2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Koenzim Q10: Koenzim Q10 Nedir? Co-Q10 Tarihçesi
MAKALE #8372 © Yazan Dyt.Perran AYDEMİR | Yayın Şubat 2012 | 32,731 Okuyucu
Koenzim Q10

Koenzim Q10 Nedir?


Co-Q10 Tarihçesi


Q10 koenzim ilk olarak 1957 yılında izole edildi ve kimyasal yapısı (benzokinon bileşik), 1958 içinde tespit edildi. İsveç ve Amerikan kanser hastalarının kan eksikliği kaydedildi kanseri tedavi edici bir ajan olarak koenzim Q10, özellikle meme kanseri olan hastaların kan, 1961 yılında başladı. Bir sonraki çalışmada plazma koenzim Q10 eksikliği ve meme kanserinde prognoz düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bu bileşiğin Düşük kan düzeyleri dahil olmak üzere meme kanseri, miyelom, lenfoma ve akciğer, prostat, pankreas, kolon, böbrek, ve baş ve boyun kanserleri dışında maligniteli hastalarda bildirilmiştir. Ayrıca gözden, koenzim Q10 düzeyleri azalmıştır malign insan dokusunda tespit edildi, ancak artan düzeylerinin de bildirilmiştir.


Koenzim Q10 laboratuvar ve hayvan verilerinin büyük bir miktarı, 1962 yılından bu yana birikmiş. Bu bileşik, 1978 yılında kimya dalında Nobel Ödülü'ne layık görüldü. Toplanan verileri bazı yüksek antikor düzeyleri, daha fazla sayıda ve / veya makrofaj ve T hücrelerinin (T lenfositleri) faaliyetlerinin yol, koenzim Q10, hayvan bağışıklık sistemini uyardığını göstermektedir, ve enfeksiyonlara karşı direnç arttı.


Araştırma daha sonra koenzim Q10, antioksidan özellikleri belirlendi.


Klinik / İnsan Çalışmaları


Koenzim Q10 kullanımı için bir tedavi gibi kanser insanlarda sadece sınırlı bir şekilde araştırılmıştır. 20 hasta alındı ​​ve, antrasiklin ilaçlar, anekdot raporları, vaka raporları, vaka serileri ve kontrolsüz klinik çalışmalarda oluşan yayınlanmış olan çalışmalar neden kardiyotoksisiteye azaltmak için koenzim Q10 yeteneğini test tek bir randomize, istisna


Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda umut verici sonuçlar ışığında, koenzim Q10, antrasiklin ilaç doksorubisin ile tedavi edilen kanser hastalarında görülen kardiyak toksisite karşı koruyucu bir ajan olarak test edildi. Doksorubisin mitokondri kalp kası ve bu girişime koenzim Q10 takviyesi aşılabilir koenzim Q10 içeren biyokimyasal reaksiyonların enerji üreten engellediğini öne sürülmüştür. Söz konusu randomize dahil olmak üzere, çocuklar, yetişkinler ve yapılan çalışmalar, kardiyak toksisite hayvan çalışmalarında gözlenen azalma doğruladı.


Bir izlem çalışmasında, bir rapor remisyon ve yeni bir hasta ile 6 hastanın 1 koenzim Q10 (sırasıyla 390 ve 300 mg / gün), yüksek dozlarda birkaç ay boyunca tedavi edildi. Primer meme tümörü cerrahi olarak çıkarılması Her iki hastada eksik olmuştu. Koenzim Q10 takviyesi üst düzey 3 ila 4 ay sonra her iki hasta da, artık meme tümörlerinin tam regresyon (klinik muayene ve mamografi ile değerlendirilen) yaşamaya çıktı. Bu, bir hasta için, orijinal çalışma katıldığına takip çalışmada kullanılan farklı Hastanın tanımlayıcısını olduğu not edilmelidir. Bu nedenle, izlem çalışmasında yer aldı bildirilen remisyon ile 6 hastada hangi belirlemek mümkün değildir. Takip çalışma raporu, araştırmacılar 6 ölüm de tahmin edildiği, oysa orijinal çalışma 32 hasta, 24 ay gözlem hayatta kaldığını belirtti. [6]


