2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gıda Alerjisi Belirtileri - Diyet Tedavisi - Eliminasyon Diyeti
MAKALE #8420 © Yazan Dyt.Perran AYDEMİR | Yayın Şubat 2012 | 31,183 Okuyucu
GIDA ALERJİSİ

Bağışıklık sistemi gıdalarda bulunan spesifik proteinlere karşı bir olumsuz reaksiyon oluşturduğunda bir gıda alerjisi oluşur.

Gıda alerjisi belirtileri zor nefes alma, boğazda ciddi bir şişlik , ağız ve deride kızarıklık, karıncalanma gibi yaşamı tehdit eden alerjik reaksiyon olarak bilinir (anafilaksi ).

GIDA İNTOLERANSI


Gıda intoleransı ise bağışıklık istemi dışındaki mekanizmalarla gıdalara karşı oluşan duyarlılık halidir.Burada ya vücutta gıdanın sindirilmesini sağlayan mekanizmalarda bir sorun vardır (parçalayıcı maddelerin eksikliği gibi) ya da gıdanın içindeki bazı maddelerin (koruyucular, lezzet artırıcılar gibi) neden olduğu sorunlar vardır.


GIDA TİPLERİ


Herhangi bir gıda potansiyel bir alerjik reaksiyona neden olabilir, ancak tüm gıda alerjileri çoğunluğundan sorumlu olan besinlerin sekiz türleri vardır.

Çocuklarda en sık alerjik reaksiyona neden olan gıdalar şunlardır:

Yumurta

Süt
Soya
Buğday
Yer fıstığı

Erişkinlerde en sık alerjik reaksiyona neden olan gıdalar şunlardır:


Bu yengeç, ıstakoz ve karides gibi kabuklu deniz hayvanları (kabuklu),


Ceviz, brezilya fıstığı, badem ve fıstık gibi kabuklu yer fıstığı,


Balık


Gıda alerjilerinin yaygınlığı;


Gıda alerjileri sık görülür, ama pek çok insan düşündüğü kadar yaygın değildir.

Anketler bir dizi insanın% 20-30 bir gıda alerjisi olduğunu gösterdi.. Ancak, 2008 yılında Gıda Standartları Ajansı (FSA) raporu çocukların sadece% 5-8 ve yetişkinlerin% 1-2 bir gıda alerjisi olduğu tahmin edilmektedir. Bazı araştırmacılar, yetişkinler için bu rakamın % 3-4 civarından biraz daha yüksek olabileceğini söylemektedir.

Gıda alerjilerinin nedeni tam olarak anlaşılmış değildir , gıda alerjisi vakalarının oranları (ancak ölüm) son yirmi yılda hızla artmıştır.


Görünüm


Çoğu çocuk, okula başlamadan süt, yumurta, soya ve buğday gıda alerjileri anlaşılmadan büyümüş olacaktır.


Fıstık alerjisi genellikle daha kalıcıdır. Fıstık alerjisi olan çocukların tahminen% 80'i hayatlarının geri kalanı için fıstık alerjisi kalır.Gıda alerjileri, ilk fark ya da yetişkinlik döneminde de devam edebilmektedir ,yaşam boyu alerji olma olasılığı vardır.


Gıda alerjileri için bir tedavi henüz yoktur.


Tedavi allerjik reaksiyon ve sonra kaçınarak tetikleyen özel gıda belirlemeyi gerektirir.
Alerjiye neden olan gıda yanlışlıkla maruziyet oluşursa, antialerjik ilaçlar, semptomları hafifletmek için kullanılabilir. Durumlarda alerjik reaksiyonları hafif ve orta, örneğin antihistaminler (histamin adı verilen bir proteinin etkilerini bloke) gibi ilaçlar kullanılabilir.

Şiddetli bir anafilaktik reaksiyon durumunda, adrenalin adı verilen bir ilacın enjeksiyoni gereklidir. Önlem olarak, daha önce anaflaksi bir bölüm yaşamış insanlara genellikle onlarla taşımak için bir adrenalin enjeksiyon cihazı verilir.


