2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ayak Bakımı ve Ayak Sağlığı
MAKALE #8558 © Yazan Ebru KALAY SULAR | Yayın Mart 2012 | 5,140 Okuyucu
Ayaklarımız özenli bir bakımı hak eden en önemli bölümü belki de bedenimizin. Ancak, gün boyu bizi taşıyan ayaklarımıza her zaman yeterli özeni gösteremiyoruz. Sağlıksız, yüksek topuklu, ortopedik olmayan ayakkabılar, hem ayaklarımızın hem de bacaklarımızın gereğinden fazla yorulmasına ve yıpranmasına neden olabiliyor. Eğer bir de gün boyu hareketli ve ayakta kalmanız gerekiyorsa, günün sonunda şişmiş, ağrıyan, acıyan, hatta su toplamış ve yorgun ayaklarla eve dönüyoruz. Kimi zaman bakımını aksattığımız, ertelediğimiz veya önemsemediğimiz ayaklarımızda tırnak batmaları, nasırlar ve şekil bozuklukları gibi sorunlarla da karşılaşabiliyoruz. Elbette tırnak batmalarının da birçok sebebi vardır. Yanlış ayakkabı seçimi, tırnakların yanlış kesilmesi, özellikle ayak tırnaklarının gereğinden fazla uzatılması gibi etkenler, tırnak batmalarına neden olabilir. Hava almayan ayakkabılar ve çoraplar da ayakların terlemesine, sürekli nemli kalmasına, kokuşmasına ve hatta mantar oluşumuna yol açabilir. Terleme, parmak aralarında yumuşamalara ve soyulmalara, yara oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle ayak temizliği de oldukça önemlidir. Günün sonunda ayaklarınızı doğru bir sabunla yıkamalı ve daha sonra iyice kurulamalısınız. Son olarak da ayak için uygun bir kremi masaj yaparak sürülmeniz hızlı bir ayak bakımı için yeterlidir. Bu işlem, günün yorgunluğunu ve ayaklarınızdaki ödemi alarak, ayaklarınızın rahatlamasına yardımcı olacaktır. Çok fazla ayakta kalmak, yanlış ayakkabı giymek aynı zamanda bacaklarınızda varis oluşumuna da neden olabilir. Çok zaman bakımını önemsemediğimiz ayaklarımız, birçok hastalığın ilk habercileri olabilir. Dinlenmiş, bakımlı ayaklar daha huzurlu ve mutlu bir gün geçirmenize yardımcı olur. Ağrıyan, nasırlı, topuk çatlakları olan, şişmiş ve ayakkabıya sığmayan ayaklarla geçirilen bir gün azaptan öteye gidemeyecektir. Bu nedenle ayak bakımı ve sağlığı oldukça önemlidir. Çünkü, sağlıklı ayaklar, mutlu adımlar demektir.

Sağlıklı ayaklara sahip olmak için neler yapılmalıdır?

• Ayakkabı ya da terlik seçerken ortopedik olmasına dikkat edilmelidir. Sağlıksız ayakkabılar, ayak sağlığı açısından birçok olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bunlardan en önemlisi nasırlardır. Ayak şeklinin bozulmasına, mantar oluşumuna, tırnak sertleşmelerine, tırnak kırılmalarına ve tırnak batmalarına da neden olabilirler.
• Gün sonunda eve döndüğümüzde, ayaklarınızın altına bir destek koyarak bir süre sırt üstü uzanın ve ayaklarınızı dinlendirin. Böylece, ayaklarınızdaki ağrılar hafifleyebilir.
• Ayaklarınızın hava almasını engelleyen malzemelerden yapılmış çorapları kullanmaktan kaçının. Pamuk yüzdesi yüksek ya da yazları merserize çorapları tercih etmek ayaklarınızın hava almasına ve daha az terlemesine yardımcı olacaktır.
• Mümkün olduğunca yüksek ve sivri topuklu ayakkabı kullanmamaya çalışın. Topuklu ayakkabı giymek çok estetik görünmenize neden olur. Bununla beraber, topuklu ayakkabıları uzun süre giymek, ayakta şekil bozukluklarına, nasır oluşumlarına, ayaklarınızın su toplamasına ve ayakkabının darbe uyguladığı tırnaklarda kalınlaşmalara neden olabilir. Topuklu ayakkabı giymek biz bayanlar için çok caziptir. Topuklu ayakkabılar, tüm kıyafetleri tamamlayarak bir anda daha şık bir görünüm sağlar. Bu nedenle, vazgeçemediğimiz topuklu ayakkabıların ayaklarımız üzerinde ki olumsuz etkilerini düzenli bir bakımla en aza indirmek de sizin elinizdedir.
• Ayaklarınızdaki şişliği almak için, alkol ile ovalayın. Bu uygulama hem ayaklarınızdaki şişliği alır hem de ayaklarınızı rahatlamış hissettirir. Ancak, bu uygulamayı çok sıklıkla yapmak ayaklarınızın kurumasına ve topuk çatlaklarınızın artmasına neden olabilir.
• Gün boyu kapalı ve hareketsiz kalan ayak kaslarınızı çalıştırmak yararlı olacaktır. Ayaklarınızı uzatın ve parmaklarınızı yelpaze gibi açıp kapatmaya çalışın. Daha sonra, yere koyduğunuz küçük bir topu ayaklarınızın altında yuvarlayın ve ayaklarınızla topu tutmaya çalışın.
