2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İş Stresi
MAKALE #8232 © Yazan Psk.Ayben ERTEM | Yayın Ocak 2012 | 5,073 Okuyucu
İŞ STRESİ

Belli bir derecede stres olması vücut için sağlıklıdır ancak yoğun stres birçok hastalığa sebep olabilir hatta yapılan çalışmalar yoğun stres altında çalışan ve sürekli strese maruz kalan insanların özellikle işlerinde kontrol onlarda değilse ve fazla yük alarak çalışıyorlarsa kalp krizi geçirme risklerinin oldukça yüksek olduğunu söylüyor.

Genellikle stresin nedenleri arasında işten çıkarılma korkusu, az elemanla çok fazla çalışma, ya da eleman çıksa da aynı iş yüküyle tekrar eleman alınmadan devam etme, iş tatmininde bir artış olmaksızın beklentilerin sürekli yükselmesi sayılabilir.

İş stresi yaşadığınızı nasıl anlarsınız?


Gergin, çabuk kızan, alıngan ve depresif hissediyorsanız
İşe karşı ilginiz azaldıysa, kayıtsız ve duyarsız hissetmeye başladıysanız.
Uyku sorunu yaşıyorsanız
Yorgunluk hissediyorsanız
Konsantre olmakta güçlük çekiyorsanız
Kas ağrıları ve baş ağrıları yaşıyorsanız
Mide ağrıları yaşıyorsanız
Sosyal içe çekilme yaşıyorsanız
Cinsel gücünüzde azalma varsa
Stresle baş etmek için alkol kullanmaya başladıysanız, yüksek iş ve işyeri stresi yaşıyor olabilirsiniz.

İşyerindeki Stresi azaltmak için neler yapabiliriz.


Güne güzel başlayın, mutlaka kahvaltı edin, mümkünse bir süre yürüyün ya da spor yapın ondan sonra işe gidin. Güne enerjik başlayın.

Kendimize gün içerisinde yapacaklarımızın yazılı olduğu bir ajanda tutmalıyız. Bir sonraki işimizin ne olacağını bilirsek stresimiz biraz olsun azalır. Mutlaka ani ortaya çıkan işler olacaktır ancak önem sırasına koymayı başarabilirsek bu da bizi rahatlatır ayrıca ihtiyacımız olduğunda başkalarından yardım isteyebilmeliyiz. Çok fazla işin altından yalnız başına kalkmaya çalışmak yanlış ve eksik yapma olasılığını arttıracağından yardım istemek önemlidir.

Fazla iş yükünün ağırlığı altında ezilirken derin ve yavaş nefes almayı unutmayın. Eğer doğru miktarda oksijen beyninize ve tüm organlarınıza gitmesi aynı enerji ile çalışmanız mümkün değildir. Sırtınızı rahat bir yere yaslayın mümkünse gözlerinizi kapayın burnunuzdan derin bir nefes alın ve yavaşça verin. Bunu 5 ila 10 dakika yapmanız bile sizi rahatlatacaktır. Ayrıca ofisinizde GSR dediğimiz küçük bir aletten yardım alarak da her gün 10-15 dakika stresle baş etmek mümkündür. Vücudunuzun gerginliğe ve strese verdiği tepkinin temel yollardan biri deri yoluyladır. Bilim adamları buna galvanik deri resistansı diyorlar. Galvanik deri resistansı ya da kısaca GSR, sempatik sinir sistemi tarafından kontrol edilen ter bezi aktivitesindeki ve gözeneklerin hacmindeki değişkenliklerin refleksiyonudur. Heyecanlandığınız, korktuğunuz ya da herhangibir şeyden rahatsızlık duyduğunuzda sistem bütün vücudunuzdaki kimyasal ve fiziksel değişiklikleri aktive eder. Galvanik deri resistans seviyeniz de değişir. Gevşemiş ve sakin olduğunuz zaman deri resistansınız artar, gergin olduğunuz zaman deri resistansınız düşer. Stresi azaltmak için üretilen ve geliştirilen GSR2 parmak bağlantısı ile bu stresi elimine ediyor.

