2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hipnoz Nedir, Ne Değildir?
MAKALE #8315 © Yazan Psk.Nihal ARAPTARLI | Yayın Şubat 2012 | 5,497 Okuyucu
Hipnoz Nedir?

Hipnoz denince aklımıza gelen ilk gelen bir zincirindeki ucundaki saat ya da sarkaçın gözün önünde sallanışı ve sonrasında kendinden geçen insandır. Buna bağlı olarak gelişen birçok önyargılar da vardır.

Hipnoz Yunanca uyumak anlamına gelmekle birlikte hipnotize olmuş kişi bilinçsiz, tam bir uyku durumunda değildir. Bilinçli hipnoz esnasında birey terapistin söylediği her şeyi, aksi bir telkin verilmediği takdirde dışardan gelen diğer sesleri de duyar, kendi düşüncelerinin farkındadır ve transdan (hipnoz halinden) çıktıktan sonra da her şeyi hatırlar.

Hipnoterapi seansından sonra kişiler çoğunlukla rahatlama ve huzur duyduğunu ifade ederler. Hipnoz, deneyimlenmeden tam olarak ifade edilebilecek bir duygu değildir.
Hipnoz, zihnin doğal bir durumudur. Yaşamımızın birçok evresinde farkında olmadan hipnotik anlar yaşarız. Örneğin; bir yolculuk esansında varacağımız noktaya ulaştığımız anda geçen uzun bir süreye rağmen “yolculuğun kısa sürdüğünü hissetmek ve yol boyunca uyanık olmamıza karşın nasıl bir yoldan geçtiğimizi, yol boyunca neler olduğunu hatırlamamak” ya da televizyonda bir film seyrederken kendimizi ona kaptırıp, gerçek olmadığını bilmemize rağmen sahnelerden duygulanmamız ve o esnada odadaki konuşmaları veya bize sesleneni duymamamız gibi durumlar da hipnotik anlardır. Nasıl oluyor da gözlerimizin açık olmasına rağmen gördüklerimizi hatırlamıyoruz veya senaryo olduğunu bilmemize rağmen duygulanıyoruz? Çünkü o esnada zihnimiz başka bir şeye odaklanmış, kendi derinliklerimize dalmışsızdır.

Hipnoz herhangi bir alet, cihaz, ilaç ve benzeri kimyevi madde kullanılmadan uygulanır ve ne yaptığını bilen bir uzman tarafından uygulandığı sürece hiçbir zararı, yan etkisi olmayan, danışan ve terapistin, danışan yararına işbirliği içinde oldukları etkili bir yöntemdir.

Hipnoz, yıllarca gösteri ve müzikhol sahnelerinde, bir hipnozcunun sahneye aldığı seyircilere eğlence amaçlı uygulamalarıyla sınırlı kalmıştır. Bu gösterilerde kişiler bir oyunda gibi rol yapmaya veya bilinçsiz arzu ve korkularını iftira etmeye, komik durumlara düşürülmeye ikna edilmiştir. Yine bazı filmlerde yer alan hipnotik durumla ilgisi olmayan bazı uygulamalar (hipnoz edip sonra hipnozdan çıkartamamak gibi) da insanlarda hipnoza karşı önyargıların gelişmesine neden olmuştur.

Artık günümüzde hipnoz yeniden değerlendirilmeye ve hak ettiği saygıyı kazanmaya, tıbbi, psikolojik ve kanuni takibat araştırmaları gibi birçok farklı alanda yararlı bir yer edinmeye başlamıştır.

