2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk ve Televizyon
MAKALE #8245 © Yazan Gözde ERDOĞAN | Yayın Ocak 2012 | 7,843 Okuyucu
Günlük hayatımıza yer eden televizyonun çocuklarımıza hem olumlu hem de olumsuz birçok etkisi olmaktadır. Televizyon bizlerin tamamen kontrolünün dışında olduğu düşünülse bile çocuklarımızı bu renkli dünyadan koruyabilmenin de birçok yönetimi var. Günlük hayatımızın sürekli içinde olan bu renkli kutu çoğu zaman ailelerin çıkış yolu, kurtarıcısı olarak görülmektedir fakat televizyonda izlenilen programların içerikleri de çoğu zaman göz ardı edilmektedir.

Çocuğunuzun televizyonda izlediği programların onun gelişimine yardımcı olduğu noktalar bulunsa bile aynı derecede tehlike oluşturabilecek unsurlar da içermektedir. Bu noktada anne baba ve çocuğunuza bakan kişinin dikkatli ve seçici olması çocuğunuzun televizyonla olan ilişkisini kontrol altında tutmanız için çok önemlidir.

Günümüz televizyon programlarına bakıldığında çok çeşitli program ve kanalın var olduğunu bilmekteyiz. Bu noktada çocuğunuzun izlediği ya da aynı mekanda olması nedeniyle çocuğunuzun maruz kaldığı programların sizlerin izlediği programlar olduğu da unutulmamalıdır. Bu noktada ebeveynin izlediği programların çocuk için olumsuz davranışlar içermeyen program, dizi ya da film olması önemlidir.

Televizyonu çocuğunuzun gelişiminde etkin ve kontrollü kullanmanız için ebeveynin bazı noktaları dikkat etmesi televizyonun bir silah kadar tehlikeli bir halden alıp onun gerçek amacı olan bir eğlence kutusu haline getirebilirsiniz. Dikkat edilecek noktalar ise;
• Çocuğunuzun yaş ve gelişim seviyesine uygun programlar seçmelisiniz. Bu noktada güncel çizgi film kahramanları çok önemli bir role sahipler.
• Çocuğunuzun sürekli olarak aynı programları izlemesi, izlediği programın kahramanını rol model alması kaçınılmazdır. Bu noktada farklı programları da onun hayatına katabilirsiniz.
• Çocuğunuzun izleyeceği ya da aynı ortamda misafir izleyici olacağı programları önceden tespit etmeniz çok mümkün olmasa bile RTÜK’ün önceden belirlediği akıllı işaretlerden de yararlanabilirsiniz.
• Akşam saatlerinde televizyonun ebeveyne yönelik programları izleme durumunda çocuğun odasında ya da farklı bir alanda olması yararlı olabilir.
• Çocuğunuzun televizyonda gördüğü sahneler hakkında sorular sorması kaçınılmazdır. Bu noktada ebeveynin vereceği cevaplar her zaman çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine uygun olmalıdır. Yargılayarak ya da korkutularak bu sorulara cevap verilmemeli bunun yanı sıra sorulan soruyu objektif gerçekçi ve düzeyine uygun basit bir dille anlatılmalıdır.
• Evin içerisinde sürekli televizyon hakim olmamalıdır. Televizyonu gün içerisinde farklı zamanlarda ve çok uzun süreli açık bırakılmaması da televizyonu kontrol altına almanızda yardımcı olacaktır.
• Çocukların en etkilendiği alanlar ise reklamlardır. Reklamlarda çok hızlı görüntü değişimi ve ses efektleri çocukların dikkatlerini çeker. Bu noktada ailelerin uyku ve yemek problemlerinde sıklıkla başvurdukları reklamların soruna kısa süreli bir çözüm olduğu unutulmamalıdır. Ailelerin yemek esnasında televizyonu hem kendileri hem de çocuklarının yemek yeme alışkanlıkları için önemlidir. Yemek sofrası sadece yemek yenilen bir alan değil aynı zamanda ailenizin bir paylaşım ortamı olduğu da unutulmamalıdır.
• Çocuğunuzun televizyon konusunda sınırları olduğunu fark etmesi ve buna uyum sağlaması kontrolün sizde olmasını da kabul etmesinde yardımcı olacaktır.
• Çocuğunuzun izlediği çizgi filmlerin şiddet, korku ya da farklı yargılar ya da inanışlar içerip içermediğini bilmeniz gerekir. Bu noktada çizgi filmlerin içeriğini önceden araştırabilir buna uygun program akışında programları seyrettirebilirsiniz.
• Çocuğunuzun siz iş yaparken televizyonla oyalamayın. Sizin ev içerisinde farklı bir işle ilgilenirken çocuğunuzun televizyonda hangi programı izlediğini kontrol edemezsiniz. Günlük hayatınızda rutin işlerinizi yapmanız gerekir fakat çocuğunuzu da bu sürece katabilir ve ona sorumluluk verebilirsiniz.
• Evde televizyon dışında çocuğunuzun yalnız ya da sizinle birlikte yapabileceği farklı aktiviteler minik oyunlar kurgulayabilirsiniz. Bu hem iletişiminizin arttırırken hem de televizyona olan bağımlılığınızın azalmasına neden olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk ve Televizyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Gözde ERDOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Gözde ERDOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gözde ERDOĞAN Fotoğraf
Gözde ERDOĞAN
İstanbul
Çocuk Gelişimi Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Gözde ERDOĞAN'ın Yazıları
► Çocuk ve Televizyon Psk.Burçak DEMİRKAN
► Televizyon ve Çocuk Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
► Çocuğum ve Televizyon Psk.Begüm AKMANİŞ
► Televizyon ve Otizm Psk.Sena TUNÇ
► Şiddet,televizyon,internet Psk.Ayşegül COŞKUN
► Çocuklarda Televizyon Bağımlılığı Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Popüler Kültür ve Televizyon Psk.Mehmet CEYLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuk ve Televizyon' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Dokunmak Kasım 2011
◊ Doğa ile Başbaşa Kasım 2011
◊ Kaliteli Zaman mı? Kasım 2011
◊ Otizm ile Yaşam Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:05
Top