2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Renkler ve Kişiliğimiz
MAKALE #8231 © Yazan Psk.Ayben ERTEM | Yayın Ocak 2012 | 6,479 Okuyucu
RENKLER VE KİŞİLERİN SEÇİMLERİ

Renkler bir eve girdiğinizde sizde bir halet-i ruhiyye oluşturur. Ya sizi neşelendirir, rahatlatır, canlandırır ya da sizin tadınızı kaçırır, mutsuz ve huzursuz eder. Amerika’da bazı hapishanelerde ya da psikiyatrik hastanelerde renk terapisi uygulanıyor; şiddet uygulayan suçluları ya da hastaları sakinleştirmek için bazı hücreler ya da odalar gül pembesi ya da pembeye boyanıyor. Renklerin duygusal ve fiziksel sağlığımız üzerinde çok önemli bir yeri var. Siz de evinizi dekore ederken fiziksel ve ruhsal sağlığınızı düşünerek dekore edin.

Bilim adamları renklerin ruh hali üzerindeki etkisini kanıtladılar. Kaya & Epps (2004)’in değişik renklere verilen duygusal tepkilerle ilgili yaptığı bir çalışmada sarının mutluluk ile ilgili, mavinin yalnızlık ve mutsuzluk ile ilgili olduğunu tespit etmiş. Hatta İngilizcede “ feeling blue” (mavi hissetmek) tabiri buradan gelmektedir yani üzgün, mutsuz hissetmek, moralin bozuk olması gibi. Öte yandan bazı çalışmalarda da mavinin rahatlatıcı, sakinleştirici etkisi olduğu hatta mavi renkli odada çalışan insanların daha üretken olduğu görülmüştür. 40 kişiyle yapılan benzer bir çalışmada katılımcıların % 61’i beyaz, pembe, kırmızı, sarı, mor yeşil gibi parlak renkleri, % 21’i kahverengi, siyah ve griyi olumlu his uyandıran renkler olarak raporlamışlar. Bazı araştırmacılar renklerin sinir sisteminin emosyonel uyarılmadan sorumlu bölümlerini direkt olarak etkilediğini söylüyorlar.

Kırmızı diğer renklerden farklı olarak ilginç bir renktir. Yapılan çalışmalara göre kırmızı endişe, kaygı, kızgınlık ve rahatsızlık gibi negatif duyguları uyandırdığı gibi mutluluk ve heyecan, ihtiras gibi olumlu duyguları da uyandırabilir. İnsanlar kırmızı renge farklı etki ve uyaranlara göre farklı biçimlerde tepkiler verirler. Bir rengi algılarken algı mekanizması çok mühimdir. Çoğu insan kırmızı rengi gözü uyaran bir renk olarak algılar. Bir tablonun önünde duran kişi tüm renklerin arasında ilk kırmızıyı fark eder. Kırmızı bir yatak odası ihtiras duygularını açığa çıkarabileceği gibi beyni çok uyardığından kan basıncında bir artışa ve kalp atışlarınızın artmasına neden olabilir, sizi çok gergin yapabilir ve eşinizle sık sık kavga etmenize neden olabilir.

Yapılan bir çalışmada katılımcılar tarafından kırmızı ofis mobilyalarının geleneksel mobilyalara göre çok dikkat dağıtıcı olduğu raporlanmış öte yandan aynı çalışmada kırmızı ya da turuncu gibi canlı renklere boyanmış duvarları olan ofislerde beyaz veya bej duvar renklerine göre daha az tekrar okuma ve düzeltmeler yaptıklarını raporlamışlar. Yine benzer bir çalışmanın sonucuna göre kişilerin işe başladıklarında duygu durumları kötü olsa da kırmızı renkle boyanmış bir odada mavi renkle boyanmış bir odaya göre daha pozitif hissettikleri, daha hızlı çalıştıkları ve daha uzun metinler yazabildikleri izlenmiş. Bu çalışmalardan araştırmacıların çıkardığı sonuç, ortamdaki belli bir rengin yoğunluğuyla kişinin uyarılma seviyesi arasında bir bağlantı olduğu ve kırmızı rengin merkezi sinir sistemini uyardığıdır. Bir çalışmada da kişilerin farklı renklerin bulunduğu bir odada, gri tonların bulunduğu bir odaya göre kalp atışlarının daha yavaşladığı görülmüş. Başka bir çalışmada da mavinin nabzı düşürdüğü ve iştahı bastırdığı görülmüş.

