2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile Terapisi
MAKALE #8113 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Ocak 2012 | 8,826 Okuyucu
AİLE TERAPİSİ

Tarihsel çerçeveden bakıldığında, aile terapisi tedavinin odağını bireyden aile ve sosyal bağlama doğru genişletmiştir. Aile terapisi yaklaşımı, bireylerin tecrit yaşamı sürmediğini, sosyal bağlam içinde yaşadıklarını ve kişileri anlamanın en iyi yolunun, onların diğerleriyle ilişkilerini ve içinde bulundukları çevre ile etkileşimlerini incelemek olduğunu kabul eder. Aile terapisinde “Bütünlük” kavramı temeldir; bütün, parçaların toplamından daha fazla bir şeydir, bütün aynı zamanda üyelerinin arasındaki ilişkileri de içerir. Temel kavramlardan bir diğeri de “döngüsel nedensellik”tir; sistemde her birey diğerlerinden etkilenir ve onları etkiler. Bu görüş, aile terapisine uygulandığında, problemin suçu aile bireylerine atfedilmez; sorun, kişiler arasındaki ilişkiler, hatta diğer sistemlerle olan ilişkiler bağlamında ve belki de zaman içinde değişimin kaçınılmaz bir sonucu olarak ele alınır. Bunun aksine, “doğrusal nedensellik”, problemin ya da belirtinin kişi ya da bir olaydan kaynaklandığını kabul eder. Bu oldukça kısıtlı bir bakış açısıdır, döngüsel görüş ise tüm resmi sunmaktadır. Bu durumda aile terapisi yaklaşımı, davranışların, ilişkilerin ve olayların birbiriyle bağlantılarını görmeye olanak sağlamaktadır.

Aile terapisi, ailenin kendi iletişim örüntüleri ve yapısı ile biricik bir sosyal sistem olduğu inancına dayanır. Bu örüntüler ebeveynlerin inançları ve değerleri, tüm aile üyelerinin kişilikleri ve büyükanne/büyükbabalar, halalar, amcalar, teyzeler gibi geniş ailenin etkisini içeren birçok faktör tarafından belirlenir. Bu değişkenlerin bir sonucu olarak her aile, güçlü olan ve tüm üyelerini etkileyen kendi biricik kişiliğini geliştirir. Her sistem gibi aileler de düzeni, tahmin edilebilirliği ve istikrarı korumak için yapı ya da kurallar geliştirirler. Bu yapı ve kurallar, aile üyeleri arasındaki bilgi ve iletişimin akışını yönetir.
Aile, çevresiyle birlikte evrimleşen dinamik bir sistemdir. Dışarıdan, kendi kuralları olan ve sürekli değişen çevresinden, kültürden, toplumdan ve diğer sistemlerden etkilenir. İçten ise, aile bireylerinin gelişiminden onların birbiriyle ilişkisinden etkilenir. Böylelikle aile, kendi yaşam döngüsü içerisinde ilerlerken sürekli dalgalanmalar yaşar. Bu dalgalanmalar ailenin yeniden organize olmasını ve uyum sağlamasını gerektirebilir.
Genel anlamda belirti (ya da gündemdeki problem), ailenin yaşam döngüsündeki bu geçiş dönemlerine ya da engellenmelere uyum sağlanamadığında ortaya çıkar. Bunlar; ailenin kompozisyonundaki değişimleri (örn., evlilik, çocuğun doğumu, boşanma, ölümle yaşanan değişimler), aile bireylerinin gelişimini (örn., göç, okul ya da iş yeri değişikliği) ve beklenmeyen yaşantıları (örn., hastalık, kaza) kapsar. Sözü edilen değişimler, yeni kuralların ya da aile yapılarının edinilmesini gerektirebilir.

Bir aile üyesindeki hastalık/belirti daha büyük bir aile probleminin bir belirtisi olabilir. Şöyle ki, problem bireyde değil, sistemdedir. Bu nedenle, sadece hasta olarak tanımlanan bireyi tedavi etmek hastalığın kendisini değil hastalığın belirtisini tedavi etmeye benzer. Eğer sadece hasta olarak tanımlanan kişi tedavi edilirse, olasılıkla ailenin başka bir üyesi hastalanacaktır. Problemler incelenip, tedavi edilene dek bu döngü devam edecektir.

Aile terapisinin evrensel amaçlarından biri belirtiyi ortadan kaldırmak ve aile stresini, ailenin işlevselliğini koruyacak seviyeye indirmektir. Diğer amaçlar; iletişimi netleştirmeyi, problemleri çözmeyi ve bireylerin özerkliğini sağlamayı içerir. Değişimin, etkileşim örüntülerini değiştirerek ya da aile üyelerinin problem hakkındaki inançlarını değiştirerek sağlandığına inanılır. Aile terapisi, içgörüden daha çok harekete geçme, geçmiş yerine bugüne odaklanma eğilimindedir.

Terapide, üyelerin bağımsız olmadıkları, her birinin davranışının diğerini etkilediği ve her bireyin diğerinin eylemlerinin sorumluluğunu paylaştığını görmesine yardım edilir. Değişim, ailenin etkileşim örüntüsünün değiştirilmesi ile gerçekleşecektir. Her bir aile üyesi uygun gelişimsel ödevler yönünde yapıcı, işlevsel adımlar attığında, artık problem davranış bu aile bağlamına uymayacaktır. Terapist, değişimin aracısı olarak rol oynar, buna bağlı olarak terapide yönlendirici ve aktiftir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aile Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Aile Terapisi Psk.Mahmut PAKDEMİR
► Aile Terapisi Psk.Ümit KARABULUT
► Aile Terapisi Psk.Sude FERALİ
► Aile Terapisi Nedir? Abdullah ÖZER
► Adler Aile Terapisi Psk.Dnş.İnci AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aile Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:09
Top