2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Reaktif Hipoglisemide Diyet Tedavisi
MAKALE #8463 © Yazan Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ | Yayın Şubat 2012 | 5,464 Okuyucu
REAKTİF HİPOGLİSEMİ ve DİYET TEDAVİSİ

Gün içinde acıkma atakları oluyor ve sekerli gıdalara saldırıyorsanız; öğleden sonraları baş ağrısı varsa; bas dönmeleri varsa; yemek gecikince yiyinceye kadar huzursuzluk, halsizlik ve bitkinlik hissediyorsanız, ellerde titreme kalbinizde çarpıntı oluyorsa; halsizliğiniz yemek yiyince düzeliyorsa; çabuk sinirleniyor ve kontrolünüzü kaybediyorsanız; yemeklerden sonra uyku basıyor ve gün boyu uyukluyorsanız, kan sekerinizde düşüklük olabilir.

Yemek yedikten sonra kan şekerinin yükselmesiyle insülin hormonunun fazla salgılanması ve bunun sonucunda yemeği takiben kan şekerinde oluşan düşüklükler “reaktif hipoglisemi” dir. Burada düzensiz, aşırı bir insülin salgılanma durumu vardır.
Özellikle aç karnına kan şekerini hızla yükselten besinler yedikten sonra (çikolata, pasta, hamurlu tatlılar v.b) terleme, çarpıntı, aşırı acıkma hissi, tekrar tatlı ve besin tüketim isteği gibi durumlar oluşur.

Reaktif hipoglisemi sonucunda sürekli tatlı tüketimi ve kilo artışı yaşanır.
Bu kişilerin açlık kan şekerlerine baktığınızda değerlerin normal olduğunu görürsünüz. Normal zamanlarda kan şekerleri 70-110 mg/dl arasındadır. REAKTİF HİPOGLİSEMİ tanısı, şeker yüklemesi (Oral Glukoz Tolerans Testi-OGTT) yapılarak konur.
Reaktif hipoglisemi düzensiz beslenen, öğün atlayan, aşırı ve hızla kilo alıp veren ve ailede şeker hastalığı olan kişilerde gözlenebilmektedir. Reaktif hipoglisemi ileride şeker hastalığının habercisidir. Tanı konduktan sonra en temel tedavisi diyettir.

Reaktif hipoglisemide diyet tedavisi


· Fazla kilolar verilmelidir.
· Uzun süre aç kalınmamalıdır.
· Tatlı tüketimi azaltılmalı özellikle de aç karnına asla yenmemelidir.
· Öğün atlanılmadan düzenli besin tüketimi sağlanmalı, öğünlerde her besin grubundan yeterli olarak tüketim sağlanmalıdır.
· Kan şekeri yemek yedikten 3 saat sonra düşmeye başladığından mutlaka 3-4 saatte bir az az sık sık beslenme şekli benimsenmelidir.
· Kan şekerinin hızla yükselen ve ardından kan şekerinin hızla düşmesine sebep olacak basit karbonhidratların ( çay şekeri, bal, reçel, pekmez, pasta, tatlı, kurabiye v.b) tüketiminden kaçınılmalıdır.
· Meyve suyu, şeker içeren içecekler, aşırı çay, kahve tüketiminden kaçınılmalıdır.
· Kepekli ekmek, bulgur, kepekli pirinç, kepekli makarna gibi posa içeriği yüksek karbonhidrat kaynakları tercih edilmelidir.
· Posa içeriği yüksek sebze ve salata tüketimi arttırılmalıdır.
· Ara öğünlerde probiyotik yoğurt, kepekli tost veya sandviç, meyve+ yoğurt , kepekli bisküvi+peynir, meyve+ceviz veya fındık gibi besinler tüketilebilir.
· Alkol kan şekerini önce yükselmesine daha sonra düşmesine sebep olduğundan tüketiminden kaçınılmalıdır.
· Düzenli yapılacak egzersiz kan şekerini dengeler fakat egzersize aç başlanması veya çok uzun süre yoğun egzersiz yapılması kan şekerinin düşmesine sebep olur. Bu yüzden kepekli sandviç, kepekli makarna, ayran, meyve, kepekli bisküvi gibi karbonhidrat içeren bir besin egzersiz öncesi alınmalıdır.
Benzer belirtiler başka hastalıklarda da görülebileceğinden eğer bu tip şikayetleriniz varsa bir doktor kontrolünden geçin.

Kan şekeriniz düşerse ne yapmalısınız?
Yanınızda bulundurduğunuz 1-2 kesme şekeri veya 1-2 meyveli şekeri (çikolata değil) veya 1 çay bardağı meyve suyunu hemen alınız. 10-15 dakika sonra şekerinizin yeniden düşmemesi için mutlaka “kepekli ekmek+peynir”, “kepekli, bisküvi+ayran”, çorba+yoğurt” gibi karmaşık bir öğün tüketiniz.

Reaktif hipoglisemili kişiler Glisemik indeksi düşük olan besinleri tercih etmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Reaktif Hipoglisemide Diyet Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Halide Elif ÖZKELEŞ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ'in Makaleleri
► Fenilketonüri ve Diyet Tedavisi Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Osteoporozda Diyet Tedavisi Dyt.Gül Özlem ERTÜRK
► Obezite ve Diyet Tedavisi Dyt.Merve TIĞLI
► Şişmanlık ve Diyet Tedavisi Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► Ülserde ve Kabızlıkta Diyet Tedavisi Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Aşırı Zayıflık ve Diyet Tedavisi Dyt.Perran AYDEMİR
► Hipertansiyonda Tıbbi Diyet Tedavisi Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
► Piridoksin ve Eksikliğinde Diyet Tedavisi Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Reaktif Hipoglisemide Diyet Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:51
Top