2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Beyazlatma (Bleaching) Nedir? Kimlere Uygulanabilir?
MAKALE #8564 © Yazan Dr.Dt. Burcu ŞAHİN | Yayın Mart 2012 | 7,426 Okuyucu
Diş beyazlatma, dişlerin mine ve dentin tabakalarında oluşan renkleşmelerin giderilmesi işlemidir. Dişlerde görülen renleşmeler, gelişim çağında alınan antibiyotikler, aşırı flor alınması, kanal tedavileri, dolgu restorasyonları, bazı boyar gıdaların (kahve, çay, kırmızı şarap) aşırı tüketilmesi, mineralizasyon bozuklukları ve travma gibi nedenlerle oluşabilmektedir.

Bu uygulama, mine tabakası aşınmış olan hastalarda, mine defektlerinin olduğu durumlarda, iltihaplı dişetleri varlığında, çürük varlığında, kole hassasiyeti varlığında yapılmamaktadır. Gerekli tedaviler yapıldıktan sonra uygulanabilmektedir.


Diş beyazlatma işlemi, hekim tarafından muayenehanede (Office bleaching) uygulanabildiği gibi hasta tarafından evde de (Home bleaching) uygulanabilmektedir.


Evde diş beyazlatma (Home bleaching):


Hekimin ağızdan ölçü almasınının ardından, kişiye özel şeffaf ve elastik kalıplar hazırlanır. Hasta bu kalıpların içinde bulunan haznelere beyazlatma ajanını yerleştirerek uygulayabilmektedir. Günde 6-8 saat süreyle uygulanması gerekmektedir. Hasta evinde bu uygulamayı gece uyurken yapabilmekte, böylelikle sosyal hayatı aksamamaktadır. Bu uygulama düzenli olarak her gün yapılmalıdır. 10-14 günlük bir süre ile uygulanmaktadır.


Ancak bu tedavi esnasında hastaların boyar maddelerden (kahve, çay, kırmızı şarap) uzak durması gerekmektedir. Aksi halde daha yoğun renkleşmeler gözlenebilmektedir.

Klinikte diş beyazlatma (Office bleaching):


Diş hekimi tarafından klinikte uygulanan ve genellikle 45-55 dk süren bir işlemdir. Hekim tarafından kontrollü olarak uygulanabilmektedir. Ev tipinde kullanılan ajana göre daha yüksek konsantrasyondadır. Uygulama esnasında öncelikle dişetleri özel bir jel ile koruma altına alınmakta, daha sonra beyazlatıcı ajan diş yüzeylerine uygulanmaktadır. Özel bir ışın kullanılarak beyazlatma işleminin hızlanması sağlanmaktadır.


Renkleşmenin derecesi, tedavinin ne kadar sürede tamamlanması gerektiği göz önüne alınarak, iki sistemden biri tercih edilmektedir. Ancak beyazlatma işlemi ile elde edilen renk ömür boyu kalıcı olmamaktadır. Özellikle renkleşmeye neden olan etkenlerin devamlılığı ve kullanım sıklığı (kahve gibi boyar gıdaların tüketimi), elde edilen sonucun ömrünü belirlemektedir.

Diş Beyazlatma ile İlgili Merak Edilenler


Soru: Diş beyazlatmak istiyorum. Ev tipi beyazlatma mı yoksa muayenehanede beyazlatma mı önerirsiniz?


Cevap: Beyazlatma tipinin belirlenmesinde bizler hastalarımızla beraber karar almayı tercih etmekteyiz. Eğer zaman sorununuz varsa ev tipi beyazlatma daha mantıklı olmaktadır. Ancak diş hassasiyeti veya diş eti rahatsızlığı söz konusu ise Ofis tipi beyazlatma yapmayı tercih etmekteyiz. Zira ofis tipi, yani muayenehanede yaptığımız beyazlatma daha kontrollü yaptığımız bir işlemdir.


Soru: Dişlerimin renginden memnun değilim. Beyazlatma yaptırmak istiyorum. Ancak ön dişlerimde kaplama var. Beyazlatma yaptırdığımda kaplamalarımın rengi de açılacak mı?


Cevap: Beyazlatma (bleaching) işleminde kullandığımız ilaç diş minesine etki etmektedir. Ancak porselen materyali üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla beyazlatma işlemi sonrasında doğal diş minenizin rengi 2-3 ton açılmakta, porselen restorasyonlarınızın renginde bir değişiklik olmamaktadır. Bu durum rahatsızlık vereceğinden beyazlatma sonrasında eski restorasyonların değiştirilmesi gündeme gelebilir.


Soru: Ben çok fazla sigara ve kahve tüketiyorum. Bu nedenle dişlerimin rengi koyulaştı. Beyazlatma yaptırmak istiyorum. Ama bu işlem bende ne kadar etkili olur?


Cevap: Diş beyazlatma işlemi esnasında uyguladığımız ilaç sayesinde diş minesi dış ortama açık hale gelmektedir. Bu nedenle beyazlatma işlemi sürecinde çay, kahve gibi boyar maddeler ve gıdalardan olabildiğince uzak durulması çok önemli bir husustur. Aksi halde yapılan işlem tatmin edici bir sonuç vermemektedir. En azından beyazlatma uygulamasının yapıldığı süreçte bu gıdalardan uzak durulduğunda, diş minesinin 2-3 ton açılmakta, sonuç tatmin edici olmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Beyazlatma (Bleaching) Nedir? Kimlere Uygulanabilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Burcu ŞAHİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Burcu ŞAHİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu ŞAHİN Fotoğraf
Dr.Dt. Burcu ŞAHİN
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Burcu ŞAHİN'in Makaleleri
► Diş Beyazlatma (Bleaching) Dr.Dt. Selim AYDIN
► Bleaching (Diş Beyazlatma) Dt.Yeşim TÜNAL GÜZEY
► Diş Beyazlatma (Bleaching) Dt.Ayşe GÜR
► Diş Beyazlatma (Diş Ağartma - Bleaching) Dt.Halil İbrahim SAHİ
► Diş Beyazlatma Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Diş Beyazlatma Dt.Mesut MUTLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diş Beyazlatma (Bleaching) Nedir? Kimlere Uygulanabilir?' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:41
Top