Beyaz temizlik, saflık ve barışı simgeler. Genellikle ev dekorasyonunda çok da popülerdir. Beyaz diğer nötr renklerin yanında dengeyi temsil eden bir renktir. Steril olmayı da temsil ettiğinden hastanelerin ve tıbbi servis veren yerlerin kullandığı bir renktir. Sarı her ne kadar mutluluk veren, neşelendiren ve ruh halini aydınlatan bir renk olsa da etrafta çok fazla sarının olması insanların birden sinirlenmesine öfke patlamaları yaşamasına sebebiyet verebilir. Bebeklerin odalarında da çok fazla sarı olması onların çok fazla ağlamasına neden olabilir dolayısıyla olumlu duygular uyandıran tüm renkleri kararında kullanmak gerekir. Yeşil genellikle çok popüler bir renktir. Doğada en yaygın bulunan renktir. Teskin edici ve rahatlatıcı bir etkisi vardır. Yeşil göze çok hitap eden bir renktir, sizi tazeler ve daha açık bir algıyla bakmanızı sağlar. Kahverengi çok bereketli bir renktir. Yeryüzünün, toprağın, ağaçların rengidir. Rahatlık, huzur ve arkadaşlık sıcaklık duyguları uyandırdığı gibi üzüntü duyguları da yaratabilir.

Renklerin kültürle ve geçmişimizle ilintili olduğunu söyleyen araştırmacılar da var… Anne-babanızın ya da çok sevdiğiniz anneannenizin salonunda ya da mutfağında olan mobilyaları ya da renkleri tercih edip etmediğinizi sorgulamakta fayda var…

MOBİLYALAR VE KİŞİLİKLER

Harvard’da yapılan bir çalışmaya göre keskin hatlı eşyalar ya da objeler, beyinde korkudan sorumlu olan amygdala bölgesini aktive ediyorlar . Bu da insanların genellikle yuvarlak hatlı geleneksel mobilyaları, düz ahşap yüzeyleri , süslü dekoratif kıvrımları tercih ettiğini açıklayabilir.

Fazla eşyanın olmadığı modern dekorlar insanı rahatlatır. Personality& Social Psychology dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre çok fazla düzen seven insanlar evlerinde soyut resim olmasından hoşlanmıyorlar öte yandan soyut resimlerden hoşlananların da yeni deneyimlere açık heyecan arayanlar olduğu ortaya çıkmış bu çalışmada.

Duygusal insanlar daha çok sıcak renkler ve ahşap mobilyalar, “Laura Ashley” tarzı mobilyalar tercih ediyor. Mantıklarıyla hareket eden kişiler de daha donuk renkler ve daha modern ve ileri teknoloji ürünleri ve eşyaları tercih ediyorlar.

Dışadönük kişiler evlerinde birilerini hatırlatan objelerin ya da eşyaların etraflarında olmasından hoşlanıyorlar. İçedönük insanlar odalarında büyük oturma grupları tercih etmezler, kendileri için rahat bir koltuk çoğu zaman onlar için yeterlidir. Dışadönükler ofislerinin büyük camlı, mümkünse perdesiz olmasını, masalarının ise dışarıyı rahat görebilmek için pencereye yakın olmasını tercih ederler. İçedönük kişiler ise tam tersi home ofis tarzı bir yerde çalışmayı eğer mümkün değilse küçük ve samimi bir ofiste çalışmayı tercih ederler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Renkler ve Kişiliğimiz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ayben ERTEM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ayben ERTEM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayben ERTEM Fotoğraf
Psk.Ayben ERTEM
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ayben ERTEM'in Makaleleri
► Renkler ve Şirketler Psk.Dnş.İdem TONOZ
► Kişiliğimiz Nasıl Oluşur Psk.Abdullah ALPASLAN
► Kişiliğimiz Nasıl Oluşur? Psk.Berna GÖRGÜLÜ ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Renkler ve Kişiliğimiz' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kadınlarda Stres Mart 2012
► İş Stresi Ocak 2012
► Hamilelik ve Stres Ocak 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:18
Top