2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı ve Yapılması Gerekenler
MAKALE #8182 © Yazan Op.Dr.Nuray KİTAPÇIOĞLU | Yayın Ocak 2012 | 6,108 Okuyucu
TÜP BEBEK UYGULAMALARINDA TEKRARLAYAN BAŞARISIZLIK NEDENLERİ VE TEDAVİSİ

Tekrarlayan implantasyon ( embriyonun rahim içine tutunması ) başarısızlığı tüp bebek tedavilerinde sıkça karşılaşılan bir durumdur. Çok pahalı, yorucu, stresli, maddi ve manevi ciddi bir yükü olan tedavi yolculuğunun ardından başarısızlıkla sonuçlanan bir durumla karşılaşan çiftlerde ciddi travma görülebilmektedir. Deneme sayısı arttıkça bu durum daha da ciddileşmekte ve ciddi psikolojik çöküntülere neden olabilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki ikinci veya üçüncü denemeler sonucunda da mutlu sona ulaşan sayısız çift vardır… Önemli olan umudu yitirmeden, detaylı bir değerlendirme ve araştırma sonrasında gözden kaçan bir konu varsa düzeltilmesini sağlayarak tekrar denemektir. Aslında teorik olarak her deneme öncesinde yapılabilecek çok sayıda araştırma ve inceleme vardır ama özellikle ilk denemeden önce tüm bu araştırmaları yapmaya kalkmak ciddi bir maliyet artışı getireceğinden önerilmez, çoğu zaman da gereksizdir. Kısacası 2 tüp bebek denemesinden sonra gebelik oluşmaması durumunda bazı tetkik ve araştırmaların yapılması gerekmektedir.

Tekrarlayan implantasyon başarısızlığını gruplara ayırarak değerlendirmek daha anlamlı olacaktır. Bunlardan 1. grup kötü kalitede embriyo transferi yapılan ve gebe kalamayan hastalar, 2. Grup ise iyi kaliteli embriyo yani döllenmiş yumurta transfer edilmesine rağmen gebe kalamayan hastalardır. Bilindiği gibi anne yaşı tüp bebek tedavisinin başarı şansını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Genç grupta ~ %50 civarındaki gebelik oranları, 36 yaştan sonra hızla düşmeye başlamakta ve 40 yaşın üzerinde anlamlı derecede (~%5) düşmektedir. Embryo kalitesi kötü olan grupta gerçektende sonucu değiştirecek çok önemli yöntemler olmamakla birlikte çiftlerde herhangi bir kromozom anormalliği yönünden bir genetik inceleme yapmak gerekir. Bazen kadında veya erkekte dengeli olarak taşınan kromozom bozukluklarına (translokasyon) rastlanabilir. Bu gibi durumlarda oluşacak olan döllenmiş yumurtaların %80'inden fazlası anormal veya taşıyıcı olacaktır.Bunun sonucunda böyle bir embriyo transfer edildiğinde gebelik şansı düşecektir.

Böyle durumlarda başarısı kesin olarak kanıtlanmamış fakat hastaya yarar sağlayabileceği düşünülen alternatif tedavi yöntemleri çiftlere önerilmektedir. Preimplantasyon genetik tanı, yapay rahim uygulaması, immünolojik tedavi, blastokist transferi, lenfosit aşısı vs. gibi bu yöntemler tekrarlayan tedavi başarısızlıklarında başvurulan yöntemler arasındadır.

Özellikle ileri anne yaşı ve kötü kalitede embriyo gelişimi görülen hasta grubunda ‘preimplantasyon genetik tanı’ olarak adlandırılan ve embriyoların transfer edilmeden önce genetik olarak incelenip sağlıklı embriyoların transfer edilmesi esasına dayanan yöntem sayesinde gebelik ve rahim içine tutunma oranlarının arttığı ve düşük oranlarının azaldığı gösterilmiştir.

2. grupta yer alan iyi kalitede embryo transferine rağmen gebe kalamayan çiftlerde ise başka araştırmaların yapılması gerekebilir. Bunların başında rahim içinde herhangi bir anormallik olup olmadığının değerlendirilmesi amacı ile Histeroskopi yapılmasıdır. Histeroskopi ışıklı bir teleskop yardımı ile rahim içine girilerek rahim su ile şişirilmesinden sonra içine gözle bakılması işlemidir. Histeroskopi de daha önce gözden kaçmış olan myom polip veya yapışıklıklar görülebilir. Bunların aynı anda Histeroskopi ile tedavisi de çoğu zaman mümkündür. Eğer daha önce yapılan embryo transferleri hep 2 veya 3. günlerde yapılmış ise bir sonraki embryo transferinin 5. günde yapılması gebelik ve rahim içine tutunma şansını artırabilir.

. Bu sayılanların dışında tiroid hastalıklarının araştırılması ve mevcut bir hastalık var ise tüp bebek tedavisine başlamadan önce bu tedavinin başlayıp devam ettirilmesi önemlidir.
Son yıllarda özellikle antifosfolipid sendromu denilen ve kanın pıhtılaşma bozukluğu ile ilişkili olan durumlarda tüp bebek tedavisi sırasında verilecek olan kan sulandırıcı ajanların da kullanılmasının etkili olup olmadığı araştırılmaktadır. Ancak şu ana kadar bu araştırmalarda yapılan tedavinin gebelik oranını ve embriyonun rahime tutunmasını artırdığı üzerine etkili olduğu yönünde değildir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı ve Yapılması Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Nuray KİTAPÇIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Nuray KİTAPÇIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nuray KİTAPÇIOĞLU Fotoğraf
Op.Dr.Nuray KİTAPÇIOĞLU
Bursa
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Nuray KİTAPÇIOĞLU'nun Makaleleri
► Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN
► Gebelikte Yapılması Gerekenler Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı ve Yapılması Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:53
Top