Aynı araştırmacılar tarafından başka bir rapor, 3 meme kanserli hastalarda yüksek doz koenzim Q10 (390 mg / gün) toplam 3 ila 5 yıl boyunca takip edildi. Bir hasta tamamen düzeldiği karaciğer metastazı (klinik muayene ve ultrasonografi ile belirlenen ), (tümör yatağından biyopsi tarafından belirlenir) başka bir tümörün göğüs duvarı (klinik muayene ve göğüs röntgeni ile belirlenir) yayıldı remisyon vardı, ve üçüncü hasta mastektomi sonrası kalan tümörün mikroskobik delil oldu .


Bütün insan yukarıda bahsedilen çalışmalar 3, sonucun etkilenmiş olabilir önemli bir tasarım kusurları vardı. Eğitim zayıflıklarını bir kontrol grubunun olmaması (yani, tüm hastalarda koenzim Q10), takip eden araştırmalarda olası seçim yanlılığı ve çoklu karıştırıcı değişkenler (yani, hastaların yanı sıra koenzim Q10 takviyesi çeşitli aldı ve sırasında veya hemen koenzim Q10 takviyesi önce) ya da standart tedavi aldı. Böylece, onu doğrudan faydalı sonuçlar, koenzim Q10 terapisi ile ilgili olup olmadığını belirlemek için mümkün değildir.


Pankreas ile hastaların sağkalım uzatma koenzim Q10 Anekdot raporlar, akciğer, rektum, larinks, kolon ve prostat kanserleri de koenzim daha da alınan tedaviler bu raporlarda açıklanan eşler yorumlanan bilimsel literatür. [4] hasta var Q10, kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi dahil olmak üzere.


- Hücresel doğal bir antioksidandır.


- Mitokondrial membranların lipit fazlarında elektron taşıyıcı olarak fonksiyon gören ve oksidatif fosforilasyon için son derece önemli bir Kofaktörüdür.


- Koenzim Q10 hücreleri serbest radikallerin zararına karşı korur ve hücre zarında koruyucu bir görev alır.


- Koenzim Q10 'un geriye dönüşümlü oksidasyonu ve redüksiyonu flavoproteinler ile sitokromlar arasında elektron taşıyıcısı olarak fonksiyon görmesinin temelini oluşturur.


- Koenzim Q10 hücrelerin enerji üretiminde önemlidir.


- Koenzim Q10 redüksiyonu ve oksidasyonu için ihtiyaç duyduğu düşük potansiyeli nedeniyle son derece önemli bir molekül olarak solunum zincirinde ve ATP sentezinde yer alır.


- Koenzim Q10 Lipoproteinlerle taşınır ve molekülün yaklaşık %60'ı düşük dansiteli lipoproteinler(LDL), %25'i yüksek dansiteli lipoproteinler (HDL) ve %15'i de diğer lipoproteinler içinde yer alır. Yapılan in vitro çalışmalarda izole edilen LDL' lerin oksidatif strese maruz bırakılmalarından sonra azalan ilk antioksidanın CoQ10H2 olduğu gösterilmiştir. Koenzim antioksidan fonksiyonu nedeniyle aterogenez lipit peroksidasyonu sürecinde LDL'yi önemli derecede koruyabileceği belirtilmiştir.


- Kronik kalp yetmezliği, angina pektoris, koroner arter hastalığı, kardiyomiyopati, hipertansiyon, mitral kapak prolapsusu ve koroner revasükülarizasyondan sonra Koenzim Q10 düzeylerinde düşüklük çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir. Ayrıca Koenzim Q10 ATP sentezinden de sorumlu olduğundan ikemi-reperfüzyon sırasında oluşan oksidatif strestende hücreleri korur.


