2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon
MAKALE #8401 © Yazan Uzm.Psk.Romina KUYUMCUOĞLU | Yayın Şubat 2012 | 4,358 Okuyucu
DEPRESYON
Depresyon kişinin sosyal hayatını, iş hayatını ve özel hayatını olumsuz şekilde etkileyen, sık görülen bir ruhsal bozukluktur. Depresyon, hem kişinin hem de kişinin yakın çevresinin hayatını olumsuz yönde etkiler. Depresyondaki kişilerin düşünce, duygu ve davranış düzeyinde pek çok olumsuz değişiklikler görülür.
Kişi, kendisini, çevresini ve geleceği olumsuz bir şekilde algılar;
  • Kendine karşı eleştirel olur, değersiz ve yetersiz hisseder.’’ Ben sevilmeyen biriyim’’
  • Çevresinde olanları genelde olumsuz algılar, kendisinden çok şey talep edildiğini düşünür. ‘’İnsanlar beni beğenmiyor’’
  • Geleceğe dair umutsuz hisseder. Bir şeyleri değiştirme gücünü kendinde bulamaz. ‘’Hep böyle kötü gidecek, yalnız kalacağım’’

DEPRESYONUN BELİRTİLERİ
  • İlgi kaybı. Kişinin yapmaktan zevk aldığı şeylerden artık zevk almaması ve ilgi duymaması
  • Kendine yönelik olumsuz etiketler oluşturma. ‘‘Ben değersizim’’, ‘‘Ben yetersizim’’, ‘‘Beceremiyorum’’ gibi
  • Aktivitelerin azalması. Kişinin herhangi bir şey yapmak için motivasyonunun ve gücünün olmaması
  • Kişinin sorumluluklarını yerine getirecek gücü bulamaması. Hareketlerde yavaşlama
  • Karar vermede güçlük
  • Özgüvende azalma
  • Kendini suçlama ve suçluluk hissi
  • Ağlama
  • Boşlukta hissettme
  • Geleceğe dair umutsuzluk. Hiçbir şeyin değişmeyeceğine dair katı bir inanç. Harekete geçememe.
  • İştahta ve uykuda artma veya azalma
  • İntihar düşünceleri

DEPRESYONUN TEDAVİSİ

Bilişsel Davranışçı Terapi, Depresyon tedavisi üzerindeki etkili bir terapi yöntemidir. Tedavi sürecinde kişinin hem olumsuz düşünceleriyle, hem de hayatını kısıtlayıcı davranışları üzerinde çalışılır. Bilişsel Davranışçı terapide terapist aktif bir rol oynar. Seanslar yapılandırılmış bir şekilde ilerler. Danışan ile iş birliği yapılarak ulaşılmak istenen hedefler/amaçlar belirlenir. Bu hedefler liste haline getirilir. Asıl amaç seanslardan sonra hastanın kendi terapisti haline gelmesidir. Depresyonun tekrar etmesinin önlenmesi için, seanslarda hastanın gerekli becerileri edinerek güçlenmesi amaçlanır.

Düşünce düzeyinde, kişinin olumsuz duygularına neden olan ve hasta tarafından doğru kabul edilen olumsuz düşünceleri üzerinde çalışılır. Depresyondaki kişiler çeşitli düşünce hataları yaparlar.

Düşünce Hatalarına Örnekler

Küçümseme; kişi yaptığı işi küçümser, beğenmez. ‘‘ Benim yaptığım iş hiçbir işe yaramaz’’ ya da ‘’ Ben ne yapabilirim ki?’’ şeklinde.
Genelleme; kişi olumsuz olayları geneller ve olumlu olaylara dikkat etmez.‘‘Hep böyle kötü gidiyor’’.
Bireyselleştirme; kişi olumsuz olan olaylardan hep kendini suçlar ve kendisini olumsuz şekilde etiketler. ‘‘Evliliğimin kötü gitmesinin tek nedeni benim’’ , ‘’Ben beceremiyorum, diğeri yapabiliyor’’.
Hep ya hiç biçimde düşünme; kişi yaptığı olumlu şeyleri gözden kaçırır ya da tam istediği gibi olmadığı için durumun tamamen olumsuz tarafına odaklanır ‘‘Hiçbir şey yapamıyorum’’ gibi.

Terapide hastanın sorgulamadan kabul ettiği ve farkında olmadan yaptığı bu bilişsel çarpıtmalar üzerinde çalışılır. Bu hatalı düşünceler sorgulanır. Bunların yerinde gerçekçi olan ve kişide olumlu duygular uyandıracak düşünceler aranır.

Tedavi sürecinde davranış düzeyinde ise, kişiyi harekete geçirecek eylemler üzerinde çalışılır. Sosyal beceri eğitimi verilerek kişinin girişkenlik becerileri arttırılmaya çalışılır. Geleceğe dair umutsuzluk üzerinde çalışılarak kişinin ‘‘şu ana’’ dair motivasyonu üzerinde çalışılır. Hastaya seanslarda kazandırılmaya çalışılan becerileri uygulamaya geçirebilmesi için ev ödevleri verilir.

Depresyon hayat kalitesini oldukça bozan, kişinin hayatındaki her alanda işlevselliğini olumsuz şekilde etkileyen bir ruhsal bozukluktur. Bu nedenle depresyona kısa sürede müdahale edilmesi kişinin yaşamdan aldığı doyumu arttırmak açısından büyük önem taşır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Depresyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Romina KUYUMCUOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Romina KUYUMCUOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Romina KUYUMCUOĞLU'nun Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Depresyon' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ergenlikte Depresyon Kasım 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:56
Top