2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyet Bir İhanettir ve İnsanoğlu Bedelini Çok Ağır Ödemektedir
MAKALE #8137 © Yazan Dr.Fevzi ÖZGÖNÜL | Yayın Ocak 2012 | 8,694 Okuyucu
DİYET BİR İHANETTİR, BEDELİ ÇOK AĞIR OLUR VE SONU OBEZİTE, YANİ ŞİŞMANLIKTIR.

Diyet yapan bir kişi bu ihanetin bedelini her defasında daha ağır… öder.
Adı ne olursa olsun, ister İsveç, ister Montignac, ister Atkins, ister Duchan tüm bu diyetleri incelerseniz hepsinde uymanız gereken kurallar vardır ve genelde hepsi yiyecekleri, vücudun kullanamaması esasına dayalı kuralları içermektedir. Yani her türlü yiyeceği, çok çeşitli olarak yiyorsun, ama onu öyle bir formülle veriyorlar ki, vücut bu gıdaları kullanamıyor.

Vücudumuz doğumdan itibaren aynı bir inşaat gibi çalışır ve bedenimizi sağlam ve işler vaziyette tutar. Bu görevi yerine getirmek için günlük enerji ihtiyacı dışında kendisini tamir ve tedavi etmek için, ayrıca temel maddelere ihtiyacı vardır. Bu temel maddeleri besinlerden alır ve kullanır. Fakat bir inşaatta da çimentoya, kuma, kirece, tuğlaya, demire, suya ihtiyaç duyulur. Bu ihtiyaç maddeleri tek başına işe yaramaz ancak hep birlikte olduklarında inşaatta kullanılabilir. Bedenimizde de gerekli olan temel besinler ancak birlikte alınırsa işe yarar, tek başına alındıklarında kullanılamaz ve atılır.
Şimdi o meşhur diyetlere bir göz atalım ve aslında içerdikleri ihaneti tek, tek açığa çıkaralım.

*Salata Diyetleri; iHANET ( Temel besinleri içermeyen gıdaları ve enerji olarak fakir besinleri yedirerek vücudu kandırmak ) Mümkün olduğunca salata ile beslenmemiz öğütlenir. Vücut temel besinler ve proteinden fakir beslenir. Kalorisi çok az olduğu için, ne kadar çok yerseniz yiyin yeterince kalori alamadığınızdan tok hissedersiniz, kilo verirsiniz ama vücut eksik kalan kalori ihtiyacını en kaliteli dokularını harcayarak karşılar. Dolayısıyla zayıflamış ama sizi şişmanlatan yağlardan kurtulamamış olursunuz. Normal yediğinizde kilolar geri gelir.

*Meyve Kürleri; İHANET ( Aynı salata diyeti gibi temel besinleri almadan vücudun beslendiğini zannetmesini sağlayarak onu aldatırız ) Salata diyeti gibi düşük kalorili ve sadece vitamin mineral içeriği olan, üstelik şeker yönünden zengin beslendiğiniz için pankreasa çok iş düşer, muhtemelen diyabet hastalığına zemin hazırlarsınız. Kan şekeriniz çok sık yükselip alçaldığı için, halsizlik yorgunluk gibi şikayetleriniz olur.

* MONTİGNAC Diyeti : İHANET ( Karbonhidrat içeren besinlerle protein içeren besinlerin ayrı ayrı alınmasını, dolayısı ile yediklerimizin vücut tarafından kullanılamaması esasını içerir. Aynı inşaatı yapan ustaya bir gün sırf çimento, ertesi gün sırf kum vermek ve onun ikisini birlikte kullanmamasını sağlamak gibi, böylece inşaat yapılamaz ) Montignac diyeti gıda ayrıştırma esasına dayanır ama ayrıştırdığı için vücut yediklerinizi kullanamaz ve çöker kilo verir, siz her şeyi gayet iyi yediğinizi sanırsınız, hatta çok çeşitli besinleri yiyerek kilo vermek sizi mutlu edebilir ama hakikat görüldüğü gibi değildir. Sonuç diğer diyetlere benzer, bedeli ağır olur.

*ATKİNS DİYETİ ve diğer protein Diyetleri : İHANET ( Düşük karbonhidrat yüksek protein diyetleri, kaslarınızda ve karaciğerinizde bulunan sağlıklı glikojeni yok eder. Aslında biz günlük enerjimizi karbonhidratlardan alırız, bunun bir kısmını kas dokumuzda ve karaciğerde saklarız. Buna glikojen denir. Bu aslında bize benzer tüm canlıların acil enerji ihtiyacı içindir. Bu glikojen depolarını yok ettiğimizde, vücudumuzda aşırı su kaybı olur. Bu su kaybı ve sonrasındaki kas kayıpları hızla kilo kaybına ve vücudun daralmasına neden olur . Fakat bu aldatıcı bir azalmadır. Kaslarımızda glikojenin tükenmesi daha kolay yorulmamıza ve kas liflerinin küçülmesine neden olur. Daha fazla protein almak ve egzersiz, kasların hızla erimesini engellemez, çünkü hala kalori eksikliği devam etmektedir.