Yaşam süresi uzadıkça kanserlere, kalp damar hastalıklarına, bellek problemlerine, hipertansiyon veya kas güçsüzlüklerine yakalanma riski artıyor. İşte tam bu noktada devreye CoQ10 (Koenzim Q10) giriyor. Çünkü bu molekül yaşlanma yolculuğunda bizi bekleyen sürprizlerin çoğu ile mücadelede vücudumuza önemli avantajlar sağlıyor.


Belki de bu nedenle son yıllarda batı ülkelerinin çoğunda sağlıklı yaşlanma yolcularının çoğu her sabah kahvaltıdan sonra 100 mg bir CoQ10 kapsülü almadan sokağa çıkmıyor! 40 yaş sonrasını geçenlerin çoğu bu besin desteğini kullanıyor. Peki, nedir bu CoQ10, ne işe yarar, nerelerde bulunur? Ondan nasıl faydalanılır? Yazımızda bu sorulara yanıt vermeye çalışacağız. Meme kanseri için adjuvan tedavi olarak koenzim Q 10 Çalışmaları


Küçük çalışmalar sonrası koenzim Q 10 kullanımı ile ilgili yapılmış standart tedavi olan hastalarda meme kanseri :


Danimarka'da yürütülen araştırma CoQ10 de bazı kanser türlerine karşı mücadelede etkili olabileceğini bazı tantalizing kanıt sağladı. Konvansiyonel tedaviye ek olarak mega dozlarda vitamin, mineraller, esansiyel yağ asitleri ve koenzim Q10 (90 mg / gün) ile 32 meme kanseri hastalarının tedavisi ile ilgili bir deneme desteğinin son derece yararlı bir etkisi gösterdi. Tümörler geriledi olmasaydı deneme hastaların iki CoQ10 dozlarda tümörleri üç ay içinde tamamen kayboldu sonuç ile 390 mg / gün ve 300 mg / gün sırasıyla artış vardı.


CoQ10 takviyesi adriamisin ve athralines gibi kalp toksik ilaçlar ile kemoterapi tedavisi gören kanser hastaları için de çok önemlidir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar da, bazı kolesterol düşürücü ilaçlar (lovastatin vb.) 100 mg / gün, bu ilaçların alan hastalar için tavsiye edilir CoQ10 takviyesi, böylece doğal sentezini bloke olduğunu göstermiştir.


32 meme kanserli hastada yapılan bir çalışmada, koenzim Q 10;

Bazı işaretler rapor edildi belirtiler kanserli 6 hastada gitti. Detaylar 3, 6 hasta için verilmiştir.
Hastaların belli bir kısmında kilo kaybı olmadığı gözlendi,

Bir izlem çalışmasında sonra kalan meme kanseri olan iki hastanın ameliyat sonrası yüksek doz, 3 ila 4 ay için koenzim Q 10 ile tedavi edildi . Koenzim Q 10, yüksek doz ile tedaviden sonra kanserli her iki hastanın tamamen iyileşmiş olduğu rapor edildi.


Bu çalışmalarda bildirilen faydaları koenzim Q 10 nin net değildir. Çalışmaların şu zayıf yönleri vardı:


Çalışmalar randomize veya kontrollü değildi.

Hastaların, koenzim Q 10 ek olarak, başka kullanılan besin takviyesi .
Hastalarda, koenzim Q 10 tedavi öncesinde ya da esnasında standart tedaviler almıştır.
Detayları çalışmalarda tüm hastalar için rapor edilmemiştir.

Koenzim Q10 - Mucize Besin


CoQ10 eksikliği, aritmiler, inme, hipertansiyon, kalp krizi, ateroskleroz, müsküler distrofi ve AIDS ve bu hastalıkların çoğu için önlenebilir ve CoQ10 ile başarıyla tedavi edilebilmektedir.