Gıda alerjisi belirtileri


Bir gıda alerjisinin belirtileri genellikle gıdaya maruz kaldıktan bir saat içinde veya bir kaç dakika içinde gelişir.


Yaygın belirtiler şunlardır:


Dudaklarını ve ağız bir karıncalanma veya yanma hissi,


Dudaklarınızı ya da boğazda şişkinlik,


Kaşıntılı, lekeli cilt döküntüsü,


Hırıltılı solunum,


Bulantı,


Karın ağrısı,


Kusma,


İshal ve


Göz yaşarması ,burun akıntısı


Anafilaksi


Ciddi anafilaktik reaksiyon belirtileri genellikle maruz kaldıktan sonra bir saat içinde yada bir kaç dakika içinde gelişir. Ancak, üç ila altı saat maruz kalma (Bu gibi durumlarda etin nadir bir gıda alerjisi dahil) sonra ortaya çıkan gecikmiş reaksiyonlar bazı durumlarda olmuştur.


Anafilaktik reaksiyon belirtilerin başlangıcı ani ve semptomlar hızla kötüleşebilir.


Belirtileri şunlardır:


Boğaz kaşıntılı bir hissi,

Boğaz, ağız, dudak ve yüz hızlı şişme,
Hızla vücudunuzun boyunca yayılan kaşıntılı, kırmızı deri döküntüsü,
Streaming gözler ve burun,
Hapşırma,
Bulantı,
Kusma,
Hızlı kalp atışı (taşikardi),
Şişme ve boynunuzun sıkma nedeniyle solunum güçlüğü artan,
Endişe ve korku ani bir yoğun duygu (bu bir 'yaklaşan doom duygusu' olarak tarif edilmiştir),
Keskin ve ani bir sersemleme ve karmaşaya neden olabilir .
Kan basıncında düşme,
Bilinç kaybı.

Anafilaksi hemen tedavi olmadan, acil bir tıbbi durumdur ve bu koma ve muhtemelen ölüme yol açabilir.


Süt alerjisi ve intoleransı


İnek sütü alerjisi bir yaşın altındaki bebeklerin% 2-7 etkileyen, çocukluk çağında en sık görülen gıda alerjisidir.


Keçi sütüne dayalı devam formülleri süt 'inek sütü proteini tolere edemeyen veya alerjik bebekler için uygun alternatifler değildir. Ineklerdeki süt proteinleri bu diğer sütlerden alerjisi olması muhtemeldir sütü diğer memeli sütleri (örneğin, koyun ve keçi gibi) ve inek sütüne alerjik kişilerde bulunanlara benzemektedir.


Keçi sütü formülleri Avrupa'da kullanılmak üzere onaylanmamıştır.


Çocuklar genellikle üç yaşına kadar süt alerjisinden kurtulmuş olur, ancak bu çocukların çoğunluğu hala yetişkin olarak alerjik olacaktır.


Süt alerjisi belirtileri döküntü, ishal, kusma, mide krampları ve solunum güçlüğü sayılabilir.


Bir süt intoleransı belirtileri egzama, kusma ve ishal (ancak solunum problemleri değil) içerebilir.


Bakınız bir gıda alerjisi veya intoleransı mı?


Tüm gıda alerjileri, gıda için bağışıklık sistemi tarafından reaksiyonları içerir. Sizin bağışıklık sisteminiz enfeksiyona karşı vücudun en önemli savunma sistemidir.


Bağışıklık sistemi


Bağışıklık sistemi antikor denilen özel hücreler üreterek vücudu korur. Bunlar vücudun 'avcı-katil' hücrelerdir.

Antikorlar, bakteri ve virüsler gibi vücudunuza potansiyel tehditi tanımlar. Sonra tehlikeyi ortadan kaldırmak ve enfeksiyonun yayılmasını önlemek için kimyasallar salgılarlar.

Gıda alerjileri olarak, immunglobulin E (IgE) olarak bilinen bir antikor tipi yanlışlıkla vücudunuzun bir tehdit olarak gıdalarda bulunan belirli bir proteinin hedefliyor. Eğer bu gıda ile temas dahaki sefer IgE antikorları en önemli histamin olduğu kimyasal maddeler, bir dizi salınımını tetikler.