Enerji yerine kullandığınız kaslarınız ve değerli cilt altı yağlarınız nedeniyle, deriniz çökmüş görünür. Bu da sağlıklı ve dinamik görüntünüzün kaybolmasına neden olur. Cildiniz gevşer ve sarkar, çok zayıf bile olsanız bu sarkmayı hissedebilirsiniz. Eliniz ile tuttuğunuzda cildinizin eski gerginliğini kaybettiğini hissedersiniz. Bir kere daha düşünün istediğiniz sadece ağırlık kaybı mı ? Kaybedilenin ne olduğunun bir önemi yok mu ? Atkins diyetinde dilediğiniz kadar et yiyebilirsiniz. Size muhteşem omlet, et ve kebap tarifleri verilecektir ve siz o yemeklerin sizi nasıl doyurduğunu düşünecek, mutlu olacaksınız, kendilerini haklı çıkartabilmek için kolesterolü boş verin diyecekler, ama vücudunuz mutlu olacak mı ?

*ŞİMDİ GELELİM ŞU MEŞHUR ZAYIFLAMA İLAÇLARINA ACABA ONLARI KULLANARAK NASIL İHANET EDİYORUZ;

1. GRUP İLAÇLAR: Bağırsaklardan emilimi azaltanlar, bu grup ilaçlardaki amaç yediklerimizin bağırsaklardan emilmesine engel olmaktır. Biyoloji dersinden hatırlayalım, gıdaların ağızdan alınması onların vücuda girmesi demek değildir. Esas olan bağırsaklardan emilmesidir. Yediklerimizin sindirimi ağızdan tükürük salgısıyla karışması ile başlar, mide de asit salgısı ile öğütme işlemi devam eder sonra 12 parmak bağırsağında çeşitli enzimlerle karışan gıdalar ince bağırsaklarımızda emilime hazır vaziyete gelir bu bölgede ayrıca sindirime yardımcı olan bakteriler ile karşılaşan besinler daha çok parçalanıp, girintili çıkıntılı bir yapıya sahip olan ince bağırsaklardan emilerek vücuda giriş yapar, bu olaya sindirim denir. Bu muhteşem sistemin her basamağı insan yaşamı ve devamı için çok önemlidir. Bu düzende herhangi bir bölümde müdahalede bulunmak sisteme ihanet etmektir ve bunun bedeli ağır olur.
Yeri gelmişken söylemem lazım son günlerde bu sistemin büyük bir bölümünü devre dışı bırakan bir ameliyattan söz ederek 30 yıldır uygulanan bir ameliyattan söz etmektedirler. Bu ameliyat ile sindirim borusu tam midenin öncesinde kesilerek ince bağırsağa bağlanıyor. Böylece sindirim sisteminin büyük bir bölümü devre dışı bırakılıyor. Amaç yediklerimizin sindirilmemesi ve vücudun çökmesi. İhanet ettiğimiz bedenimize son hançeri de saplayarak geri dönüşü olmayan bir ihaneti de yaşatmayı ister misiniz? Hatta ihanetimiz ile onu bozduğumuz bedene sanki tüm suçlu mideymiş gibi birde kelepçe takmaya çalışıyorlar bu hak mıdır?

2. GRUP İLAÇLAR: İştah kesenler. İştah aslında midenin enerji istediğini belirten hatta ne kadar enerji istediğini de belirten bir duygu. Aynı arabamızdaki benzin göstergesi ışığı gibidir. Arabamızın benzin göstergesi ışığı yandığında en yakın benzinciye gidip en kaliteli benzini alıyoruz ve ışık sönüyor, arabamızı hiç sorunsuz kullanıyoruz. Eğer arabamıza az az benzin alırsak o benzin göstergesi sık sık yanar halbuki benzincide tam dolu depo benzin alırsak ışık uzun süre sönmez. Peki hiç düşündünüz mü neden biz az az ve sık sık yemeliyiz. Halbuki doğadaki diğer canlılara bakarsak yiyecek bulduklarında ondan korkmazlar ve doyana kadar yerler ve hayatlarına mutlu mesut devam ederler. Hatta tam doyana kadar yediklerinde daha geç acıkırlar, halbuki bir kahvaltı ederiz daha 2 saat geçmeden acıkırız. Bunun nedeni kahvaltıda yeterince kalori almadığımız için veya sadece 1 tost veya poğaçanın yetmediği için olabilir mi?

