TavsiyeEdiyorum.com
TavsiyeEdiyorum.com  
.com
Arama : | Site İçi Arama

Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Dönemi ve Ailelerin Yaklaşımı

Suzan Aksüt ÇİÇEK Fotoğraf
Suzan Aksüt ÇİÇEK
İçel (Mersin)
Psikolog / Psk.Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiÖzgeçmişi MevcutÖzel Uzmanlığı VarKütüphanemizde Yayınlanan 3 Makalesi varFotoğrafı Mevcutİş Adresi KayıtlıTelefon Numaraları KayıtlıÖzel Mesaj GönderilebilirAnahtar Kelimeler: psikoloji yeme bozukluğu motivasyon mesleki yönlendirme kendine güvenmeme ergenlik psikolojisi umutsuzluk verimli ders çalışma stresle başaçıkma evlilik öncesi danışmanlı çocuk psikolojisi sınav kaygısı özgüven öğrenme güçlüğü yetişkin psikolojisi sorunlar panik atak dikkat eksikliği psikoterapi öfke depresyon problem hiperaktivite okul başarısızlığı ders çalışamama kaygı sosyal fobi bozukluk kişisel gelişim aile sorunları aile danışmanlığı liderlik yaşam koçluğu psikolojik test bireysel danışmKişisel Bilgileri MevcutTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Bilgileri
* Toplam Okuyucu : 1106,

* Yayın Tarihi : 15-03-2008 - 02:47 (265 gün önce),

* Ortalama Günde 4.17 okuyucu.

* Karakter Sayısı : 3969 , Kelime Sayısı : 483 , Boyut : 3.88 Kb.
Ziyaretçilerimizin Üyemiz Suzan Aksüt ÇİÇEK hakkında söyledikleri:
psimer danışmanlık merkezini genelde arabamla geçerken görüyordum.ilk başta bildik danışma merkezlerinden sanmıştım.ancak psikolog ünvanına sahip kişilerin açmış olduğu bir yer olduğunu öğrenince açıkçası mutlu oldum meslektaşlarım adına.neden mutlu olduğumu uzun uzun anlatmama gerek yoktur sanırım en azından alandan birilerinin bu işle ilgilenmeleri hoşuma gitti.

meslektaşlarımın işlerini en iyi şekilde yapacaklarından eğitim aldıkları uzmanlaştıkları konularda-alanlarda- en iyisini yapacaklarından hiç şüphem yok.

şüphem yok çünkü alandan gelen insanların kurmuş olduğu bir yer,etik olan... [DEVAMI..]

(ali gülnar, Sitemize Kayıtlı Profesyonel, 25-11-2008)

Suzan hanmla ne zaman tanıştım bilmiyorum..Sanrım 1 yıl henüz dolmadı. Kendine güven ve hoşgörünün adeta temsilcisi olan bu insanla tanışmak, hayatımda gerçekleşen en iyi şey olsa gerek.İçine kapanık,takıntılı ve son derece karamsar kişiliğimden kurtulup yeni bir ben yaratma çalışmalarımda , basamakları çıkmam için ardımda kocaman bir destek oluşturan bu kişi hakkında şunu söyliyebilirim ki ;Evet, son derece dürüst,zeki ve tek kelimeyle mükemmel bir insan..Ayrıca son derece de açıksözlü..Onu bu kadar mükemmel yapan da açık sözlülüğüdr belki..Onunla tanıştığımda önemli olduğunu düşündüğüm hatt... [DEVAMI..]
(Ecem , Danışan, 17-10-2008)

Suzan Aksüt ÇİÇEK Hakkındaki Tüm Tavsiyeler
Ergenlik Dönemi ve Ailelerin Yaklaşımı

Ergenlik; insanlarda meydana gelen yetişkinliğe atılan ilk adımdır. Ergenlik, çocukluktan yetişkinliğe bir geçiştir. Genel olarak 12-20 yaş arası ergenlik dönemi olarak adlandırılır.Ergenlik, bireyde çocuksu tutum ve davranışlarının yerini yetişkinlik tutum ve davranışlarının aldığı, cinsiyet yetilerinin kazanıldığı, bireyin ruhsal ve fiziksel olarak yetişkinliğe hazırlandığı dönemdir. Dolayısıyla çocukluktan yetişkinliğe geçişin getirdiği zorluklar nedeniyle ergen psikolojik sıkıntılar geliştirmeye açıktır.

