2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Karne Bunalımı ve Çocuk
MAKALE #8159 © Yazan Uzm.Psk.Özlem AKKEL | Yayın Ocak 2012 | 4,312 Okuyucu
Bir anlamda sendrom niteliği taşıyan karne öncesi kaygılar ve sonrasında yaşanan eksiklik duygusunun üzerine aile baskısı ve dışlaması da eklenince çocukların karne bunalımı ortaya çıkıyor.Yılın belirli dönemlerinde,başarının değerlendirilmesi niteliğinde olan kağıt parçası,ailelerin,sosyal çevrenin ve akranlarının ona yüklediği aşırı yüklü anlamla çocuğa yansıyınca öncesi ve sonrasında çocuklarda birçok kaygı,tedirginlik,somatik rahatsızlıklar,stres bozukluğu hatta bazı durumlarda travma niteliğinde değerlendirilebiliyor.

Aile ve çevrede verilen tepkiye göre çocuk karneyi almadan önce ona rahatsızlık verici kaygı durumları yaşayabilir ve karın ağrılarından baş dönmelerine varan birçok somatik bulguyla karşılaşabiliriz.Bunlar bir anlamda çocuğun savunma mekanizmalarıdır.Bu şekilde kaygısı ve olacaklar hakkındaki beklentisiyle başaçıkmaya çalışmaktadır.Peki ama hayatımızda her şeyin üzerinde tuttuğumuzu söylediğimiz çocuklarımızın bu stresli yaşam olaylarını deneyimlemelerini yetişkinler ve aile bireyleri olarak nasıl sağlamaktayız?

-->Öncelikle dersler ve diğer yaşam üslubu hakkında sürekli onları olumsuz bir şekilde eleştirmek,

-->Kendinden birçok konuda daha başarılı çocuklarla veya kardeşleriyle karşılaştırmak,
-->Çocuğun diğer gelişim alanlarından faydalanmasını,sosyalleşmesini,ilgileriyle uğraşmasını engelleyerek sadece derslerine adamak,
-->Onların başarısının sadece kendisinden değil,aile,öğretmen ve diğer imkanlarının bir bütünü olduğunu belirtmemek,
-->Çocuğun dinlenmesi ve kendisini motive etmesi için gerekli olan tatil zamanlarını aile içi çatışmalara çevirmek,
-->Başarısız olduğu zamanlarda cezalandırmak,
-->Başarılarını ödüllendirmemek,
-->Çocuk için yapılan her işi ve uğraşı sık sık yüzüne vurmaktan kaçınmalıyız!

Karneyi çocuğun bir başarısızlığı olarak görmeden önce bizim eğitim süresince onun için neler yaptığımız,nasıl davrandığımız ve genel aile içindeki tutumlarımıza göz atmamız da çocuğun eğitim süreci üzerinde fikrimiz olmasını sağlayacaktır.Okuma sevmeyen bir çocuğu bunun için eleştirmeden önce özellikle aile içinde ve sonra da çevresinde okuyan,araştıran insanlar olup olmadığına ve çocuğa uygun modelin sağlanıp sağlanmadığına dikkat etmek gerekir.Aile içi sohbetlerinizde gerçek başarı elde etmenin geçer not almaktan değil özümseyerek öğrenmekten geçtiğine değinmelisiniz.Sadece gözle görünür bir problem olduğunda değil,günün belirli saatlerinde çocuğunuza kısa da olsa özel vakitler ayırın ve sadece onunla,yaşadıklarıyla ve duygularıyla ilgilenin.Ev içinde çözülmesi gereken problemleri biraraya gelerek,tartışarak çözüme ulaştırın.

Yalnızca karne zamanları çocuğun dersleri hakkında konuşmak,öğretmeniyle sık görüşmeler yapmamak,karne baz alınarak değerlendirme yapmak çocuğunuza yaklaşımınız ve tutumunuz üzerinde etkilidir.Kısa vadelerle öğretmeniyle iletişime geçmekte ve ortada bir problem varsa çözüm yoluna gitmekte fayda vardır.
Dersleri konusunda çocuğa sorumluluk vermek onun baskı altında hissetmeden yararlı çalışmalar yapmasını sağlayacaktır.Ona yaklaşımınızda sözleriniz kadar beden dili ve davranışlarınız da önemli yere sahiptir.

Onun derslerinden zayıf alması çevrenizde yüz kızartıcı davranış sergilediği anlamına gelmez.Karnenin telafisi diğer dönemde yapılabilir fakat çocuğunuzda oluşan hayal kırıklığı uzun yıllar artarak devam edebilir.Önemli olan çocuğun dersteki başarısızlığının nedenini bulmak ve bu neden üzerinde aile içi dayanışmayla birlikte çalışmaktır.Çocukla iyi iletişim kurulamıyor ve sorunun nereden kaynaklandığını bulmakta güçlük çekiliyorsa mutlaka işin uzmanından faydalanmak gerekir.Bir ruh sağlığı uzmanıyla görüşerek,kısa sürede çocuğunuz ile ilgili bir yargıya varabilir ve işleri yoluna koymakta kolaylık sağlarsınız.
Özlem Akkel YILDIZ
Psikolog/Psikoterapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Karne Bunalımı ve Çocuk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Özlem AKKEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Özlem AKKEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özlem AKKEL Fotoğraf
Uzm.Psk.Özlem AKKEL
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi131 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Özlem AKKEL'in Yazıları
► Ebeveyn, Karne ve Çocuk Psk.Yetkin KUŞAN
► Orta Yaş Bunalımı Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Karne Günü Psk.M. Emin BAYRAKTAR
► Karne Uyarısı Pdg.Sedat BAŞ
► Karne,çocuklarımız ve Biz Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Karne Fobisi Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Karne Bunalımı ve Çocuk' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Bozukluğu Kasım 2015
► Hayatımız Travma Ekim 2015
► Tükenen İnsan Temmuz 2015
► Duygusal İstismar Mayıs 2015
◊ Dönüşüm (Roman) Temmuz 2019
◊ Bir Kitap Bir Kendin.. Mayıs 2015
◊ Yeni Romanım Eylül 2014
◊ 3'e 1 Kala Babam ve Ben Haziran 2014
◊ Kötü Öğretmen Şubat 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:35
Top