2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Malign Melanomda Beslenme
MAKALE #8416 © Yazan Dyt.Perran AYDEMİR | Yayın Şubat 2012 | 19,096 Okuyucu
MALİGN MELANOM NEDİR?

Malign melanom deri kanserleri içinde en ciddi olanıdır ve deriye rengini veren melanosit adı verilen hücrelerden gelişir. Deride doğuştan var olan benler melanoma dönüşebildiği gibi, sonradan ortaya çıkan benler üzerinde de
kanser oluşabilir. Vücudu kaplayan derinin herhangi bir yerinde (saçlı deri ,tırnak altı ve ayak tabanı dahil) görülebilir. Ben kanseri gelişmesinden birinci derecede çocukluk çağında güneş yanığı geçirmek sorumlu tutulmaktadır. Daha önce melanom teşhisi konan bir hastada ikinci bir melanom gelişme riski vardır.

Ayrıca yakınlarında melanom tanısı varsa ,bu kişinin melanoma yakalanma riski normal insanlara göre yüksektir.


MELANOMUN BELİRTİLERİ NELERDİR?


Kendi kendini muayene ?


Deri muayenesi rutin doktor kontrolünün bir parçasıdır, ayrıca kişinin kendisi de derisini muayene edebilir. Benler çok sık görülen deri lezyonlarıdır, doğumda var olabilir veya sonradan ortaya çıkabilir. Bazı kişilerde displastik nevus veya atipik ben adı verilen anormal görünümlü ve çok sayıda benler olabilir. Bu kişilerin düzenli aralıklarla bir deri hastalıkları uzmanı tarafından kontrol edilmesi uygundur.
Deri hastalıkları uzmanları gözle ve dermatoskop ile muayenenin ardından ,bu benlerin resmini çeker veya görüntüsünü bilgisayar ortamına kaydedip,her muayenede fark olup olmadığını kontrol ederler.

Deri melanomunun ilk belirtileri, benin büyüklüğünde, şeklinde ve rengindeki değişikliklerdir. Bu değişiklikler bende asimetri, kenar düzensizliği ,renk değişikliği ( tümüyle benin rengi koyulaşabilir veya daha açık renkli olabilir, bu renk değişiklikleri benin içinde yer yer ortaya çıkabilir) , genişleme veyakabarıklığının artması şeklinde olabilir.Kaşıntı erken bir belirti olabilir. Önceden var olan bir bendeki hafif değişikliklerin fark edilmesi ile erken dönemde melanom teşhisi konabilir. Sulanma ve kanama genellikle daha sonraki dönemde tespit edilen
bulgulardır, ağrıya sebep olmaz.

MALİN MELANOMDA BESLENME


Malin melanomda en önemli hadise bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasıdır.


Önerilerim şunlar:

• Gece uykularınızı iyi uyuyun.

• Doktorunuza danışarak gece yatmadan yarım saat önce melatonin hormonu kullanın.


Melatonin, kişiden kişiye değişse de yaklaşık olarak 23:00 ile 05:00 saatleri arasında salgılanan bir hormondur. Hormonun temel görevi vücudun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlamaktır. Bunun haricinde melatoninin güçlü salgılanmasının kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Bu nedenle lösemi ve diğer kansere yakalananların kesinlikle karanlık ortamlarda yatırılmaları istenmektedir. Yapılan son araştırmalara göre hormonun yaşlanmayı geciktirici etkisi de vardır.


• Beta karotenden zengin sebze ve meyveleri tüketin. Her gün 2 bardak domates, 1 bardak havuç suyu içerek ihtiyacınız olan beta karoteni alabilirsiniz. Koyu yeşil sebzelerde ıspanak, marul,lahana, brokolide beta karoten bol miktarda bulunur.Meyvelerden kayısı,kavun,şeftalide bol bulunur. Beta karoten vücudunuzun yeni hücreler deri hücreleri de dahil üretmesine yardımcı olur ve vücudunuzu kansere karşı korur. Cildin kurumasını ve erken yaşlanmayı önler. Antioksidan olarak asıl rolü, Singlet oksijen serbest radikali adı verilen çok kuvvetli bir serbest radikali vücuttan arındırmaktır.


• Günde en az yanm kilo yoğurt yiyin.


• Her gün 1 çorba kaşığı zerdeçal tozu tüketin.


• 2 Yeşil çay, ısırgan, böğürtlen yaprağı, limon ve tarçın karışımından hazırlanan çaydan 2 kupa için. Hayvan deneylerinde zencefilin malign melanomda etkili olduğu gösterilmiş. Zencefil çayı da içebilirsiniz.


• Her gün dereotu tohumu, çörekotu, keten tohumu üçlüsünden birini seçerek 1 çorba kaşığı tüketin.


• İnterferon (aşı tedavisi) bazen karaciğerde bozulma yapabilir. Karaciğerinizi korumak için bol bol enginar, kereviz, yer elması, semizotu tüketin.


• Çekirdek ve kabuklarıyla birlikte bol bol kara üzüm (kuru ya da yaş) yiyin.Üzüm çekirdeği serbest radikallerin verdiği hasarı azaltır.


