2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kahvaltının Önemi ve Enerjinizi Artıracak 8 Kahvaltı Önerisi
MAKALE #8286 © Yazan Uzm.Dyt.Merve TIĞLI | Yayın Şubat 2012 | 9,340 Okuyucu
KAHVALTININ ÖNEMİ ve ENERJİNİZİ ARTIRACAK 8 KAHVALTI ÖNERİSİ

Güne kahvaltı etmeden başlamak kilo almanın/kilo verememenin başlıca nedenlerinden biri , bazı insanlar sabah aç hissetmedikleri için kahvaltı etmediklerini söylerler bazıları da a da kahvaltı yapmadıklarında daha iyi kilo vereceklerine inanırlar oysa kahvaltı yapmadığınızda vücut bir sonraki öğünde besin alınmayacağını zannederek gelecek öğünde tüketilen besinleri yağa dönüştürerek depolayacaktır.


Güne kahvaltı ile başlamak:


Gün içerisinde öğünlerinizi daha iyi kontrol etmenizi sağlar, kahvaltıyı yapmadığınızda bir süre sonra daha aç hissedeceğiniz için daha sağlıksız besinler tercih edersiniz (örneğin işe gittikten sonra poğaça, simit, elmalı tart vb) ve sağlıksız besinler zinciri gün boyu devam eder çünkü kahvaltıyı atlamak , vücudun kilo alma ve yağ depolanmasını artıran insülin cevabını artırır.

Güne başlarken sağlıklı besinleri tercih edeceğiniz bir kahvaltı vücudunuzun enerji depolarını doldurarak, glikojen depolarınıza takviye yapar ve hemen kullanabileceğiniz enerji için kaslarınızı destekler.

Kahvaltı için zamanı olmayanlar poğaça tarzı yağ içeriği yüksek besinlerdense, kısa sürede hazırlanabilecek kahvaltılık gevrekleri veya yine süt veya yoğurtla birlikte tüketecekleri meyveyi tercih edebilirler.


En Önemli Öğün


Kahvaltı günün en uzun açlığı olan gece açlığını takip etmesi nedeniyle biten enerjinin tekrar alınabilmesini sağlayan en önemli öğündür. Kahvaltı kan şekeri olarak bilinen glikoz için kaynak oluşturduğundan büyük önem taşır. Glikoz beyin için en önemli enerji kaynağıdır. Çünkü beyin bir enerji deposuna sahip değildir. Çocuklar için okulda veya yetişkinler için iş yerinde beyin fonksiyonları için yüksek oranlarda glikoza ihtiyaç duyulur. Uyanır uyanmaz gereksinim duyulan tüm besinleri karşılayıp vücudun güne hazır hale getirilmesi gerekir ki, bu bireyleri fiziksel ve psikolojik olarak etkiler. Her gün düzenli olarak kahvaltı yapan kişiler, diğerlerine oranla daha başarılı ve verimlidir. Kahvaltı alışkanlığına sahip olmayanlarda ise konsantrasyon güçlüğü, yorgunluk ve bitkinlik gibi problemler ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, sağlıklı bir kahvaltının yaşlanmayı geciktirdiği, yaşlılık döneminde ortaya çıkması muhtemel bellek ve algı kusurları ile kas zayıflıklarına engel olduğu da araştırmalarla ortaya koyulmuştur. Her sabah sağlıklı bir kahvaltı yapan bireylerin kilolarını korudukları, daha düşük kolesterol ve daha dengeli kan şekerine sahip oldukları yapılan araştırmalarca ispatlanmaktadır. Ayrıca düzenli kahvaltı yapan bireylerde vitamin ve mineral eksiklikleri görülmemekte, sabahları uykuyu kahvaltıya tercih eden bireylerin daha hızlı kilo aldığı ve kalp krizi riskiyle karşı karşıya olduğu da belirtilmektedir.


Buarada her kahvaltı türü güne enerjiyle başlamanızı sağlamaz. İşte güne daha enerjik başlamanızı sağlayacak kahvaltı önerileri burada.


Proteinden zengin bir kahvaltı tercih edin;


Dinlenmeyle gecen bir gecenin sonrasında sabah yedikleriniz enerji depolarınızın tekrar dolmasını sağlayacak, bir sonraki öğüne kadar sizi tok tutacak ve günün geri kalanında sağlıklı besinler seçmenize öncülük edecektir. Fakat sabah yediğiniz her şey aynı etkileri yapmaz. Proteinden zengin besinlerle karnınızı doyurmak önemlidir, öğleden sonra boyunca hatta akşam saatlerine kadar enerjinizi etkiler. Ayrıca araştırmalar protein içeren bir kahvaltının, başarılı kilo kaybında da kritik bir rol oynadığını göstermektedir. İşte bu kahvaltı çeşitlerinden bazıları:


Ricotta peyniri ve şeftalili waffle:


Malzemeler: Bir tam tahıllı waffle, ½ su bardağı yarım yağlı ricotta , 1 adet dilimlenmiş şeftali.


300 kalori, 15 g protein, 13 g yağ, 38 g karbonhidrat, 6g lif.


Şeftalinin sezonu değilse konserve şeftali veya yarım fincan ezilmiş ananas koyabilirsinz. (her zaman meyvenin şurubu yerine kendi suyunu tercih etmek önemli) buarada ricotta protein ve kalsiyum kaynağı, kremsi yapısıyla waffle üzerine sürümü kolay.