Koenzim Q10; K vitamini kendi başına ve E vitamini ile birlikte güçlü bir antioksidandır ve vücudun enerji üretimi için hayati önem taşımaktadır benzer bir yapıya sahip yağda çözünen kinon (ATP) çevrimi. CoQ10, hücre zarı, özellikle mitokondriyal membrana vücutta bulunan ve kalp, akciğerler, karaciğer, böbrekler, dalak, pankreas, böbreküstü bezleri, özellikle bol miktarda bulunur. CoQ10 toplam gövde içeriği yalnızca yaklaşık 500-1500 mg ve yaşla birlikte azalmaktadır .


Kalp


Koenzim Q10 çeşitli şekillerde kardiyovasküler hastalığın önlenmesi ve tedavisinde özel bir önem kazanmıştır. Ateroskleroz yol açar, düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol (LDL) oksidasyonu önlemede oldukça etkilidir. Çeşitli çalışmalarda, konjestif kalp yetmezliği ve diğer kalp-damar hastalıkları olan hastalarda belirgin iyileşme gösterilmiştir. CoQ10 Japonya'da şimdi konjestif kalp yetmezliği tedavisi için onaylanmıştır.


Kalp krizi ve felç geniş doku hasarına yol açabilir serbest radikallerin bir patlama (iskemi-reperfüzyon) üretirler. CoQ10 seviyeleri yüksek olan hastalar, CoQ10 takviyesi öncesinde ve hemen açık kalp cerrahisi sonrası reperfüzyon hasarının önlenmesinde son derece yararlı olduğu bulundu ve Japon araştırmacılar daha az zarar kalp cerrahisinde sık görülen bir komplikasyondur . CoQ10 takviyesi de kronik stabil angina, mitral kapak prolapsusu ve düzensiz kalp atışı (aritmi) olan hastalarda yararlı olduğu tespit edilmiştir.


Koenzim Q10, aynı zamanda, çeşitli kardiyomiyopatiler (hastalıklar, pompalama kapasitesini azaltır kalp kası) tedavisinde faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Çalışmalar 12 ay içinde daha iyi pompalama kapasitesi sonuçları (artmış ejeksiyon fraksiyonu), artmış kas gücü ve daha iyi nefes için en az 100 mg / gün ile takviyesinin göstermiştir.


Çeşitli çalışmalar Bazal ortalama KoQ10 hipertansiyonun tedavisi (yüksek tansiyon), içinde yararlı olabileceğini göstermiştir. Antihipertansif ilaçlar, uzun soluklu, esansiyel hipertansiyon, 109 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada yaklaşık yarısı hastaların kendi tansiyon ilaçları kesilmesine izin verilmiş, CoQ10 geliştirilmiş fonksiyonel durum 225 mg / gün ortalaması ile bu takviyesi sonucuna 159 ile sistolik kan basıncı 147 mm Hg ve diyastolik kan basıncı 94-85 mm Hg düşüş ortalama bir azalma ile sonuçlanmıştır. Japon çalışmalar bu bulguları teyit etmiştir.


İtalya'nın Ancona Üniversitesi Çalışmaları CoQ10 takviyesi epinefrin (adrenalin) ve diğer katekolaminlerin kan düzeylerini azaltır dair kanıt sağladı; kan basıncında düşüş kısmen sorumlu olduğuna inanılıyor ve CoQ10 azaltmada etkili olmasının nedeni de açıklayabilir aritmi bazı türleri insidansı.


Artırır, enerji ve beyin gücü


Koenzim Q10, kalp sağlığı için büyük bir destek, ama birçok diğer yararlı etkileri vardır. Yorucu fiziksel egzersiz, 60 mg / gün, atletik performansı artırmak olduğu tespit edilmiştir.


CoQ10 takviyesi ve kan seviyelerini azaltır.

Bazal ortalama KoQ10 tek başına veya kombinasyon halinde, vitamin B6 (piridoksin) ile bağışıklık sistemi İdaresi artırır ve AİDS ve diğer bulaşıcı hastalıklar ve tedavisinde yararlı olabilir.

CoQ10 vücutta yeterli düzeyde uygun kas işleyen ve çeşitli çalışmalar için gerekli gerçekten 100-150 mg / gün ile CoQ10 takviyesi belirgin müsküler distrofi muzdarip insanların durumu artırdığı gösterilmiştir .