Serbest radikaller somatik hücrelere ve bağışıklık sistemine saldıran moleküllerdir. Antioksidanlar da bu serbest radikallerin etkilerini nötralize eden, kanser, kalp hastalıkları ve erken yaşlanmaya neden olacabilecek zincir reaksiyonlarını engelleyen moleküllerdir.


• Malign melanomda yüksek doz C vitamininin faydalı olduğu gösterilmiş. Doktor tavsiyesiyle günde 2-3 grama kadar kullanabilirsiniz. Bu arada bol bol portakal, mandalina yiyerek doğal yollardan C vitamini alabilirsiniz.


C vitaminin Yararları


C vitamininin başlıca rolü doku bağlarını tutan ana protein maddesi olan kollageni üretmek ve bağışıklık sistemi, sinir sistemi, hormonlar ve besinlerin emilimi fonksiyonlarına (E vitamini ve demir gibi) destek olmaktır.


Göz merceği ve akciğer gibi yapılarda antioksidan olarak çalışır.


C vitamini ayrıca antioksidan yapıda olan E vitaminine dönüşebilir.


Yüksek dozda alınması halinde ne gibi yararlar getireceği yolunda çalışmalar sürmekle birlikte, beta karoten gibi, antioksidan etki nedeniyle, kanser, kalp-damar hastalıkları ve katarakta yakalanma ihtimalini azalttığı belirlenmiştir. Ayrıca, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı da direnci arttırmaktadır.


Hangi besinlerde bulunur?


Turunçgillerde bol miktarda bulunur. Ayrıca muzda, taze sebzelerde, maydanozda, kabakta, soğanda, domateste, lahana, ıspanak, kıvırcık salata gibi yeşil yapraklı sebzelerde ve biberde bulunur.


Günlük ihtiyacınız nedir?


Kadınlarda ve erkeklerde her gün alınması gereken en az miktarı, 60 miligramdır. Sigara içenlerin en az 100 mg C vitamini almaları gerekir. Her gün taze sebze ve meyve, özellikle narenciye, lahana, ıspanak, kıvırcık salata gibi yeşil yapraklı sebzeler, yeşil biber yiyen kişiler, tavsiye edilen en düşük günlük dozun üzerinde C vitamini aldıklarından emin olabilirler. Günde 1 grama kadar güvenle alınabileceği belirlenmiştir.


• Karaciğeriniz için milk thistle (devedikeni sütü kapsülü), dandelion (karahindiba hapı), burdock (dulavratotu tableti) faydalı olacaktır.


American Medical Association dergisinin 2009 Aralık sayısında yer alan araştırmada, Çin'deki 5000 meme kanserli kadın takip edilmiş ve günde 15 gramdan fazla soya ürünü tüketen kadınların ölüm riskinin % 29, kanserin nüksetme riskinin ise %32 oranında azaldığı tespit edilmiştir.


. Yüksek kalitede protein kaynağı olan soya besleyici özelliğiyle tüketimi artan bir besindir. Soya yaklaşık olarak % 40 protein, % 26 oranında karbonhidrat, %18-24 yağ, B ve E vitaminleri çinko, demir, kalsiyum, fitokimyasal maddeler içerir. Linoleik ve linolenik yağ asitleri bakımından zengindir.


• Kilo kaybınız varsa omega 3 kullanın. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için belli aralıklarla E vitamini ve selenyum takviyesi yapın.


ANTİOKSİDAN YİYECEKLER

MEYVELER SEBZELER YEMİŞLER BAKLAGİLLER BAHARATLAR OTLAR VE ÇAYLAR
Erik ve Kuru erik
Yaban Mersini
Kiraz
Şeftali ve Şeftali Kurusu
Böğürtlen
Ahududu Elma ve Elma Kurusu
Çilek
Frenk Üzümü
İncir ve Kuru İncir
Bektaşi Üzümü
Armut ve Armut Kurusu
Portakal
Kayısı
Kivi
Mango
Üzüm Suyu
Nar Suyu
Kuru ÜzümKuru Hurma
Enginar
Kırmızı Lahana
BrükselLahanası
Lahana
Brokoli
Kuşkonmaz
Avokado
Pancar
Turp
Patates
Marul
Ispanak
Bal Kabağı
Mısır
Soya Fasulyesi
Domates
Yeşil Yapraklı Sebzeler
Yeşil Biber
Kabak
Havuç
Maydanoz
Soğan
Sarımsak
Patlıcan
Fındık
Ceviz
Antep Fıstığı
Badem
Fasulye
Barbunya
Kekik
Tarçın
Karanfi
lKakao
Zerdeçal
Kimyon
Fesleğen
Köri Tozu
Zencefil
Biber
Kişniş Otu
Sumak
Ada Çayı
Kekik Otu
Tarhun Otu
NaneZ
ahter Otu
Mazı
Melisa
Yeşil Çay
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Malign Melanomda Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Perran AYDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Perran AYDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Perran AYDEMİR Fotoğraf
Dyt.Perran AYDEMİR
Adana (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi39 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Perran AYDEMİR'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Malign Melanomda Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obezite ve Çocuk Kasım 2014
► Uykusuzluk ve Beslenme Kasım 2013
◊ Damacana Sudaki Tehlike Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:16
Top