2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alerjik Çocuklar İçin Okullardaki Tehlikeler
MAKALE #8432 © Yazan Prof.Dr.Yonca TABAK | Yayın Şubat 2012 | 4,816 Okuyucu
Okul mevsiminin açılması ile alerjik çocuğu olan tüm anne babaları bir korku sarar. Kış mevsimi hastalık mevsimi demektir ve alerjik çocuklar normal çocuklara göre daha kolay hasta olurlar ve hastalıktan daha geç kurtulurlar. Özellikle alerjik bronşit / astımı olan çocuklar için bu enfeksiyonlar çok daha tehlikelidir; çünkü çocuklarda astım alevlenmelerinin %80’i viral üst solunum yolu enfeksiyonları ile tetiklenir.

Alerjiye bağlı hassas hava yolu gelişmiş çocuklar virüslerin etkisi ile hırıltı, nefes darlığı, öksürük şikayetleri yaşamaya başlarlar. Bu astımlı çocuk için hem daha fazla ilaç demektir hem de daha fazla okul kaybı demektir. Alerjik astım tedavisinde hedef daha az enfeksiyon geçirmek ve bu enfeksiyonları göğse inmeden atlatmak olmalıdır.


Kış aylarında görülen viral enfeksiyonların çoğu damlacık yolu ile bulaşır. Öksüren yada burnu akan çocuktan havaya karışan virüsler rahatlıkla bir diğer çocuğa bulaşmaktadır. Bunun ötesinde burun akıntısı eline bulaşan çocuk oyuncak yada okul malzemelerini tuttuğunda virüsler bu yüzeyleri elleyen bir diğer çocuğa el burun yolu ile rahatlıkla bulaşmaktadır.


Dolayısıyla okullarda enfeksiyonların yayılmasını önlemenin yolu el temizliğinden geçer. Okullarda el temizliği su ve sıvı sabun ile yapılmalıdır. El dezenfeksiyonu yapan jeller bakterileri yok ederken virüslere etkileri tartışmalıdır. Ayrıca alkol bazlı bu el jelleri buharlaşırken havaya kimyasal bir koku sararlar ki bu kimyasal alerjiye bağlı hassas hava yoluna sahip çocuklarda astım alevlenmesini çağırır.


Damlacık yolu ile bulaşmayı önlemek için sınıfların havalandırılması çok önemlidir. Sınıfları havalandırmak yerine koku giderici oda spreyleri kullanmak okullardaki bir diğer tehlikedir. Astımlı birçok çocuk bu nedenle atak geçirmektedir. Çoğu anne baba okul yönetimini bu konuda uyarmak zorunda kalmaktadır. Benzer bir tehlike de sınıflarda kullanılan kokulu yapıştırıcılardır. Aktiviteler sırasında kokusuz yapıştırıcı kullanımı teşvik edilmelidir.


Okullarda astım alevlenmesine yol açan bir diğer uygulama da çamaşır suyu ile dezenfeksiyon yapılmasıdır. Çamaşır suyu çok güçlü bir kimyasaldır ve buharı solunduğunda astımlı olmayan kişilerde bile nefes darlığı yaratabilmektedir. Astımı olan çocuk için ise çamaşır suyu buharı solumak eşittir astım atağı demektir. Bu nedenle okullardaki tuvalet ve yer temizliğinde çamaşır suyu kullanımının okul saatleri dışında yapılmasına ve çok iyi bir havalandırmadan sonra çocukların içeri alınmasına özen gösterilmelidir.


Son olarak astım için tehlike olduğu bilinmeyen ve okullarımızda sıklıkla yer alan çikolata ve diğer kakaolu ürünlere değinmek gerekiyor. Kakao yüksek miktarda kafein içerdiğinden midede reflüye yol açmaktadır. Reflü midedeki asitli içeriğin yutma borusundan yukarı soluk borusuna kaçması ile sonuçlanır ki; bu en önemli atak tetikleyicilerden birisidir. Özellikle sınıflarda ödül niteliğinde çikolata vb gıdalar dağıtılması astımlı çocuklar için önemli bir tehlikedir. Benzer şekilde cips, kola, hamburger gibi fast food kapsamındaki gıdalarında okul kantinlerinde yer almaması konusunda okul idarelerinin uyarılması gerekmektedir.


Benzer şekilde okullarda çıkan yemeklerin az yağlı, az salçalı hazırlanması; özellikle yuva gibi çocuk bakım merkezlerinde çocukların yemekten sonra en az 2 saat yatar pozisyona geçirilmemesi, çok aktif oyunlarda yer almaması da reflüyü önlediği bilinen uygulamalardır.


Sonuç olarak; çocuklarımızın kimyasallardan uzak ancak su ve sabuna rahatça ulaşılabilecekleri konumda olduğu; çikolata, cips vb sağlıksız gıdalara erişemeyecekleri bir okul ortamı alerjik astımlı çocuklar için olduğu kadar tüm sağlıklı çocuklar için de iyi bir okul yılı demek olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Alerjik Çocuklar İçin Okullardaki Tehlikeler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Yonca TABAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Yonca TABAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yonca TABAK Fotoğraf
Prof.Dr.Yonca TABAK
İstanbul
Doktor "İmmunoloji - Alerji ve Bağışıklık Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Yonca TABAK'ın Makaleleri
► Çocuklar İçin Hipnoterapi Dr.Ender VARDAR
► Alerjik Rinit-2014 Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Alerjik Çocuk ve Dondurma Prof.Dr.Yonca TABAK
► Alerjik Rinitin Tedavisinde Fototerapi Op.Dr.Ahmet ŞİRİN
► Alerjik Kontak Dermatit-2014 Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Prof.Dr.Murat Cem MİMAN
► Alerjik Hastalıklarda Akupunktur Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Alerjik Çocuklar İçin Okullardaki Tehlikeler' başlığıyla benzeşen toplam 68 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:12
Top