Hipnoz, bilincin devre dışı bırakılması değil, zihnin bilinç ve bilinçaltı bölümlerinin iletişime geçmesi, tanışması ve güç birliği yaparak sorunları çözüp bütünleşmeye doğru yol almasıdır. Psikolojik sorunların çoğunluğu bilinç ile bilinçaltı arasındaki çatışmalar sonucu gelişir. Çoğu danışanım kendisi için neyin doğru olduğunu ve ne yapması gerektiğini bilmesine rağmen bunu uygulayamadığından yakınır ve kendini sorunlarını çözmekten aciz hissederek destek talep eder. Destek alma ihtiyacından önce uzun bir süre kendi kendisiyle savaşmış, defalarca yenilgiye uğramış ve kendini iradesiz diye yargılamıştır. Carl Gustav Jung’un dediği gibi "Zihin içinde sakladığını, kendine ait olanı, içe doğru bakarak göremez, bunu görebilmesi için bu malzemenin yeniden dışarı çıkarılıp, objektif olarak incelenmesi gerekir." Bu nedenle çoğu insan kendi kendine sorunlarını çözümleyebilmek için uğraşır ve sonunda kendini başarısız hisseder.
Bilinçli zihnimiz, düşünce üretir, analitik ve matematiksel işlemleri yapar, eleştirir, sorgular ve yargılar. Aynı zamanda öğrendiğimiz toplumsal kurallara ve sosyal davranış biçimlerine uymamız için bize baskı yapar. Oysa düşünceler tek başına eyleme dönüşmez. Bir bilginin, düşüncenin eyleme, davranışa dönüşebilmesi için duyguya ihtiyaç vardır. Bilinç mantıklı olmak ve doğruyu bilmekle öğünürken bilmediği şey bilinçaltının gücüdür. Henüz bilinç oluşmamışken, bilinçaltı mevcuttur ve bizimle, geçmişimizle, hatta atalarımızla ilgili birçok bilgi, anı, duyguyu korur. Bu nedenle sorunlarımızın oluşmasına neden olan uyuşmazlıkların çözümlenebilmesi için ise bilinçli zihin ve bilinçaltı arasında iletişim ve iş birliğinin kurularak uyumun sağlanması gerekir. İşte bu uyumun sağlanması için hipnoz mükemmel bir yöntemdir.
• Hipnoz farklı bir varoluş ile kendiniz hakkında bilmediğiniz birçok şeyi öğrenmenin bir yoludur.
• Hipnoz uyumak değil aksine uyanmaktır. O güne kadar farkında olmadığınız kendinize ait gerçeklere gözünüzü açmaktır.
• Hipnoz içsel gerçeğinize yolculuk, öze dönüştür.
• Hipnoz, potansiyelinizin farkına varmanız, öz kaynaklarınızı ve gücünüzü kendinizi değiştirmek, iyileştirmek ve geliştirmek için kullanmanızdır.
• Hipnozla sorunların kaynağına hızlı bir şekilde inebilirsiniz.
• Hipnoz insanlık tarihi kadar eski ve güvenilir bir yöntemdir.
• Hipnoz tüm psikoterapilerin kaynağıdır. Diğer terapi yöntemleri geliştirilmeden önce hipnoz vardı. Terapi yöntemlerinin birçoğu hipnozdan esinlenmiştir.
• Hipnoz alternatif tıp değil, bilimsel bir yöntem, doğal bir şifa, huzur ve başarı aracıdır.
• Hipnoz sorunlarınızı diğer birçok yönteme oranla çok daha kısa sürede ve etkin çözümlemenizi sağlar.
• Hipnoz sanılanın aksine davranışlarınızı "yönetmek" ya da kendi iradenize aykırı biçimde davranmanızı sağlamak amacı ile kullanılamaz.
• Hipnoz isteklerinizi gerçekleştirmenize izin veren öz benliğinizi idrak etmenize ve doğal uyumunuzu engelleyen duygusal sınırlarınızı yok etmenizi sağlar.

HİPNOZ NE DEĞİLDİR?


Hipnoz hakkında başka hiç bir bilimsel konuda olmayacak kadar çok önyargı vardır. Hipnoz hakkında doğru bir şey bilmeyen birçok insan önyargıları nedeniyle hipnoza karşı olumsuz duygular besler. Bu önyargılarını aşamayan hipnozun gerçeğini anlayıp bu yönteme güven geliştiremeyen kişilere hipnoz uygulamayız.
Hipnozla ilgili önyargı ve olumsuz inançların bazıları şunlardır:
* Hipnozdan çıkamazsam !
Hipnozdan çıkamamak diye bir şey söz konusu değildir. Hipnoz bir tür uyku halidir. Hiç uykudan uyanamayan (Herhangi bir nedenle uykusunda ölenler dışında) birini gördünüz mü? En derin hipnozda seansının bile sonunda terapist artık gözlerini açabilirsin dediğinde transdan kolayca çıkarsınız.
* Hipnozda kontrolümü kaybedersem, zihnimin kontrolünü terapist ele geçirirse!
Hipnoz esnasında bilinçli zihin devreden çıkmaz, sadece aktifliği azalır. Sizin aleyhinize olabilecek ya da sizi tehlikeye sokabilecek bir durumda bilinç hemen aktif hale gelerek gereken tepkiyi verir.
* Onaylayacağım, istemediğim bir telkin yapılır ve zihnime kayıt olursa!
Hipnoz söylenen, verilen telkinleri bir mantık süzgecinden geçirmeden olduğu gibi kabullendiğiniz bir durum değildir. Gerek bilinç gerekse bilinçaltınız tarafından uygun görülmeyen hiçbir ifade kabul görmez, etkin hale geçmez, bir duvara çarpar gibi geri döner.
* Hipnoz anında kendimden geçersem!
Hipnoz, trans sürecinde olup bitenlerin farkında olmamak değildir. Sesleri duyar, tepki verir, zihninize üşüşen düşüncelerin, zihninizde canlananların farkında olur, transdan sonra da kelime kelime olmasa da hepsini hatırlarsınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hipnoz Nedir, Ne Değildir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nihal ARAPTARLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nihal ARAPTARLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nihal ARAPTARLI Fotoğraf
Psk.Nihal ARAPTARLI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi127 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nihal ARAPTARLI'nın Makaleleri
► Hipnoz Nedir ve Ne Değildir? Psk.Zümrüt ÇETİN
► Hipnoz Nedir, Ne Değildir? Psk.Egemen TUĞRUL
► Hipnoz Nedir? Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Hipnoz Nedir, Ne Değildir?' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öfke Yönetimi Mart 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:57
Top