Birçok fazla kilolu insan CoQ10 ve desteğinin çok düşük düzeylerde yağ metabolizması hızlandırarak, CoQ10 etkisi nedeniyle kilo vermeyi sağlayabilir.


Nörobilim Enstitüsü Arjantin yürütülen bazı çok yakın, son derece ilginç bir araştırma, beyin aktivitesi ve uyanıklık hipertansif hastalarda oral yoldan 100 mg CoQ10 bir saat içinde gelişmiş olduğunu göstermiştir.


Diş etlerinizin sağlıklı tutar ve kanser


CoQ10, periodontal hastalıklar, özellikle gingivitis (diş eti hastalığı) ile mücadelede başarı ile kullanılmaktadır.

Doku, gingivitis tarafından etkilenen CoQ10 eksiktir ve deneyler inflamasyonu azaltabilir olduğunca az 50 mg / gün ile takviyesinin göstermiştir. Daha yakın zamanlarda araştırmalara, etkilenen alanların (periodontal cepleri) (soya fasulyesi yağı, 85 mg / ml) içinde eritildi CoQ10 topikal uygulama kanama ve derinliği ceplerine azalttığını göstermiştir.

Yani ne kadar ihtiyacım var?


Koenzim Q10 vücutta sentez olabilir ve aynı zamanda birçok besin kaynakları, özellikle organ etlerinde bulunur. 20 yaş civarında insan organlarında CoQ10 zirvededir.Seviyesi daha sonra oldukça hızlı bir şekilde azalır. Kalbinde CoQ10 konsantrasyonda azalma, CoQ10 araştırmaya katılan bazı uzmanlar, kuvvetli egzersiz yapan birçok kişi, özellikle de yaşlı insanlarda CoQ10 eksik olur ve takviyesinden yarar vardır.


Sağlık için tavsiye edilen günlük dozu 30 mg; Bununla birlikte, önemli ölçüde daha yüksek miktarlar, yararlı olan takviyesi için tespit çeşitli hastalıkların tedavisi için gereklidir. CoQ10 soya ya da bitkisel yağ ile birlikte alınmalıdır. Vücudun kolayca emer CoQ10 takviyeleri ve günlük 300 mg gibi yüksek dozlarda toksik etkileri bildirilmiştir. Ancak, CoQ10 güvenliği, gebelik ve emzirme döneminde kanıtlanmış değil, bu yüzden daha fazla veri kullanılabilir hale gelinceye kadar dikkatli olunması tavsiye edilir.


NÖROLOJİK VE METABOLİK ENDİKASYONLARI


Mitokondriyal Encephalomyopathies


Çalışmalarda sekiz ila 44 hasta ile 13 - 15 , koenzim Q10 de mitokondrial ensefalopati, laktik asidoz ve inme benzeri bölüm (MELAS) sendromu, Kearns-Sayre sendromu ve dahil olmak üzere seçilen mitokondrial anormallikler ile ilgili belirtileri azaltmada olumlu eğilimler göstermiştir.


Migren


Bir ön açık etiketli bir çalışma koenzim Q10 150 mg alan 32 hastanın 17 günlük migren ataklarının sıklığını azaltmada etkinliğini göstermiştir. 42 hasta günde 300 mg koenzim Q10 alarak benzer bir ilişki bulundu. Yanıt oranı (yani, yüzde 50 veya daha fazla baş ağrısı sıklığında azalma), koenzim Q10 grubu yüzde 47,6 ve plasebo grubunda yüzde 14,4 oldu.


Hipertansiyon


Sistematik bir incelemesi 29 koenzim Q10 genellikle adjuvan tedavi olarak esansiyel hipertansiyon, çeşitli dozlarda kullanılarak sekiz çalışma sırasıyla ortalama sistolik ve diyastolik kan basıncı 16 azalma ve 10 mm Hg, bulundu. Bu çalışmaların pek çok 30 karıştırıcı değişkenler göstermiştir veya düşük istatistiksel gücü zayıfladı.


