2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tam Tahıllı Yiyecek Tüketiminizi Arttırmanıza Yardımcı Olacak Öneriler
MAKALE #8465 © Yazan Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ | Yayın Şubat 2012 | 4,987 Okuyucu
Buğday, arpa, çavdar, yulaf, pirinç ve bu tahıllar ile yapılan ekmek, pirinç, şehriye, makarna gibi ürünler hem içerdiği önemli besin öğeleri hem de vücuda sağladığı enerji nedeniyle beslenmemizde önemli yer tutar.

Tahıllar iki gruba ayrılır: 1-Tam tahıllar (işlenmemiş) ve 2- Rafine (işlem görmüş) tahıllar.

Tam tahıllar, tahılın kepek, germ, endosperm gibi bütün özlerini içerir. Tam buğday unu, bulgur, yulaf ezmesi, kahverengi pirinç bu gruba örnek olarak verilebilir.

Rafine tahıllar ise öğütülerek kepek ve diğer kısımlarından uzaklaştırılırlar. Raf ömrünü uzatmak ve/veya yumuşaklığını sağlamak gibi amaçlarla yapılan bu işlemler tahılın posasının ve demir gibi diğer mineral içeriğinin azalmasına neden olur.

Tam Tahıllar Rafine Tahıllar

Kahverengi pirinç Beyaz pirinç
Kepekli makarna Makarna
Tam buğday Buğday unu
Tam buğday ekmeği Beyaz ekmek
Yulaf ezmesi Mısır gevreği
Müsli Erişte
Tam arpa Kuskus
Tam çavdar Şehriye
Patlamış mısır Mısır ekmeği
Bulgur Yufka
Tam buğday krakeri Kraker
Bisküvi

Tahıllara olan ihtiyacınız yaşınız, cinsiyetiniz ve fiziksel aktivitenize göre değişir. Ortalama olarak tahıl grubundan bir yetişkinin günde 6-11 porsiyon tüketmesi önerilir. Türk toplumu olarak genellikle tahıl tüketimimiz yeterli ancak tam tahıl tüketimimiz önerilenin çok altındadır.


Tam tahıllar, kanser, kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi hastalıklardan korunmada rol sahibi olan posadan zengindirler. Posa bakımından zengin yiyeceklerle beslenme, koroner kalp hastalığı riskini azaltır, kabızlık oluşumunu önler, daha fazla tokluk hissi vererek ağırlık denetiminde yardımcı olur.


Tam tahıllar, diyet lifi ve özellikle B grubu vitaminlerinden (tiamin, riboflavin, niasin, folat) zengindir.B1 Vitamini ya da Tiamin, diğer B grubu vitaminlerle birlikte vücudun, özellikle beynin, enerji üretiminde gerekli bir vitamindir. B1 vitamini kan hücrelerinin oluşumu ve sağlıklı bir dolaşım sistemi için gerekli olan hidroklorik asidin üretiminde rol oynar. Ayrıca karbonhidratlardan enerji üretiminde, kalp ve sindirim sistemi kaslarının tonusunun korunmasında önemli görevi vardır. B1 vitamini düzeylerindeki yetersizlik yorgunluk, depresyon, gözlerde güçsüzlük, zihin bulanıklığı ve fiziksel koordinasyonda bozukluğa sebep olur. Ayrıca iştah azalması, sindirim bozukluğu, kabızlık, yorgunluk, baş ağrısı, sinir ve dolaşım sistemi hastalıkları, kas krampları, ödem gibi sorunlara yol açabilir.

Bunun yanı sıra kanda oksijen taşınmasında görevli demir, kemik gelişiminde ve kas faaliyetlerinde görevli magnezyum ve hücreleri oksidasyondan koruyan selenyum gibi minerallerden zengindir.

Tam tahıl tüketiminizi arttırmak için;


* Beyaz un yerine tam tahıl unu ve bu undan yapılmış yiyecekleri tercih edin


* Esmer pirinç ve makarna deneyin, Lezzetini arttırmak için yeşil biber ve domates gibi sebzelerle birlikte pişirin.


* Sebze çorbalarına ve yemeklere bulgur, buğday, arpa gibi tam tahıllar ekleyin.


* Tam buğday veya yulaf unundan kek, kurabiye, waffle gibi tarifler deneyin.


* Köfte yaparken tam buğday ekmeği kullanın.


* Fırında pişirdiğiniz tavuk, balık, pirzola gibi tariflerde tam tahıl gevreğine yer verin.


* Salata ve çorbalarda kızarmış ekmek yerine tam tahıl unundan kraker deneyin.


* Patlamış mısır tam tahıldır. Ara öğünlerde kullanılabilir. Ancak fazla tuz ve yağ koymamaya özen gösterin.


* Omega 3 yağ asidinden en zengin bitkisel besin keten tohumudur. Bu nedenle özellikle salatalara koyarak günde 1-2 tatlı kaşığı keten tohumunu tane olarak tüketebilir, keten tohumlu ekmekleri de tercih edebilirsiniz.


Bütün bu anlatılanları uygulamaya başlarken bazı durum ve hastalıklarda en faydalı yiyeceklerin bile kişiye zararlı olabileceğini göz önünde bulundurun. Aşırı posa tüketimi, vücutta demir eksikliğine neden olur iken kepekli ekmek tüketimi böbrek yetmezliği olan hastalarda kan fosfor seviyesinin yükselmesiyle sonuçlanabilir. Bu nedenle, sağlık sorununuz varsa yememeniz gereken yiyecekleri doktorunuz ve diyet uzmanınızdan öğreniniz.


Sağlıklı günler dilerim.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tam Tahıllı Yiyecek Tüketiminizi Arttırmanıza Yardımcı Olacak Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Halide Elif ÖZKELEŞ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ'in Makaleleri
► Zayıflamaya Yardımcı Besinler Dyt.Zeliha KARTAL DOĞAN
► Kilo Vermeye Yardımcı Kürler Dyt.Zehra GÖKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tam Tahıllı Yiyecek Tüketiminizi Arttırmanıza Yardımcı Olacak Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 81 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:08
Top