Depresyon
DEPRESYON
Kişi, kendisini, çevresini ve geleceği olumsuz bir şekilde algılar;
- Kendine karşı eleştirel olur, değersiz ve yetersiz hisseder.’’ Ben sevilmeyen biriyim’’
- Çevresinde olanları genelde olumsuz algılar, kendisinden çok şey talep edildiğini düşünür. ‘’İnsanlar beni beğenmiyor’’
- Geleceğe dair umutsuz hisseder. Bir şeyleri değiştirme gücünü kendinde bulamaz. ‘’Hep böyle kötü gidecek, yalnız kalacağım’’
DEPRESYONUN BELİRTİLERİ
- İlgi kaybı. Kişinin yapmaktan zevk aldığı şeylerden artık zevk almaması ve ilgi duymaması
- Kendine yönelik olumsuz etiketler oluşturma. ‘‘Ben değersizim’’, ‘‘Ben yetersizim’’, ‘‘Beceremiyorum’’ gibi
- Aktivitelerin azalması. Kişinin herhangi bir şey yapmak için motivasyonunun ve gücünün olmaması
- Kişinin sorumluluklarını yerine getirecek gücü bulamaması. Hareketlerde yavaşlama
- Karar vermede güçlük
- Özgüvende azalma
- Kendini suçlama ve suçluluk hissi
- Ağlama
- Boşlukta hissettme
- Geleceğe dair umutsuzluk. Hiçbir şeyin değişmeyeceğine dair katı bir inanç. Harekete geçememe.
- İştahta ve uykuda artma veya azalma
- İntihar düşünceleri
DEPRESYONUN TEDAVİSİ
Düşünce düzeyinde, kişinin olumsuz duygularına neden olan ve hasta tarafından doğru kabul edilen olumsuz düşünceleri üzerinde çalışılır. Depresyondaki kişiler çeşitli düşünce hataları yaparlar.
Düşünce Hatalarına Örnekler
Küçümseme; kişi yaptığı işi küçümser, beğenmez. ‘‘ Benim yaptığım iş hiçbir işe yaramaz’’ ya da ‘’ Ben ne yapabilirim ki?’’ şeklinde.
Genelleme; kişi olumsuz olayları geneller ve olumlu olaylara dikkat etmez.‘‘Hep böyle kötü gidiyor’’.
Bireyselleştirme; kişi olumsuz olan olaylardan hep kendini suçlar ve kendisini olumsuz şekilde etiketler. ‘‘Evliliğimin kötü gitmesinin tek nedeni benim’’ , ‘’Ben beceremiyorum, diğeri yapabiliyor’’.
Hep ya hiç biçimde düşünme; kişi yaptığı olumlu şeyleri gözden kaçırır ya da tam istediği gibi olmadığı için durumun tamamen olumsuz tarafına odaklanır ‘‘Hiçbir şey yapamıyorum’’ gibi.
Terapide hastanın sorgulamadan kabul ettiği ve farkında olmadan yaptığı bu bilişsel çarpıtmalar üzerinde çalışılır. Bu hatalı düşünceler sorgulanır. Bunların yerinde gerçekçi olan ve kişide olumlu duygular uyandıracak düşünceler aranır.
Tedavi sürecinde davranış düzeyinde ise, kişiyi harekete geçirecek eylemler üzerinde çalışılır. Sosyal beceri eğitimi verilerek kişinin girişkenlik becerileri arttırılmaya çalışılır. Geleceğe dair umutsuzluk üzerinde çalışılarak kişinin ‘‘şu ana’’ dair motivasyonu üzerinde çalışılır. Hastaya seanslarda kazandırılmaya çalışılan becerileri uygulamaya geçirebilmesi için ev ödevleri verilir.
Depresyon hayat kalitesini oldukça bozan, kişinin hayatındaki her alanda işlevselliğini olumsuz şekilde etkileyen bir ruhsal bozukluktur. Bu nedenle depresyona kısa sürede müdahale edilmesi kişinin yaşamdan aldığı doyumu arttırmak açısından büyük önem taşır.
Yazan
|
Bu makaleden alıntı yapmak
için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir: "Depresyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Romina KUYUMCUOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır. Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Romina KUYUMCUOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz. |






Yazan Uzman
|
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak
hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir
yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.