2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fast Food Tüketiminin Zararları ve Çocukluk Çağı Obezitesi
MAKALE #8460 © Yazan Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ | Yayın Şubat 2012 | 7,572 Okuyucu
Kadının çalışma hayatında daha fazla yer alması, hızlı yaşam temposu ve pek çok alanda olduğu gibi beslenme bakımından da yüzümüzü batıya çevirmiş olmamız nedeniyle toplumumuzda hızlı hazırlanan, çabuk tüketilen yiyeceklerin alımı yaygınlaşmıştır. Bu da daha fazla yağ ve tuz içeren, yüksek enerji veren, posadan fakir, katkı maddeleri bakımından zengin, glisemik indeksi düşük ( kan şekerini hızlı yükselten) yiyecekler anlamına gelir. Fast food olarak adlandırılan bu yiyecekler A ve C vitaminlerinden ve kalsiyumdan fakirdir. Bu dengesiz beslenme biçimi toplumumuzda yüksek oranda görülen, özellikle de çocukluk çağında artış gösteren obezitenin nedenlerinden biridir. Araştırmalara göre günümüzde her 5 çocuktan biri obezdir. Obez olan çocukların da hayatlarının ileri dönemlerinde diabet ve hipertansiyon gibi hastalıklara yakalanma riski fazladır. Bir öğünlük fast food türü yiyeceğin içerdiği tuz miktarı, yetişkinler için tavsiye edilen günlük tuz miktarının 2 katına kadar çıkabilmektedir. Oysa yetişkinlerin günde 6 gramdan, 6 yaşından küçüklerin ise 3 gramdan fazla tuz almasının sağlık açısından risk oluşturduğu bilinmektedir. Özellikle çocuklukta alınan yüksek seviyede tuz, ilerleyen yaşlarda tansiyon ve kalp krizi riskini önemli ölçüde artırır. Bununla beraber, fast-food türü yiyeceklerin hazırlanmasında renklendiriciler, aroma artırıcı maddeler, tatlandırıcılar, antimikrobiyal maddeler gibi birçok katkı maddesi yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu katkı maddelerinin uygunsuz kullanımı ve katkı maddelerini içeren fast food ürünlerin sık tüketimleri de kanser riskini artırmaktadır.

Obezitenin diğer bir nedeni, oyun alanlarının azalması, çocukların bilgisayar ve televizyon karşısında geçirdiği zamanın artmasıyla, çocukların hareketsiz yaşam sürmeleridir.

Obeziteyle özellikle çocukluk çağı obezitesiyle başı fena halde dertte olan ülkelerden biri Amerika. Bu yüzden Amerika başta olmak üzere birçok ülkede kanunlarla çocuk şişmanlığının önüne geçilmeye çalışılıyor. Bu konuda alınan bazı önlemler şöyle:Okullarda tüm gazlı, şekerli ve yüksek kalorili içeceklerin satılması yasaklandı. Fast-food yiyeceklerin bir çoğu kaldırıldı, daha sağlıklı yiyecekler tüketilmeye başlandı. Kanunen çocukların her gün 20 dakika yürüyüş yapma zorunluluğu getirildi. Şişman çocukların aileleri okula çağrılıp, şişmanlığın giderilmesi için okulla işbirliği yapmaları sağlanıyor. Okuldaki beslenme; doktor, beslenme uzmanı işbirliğiyle oluşturuluyor ve çocuklara psikolojik destek veriliyor ve bu tedbirlere her gün yenileri ekleniyor.
Ülkemizde çocukluk çağı obezitesi ve fast-foodlar ile ilgili olarak henüz böyle önlemler alınmadı ancak bir an önce bu konunun üzerine eğilmeye, okul kantinlerinde gıda satışlarının denetlenmesine, okullarda sağlıklı beslenme eğitimlerinin yapılmasına ihtiyaç vardır.

Obez çocuklarda her ne kadar diyet tedavisi yapılmasa da, sorun ciddi boyutlara vardıysa, çocuğun normal beslenmesi değerlendirilerek varsa besin seçimindeki veya miktarlarındaki hataların düzeltilmesi gerekir. Zamanında ana öğünlerin alınmasına özen gösterilir, atıştırmalar seyrekleştirilir. Besleyici değeri düşük, yağ ve tuz oranı yüksek cipslerden özellikle kaçınılır. Bu çocuklara şeker, bal, pekmez, çikolata, gofret, bisküvi, hamur tatlıları ve dondurma dahil tüm sütlü tatlılar sınırlandırılır. Hazır meyve suları, kola, gazoz türü içecekler daha az tüketilir. Çocukluk çağında ayda 1 kg kadar ağırlık kaybı uygun, daha hızlı kilo kaybı sağlıksızdır. Çocuğun zaman içinde yeterli ve dengeli bir beslenme alışkanlığına sahip olması sağlanmalıdır.

Sağlıklı ve üretken bir toplum için; hareketli, stresten uzak bir yaşam ve doğru beslenme şarttır. Bilindiği gibi yeterli ve dengeli beslenme, yaşamın sürdürülmesi, sağlığın korunması için ihtiyacımız olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin çeşitli yiyeceklerle uygun miktarlarda alınması olarak tanımlanabilir. Yiyecek çeşitliliğinin yanı sıra sık aralıklı ve düzenli öğünlerle beslenmek sağlıklı beslenmenin önemli bir kuralıdır.

Sağlıklı besin seçimleri yapabilmek için beslenme piramidini rehber olarak alabilirsiniz.


Kilo vermenin faydaları: Kalp-damar sistemi hastalıklarının oluşma riski azalır, kan yağları düşer, iyi huylu kolesterol düzeyleri artar, kalp krizi geçirme ihtimali azalır, yüksek olan kan basıncı düşer, depresyon azalır, yağlı karaciğerde düzelme sağlanır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Fast Food Tüketiminin Zararları ve Çocukluk Çağı Obezitesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Halide Elif ÖZKELEŞ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ'in Makaleleri
► Çocukluk Çağı Obezitesi Dyt.Aziz KILINÇ
► Çocukluk Çağı Obezitesi Dyt.Aybüke SUBAŞIOĞLU
► Çocukluk Çağı Obezitesi Dyt.Merve TIĞLI
► Fast Food Bağımlılığı Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ
► Sağlıklı Fast-Food Olur mu? Dyt.Gizem ŞEBER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Fast Food Tüketiminin Zararları ve Çocukluk Çağı Obezitesi' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:56
Top