İştah kesen ilaçları benzin gösterge ışığını söndüren uygulamaya benzetelim sizce bunu yapmak arabanıza ihanet etmek değil midir. Arabanıza benzin almak yerine o ışığı söndürmeye çalışmak ne kadar saçma geliyor değil mi? O zaman yemek, yemek yerine iştahı kesmek te o kadar saçma gelmeli, çünkü o ilacı içmeyince iştahınız geri gelecek ve siz gene şişmanlayacaksınız, sadece o ilacı aldığınız sürece vücudunuz strese girecek ve aynı acıkmış ama ağlayıp yemek isteyemeyen bir bebek gibi sinirli olacak. O sizin bedeniniz bunu yaşatmaya hakkınız var mı? veya bunu yaşatmak doğru bir şey mi?

Nedeni ne olursa olsun bedenimizi doğru beslersek ve tam doyana kadar yemeklerimizi yersek ona kötülük yapmış olmayız. Ne olur bedeninizi arabanızdan daha çok sevin ve önem gösterin paranız varsa bir başka araba alabilirsiniz ama bu beden doğumdan ölünceye kadar sizinle ve ne kadar zengin olursanız olun onu değiştirme gibi bir lüksünüz yok.

3. GRUP İLAÇLAR: Metabolizmamızı hızlandıranlar; bitkisel ilaç olduklarını söylerler ama içeriğinde metabolizmamızı lüzumsuz hızlandıran hormon benzeri maddeler vardır. Bu durumda yani metabolizmamız hızlandığında, yüksek devirde çalışan bir araba gibi lüzumsuz enerji harcarız. Yani kırmızı ışıkta beklerken gaz pedalına basıp vitesi boşa alırsanız benzin çabuk biter. Lüzumsuz harcadığımız enerji eğer biraz da az yersek yediklerimizin çabuk tükenmesine neden olur aynı arabadaki benzin sarfiyatı gibi. Peki yediklerimiz tükenince enerjiyi bedenimizin neresinden karşılarız hiç düşündünüz mü? Bu durumda çok derindeki bizi şişmanlatan yağ dokusu mu harcanır yoksa çok daha kolay enerjiye dönebilen cilt altı yağ dokusu ile kas dokunuzda mı kayıp olur?

Sizin aniden paraya ihtiyacınız olsa ve evden bir eşya satarak bu parayı karşılamayı isteseniz eski kırık sehpanızı mı satabilirsiniz, yoksa plazma televizyonunuzu mu?
Neden acaba diyet ve spor ile kilo verdiğinizde, hala o basen ve göbeğiniz yerinde duruyor da yüzünüz çöküyor?

Metabolizmayı hızlandırmak ta bir ihanet değil mi? yavaşladığında zaten verdiğiniz kiloları geri alacaksınız, neden vücudunuzu yıpratıyorsunuz. Kolay bir örnek tiroid bezinin hızlı çalışmasına hiper tiroidi halk tabiri ile GUATR denir boyunda şişlik belirtisi ile görülür. Bu durumda metabolizma çok hızlı çalıştığı için hasta kilo verir, eğer bu çok iyi bir şey olsaydı neden tedavi ediyoruz ki?

Tedavi etmek zorundayız çünkü nasıl yüksek devirde çalışan bir motor çabuk aşınır, bu tür hastalıklar da ömrümüzü kısaltır.

Bu tür ilaçları kullanarak vücudumuza nasıl bir haksızlık yaptığımızı bir düşünün.
Şimdiye kadar anlattıklarımı doğru anlayabildiyseniz, şu zavallı bedenimize ne kadar eziyet etmişiz değil mi? Bu kadar eziyete ihanete rağmen hala nefes alabiliyor, hala biraz hareket edebiliyorsanız mutlu olmalısınız. Fakat artık lütfen buna bir son verin ve bu ihanetleri durdurun. Bedeninize iyi davranın tüm bu olanlar ve şişmanlık onun suçu değil.
Dr. Fevzi Özgönül
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyet Bir İhanettir ve İnsanoğlu Bedelini Çok Ağır Ödemektedir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Fevzi ÖZGÖNÜL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Fevzi ÖZGÖNÜL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fevzi ÖZGÖNÜL Fotoğraf
Dr.Fevzi ÖZGÖNÜL
İstanbul
Doktor "Diğer Doktorlar"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Fevzi ÖZGÖNÜL'ün Yazıları
► Şok Diyet Prof.Dr.Metin ÖZATA
► En İyi Diyet Hangisi? Dr.Fahriye YAZICIOĞLU
► Diyet Listesi Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Zayıflama ve Diyet Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Beyaz Çay, Zayıflama ve Diyet Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Göbek Eriten Diyet Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Diyet Konusundaki Görüşler Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
► Kilo Kontrolü Diyet ve Beslenme Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Kadınlar Kilo Diyet ve Zayıflama Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diyet Bir İhanettir ve İnsanoğlu Bedelini Çok Ağır Ödemektedir' başlığıyla benzeşen toplam 91 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:48
Top