2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadında Cinsel Ağrı ve Uyarılma Bozuklukları
MAKALE #8545 © Yazan Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN | Yayın Mart 2012 | 4,452 Okuyucu
Kadınlarda Cinsel Ağrı Bozuklukları

Cinsel ağrılar iki şekilde görülmektedir:

a) Vajinismus

Vajinismus, DSMIV'teki tanımına göre "Vajinanın dış üçte birindeki kaslarda koitusu engelleyecek bir biçimde, yineleyici bir biçimde ya da sürekli olarak istem dışı spazmın olması"dır.

Vajinismus, diğer ülkelerle kıyaslandığında ülkemizde tedavisi için en çok başvurulan kadın cinsel işlev bozukluğudur. Cinsel birleşmeye yönelik ilk denemede ortaya çıktığı için primer bir cinsel sorundur. İlk denemesinde vajinismus sorunu ile karşılaşan kadın normalde tüm cinsel aktivitelere katılabilmesine rağmen cinsel birleşme aşamasına geldiğinde oluşan kasılmalar birleşmeyi engellemektedir. Genellikle "ilk gece korkusu", cinsel alandaki bilgisizlik, kadının cinsel organları hakkındaki olumsuz ve yanlış düşüncelerinin varlığı bu sorunun ortaya çıkmasındaki önemli faktörlerdendir. Bu sorunu olan kadınlar menstruasyon döneminde tampon kullanamamakta, doğum yapmaktan korkmakta ve jinekolojik muayeneye izin vermemektedirler.

Nadiren sekonder oluşan vajinismus, özellikle cinsel travmalar, eşe karşı olumsuz duygular, vajinal enfeksiyonlar ve genital bölgeye yönelik cerrahi müdahaleler sonucunda görülmektedir. Vajinal penetrasyonun acıya veya ağrıya neden olacağı düşüncesiyle kasılmaların oluşması sonucu cinsel birleşme engellenmektedir.

Vajinismus problemi olan kadın suçluluk ve utanç duymakta, kadın olarak kendini eksik hissetmektedir. Defalarca yaşanan başarısız deneyimler sonucu çiftler, cinsel yaşamdan uzaklaşıp yaşamın diğer alanlarında mutluluğu yakalamaya çalışırken, bazı çiftlerin çözümlenemeyen bu problem nedeniyle, cinsellik dışındaki ilişkileri de bozulmaktadır.
Ülkemizde, bazı bölgelerdeki, geleneksel yapının varlığı, vajinismus sorununun çok trajedik bir şekilde yaşanmasına neden olur. Halâ ilk gecenin kabusa dönmesini sağlayacak "kanlı çarşaf"baskısı, çarşafın gösterilemediği durumlarda işin içine ailelerin girmesi ve gelinin "kızlığından", damadın" erkekliğinden" şüphelenilmesi, olayların kızlık muayenesi yaptırılmasına, boşanmaya, fiziksel şiddete, hatta tecavüze kadar gitmesi yaşanabilecek en travmatik sonuçlardandır.

Genellikle,seks terapilerinden en iyi sonucu alabilen vajinismus sorunu olan kişiler, tedavi için doğru adres bulmakta zorlanmakta ve bu sorunla birlikte yaşamayı öğrenmeye çalışmaktadırlar. Bu tür çiftlerin bir bölümü de infertilite kliniklerine başvurup, çocuk sahibi oldukları takdirde sorunun çözüleceğine inanırlar.Vajinismus sorunu olan kadına, bilgisizlik sonucu önerildiği gibi,alkol veya psikotrop ilaç kullanılarak, lokal anestezik uygulayarak, himenektomi gibi müdahaleler yaparak cinsel birleşmenin sağlanması söz konusu değildir. Bu tarz önerilerle çiftin her defasında ümitlenmesi ve her defasında tekrar tekrar Hayal kırıklığı yaşaması kaçınılmazdır. Ayrıca, tedavisi geciktirilmiş vajinismus sorunu zamanla diğer eşte de erken boşalma ve cinsel isteksizlik gibi cinsel sorunun oluşmasına veya sadakatsizliğe neden olmaktadır.

Vajinismus eğer başka evlilik içi sorunlarla komplike olmamışsa, tedaviye en iyi cevap veren cinsel sorundur(.Genel olarak, cinsel işlev bozuklukları tedavisinde verilen cinsel eğitimle birlikte kişinin cinsellikle ilgili tutum ve düşünceleri üzerinde çalışılır. Daha sonra aşamalı olarak vajenin genişletilmesi ve yine aşamalı olarak koitus egzersizleri önerilir.

Disparoni (cinsel ağrı)


Erkeklere göre kadınlarda daha fazla karşılaşılan disparoni DSMIV'e göre cinsel ilişkiye, yineleyici bir biçimde ya da sürekli olarak genital ağrının eşlik etmesi şeklinde tanımlanır.

Genital bölgedeki ağrının nedeni farklı olacağından ağrının tam olarak nerede olduğunun bilinmesi önemlidir. Vajinal girişteki rahatsızlık genelde Bartholini kisti, yetersiz uyarılma ve lubrikasyon eksikliğinden olurken, hormondaki değişimin sonucu da lubrikasyon azlığıdır. Yetersiz lubrikasyona rağmen cinsel birleşmenin olması vajina duvarlarında irritasyona ve enfeksiyona neden olmaktadır .

Cinsel birleşme sırasında daha derinlerde yaşanan ağrı yumurtalık ve rahimden kaynaklanır, aynı zamanda kadının menstruasyon döneminde de ağrı hissedilebilir. Derinlerdeki ağrı vajinal ve pelvik enfeksiyon veya endometriozis, jinekolojik operasyonlar ve kanser tedavisi(nedeniyle olmakta, cinsel birleşmenin devam etmesi sonucu ağrının şiddeti artmaktadır.