Histamin


Histamin herhangi bir alerjik reaksiyon sırasında ortaya çıkan tipik belirtilere neden olur. Örneğin, histamin küçük kan damarlarının genişlemesine neden olur ve çevresindeki deri şişer deri sinirleri etkilenir, ciltte kaşıntı hissetmenize neden olabilir. Burnunuzun iç kısmında üretilen sümük miktarını arttırır.


Gıda en alerjik reaksiyonları olarak, histamin ve serbest gibi, ağız, boğaz veya deri gibi vücudunun belirli bir bölümü, sınırlandırılmıştır.

Anafilaksi olarak, bağışıklık sistemi 'overdrive' geçer ve kana histamin büyük miktarda salgılar. Bu anafilaksi ile ilişkili semptomların geniş şekilde hissedilmesine neden olur.

OLASI RİSK FAKTÖRLERİ


Tam olarak neden IgE antikorlarının yanlışlıkla zararsız gıda proteinlerini hedef aldığı belirsizdir. Ancak, gıda alerjileri için risk faktörleri aşağıda özetlenmiştir.


Aile öyküsü


Eğer astım, egzema ya da besin alerjisi gibi alerjik hastalığı olan bir ebeveyn, kardeş, varsa, bir gıda alerjiye yakalanma riski daha fazladır. Ancak, aile üyeleri ile aynı besin alerjisi olmayabilir.


Diğer alerjik hastalıkların

Astım veya atopik dermatit (alerjik cilt durumu) gibi diğer alerjik hastalıkların, ile doğan çocuklara, bir gıda alerji geliştirmeleri daha olasıdır.

Gıda alerjisi durumlarında artış


Gıda alerjileri diğer bir şaşırtıcı yönü vakalarının sayısının son yirmi yılda hızla artmış olmasıdır. Örneğin, gıda ile ilgili anafilaksi için hastaneye yatırılan çocukların sayısı 1990 yılından bu yana% 700 arttı.

Aşağıda özetlenen bu keskin artış hakkında teoriler vardır.

Diyet değişiklikleri


Bir öneri batı dünyasında diyet değişiklikleri gıda alerjisi vakalarının sayısında dramatik bir artış sorumlu olabilir.


Bazı uzmanlar, hayvansal yağların ve margarinlerin fazla, bitkisel sıvı yağların daha az tüketiliyor olmasının, IgE antikorlarının aşırı üretimini uyarabilir olması olabileceğini düşünüyor.


Başka bir diyet ile ilgili teori taze meyve ve sebze tüketiminde azalma gıda alerjileri artışı sorumlu olabilir .Bu tür gıdalar hücre hasarına karşı korunmasına yardımcı maddeler olan, antioksidanlar içerir. Erken çocukluk döneminde antioksidanların eksikliği, bazı çocuklarda bağışıklık sisteminin normal gelişmesine engel olabilir .


Üçüncü teori diyette D vitaminindeki bir azalma gıda alerjilerinde artıştan sorumlu olabilir . D vitamini yağlı balık, dana eti, peynir ve yumurtada bulunur. Aynı zamanda deri üzerinde güneş ışığının etkileri ile doğal olarak üretilebilir.


Gıda alerjileri kurlari güneş ışığına daha düşük maruz kalma sonucu olabilir Kuzey Kutbu'na, daha yakın olan ülkelerde daha yüksektir.


Şu anda, (veya çürütmeye) bu teorilerin herhangi destekleyecek hiçbir kesin kanıt yoktur.


Hijyen hipotezi


Son yıllarda gıda alerjisi vaka sayısında ciddi bir artış vardır.


Başka bir teori, çocukların giderek 'germ-free' ortamlarda büyüyor olmasıdır. Bu, bağışıklık sistemi düzgün bir şekilde geliştirmek için gereken mikroplar için yeterli erken maruz alamayabilir anlamına gelir.