• Ilık suyun içine bir miktar ayak bakım yağı dökün. Ayaklarınızı, bacaklarınızı bu karışımla ovun. Özellikle kuru cildi olanlar çok güzel sonuçlar elde edeceklerdir. Aynı işlemi bir ayak ve topuk bakım kremini ayaklarınıza masajla iyice yedirerek de yapabilirsiniz. Bu tür işlemleri özellikle duş sonrası ya da ayaklarınızı bir süre ılık suda beklettikten sonra yaptığınızda daha iyi sonuçlar vermektedir. Çünkü, hem sertleşen bölgeler yumuşamış hem de gözenekler açılmış olur. Böylece, cilde uygulanan ürün cilt tarafından daha iyi emilir ve daha iyi sonuçlar elde edilir.
• Haftada ya da iki haftada bir ayaklarınıza peeling uygulayın. Aynı yüzümüzde olduğu gibi ayaklarımızda da ölü derilerin ve gözenekleri tıkayan kirlerin ciltten uzaklaştırılması için düzenli olarak peeling uygulamak gerekir. Peeling uyguladıktan hemen sonra ayak bakım kremini masajla ayaklarınıza sürün ve bir süre sıcak kalmasına dikkat edin. Bunun için bir çorap giyip beklemek faydalı olacaktır. Düzenli peeling, ponza ve kremle yapılan bakım, kısa bir süre içinde topuk çatlaklarından ve ayak kuruluklarından kurtulmanızı sağlayacaktır. Ayrıca, her gün düzenli olarak ayaklarınız için bir nemlendirici krem kullanmak da yoğun bakım ihtiyacınızı en aza indirmeye yardımcı olur. Peeling uygulaması için seçeceğiniz ürün ve uygulama şekli de oldukça önemli bir konudur. Peeling uygulamasının haftada ya da iki haftada bir uygulanması yeterlidir. Daha sıklıkla peeling uygulamak, ayaklarınızın tahriş olmasına ve daha çok çatlamalara yol açabilir.
• Haftada bir kez banyo sonrası ponza taşıyla temizlediğiniz topuklarınıza krem sürerek bir süre sıcak kalmasını sağlayın ya da ayaklarınız 20 – 30 dakika ılık suda bekletin ve daha sonra ponza uygulayın. Böylece kullandığınız kremler ayağınıza daha iyi etki edecektir ve ayağınızı yumuşak tutacaktır. Ponza taşı, doğal olması nedeniyle diğer ayak törpülerinden daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlar. Ancak burada önemli olan konu, tek başına ponza uygulamak da ayak bakımı için yeterli değildir. Ponza sonrası krem sürülmeyen cilt daha çok sertleşir ve daha derin çatlaklar oluşabilir. Bu nedenle ponza uyguladıktan hemen sonra ayaklarınıza krem sürmeniz gerekir. Mümkünse, birkaç saat ayaklarınızı sıcak tutmanız daha etkili ve hızlı sonuçlar almanıza yardımcı olur.
• Tırnaklarınızda uzun süre oje kullanmayın. Arada sırada tırnakları dinlendirmek, onların da hava almasını saylayacaktır. Böylece, tırnak kırılmalarının önüne geçmek mümkün olabilir.
• Tırnaklarda oluşabilecek kırılmalar için tırnaklar için hazırlanmış özel ürünleri tercih edebilirsiniz. Tırnaklarınızı güçlendirmeye yardımcı olacak tırnak balsamı kullanmak, tırnak bakımınıza faydalı olabilir. Ayrıca, tırnak balsamları tırnak kenarlarındaki etlerdeki sertleşmeleri, kalınlaşmaları, çatlamaları ve nasır oluşumlarını da engellemeye destek olur.
• Terleme nedeniyle bakteri oluşumunu engelleyen deodorantlar kullanmak faydalı olabilir. Bu ürünler arasından esanssız olanlarını tercih etmek daha doğru bir seçim olacaktır. Çünkü, alerjik ciltlerde esanslar (parfümler) kızarıklık, kaşıntı v.b. sorunlara yol açabilir.
Bakımlı ayaklara sahip olmak, rahat bir gün geçirmenize önemli bir destek olacaktır. Ayrıca, estetik açıdan da düzgün ve bakımlı ayaklara sahip olmak, kendinizi iyi hissetmenize neden olur. Unutmayın ki, ayak bakımınıza ayırdığınız kısacık zamanlar, ayakta keyifle kalabildiğiniz uzun zamanlar demektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ayak Bakımı ve Ayak Sağlığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Ebru KALAY SULAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Ebru KALAY SULAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru KALAY SULAR Fotoğraf
Ebru KALAY SULAR
İstanbul
Kimyager - Sağlık Kurumları İşletmeciliği
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Ebru KALAY SULAR'ın Yazıları
► Kanguru Bakımı- Ten Teması Doç.Dr.Güliz ONAT
► El Bakımı ve Shea Butter Ebru KALAY SULAR
► Cilt Tipleri ve Bakımı Ebru KALAY SULAR
► Düğün Öncesi Cilt Bakımı Ebru KALAY SULAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ayak Bakımı ve Ayak Sağlığı' başlığıyla benzeşen toplam 98 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cilt Tipleri ve Bakımı Şubat 2012
► Eğitimde Ailenin Rolü Eylül 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:39
Top