2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fizyoterapistler, Sut ve Tavırsızlık Kötüye Gidişin İşaretidir
MAKALE #8235 © Yazan Fzt.Mansur KURAL | Yayın Ocak 2012 | 4,676 Okuyucu
FİZYOTERAPİSTLER, SUT VE TAVIRSIZLIK KÖTÜYE GİDİŞİN İŞARETİDİR

Ocak ayının 21’in de Sağlık Bakanlığı’nın yeni SUT’u yayınlandı. Bu genelge içerisinde genel olgular içerisine gizlenmiş bir ifade görünen o ki başta fizyoterapist meslektaşlarımız olmak üzere kimsenin dikkatini çekmemiş ve de yeterince ilgi görmemiştir. Zira bu konuda kimsenin sesi-soluğu çıkmamıştır. Tek tük cılız sesler ise genelin içinde kaybolup gitme tehdidi altındadır. Bu yazıyı bu bakımdan kaleme almak zorunlu hale gelmiştir.

Bu tebliğ’de bilindiği üzere daha çok parasal, uygulama karşılıkları, özel ile ödemeler konusu ele alınmaktadır genel olarak. Ama Tebliğin bir yerindeki bir ibare gözlerden oldukça uzak tutularak, SUT içinde olan, asıl emeği veren güçler-fizyoterapistler- yok sayılmış; tebliğe göre uygulamayı yapacak güçler tanımında FTR uzman hekimleri ve onun gözetiminde olan çalışanlar tabiri yer almaktadır.

Bu “onun gözetiminde olan çalışanlar” kimlerdir, hangi çerçevede çalışacaklardır, isimleri, soy adları nedir, mesleki ünvanları hangi sıfata haizdir vs gibi sorulara yanıt yoktur. Bu muğlak ifade anlaşılan fizyoterapist meslektaşlarımız ve bizim örgütlü gücümüz olan derneğimizin sanırız gözünden kaçmış olmalıdır. Başka türlü açıklamak olası olsa da; içimiz, yüreğimiz buna elvermemektedir.

Zira derneğimiz bugün söyledikleri ile dün söyledikleri, yarın söyledikleri birbirini tutmayan bir hükümet olan AKP hükümetinin üyelerinin, Sağlık Bakanının Meslek Yasası konusunda söyledikleri, pragmatist söylemlerine o kadar inanmış olmalılar ki; bu ve benzeri belirsizlikler dikkatlerinden kaçmaktadır! Kaçmakta mıdır, kaçırılmakta mıdır acaba?

Meslek Yasaları, Meslek tanımları kesinlikle zorunludur ve bunların yaşamla bağları oldukça sağlam kurulmalıdır. Aksi durumda tebliğler, Genelgeler, Kanun hükmünde Kararnameler gibi araçlarla oldukça iyi bir biçimde maniple edilmektedirler.

Düzen siyasetçileri elbette rolleri gereğinin kendisini yerine getireceklerdir. Vaatler verecekler, sözler verecekler, yapacağız-edeceğiz diyeceklerdir. Bu oldukça olağandır. Peki bu sözlere inananlar, bu sözleri bir eylemin kendisi sayanlara ne demelidir acaba? İşte bu somut gelişme aslında şapkaları önümüze koyup düşünmenin ve de bu gerçeği aydınlık kılmanın bir aracı olabilmelidir.

Fizyoterapistler ve onun örgütlü gücü olan TFD, bu ve benzeri olgulara tepki vermeyip, konu hakkında gereklerini yerine getirme noktasında olmadıklarında ne düşünmek lazım gelmektedir acaba?

TFD ve örgütsüz, düzenden nasibini almak dışında bir şey peşinde koşmayan fzt’ler olduğu sürece bu ve benzeri gelişmeler konusunda kayıtsızlık, tepkisizlik, tavırsızlık kaçınılmaz son olmaktadır. Bunun neticesinde de kişisel yakınmalar, mesleki tutarsızlıklar, gemisini kurtaran kaptan misali kaçak dövüşler vs yaşanmaktadır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, oldukça kapsamlı alanların ve uygulamaların adıdır her meslektaşımızın bildiği üzere. FTR’yi FTR uzmanı hekimler ve onların gözetiminde yapacak olan ne idüğü belirsiz personel grubuna bırakmak ve bu konuya tepki duymamak, tepki koymamak FZT olmak dışında her şey olmak demektir.

