2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıkta Performans Sistemi: Diyanete ve İmam Efendilere de Performans Sistemi Gelmeli
MAKALE #8447 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Şubat 2012 | 5,039 Okuyucu
Sağlıkta performans sistemi: Diyanete ve İmam Efendilere de performans sistemi gelmeli

Performans sistemi ülkemize, en çok da sağlık teşkilatımıza özgü önemli bir buluş değildir. Doğru düzgün neyi bulmuşuzdur ki bunu bulmuş olalım. Aslında bu sistem ikinci dünya savaşı yıllarında liman işçilerinin performansını artırmak için icat edildi diye biliyorum. O yıllarda işçilere çuval başına ücret esası getirildi, böylece işçilerin verimli çalışması sağlanmaya çalışıldı. Bunda başarılı da olundu!

Garip bir ülkeyiz! Bir sistemi olduğu gibi alıp monte etmeyi severiz. Ayrıca vur deyince öldürmeye de bayılırız. Mesela hipnoz diye bir yöntem çıkar; iletişime, algıya, bilince dayalı bir teknik olduğu halde bir de bakarsınız ki tavuklara da hipnoz yapmaktan vs. bahsedilir. Buna sahiden inanan yığınla insan bile çıkar! Yani her iş -ne hikmettir bilinmez- kısa sürede bize özgü garip bir hal ve şekil alır elimizde.

Şimdilerde bu sistem sağlıkta uygulanıyor. Elbette hastalarla çimento çuvalları, sağlığın emanet edildiği hekimlikle liman işçiliği bir ve aynı değildir. Ama ikisine de uygulanan yöntem büyük ölçüde bir ve ayınıdır! Bir işçi çok çuval taşıyacağım derken en fazla birkaç çuvalı düşürebilir yahut belini incitebilir! Birincisi olursa en fazla maddi zayiata yol açar. Ki şirketin bu kaybı işçiden telafi edebilmesi mümkündür. İkincisi olmuş ne önemi olur ki! Aynısından dışarıda boş gezen on binlercesi var nasıl olsa!

Ancak performans mantığıyla çalışan, dolayısı ile yangından mal kaçırırcasına hızlı işleyen ve hekimliğin her asli işini ekstra bir işmiş gibi puana yani ücrete tabii tutan bir hekimliğin kısa sürede telef edeceği etik değerlerden tutun ülke bütçesine oluşturduğu gereksiz masrafa, oradan da yeti kayıplarına ve ölüme kadar varabilecek ihlalleri hangi sistem ne ile, nasıl telafi edebilir! Sigorta şirketlerinden bunları bihakkın tahsil edebilmek, mesela gideni geri getirebilmek mümkün müdür!

Hekimlerin zihniyetinde devrim yapan, hastayı şefkat duyulması gereken biri yerine çıkar nesnesi gibi görmeyi salık veren, manevi doyum yerine o ay kimin daha çok puan topladığını merak etme anlayışını (rekabeti) ikame eden bu sistem başarılı oldu, artık oturdu deniliyor. O halde en iyisini büyüklerimiz bilir diyelim ve bu sistemi diyanete de önerelim. Diyanet teşkilatımız da imamların motivasyonunu artırmak için şu minvalde bir düzenleme yapabilir! İnsan sağlığı alanında bir liman işçileri yöntemi uygulanabiliyorsa din görevlilerimiz için de pekala uygulanabilir!

Diyanete önerilen bu sistemin belli başlı parametreleri şöyle olabilir:

EĞİTİM

İmamın eğitimi (ilahiyat): 50 puan
İmamın eğitimi (lise): 25 puan

GİYİM KUŞAM

İmamın sünnete uyması, sakallı olması: 10 puan
Bol ve mesleki giyim: 10 puan

NAMAZLAR

Sabah namazı -cemaatsiz: 10 puan
Sabah namazı –cemaatle: 40 puan
Öğle namazı – cemaatle: 12 puan
İkindi namazı – cemaatle: 18 puan
Akşam namazı – cemaatle: 30 puan
Yatsı namazı – cemaatle: 20 puan
Sabah namazı dışındakiler –cemaatsiz: 15 puan

CUMA NAMAZI

Camiyi haftalık temizleme: 100 puan
Vaaz: 25 puan
Hutbe: 35 puan

CEMAAT SAYISI

Her bir cemaat başına 1 puan.
İlk 20 cemaat için 1; sonraki her bir cemaat için 2 puan

EZAN VE SELA

Ezan okumak: 10 puan
Sala vermek: 15 puan

CENAZE VE DEFİN İŞLEMLERİ

Cenaze yıkamak (yaşlı ve yatakta ölüm): 50 puan
Cenaze yıkamak (yaşlı ve kanlı - bereli ölüm): 100 puan
Cenaze yıkamak (genç ve hastalıkla yatakta temiz ölüm): 100 puan
Cenaze yıkamak (genç ve kazalı – belalı, kanlı ölüm): 150 puan

MEVLİT, NİKAH VS EK İŞLEMLER

Mevlit (sadece yemek duası): 25 puan
Mevlit (yemek duası + tövbe duası): 40 puan
Mevlit (yemek duası, tövbe duası ve vaaz vermek): 55 puan

HATİM DUASI

Ferdi hatim duası: 15 puan
Toplu hatim duası: 25 puan

İMANA VESİLE

Bir kişinin imanına vesile olmak, kelime-i şehadet getirtmek: 1000 puan

(Bu puan hekimlerin cerrahi işlemlerinden bile daha yüksek bulunabilir. Buna şaşılmamalıdır. Çünkü bir cerrah kişinin 30 - 40 yıl gibi sınırlı ömrünü kurtarır ancak; imana vesile olmak ise ilgili kişinin ebedi hayatını...)

Not: Bir sonraki yazımda polislerde performans konusunu ele alacağım.

Psikolog
İzzet Güllü

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıkta Performans Sistemi: Diyanete ve İmam Efendilere de Performans Sistemi Gelmeli" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Zihinsel Antrenman ve Performans Psk.Fahri ŞAHİN
► Suçluluk Duygumuz ve Performans Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Emdr ile Performans Geliştirme Psk.Ebru GENÇKIRLI GÜLER
► Performans Kaygısı Nedir? Psk.Deniz YILMAZ
► Performans ve Sunum Kaygısı Psk.Romina KUYUMCUOĞLU
► Sporda Performans Geliştirme ve Emdr Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sağlıkta Performans Sistemi: Diyanete ve İmam Efendilere de Performans Sistemi Gelmeli' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:31
Top