2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Lenfödem Tedavisi
MAKALE #8301 © Yazan Fzt.Hüseyin ATAOĞLU | Yayın Şubat 2012 | 6,173 Okuyucu
Lenf Sistemi

Lenf sistemi, kan dolaşımın yanında seyreden dokular arası sıvının kalbe dönüşünü sağlayan sistemdir.Yapısal olaral kan dolaşımına benzemektedir ;ancak lenf sistemi yarım dolaşım sistemidir ve kan dolaşımındaki gibi merkezi bir pompalama sistemi yoktur.

Lenf dolaşım sistemi, lenf nodülleri ve lenfatik damarlar (kapiller, prekolektör,kolektör ve turuncus)lardan oluşur. Lenf sistemi, dokular arasında bulunan su, yağ, protein,hücresel atıkları lenf damarları yoluyla alır, lenf nodüllerinde drenajını sağlayarak kalbe taşır.
Lenfödem, lenf sistemi hasarına bağlı olarak ya da lenf sisteminde problem olmasada gelişen bir patolojiye bağlı olarak dokular arası sıvının lenf sistemi taşıma kapasitesinin üzerine çıkması sonucu meydana gelir.Herhangi bir minimal travmayla ortaya çıkabileceği gibi, büyük cerrahiler sonrasında da gelişebilmektedir.Bazen basit bir bilek burkulması sonrası gelişebilir, bazen de mastektomi,prostat vs. gibi lenfnodül diseksiyonu sonrası gelişir.

Lenfödem boyun,yüz,üst ekstremite,alt ekstremite, karın vs. gibi birçok bilgede görülebilir. Hasar gören bölge nerdeyse oradan kalbe doğru sıvı akışında problem olacağından dolayı, bölgsel olarak sıvı birikimine bağlı ödem gelişir.

Lenfödem primer veya sekonder olarak gelişebilir.Primer lenfödem yaşamın herhangi bir döneminde sebebi bilinmeden oluşan ödemdir. Sekonder lenfödem ise herhangi bir cerrahi, travma,enfeksiyon vs gibi durumlar sonrası açığa çıkan ödemdir.

Lenfödem hastalığı kontrol altına alınabilir ve ilerlemesi durdurulabilir.Bunun için öncelikle hasta bilgilendirilmelidir. Eğer lenf nodüllerini içerisine alan bir cerrahi girişim yapılmışsa ve lenf nodül diseksiyonu yapılmışsa bu hasta latent evrededir ve her an lenfödem gelişebilir.Bunun için hastanın önceden bilgilendirilmesi ve ona uygun önlemler allanması gerekmektedir.

Cerrahi sonrası hastalar;
Elevasyon egzersizler yapmalı,
Ağırlık kaldırmamaları,
Cilt bakımı yaptırmaları,
Cildi enfeksiyona karşı korumalı,
Solunumla kombine egzersizler yapmalıdırlar.

Lenfödem Tedavisi-Kompleks Boşaltıcı Fizyoterapi


Lenfödem gelişen hastanın doğru yönlendirip uygun tedavi yöntemleriyle tedavi edilmesi gerekmektedir. lenfödem tedavisi 4 komponentten oluşur;
1) MLD
2) Cilt-yara bakımı
3)kompresyon bandajı
4) Egzersiz

1)MLD (Manuel lenf drenajı)


Ödemin lokalize olduğu bölgeden drenajını sağlamaya yönelik, sağlam taraf lenf nodüllerinin uyarılarak yapılan, klasik masajdan çok farklı,lenfatik akışı düzenleyen masaj tekniğidir. Bloke olmuş lenf sıvısının akışını sağlamaya yönelik, manul olarak yapılıp, sıvının kalbe doğru yeniden transportunu sağlar.

2)Cilt-yara bakımı

Lenfatik akış ve venöz dönüşteki yetersizliğe bağlı olarak oluşan yaralar için kullanılan kremin bölge üzerine sürülmesiyle olur.

3)Kompresyon bandajı


Ödemli ekstremite üzerinde devamlı basınç oluşturmak üzere, özel sarım teknikleriyle yapılan bandajlamadır. Lenfödemde kullanılan bandaj sargı bandajlardan çok farklıdır.Bandajlama süresindede dokunun yapısına uygun düzenlemeler yapılabilmektedir.

4)Egzersiz

Lenfakış hızı üzerinde doğrudan etkisi vardır.Elevasyon egzersizleri başta olmak üzere, solunumla kombine yapılan egzersizler lenfsıvısının drenajını artırmaktadır.
Lenfatik sıvının akış hızı, iskelet kasları tarafından sağlanan dış basınca bağlıdır. Bu nedenle sıvı drenajına yardım etmek için, kas aktivitesi de gereklidir. Böylece venöz ve lenfatik pompa aktive edilmiş olur.

Aktif egzersiz ve ekstremitelerin günlük yaşam aktivitelerinde kullanımı, kompresyon bandajı ve giysileri ile birlikte olmalıdır.

Ağır kaldırmak veya ekstremiteyi yer çekimiyle aynı yönde tutmaktan kaçınılmalıdır.
Eklem hareketinin korunması için normal eklem hareketleri gereklidir.
Elevasyon,
Pompalama egzersizleri,
Diafragmatik solunum egzersizleri,
Yüzme hastaların yapabilecekleri egzersiz aktiviteleridir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Lenfödem Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Hüseyin ATAOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Hüseyin ATAOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fzt.Hüseyin ATAOĞLU
Gaziantep
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Hüseyin ATAOĞLU'nun Makaleleri
► Genital Lenfödem ve Tedavisi Doç.Dr.Yener DEMİRTAŞ
► Lenfatik Yetmezlik ve Lenfödem Tedavisi Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN
► Lipoödem, Lenfödem ve Lipo-Lenfödem Doç.Dr.Yener DEMİRTAŞ
► Lenfödem Prof.Dr.Elif AKALIN
► Lenfödem Fzt.Öznur ARSLAN
► Lenfödem Nedir? Fzt.Zeynep BAHADIR
► Lenfödem ve Gebelik Doç.Dr.Yener DEMİRTAŞ
► Lenfödem ve Tedavi Yöntemleri Fzt.Elif Esra FARIMAZ
► Lenfödem ve Kompleks Fiziksel Terapi Fzt.Elif Esra FARIMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Lenfödem Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:34
Top