Kinoa (Qino)- yoğurt parfe:


Malzemeler: 1/2 bardak pişmiş kiona 180 g yağsız yoğurt 1 küçük doğranmış elma ve biraz tarçın.


315 kalori,20 g protein, 2g yağ, 55 g karbonhidrat, 7g lif


Artık ülkemizde de bulunabilen Kinoa protein yönünden diğer kepekli tahıllardan daha zengin antik bir tahıl .Zengin protein içeriğiyle sabah kahvaltılarında mükemmel bir seçimdir.


Hindi fümeli sandviç:


Malzemeler: tam tahıllı iki dilim ekmek , 1 kaşık az yağlı mayonez, 4 dilim hindi füme , domates dilimleri ve marul


205 kalori, 16 g protein, 4g yağ, 30g karbonhidrat, 3g lif


tam tahıllı bir ekmek , 1 kaşık az yağlı mayonez, 2 dilim hindi füme , domates dilimleri ve marul her iki yarıma da .bu sandviç normal sandviçlerin daha sağlıklı bir versiyonudur.


Meyveli yoğurt:


Malzemeler: 180 gr yağsız yoğurt ,1 çorba kaşığı doğranmış kavrulmuş fındık ve üzerine muz portakal greyfurt veya başka bir meyve parçası eklenebilir.


220–260 kalori, 18–22g protein, 5g yağ, 25–38g karbonhidrat, 3g lif


Yağsız yoğurdun kalsiyum içeriği daha yüksektir , ayrıca protein içeriğiyle de sabah kahvaltıları için mükemmeldir.


Ahududu protein smoothie:


Malzemeler: 1/2 fincan yağsız süt veya soya sütü ,180 gr vanilyalı yağsız yoğurt, 3/4 bardak taze yada dondurulmuş ahududu ve birkaç buz küpü


Malzemeler blenderdan geçirilir. İsteğe bağlı olarak extra protein için protein tozu eklenebilir.


protein tozu olmadan:210 kalori, 21g protein, 0 g yağ, 31g karbonhidrat, 3g lif


protein tozuyla:1 kaşık protein tozu 20-25 g protein ve yaklaşık 100 kalori




Peynir ve tarçın eşliğinde dilimlenmiş elma:


Malzemeler: 1 adet dilimlenmiş elma, ¾ su bardağı yağsız veya az yağlı süzme peynir,tarçın


250 kalori, 25g protein, 2g yağ, 32g karbonhidrat, 5g lif


1 adet dilimlenmiş elma üzerine ¾ su bardağı yağsız veya az yağlı süzme peynir ekleyip üzerine tarçın serpilir. Tarçın serpmek lezzeti artırır. Süzme peynir güzel bir protein kaynağıdır ve damar tıkanmalarına karşı önleyici etkisi vardır.




Ispanak peynir yumurta karışımı:


Malzemeler: 1 tam yumurta veya 2-3 adet yumurta beyazı, ¼ bardak rendelenmiş az yağlı peynir, 1 avuç ıspanak, 1 greyfurt,1 tatlı kaşığı sıvı yağ


330 kalori, 29g protein, 11g yağ, 32g karbonhidrat, 7g lif


Birkaç avuç ıspanağı yağda soteleyin, çırpılmış 1 tam yumurta veya 2-3 adet yumurta beyazını ekleyin.( proteini yükseltmek ve doymuş yağı alımını azaltmak isterseniz beyazını kullanın) daha sonra üzerine ¼ bardak rendelenmiş az yağlı peyniri serpin.1 greyfurt ile keyfini çıkarın.


Vejeteryan omlet:


Malzemeler: 1 tam yumurta veya 2-3 adet yumurta beyazı,ıspanak,soğan, domates, biber, mantar , kabak vb sebzeler


280 kalori, 27 g protein, 9 g yağ, 26 g karbonhidrat, 5g lif


Omlet için bir tam yumurta veya 2-3 adet yumurta beyazını çırpın. Daha sonra ıspanak soğan domates biber mantar kabak hatta sevdiğiniz çeşni ve sebzeleri ekleyin.( mevsiminde bol, kıyılmış fesleğen güzel bir alternatif olabilir!) bir parça kızarmış ekmek le arika bir menü olacaktır. Ekmek yemek istemezseniz yerine 1 meyve veya 1 kase meyve salatası yiyebilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kahvaltının Önemi ve Enerjinizi Artıracak 8 Kahvaltı Önerisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Merve TIĞLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Merve TIĞLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve TIĞLI Fotoğraf
Uzm.Dyt.Merve TIĞLI
Ankara
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi149 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Merve TIĞLI'nın Makaleleri
► Kahvaltının Önemi Dyt.Seda KAYA
► Çocuklarda Kahvaltının Önemi Dyt.Ayşe KURŞUNLU
► En Sağlıklı Öğün: Kahvaltı Dyt.Deniz BERKSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kahvaltının Önemi ve Enerjinizi Artıracak 8 Kahvaltı Önerisi' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dondurma Mart 2016
► Kışın Kilo Almayın Aralık 2014
► Harika Besin:Kinoa Mayıs 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:05
Top