2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Nedir Bu Sınav Kaygısı?
MAKALE #8172 © Yazan Psk.Seda BOYACIOĞLU | Yayın Ocak 2012 | 4,469 Okuyucu
Sınavlarda Neden Kaygılanırız?

Önemli bir sınavınız yaklaşıyor, bu sınavın sonuçları ile hangi üniversiteye gireceğiniz belirleniyor da olabilir ancak bu sınav bir öncekinden yüksek puan aldığınız Coğrafya dersinin 2.si de olabilir. Çok iyi hazırlandığınız bu sınavı düşünmek bile heyecanlanmanıza yol açabilir ya da o saatlerce çalışıp edindiğiniz bilgileriniz sınıfa girdiğinizde/kağıtlar önünüze geldiğinde buharlaşıp uçabilir. Sınav öncesinde/süresince dehşet ve korku duyabilir, donup kalabilirsiniz ya da yer yer aklınıza gelen bilgileri bir araya getirip anlamlı sonuçlar çıkaramıyor, aklınızı bir türlü toparlayamıyor olabilirsiniz. Peki, akademik başarıyı etkileme riski olan bütün bu sorunlar neden kaynaklanır? Bu duruma “sınav kaygısı” adı verilir.


Elbette ki bir sınav öncesinde heyecanlı olmak, gergin hissetmek olası bir durumdur ve belli bir limitte tutulabildiğinde performansı olumlu etkiler. Ortalama diye tanımlayabileceğimiz kaygı dikkatinizi toplamanıza ve odaklanmanıza yardımcı olur. Bu bir çok insanın hissettiği bir duygudur. Hatırlarsınız ki bu gibi durumlarda birçok insan karnında uçuşan kelebeklerden ve başarısız olma endişelerinden bahseder. Ancak bu heyecan sizin donup kalmanıza, ateş basmalarına, her şeyi unutmanıza, aklınızı bir türlü toparlayamamanıza ve sınavdan kötü not almanıza yol açıyorsa bu durum sınav kaygısına işaret ediyor olabilir.


Peki Nedir Bu Sınav Kaygısı?


Sınav kaygısı bizim genel olarak –performans kaygısı- dediğimiz durumun bir alt kümesidir. Performans kaygısı; bireyin, bir performans sergilemeden önce yani sahneye/maça çıkmak gibi durumlardan önce hissettiği gerginlik anlamına gelmektedir. Ancak bu gerginlik kişinin performansını olumsuz yönde etkileyecek kadar büyük ve bireyde heyecan yaratan durumlardan kaçınmasına sebep olabilecek kadar rahatsız edici ise bu performans kaygısı olabileceği anlamına gelebilir. Yani, bu durum bireyin yaşam kalitesini etkileyecek kadar hayatını yönlendirebilmektedir.


Sınav kaygısı hem fizyolojik hem de bilişsek (düşünsel) açıdan rahatsız edici belirtilere sahiptir.


Fiziksel belirtiler:
baş ağrısı, aşırı terleme, mide ağrısı, kalbin hızlı atımı gibi belirtileri içerirken ileri sınav kaygısı durumlarında bayılma, kusma gibi belirtiler de ortaya çıkabilir.

Bilişsel Belirtiler:
yeterince hazırlanıldığı halde başarısızlık korkusu duymak, başkalarını hayal kırıklığına uğratmadan kaçınmak, diğer kişilerin kendisi ile ilgili ne düşüneceğini oldukça fazla önemsemek, kendini eksik hissetmek, başarılı bireyleri referans alarak kıyaslamalar yapmak ve kendisinin başarısız olacağı ile ilgili öngörüde bulunmak gibi rahatsızlık verici çeşitli düşünceler söz konusudur.

Peki Sınav Kaygım Olduğundan Şüphe Ediyorsam?


Bu konuda bir uzman yardımı almanız en doğrusu olacaktır. Ancak –kısaca belirtmek gerekirse- egzersiz yapmak, bazı stres azaltıcı teknikleri uygulamak, rahatlatıcı aktivitelerde bulunmak sınav öncesinde işe yarayabilen tekniklerdendir. Ayrıca sınav sırasında yapılacak nefes egzersizleri, gevşeme teknikleri ve çeşitli bilişsel teknikler bu durumu yenmenize yardımcı olacaktır.


Peki Sınav Kaygımı Yenmek İçin Bir Uzmandan Yardım Aldığımda Hangi Alanlarda Çalışmalar Yapacağız.


Konu ile ilgili çalışma alanları –tabii ki- bireysel farklılıklar gösterir. Ancak genel olarak bahsetmek gerekirse; uygun çalışma alışkanlıkları ve stratejileri edinme, zaman yönetimi, önceki deneyimlerden ders alma sınav kaygısını düşürme konusunda bir uzman yardımı ile çalışılabilecek alanlardandır. Ayrıca bilişsel alanda; rekabet duygusu, arkadaş baskısı ve başarısızlık ile başa çıkma becerilerinin geliştirilmesi yararlı olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Nedir Bu Sınav Kaygısı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Seda BOYACIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Seda BOYACIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Seda BOYACIOĞLU'nun Makaleleri
► Sınav Kaygısı Nedir? Psk.Furkan YAVUZ
► Sınav Kaygısı Nedir? Psk.Dnş.Buşra TATARİ ÇELİK
► Sınav Kaygısı Nedir? Psk.Deniz YILMAZ
► Sınav Kaygısı Nedir? Psk.Serap DUYGULU
► Sınav Kaygısı Nedir? Aileler Neler Yapabilir? Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Nedir Bu Sınav Kaygısı?' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Yemek Seçme Mayıs 2019
► Depresyon Eylül 2011
► Alt Islatma (Enüresiz) Eylül 2010
► Kardeş Kıskançlığı Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:38
Top