Sürekli masa başında oturarak iş yapıyorsanız önemli bir işinizin ortasında olmasa bile bir işi bitirdikten sonra veya belli bir aşamaya geldikten sonra küçük molalar verin mesela 5 dakikalık molalar. İnanın bu bile yeterli. Bir binada çalışıyorsanız bir kat aşağıya inip çıkmanız bile yeterli ya da kendi odanızdan çıkın başka bir odaya gidin mümkünse uzakta bir odaya yürüyün ve geri gelin. Açık ofisteyseniz başka bir kata inin ya da koridorda dolaşın tekrar yerinize dönün.

Sürekli kızgın ve asık suratlı dolaşmayın. Gülümseyin, güne gülerek başlayın ve gülerek devam edin. Sinirleneceğinizi hissettiğiniz an o ortamdan kısa bir süre uzaklaşın derin nefes alın ve geri gelin. Patronunuz size çok kızsa bile derin bir nefes alın ve işinize devam edin bu sizi günün geri kalanında kurtaracaktır. Eğer kızgın olmaya devam ederseniz motivasyonunuzu ve enerjinizi yitirir günün devamında verimli olamazsınız. Fazla katı olmayın eleştirilere kulağınızı kapatmayın, iyi bir dinleyici olun, değiştiremeyeceğiniz şeyleri değiştirmeye çalışmayın. “Bu neden böyle bu neden şöyle, bu niye bana bunu dedi şimdi” gibi şeylerle uğraşmayın bu sizi daha çok strese sokacaktır.

İyi uyuyun. Uykunun ne kadar önemli olduğunu birçok araştırma göstermektedir. Stresi azaltmakla kalmaz gün içerisindeki enerjinizi ve işinize daha fazla konsantre olmanızı sağlar.

İş arkadaşlarınızla ve yöneticilerinizle çatışma halinde olmamaya çalışın. Daha iyi iletişim becerileri geliştirin. İşyerindekilere negatif tavırlar sergilemekten kaçının. Çatışma çıkarsa anlaşmazlığı fazla uzatmadan en kısa sürede çözme yoluna gidin.
Fiziksel ve duygusal olarak sıkıntılar yaşıyorsanız sağlığınızı ikinci plana atmayın. Özellikle duygusal sıkıntılar yaşıyorsanız ve başa çıkamayacak hale geldiyseniz yardım almaktan kaçınmayın. Neurobiofeedback stresle baş etmede oldukça etkili bir yöntemdir. Biofeedback’in depresif duygudurumunu ve kronik stresten kaynaklanan anksiyeteyi düzelttiği iş ile ilintili akut strese maruz kalan kişilerde genel duygusal sağlığı düzelttiği yapılan çalışmalarda belirtilmiştir. Birçok ders kitabında ve yayınlarda stres ile baş etme yöntemleri içerinde biofeedback’in etkiliğine dair amprik araştırmalar bulunduğundan bahsedilmiştir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İş Stresi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ayben ERTEM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ayben ERTEM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayben ERTEM Fotoğraf
Psk.Ayben ERTEM
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ayben ERTEM'in Makaleleri
► İş Stresi Psk.Şahin UÇAR
► Evlilik Stresi Psk.Ayça YENİCELİ
► Sınav Stresi Psk.Birsen ŞANLI
► Sınav Stresi ve Hipnoterapi Psk.Şahin UÇAR
► İş Stresi / Örgütsel Stres Psk.Zülal ERİK
► Öss Sınav Stresi ve Hipnoz Psk.Adem OCAK
► Oks Stresi ve Günü Yaşamak Psk.Ceyda ŞENEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İş Stresi' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kadınlarda Stres Mart 2012
► Hamilelik ve Stres Ocak 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:52
Top