, Makale Bilgileriniz bölümü altında, YENİ MAKALE GÖNDERİN linkini izleyerek bu sayfaya makale ekleyebilirler.

    09:40
    Top
    --> Sektör türkiye sektörler