Bu dönemde ergenlerin aileleriyle ve çevrelerindeki diğer kişilerle ilişkileri farklı bir şekilde gelişir. Daha önce gayet uyumlu, söz dinleyen en azından kolayca yönlendirilebilen çocuk gitmiş yerine her an isyana hazır, tepki gösteren, sorgulayan, duygu patlamaları yaşayan ergen gelmiştir. Dolayısıyla bu yeni durumla sadece çocuğun kendisi değil ailesi de nasıl başedeceğini bilemez. Artık ailenin yerini arkadaşlar almıştır ve arkadaşların sözü onlar için daha etkilidir. Ergen için ailesi,eski kafalı, anlayışsız, baskıcı veya duyarsızdır.

Ergenin bu dönemde "ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum?" soruları onun kendini gerçekleştirmek yani bir kimlik kazanmak için cevabını aradığı sorulardır. Ayrıca ergenler duygularını sürekli uçlarda yaşayabilirler ve genelde fevri hareketlerde bulunabilirler.

Bu dönemde ergen, bir çelişkiler dünyasında yaşamaktadır. Bir yandan çevresindekilerin kendisine ilişkin düşüncelerine çok önem verirken, diğer yandan da kendisini herkesten daha akıllı sanmaktadır.
Ergenlik dönemi, kısaca bireyin çevresiyle ve kendisiyle çatışma halinde olduğu bir dönemdir.

Ergen bu dönemde sağlıklı bir kişilik geliştirirse hayatta sağlam durmayı öğrenir ve sorunlarının üstesinden daha kolay bir şekilde gelebilir. Aksi halde ergen bunalımlı, belirsiz bir kişilik yapısıyla sorunlarıyla başaçıkamaz ve mutsuz olur. Ergenler kendilerini olduğu gibi yargılamadan kabul eden, sevgi, saygı gösteren, güven ve destek veren özdeşim modelleri ile birarada olurlarsa sağlıklı bir kimlik geliştirebilirler.

Her ne kadar bu dönemde ergen için arkadaşları daha önemli ailesi ise daha olsada ailesinden uzak duruyor görünse de aslında onun en büyük destekçisi ailesidir. Ailesi ergenin sığınacağı yegane limanıdır.

Ergenlik Döneminde Gelişecek Ruhsal Sıkıntılar:

Bu dönemde depresyonlarda artış görülür. Özgüvende azalma, kendini değersiz ve önemsiz hissetme, karşı cinsle ilgili problemler, okul ve aile içinde karşılaşılan problemler buna neden olabilir. Ergen kendini üzgün ve kötü hissetmesine rağmen günlük hayatına devam edebilir. Eğer devam edemiyorsa bu çok ciddi şekilde değerlendirilmelidir. Aksi takdirde bu durum intihara kadar gidebilir. Çevresindekileri üzmek, ölümü merak etmek, kendini yalnız hissetmek, ilgi ve sevgi yoksunluğu gibi travmatik süreçler ergeni sıkıntılı süreçlere itebilir. Bunlar dışında ergen zaman zaman öfke patlamaları yaşayabilir. Kaygı bozuklukları ve yeme bozuklukları ise diğer önemli rahatsızlıklardır. Kendini yetersiz ve değersiz görmesi sonucu gelişen bu rahatsızlıklar ergen için kritik öneme sahiptir.