Diğer endikasyonlar


Diğer kardiyovasküler ayarları koenzim Q10 kullanımı için kanıt umut verici ve daha büyük, daha uzun süreli çalışmalar gerektirir. Plasebo-kontrollü bir çalışmada, üç aylık sağkalım (n = 49), kardiyopulmoner resüsitasyon sonrası koenzim Kullanıcı kullanımı iyileşme göstermiştir 31 (miyokard izoenzim düzeyleri, sol ventrikül fonksiyonu ve sonrası iyileşme süresinin gelişmeler göstermiştir kalp cerrahisi sonrası ve kullanımı n = 20).

Ön veriler de ateroskleroz ayar yarar anlamına gelir. Bu randomize, plasebo-kontrollü deneme sürümü bulunmaktadır 73 hastanın 120 mg koenzim Q10 miyokard enfarktüsü sonrası bir gün randomize edildi. Bir yıl, koenzim Q10 grubu, ölümcül olmayan miyokard infarktüsü ve ani kardiyak ölümlerin dahil olmak üzere toplam kardiyak olaylarda anlamlı bir azalma gösterdi. Bu gelişme, endotel disfonksiyonu olası zayıflama atfedilmiştir. Anjina pektoris, kardiyomiyopati ve fiziksel egzersiz kapasitesi de dahil olmak üzere, diğer şartlar, yapılan araştırmalar çelişkili sonuçlar göstermektedir ve ek çalışma gerektirir.


DİYABET


Koenzim Q10, oksidatif stresin bir azalma dahil olmak üzere çeşitli mekanizmalar yoluyla glisemik kontrolün iyileştirilmesi için kabul edilmiştir. İki önceki randomize kontrollü yollar 35 , 36, tip 1 ve tip 2 diyabetli hastalarda, koenzim Q10 100 ila 200 mg kullanarak glisemik kontrol ve insülin ihtiyacını hiçbir fark bulundu. Daha yeni bir randomize kontrollü çalışma (n = 74) 37 A1C düzeyleri de ılımlı düzelmeler bulundu (yüzde -0.37 0.17, 12 hafta boyunca günde 200 mg

Kontrendikasyonlar, Yan Etkiler ve Etkileşimleri


Hamile veya emziren anneler ve küçük çocukların kullanımı hakkında güvenilir bilgi mevcut değildir .


Koenzim Q10 'in yan etkileri nadirdir. Ortalama olarak, hafif gastrointestinal rahatsızlık klinik çalışmalarda hastaların yüzde 1'den daha az bildirilmiştir.


Statinler (lovastatin, pravastatin, simvastatin) ve gemfibrozil, oral ajanlar gibi bazı gliburit ve Tolazamide gibi düşük kan şeker,koenzim Q10 serum seviyeleri bir azalmaya neden azaltmak ve lipit düşürücü ilaçlar, koenzim Q10 takviyesi etkileri.

Beta-bloker (kalp atım hızı ve düşük kan basıncı yavaşlatan ilaçlar), koenzim Q10-bağımlı enzim reaksiyonları inhibe edebilir.
Koenzim Q10 yönetim tarafından yüksek kan basıncı olan hastalarda kalbin kasılma gücü artırılabilir.
Koenzim Q10, vücudun tepkisi antikoagülan ilaç warfarin azaltabilir. Son olarak, koenzim Q10, diyabeti olan kişilerde insülin ihtiyacını azaltabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Koenzim Q10: Koenzim Q10 Nedir? Co-Q10 Tarihçesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Perran AYDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Perran AYDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Perran AYDEMİR Fotoğraf
Dyt.Perran AYDEMİR
Adana (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi39 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Perran AYDEMİR'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Koenzim Q10: Koenzim Q10 Nedir? Co-Q10 Tarihçesi' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Obezite ve Çocuk Kasım 2014
► Uykusuzluk ve Beslenme Kasım 2013
◊ Damacana Sudaki Tehlike Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:45
Top