Kendi adımıza hiçbir zaman meslek şovenisti olmadık, kesinlikle ve katiyen EKİP çalışmasına inandık. Bu ekip çalışmasının yaşam içinde çalıştığımız her alanda başarının, insanı merkez sayan yaşama katılmanın gerçeği saydık. Ama bu demek değildir ki, emeğimizi, yaptıklarımızı, bildiklerimizi, yaşadıklarımızı yok saymamız gerekir. Asla.

Biz bu uygulama ve alanın temel taşlarından birisiyiz. Bizsiz bir ekip ve çalışmanın olması ve başarı şansı olanaksızdır. Bunu el gün dahi bilmektedir. Ve de biz bunları iddia ederken tabiri caiz görünüz “sidik yarıştırmak” amacıyla hareket etmiyoruz. Sadece alanı, alan unsurlarını, bu alanın gerçek emekçilerini doğru tarif etmek üzerine yazıyoruz.

Yine gelelim sorunun bir diğer tarafına. Çoğu meslektaşımız ve duyarsız yol arkadaşımız soruna “ne var bunda, altı üstü bir Sağlık Uygulama Tebliği” gözüyle yaklaşıyor olabilirler. Bu korkunç bir gaflete denk gelecektir kesinlikle. Zira bu ve benzeri konulardaki geriye gidişler hep bu bakış açılarından kaynağını alıp beslenmektedir bilinmelidir.

Mevcut hükümet ve öncelleri dahil sağlık-eğitim vs gibi onlarca alanı sermayenin insafına bırakmak için adımlar attıklarını, bu alanları özel ellere vererek “sosyal devlet” kamburunu üzerinden atmak için uğraştıkları bilinen gerçektir. Bunun bir boyutu çalışan, üreten milyonları ilgilendirdiği gibi, diğer yandan bu alanlardaki çalışanları da etkileyeceği açıktır.

Zira sermaye sınıfı ve özel sağlık birimlerinin, özel eğitim kurumlarının sorunun temeline ekonomik kar-çıkar-kazanç-para gözüyle baktığı-bakacağı açıktır. Bunun bir ayağı, vergilerimizle ayakta tuttuğumuz devleti soyup soğana çevirmekse; diğer ayağı verdiği hizmetin ayağını oluşturan emekçileri yok pahasına çalıştırmak, onların maliyetlerini elden geldiğince düşürmek olduğu da açıktır.

Zira bilindiği üzere Özel Eğitim Kurumlarında fzt yerine Beden Eğitimcilerin ya da ithal ne idüğü belirsiz elemanların çalıştırıldığı bilinmektedir. Diğer yandan yine aşırı kar peşinde koşan özel Sağlık Kurumlarının da fzt çalıştırmak yerine hemşire ya da benzeri personeli sürecin merkezi yapmaya çalıştıklarını bilmeyen yoktur.

Bu bakımdan mevcut SUT’un yeni yılda yaptığı bu “gaf” hiçte bilmezlikten, hiçte gafletten değildir. Kesinlikle bilinçli, sermaye ve onun çıkarlarına hizmet eden bir kaynaktan, pınardan beslendiği açıktır.

Bu ve benzeri birçok olguya sistemli, düzenli, uyanık karşı çıkışların ortaya konması mesleki, insani açıdan zorunludur. Zira sözünü ettiğimiz olgu sadece sayısı on binlerde olan fztleri değil sadece, sayısı milyonları bulan emekçi, çalışan, yoksul vs insanları ilgilendirmektedir. Sessiz kalmak onaylamaktır. TFD ve diğer sendikal, odasal, sivil tüm örgütlerin seslerini birleştirmeleri, süreci değiştirmek ve dönüştürmekte özne olmaları gereklidir.

30 Ocak 2012 Pazartesi

Mansur Kural
Fizyoterapist- HÜ 1991

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Fizyoterapistler, Sut ve Tavırsızlık Kötüye Gidişin İşaretidir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Mansur KURAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Mansur KURAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fzt.Mansur KURAL
Bursa
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Mansur KURAL'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Fizyoterapistler, Sut ve Tavırsızlık Kötüye Gidişin İşaretidir' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:26
Top