Ergenlik Döneminde Ailelerin Yapması Gerekenler:

- Çocuklarınıza yeterli olduklarını hissettirin,
- Duygusal anlamda çocuğunuzun olgunlaşmasına destek olun (onun duygularını tanımasına ve ifade etmesine yardımcı olun)
- Onlara nefes alma imkanı tanıyın, çok fazla baskı yapmayın,
- Arkadaşlarını eleştirmeyin,
- Sorumluluklar verin ve onlara güvendiğinizi hissettirin,
- Onları her an dinlemeye hazır olduğunuzu belirtin, dinlerken yargılamayın (ergen sorunlarını hemen dile getirmeyecektir. bu sebeple çok üstelemeden sıkıntısı olup olmadığını sorgulayın ve anlatmak istemezse bile "sadece konuşmak istersen burada olduğumuzu hatırlatmak istedim" şeklinde yanında olduğunuzu hissettirin)

Tüm bunlarla birlikte ergenliğin bir kriz dönemi olduğunu unutmayın ve gerekirse uzmanlardan (psikolog, psikiyatrist) destek almaktan çekinmeyin.

Makale Yazarının Sayfasına Dönün
Makale Yazarına Eposta Gönderin

Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir :

"Ergenlik Dönemi ve Ailelerin Yaklaşımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Suzan Aksüt ÇİÇEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.

Kütüphanemizden İlginizi çekebilecek diğer bazı makaleler:
  • Psikoterapi Nedir? , Emir Emre DOĞAN
  • Otizm , Emir Emre DOĞAN
  • Okul Fobisi , Emir Emre DOĞAN
  • Bir Cinsel Sapma: Teşhircilik , Emir Emre DOĞAN
  • Transseksüellik (Cinsel Kimlik Bozukluğu) , Emir Emre DOĞAN
  • Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu (Dehb) , Emir Emre DOĞAN
  • Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğu , Emir Emre DOĞAN
  • Kişilik Ve Kişilik Bozuklukları , Emir Emre DOĞAN
  • Şimdiki Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığını Nasıl Kazandırırız? , Hülya TOPAL
  • Hiperaktivite Ve Dikkat Eksikliği (Hade) Hakkında Amerikan Psikoloji Birliği’ne Mektup , Üstün ÖNGEL
  • Merak Ve Öğrenme , Arzu GÜNEŞ
  • Kurban Bayramının Çocuklar Üzerindeki Etkisi , Ayhan ALTAŞ
  • Çocuklarımızın Sağlıklı Gelişimi İçin Tavsiyeler , Asım EREN
  • Doğal Farklılıklar Neden Hastalık Olarak Etiketleniyor? , Üstün ÖNGEL
  • Çocuk Gelişim Dönemi Ve Özelikleri , Abdullah TOPAL
  • Panik Atak Mıyım?... , Füsun BUDAK
  • Geleceğimize Yön Vermek , Selahattin ÖNER
  • Öfke Yönetimi , Gülçin Dönmez FİDAN
  • Boşanmada Çocuk Psikolojisi: Anne Babanın Ayrıldığını Durumlarda Çocukların Ruhsal Durumu , Füsun BUDAK
  • Engelli Hakları, Yasal Düzenlemeler Ve Yaşanan Sorunlar , Halil TÜRKMEN
  • Kütüphanemizde yer alan dökümanlar profesyonel üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte tavsiyeediyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, çalışmaların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan makaleler bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir profesyonelle görüşmeden, makale içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Çalışmaların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yayınlanan makalelerin mali ve hukuki tüm hakları yazarına aittir. Kütüphanemizde yer alan herhangi bir makale başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir. Sitemizde sayfası bulunan site üyemiz profesyoneller üye sayfaları içinden, Makale Bilgileriniz bölümü altında, YENİ MAKALE GÖNDERİN linkini izleyerek bu sayfaya makale ekleyebilirler.

    02:00
    Top
    --> Sektör türkiye sektörler