Cinsel ilişki ve ilişkiye yönelik olumsuz, korkutucu bilgiler ve düşünceler cinsel yaşamı olumsuz etkilediği gibi disparoninin oluşmasında da psikolojik bir etken olmaktadır.

Cinsel ilişkide ağrının sürekli yaşanıyor olması cinsel istek azlığının, uyarılma ve orgazm problemlerinin yaşanmasına neden olmaktadır. Sonuçta, bazen cinsel yaşamdan tamamen uzaklaşma söz konusu olabilir.
Disparoni tedavisinde,sorunu olan kişiye gerekli görülen tıbbi müdahale yanısıra cinsel terapi de uygulanır. Cinsel bilgilendirme ile birlikte, yeteri kadar lubrikasyonu sağlayabileceği, böylece cinsel birleşme sırasındaki ağrının mümkün olduğu kadar azaltılabileceği teknikler öğretilir.

Cinsel Uyarılma Bozuklukları


Kadında cinsel uyarılma bozukluğu, DSMIV'teki tanımına göre "sürekli olarak ya da tekrarlayıcı bir biçimde cinsel uyarılmanın yeterli bir ıslanma-kabarma tepkisini sağlayamama ya da cinsel etkinlik bitene dek bunu sürdürememe"dir. Kadının eşi ile genel ilişkisindeki bozukluk, yetersiz iletişim, yetersiz ön sevişme ve uyarının azlığı kadınlarda cinsel uyarılma bozukluğuna neden olmaktadır. Bunun yanı sıra, kadınlardaki hormonal değişim de(doğum ve menapoz) sekonder cinsel uyarılma bozukluğunun kaynağı olabilmektedir. Geçmişteki cinsel taciz öyküsünün varlığı,tacizin şekline göre cinsel uyarılma bozukluğu yaratabilmektedir.Örneğin, babası tarafından okşanarak taciz edilmiş bir kadın cinsel aktiviteler sırasında önsevişme ve okşanmalara karşı duyarsız kalırken, cinsel birleşme veya öpüşmelere olumlu tepki verebilmektedir.


Cinsel uyarılma bozuklukları tedavisinde temel cinsel bilgiler verilip yanlış inanç ve davranışlar üzerinde çalışılırken, verilen ev ödevleri ile eşler arasında duygusal ve bedensel yakınlık sağlanır. Cinsel uyarının uygun şekilde, yeterince yapılması ve sürdürülmesi öğretilir.


Orgazm Bozuklukları


Kadında orgazm bozukluğu,(DSMIV) : "Olağan bir cinsel uyarılma evresinden sonra orgazmın sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde gecikmesi yada hiç olmaması"dır.


Orgazm bozukluğu şikayeti olan kadının sorununun diğer cinsel sorunlarda olduğu gibi primer- sekonder veya durumsal-total olduğu belirlenmelidir. Primer orgazm bozukluğu genellikle total olup kadının cinsel yaşamının başından itibaren varken, sekonder orgazm bozukluğu durumsal olup kadının masturbasyon deneyiminde veya başka bir partnerle orgazm olabilirken eşi ile orgazm olamamasıdır. Ferroni ve Taffe araştırmaları sonucunda, kadının orgazm olabilmesi ile cinsel beklentilerini ve ihtiyaçlarını eşi ile paylaşabilmesi arasında önemli bir bağ olduğunu belirlemişlerdir. Orgazm problemi olan kadınlarla yapılan bir başka araştırma sonucu, erkek partnerlerin, eşlerinin cinsel yaşamları ile ilgili beklentileri hakkında bilgi sahibi olmadıklarını göstermiştir.


Bazı kadınlar cinsel aktivite sırasında uyarılmasına ve zevk almasına rağmen orgazm olamazlar. Bazı kadınlar orgazm olmasalar bile cinsel yaşamlarından hoşnut olurken bazıları da orgazm olamamaktan şikayet ederler. Birçok seks terapisti, cinsel birleşmeden zevk alabilen ve koitus dışında orgazm olabilen kadınların cinsel problemi olmadığını düşünmektedir. Cinsel birleşme sırasındaki klitoral uyarı, direkt olarak manuel veya Oral yapılan uyarıya göre daha az etkilidir..


Orgazm sorunlarından şikayeti olan kadının bunu nasıl tanımladığı önemlidir. Eşinde, eğer erken boşalma sorunu varsa, bu nedenle kadının orgazm olamaması da söz konusu olabilir.


Orgazm bozukluğu, fizyolojik kökenli de olabilmektedir. Fiziksel sorunlar yanısıra bazı antidepresan ve antipsikotikler de orgazm sorununa neden olmaktadır.


Orgazm bozukluğu tedavisinde, öncelikle kadının kendi başına orgazm olmayı öğrenmesi beklenir. Bu nedenle hastanın masturbasyon konusundaki duygu ve düşüncelerinin ele alınması gerekir. Masturbasyon egzersizlerinin aşamalı ödevler halinde verilmesiyle birlikte,orgazma ulaşabilmesi için kontrolü bırakmayı hayal etme egzersizleri de yaptırılır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadında Cinsel Ağrı ve Uyarılma Bozuklukları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Beril PAPUÇÇUER CEYLAN Fotoğraf
Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN'ın Makaleleri
► Kadında Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kadında Cinsel Ağrı ve Uyarılma Bozuklukları' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Boşanma Dram Değildir Ağustos 2012
► Öfke Ağustos 2012
► Saldırganlık ve Şiddet Ağustos 2012
► Televizyon ve Çocuk Ağustos 2012
► Ayrılıkla Baş Etme Ağustos 2012
► Depresyonun Tedavisi Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:43
Top