Bu hijyen hipotezi olarak bilinir. Bu hipotez de, astım gibi diğer alerjik hastalıkların, artışın nedeni olarak öne sürülmüştür. Ancak, diyet ile ilgili teoriler olduğu gibi, gıda alerjileri ile ilgili hijyen hipotezi desteklemek ya da çürütmek için biraz zor kanıt yoktur.

Gıdalar


Kereviz veya kereviz - Bu bazen anaflaktik şoka neden olabilir.


Buğday (kılçıksız dahil olmak üzere tüm çeşitleri)


Gluten ( Çölyak hastalığı daha fazla bilgi için bakabilirsiniz)


Yumurta - çocukluk döneminde daha sıktır; bir yumurta alerjisi olan bebeklerin yaklaşık yarısı, üç yaşına kadar bunun dışında büyüyecek.


Balık - ham ve / veya pişmiş balık bazı kişilerde anafilaksiye neden olabilir.


Süt - bebekler ve küçük çocuklar allerjik veya sütü tolere edemeyen olabilir.


Hardal


Fındık


Fıstık


Susam


Kabuklu deniz hayvanı


Soya - çocukluk çağında sık görülen alerji; çocukların genellikle iki yaşına kadar bunun dışında büyümeli.


Hindistan cevizi


Meyve / sebze - genellikle sadece ağızı etkileyen hafif reaksiyonlara sebep olur.


Kivi - Bu meyveye alerjisi olan insanların sayısı artıyor gibi görünüyor.


Çam fıstığı (tohum türü)


Et - diğerleri etleri bir dizi alerjik iken bazı insanlar, sadece bir türüne alerjisi vardır; ortak bir semptom (bir cilt reaksiyonu) dermatittir.


Tedavisi


Tam bir tanı için yapılan testler arasında besin kaydı tutmak çok önemlidir. Bir yiyecek günlüğü tutmak ve aldığınız tüm yiyecekleri ve ilaçları yazmanız gerekir. Tek başına günlük ya da kayıt tutma yiyecek ve belirti arasındaki sebep- sonuç ilişkisini açıklamaz. Tanı için deri testleri ve kanda şüpheli besinlere karşı antikor bakılması çok yardımcı olur

Bazı durumlarda besinin diyetten tamamen çıkarılması(eliminasyon diyeti) gerekebilir.
-Besin alerjisinin tanısında ve tedavisinde uzmanlardan yardım alın.
-Diyetisyen yardımı ile hangi besin yerine neyi seçebileceğinizi ya da dengeli bir beslenme için neler yapabileceğinizi öğrenin.
-Diyetle besin alerjilerinin kontrolünde yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir, diyette alerjiye neden olabilecek besinlerin mümkün olduğunca kullanılmaması ve bu besinlerin yerine geçebilecek besinlerin aileye ve çocuğa öğretilmesi gerekmektedir.
-Etiket bilgisi okuma alışkanlığı kazanın (içindeki maddeler, üretim ve son kullanma tarihi).
-Yemek yapımında değişik yollar, değişik lezzetler deneyin.

Uzman Diyetisyen Perran AYDEMİR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gıda Alerjisi Belirtileri - Diyet Tedavisi - Eliminasyon Diyeti" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Perran AYDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Perran AYDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Perran AYDEMİR Fotoğraf
Dyt.Perran AYDEMİR
Adana (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi39 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Perran AYDEMİR'in Yazıları
► Fenilketonüri ve Diyet Tedavisi Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Osteoporozda Diyet Tedavisi Dyt.Gül Özlem ERTÜRK
► Obezite ve Diyet Tedavisi Dyt.Merve TIĞLI
► Şişmanlık ve Diyet Tedavisi Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► Ülserde ve Kabızlıkta Diyet Tedavisi Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Reaktif Hipoglisemide Diyet Tedavisi Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ
► Aşırı Zayıflık ve Diyet Tedavisi Dyt.Perran AYDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Gıda Alerjisi Belirtileri - Diyet Tedavisi - Eliminasyon Diyeti' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obezite ve Çocuk Kasım 2014
► Uykusuzluk ve Beslenme Kasım 2013
◊ Damacana Sudaki Tehlike Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:21
Top