2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Soğuk Algınlığı (Akut Nasofarenjit)
MAKALE #8234 © Yazan Dr.Fahriye YAZICIOĞLU | Yayın Ocak 2012 | 6,110 Okuyucu
SOĞUK ALGINLIĞI (AKUT NASOFARENJİT) NEDİR?

Çocukluk çağının en sık görünen üst solunum yolu hastalığıdır. Özellikle 3 ay-3yaş arası çocuklarda yılda 3-8 defaya kadar enfeksiyon görülebilir.

SOĞUK ALGINLIĞINDA HASTALIK ETKENİ:

%70-80 viral etkenlerdir. Yani virüslerdir. Virüslerin 200’den fazla çeşidi bulunmaktadır. Özellikle çocuklar, bu dönemde virüslerle henüz karşılaşmamış ve antikor oluşturmamış olduklarından soğuk algınlığı ve buna bağlı olarak solunum yolu enfeksiyonlarını sık geçirirler.

Kış aylarında kapalı ortamlarda daha sık ve uzun süre kalınması, havalandırma şartlarının yaza göre daha kötü olması, soğuk havanın vücut direncini kırması gibi faktörler soğuk algınlığı arttıran etmenlerdir.

SOĞUK ALGINLIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hafif ateş(37,5-38 derece)olur, ateş düşürücülere yanıt iyidir. Kırgınlık, kas ağrıları, baş ağrısı, boğaz ağrısı olabilir. Keyifsizlik, bir şey yapmak istememe, iştahsızlık yanında burun tıkanıklığı, burun akıntısı(berrak, sulu ya da hafif yeşil)görülebilir. Göz sulanması da bu bulgulara eşlik edebilir. Genizdeki akıntıdan dolayı kusma olabilir.

SOĞUK ALGINLIĞININ TEDAVİSİ NEDİR?

Bulgulara yönelik tedavi yapılır. Yani ateş düşürücü, ağrı kesici(aspirin hariç) burun temizleyen solüsyonlar kullanılır. Özellikle antibiyotiklerin yeri yoktur. Tedavide önemli, olan çocuğun konforunu sağlamak, şikayet ve sıkıntılarını gidermek, dinlenmesine ve iyi beslenmesine dikkat etmek gerekir. Bu dönemde temizliğine ve ısınmasına azami özen göstermek önemlidir. İyileşmeyi hızlandıran en önemli şey ise sevgi ve ilgilenmedir.
Ateşi düşürmek için yapılan işlemlerde soğuk su yerine ılık su tercih edilmelidir. Böylece çocuk huzursuz edilmemiş olur. Yani banyosunu ılık, rahatsızlık vermeyecek sıcaklıktaki suyla yaptırmak uygun olur. Kompres yaparken alkol ya da kolonya kullanmak doğru değildir. Bunun yerine büyük damarların geçtiği yerlere ılık suda ıslatılmış ve sıkılmış temiz bir pamuklu bezin koyulup bekletilmesi ve duruma göre tekrar edilmesi uygun olacaktır.

Soğuk buhar bu dönemde çocukları oldukça rahatlatmaktadır. Soğuk buhar uygularken çocuğun direk yüzüne, uzun süre, kontrolsüz buhar vermek doğru değildir. Soğuk buhar makine üreticilerinin kullanma kılavuzunu dikkatlice okumak gerekir. Viks gibi mentollü ürünlerin çocuğun ayak tabanına uygulanması daha fayda sağlar, aynı zamanda buruna yakın alanlara uygulandığındaki rahatsızlık ve alerji meydana gelmez.
Yüksek yastık bu dönemde oldukça rahatlatıcı olur. Burnun daha iyi havalanmasını sağlar.

Evde sigara asla içilmemelidir. Sadece çocuk hastalandığında değil, diğer zamanlarda da çocuk başka odada bile olsa içilmemek gerekir.

SOĞUK ALGINLIĞINDA HASTALIK SÜRECİ:

Komplike olmamış durumlarda belirtilerin çoğu bir hafta içinde kaybolur. Burun akıntısı ve öksürük mukoza kendini yenileyene kadar ikinci hafta boyunca da devam edebilir.

SOĞUK ALGINLIĞININ KOMPLİKASYONLARI NELERDİR?


*grip, menenjit, orta kulak iltihabı, sinüzit, farenjit, larenjit, tonsillit(bademcik), zatürre gibi hastalıklar soğuk algınlığının ardından gelişebilir, ayrıca astım hastalığı tetiklenebilir.
SOĞUK ALGINLIĞINA ÖKSÜRÜK EKLENİNCE…

Genellikle soğuk algınlığını takiben gece artan kaba sesli öksürük, hafif ateş, burun kanadı solunumu, hava açlığına varabilen solunum sıkıntısı, ajitasyon görülebilir. Bu durumda öksürüğe bağlı göğüs ağrısı, boğaz ağrısı, ses kısıklığı meydana gelebilir.

SOĞUK ALGINLIĞINDAN NASIL KORUNULUR?

Mevsimine göre giyinmek, iyi beslenme, temiz hava, hijyen, spor, iyi uyku ve aşılama ile korunmak mümkündür.

Dengeli ve düzenli beslenen, büyümesi ve gelişmesi normal sınırlarda olan bir çocukta bağışıklık sistemini güçlendirmesi için özellikle bir vitamin veya mineral desteğine ihtiyaç yoktur.

Beslenmesinde sorun olan, büyüme geriliği olan çocukta doktorun uygun göreceği bir destek kullanılabilir.

SOĞUK ALGINLIĞINDA AŞI GEREKLİ Mİ?

Her çocuğa göre ayrı hareket etmek gerekir. 3 yaşına kadar yarım doz, 3 yaşından sonra tam doz uygulanır. İlk yapımda 8 yaşından küçükse bir ay ara ile 2 kere, sonra her sene 1 doz yapılır. İlk yapımda 8 yaşından büyükse 1 doz yapılması yeterlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Soğuk Algınlığı (Akut Nasofarenjit)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Fahriye YAZICIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Fahriye YAZICIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fahriye YAZICIOĞLU Fotoğraf
Dr.Fahriye YAZICIOĞLU
Antalya
Doktor "Tıp Doktoru"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Fahriye YAZICIOĞLU'nun Makaleleri
► Soğuk Algınlığı ve Grip Op.Dr.Orhan ALTINTAŞ
► Akut Pankreatit Prof.Dr.M.Hakan YÜCEYAR
► Akut Karın Sendromu Prof.Dr.M.Hakan YÜCEYAR
► Çocuklarda Akut Karın Ağrısı Doç.Dr.H. Ahmet DEMİR
► Akut Orta Kulak İltihabı Nedir? Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Soğuk Lipoliz Nedir? Op.Dr.Çağhan BAYTEKİN
► Yüz Felcine Soğuk Hava Dikkat Prof.Dr.Ertuğrul UZAR
► Sıcak Nodül, Soğuk Nodül Nedir? Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Soğuk Algınlığı (Akut Nasofarenjit)' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► En İyi Diyet Hangisi? Ocak 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:07
Top