2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



3-6 Yaş Çocuğu ile İletişim Kurma Becerisi
MAKALE #8577 © Yazan Meral HASANDAYIOĞLU | Yayın Mart 2012 | 12,593 Okuyucu
3-6 YAŞ ÇOCUĞU İLE İLETİŞİM KURMA BECERİSİ

Biz Anne ve Babaların çocuğumuzla doğru ve etkili iletişim kurabilmemiz için öncelikle eşimizle iletişimimiz nasıl? İrdelemeliyiz. Aramızda oluşan sorunları nasıl çözüyoruz, hayata aynı pencereden bakıyor muyuz? Bakmasak ta, birbirimizi ANLIYORMUYUZ? Aramızdaki ilişkinin temelinde sevgi ve saygı var mı? Tartıştığımız dönemlere çocuğumuz şahit olmasın diye çabalıyor muyuz? Sorularına evet veya hayır desek de, çocuğumuza davranışlarımızla örnek oluyoruz. Çocuklar söylenenden çok uygulananı daha çabuk öğrenirler. Eşler arasındaki mutlu ve doyumlu iletişimi hisseder, kendilerini güvenli ve başarılı bulurlar. Çocuğumuzla etkili iletişim kurmanın en iyi yollarından biri onların gelişim dönemleri ile ilgili bilgi edinmemizdir. Bu bilgiler çocuğumuzu daha iyi anlamamıza ve olumsuz yargılardan uzaklaşmamıza yardımcı olur. O halde,
3- 6 yaş çocuğunun gelişimsel özelliklerini incelersek, merak ve araştırma döneminde olduğunu görürüz. Çocuklar, duygularını sözel olarak ifade edebilir, çok soru sorarlar. Sorularına sabırla, yalın bir dille, doğru açıklamalarla yanıtlamalıyız. Kendini tanıma çabasındadır. Çevresinde gördüğü birçok eylemi kendiside yapmak ister. Örneğin; Bulaşık yıkamak, Çamaşır asmak, odun kesmek, araba kullanmak, v.b gibi. Yapabileceklerine izin vermeli ve onu yüreklendirmeliyiz, ancak yapması tehlikeli olan isteklerine de açıklama getirmeliyiz. Bu dönem çocuğun güvenli aile ortamından çıkıp dış dünyaya açıldığı dönemdir. Okul öncesi sürecide başlayacak, öğretmen ve arkadaşları ile de iletişimde bulunacaktır.

3-6 yaş çocuğu kişilik gelişiminin oluştuğu önemli bir zamandadır. Bizim ona karşı geliştirdiğimiz tutum ve tavırlarla, kendisi ile ilgili yargılarda bulunur. Onunla ilgili yaklaşımlarımız, eğitim anlayışımız ve anne- baba tutumlarımız kendisi ile ilgili olumlu yada olumsuz yargılarda bulunmasına neden olur.”Ben tembelim, çalışkanım , v.s”
Gibi, peki çocuğumuzla Nasıl iletişim kurmalıyız? Ki doğru yaklaşımda bulunalım. Sorusuna yanıt vermeden önce bizim hangi tavırlarımız, istemediğimiz halde çocuğumuzun kişilik gelişimini olumsuz etkiler? Şöyle bir bakalım. Unutmayalım doğru bildiğimiz bu davranışlar gelecekte çocuğumuzun da kendi çocuğuna uygulayacağı davranışlar olacaktır.

“Hayır” oraya gitme, buraya gel”, “Yemeğini çabuk ye” gibi cümlelerle; Yönlendirme yapmış ve Emir vermiş oluruz. Çocuğa anne-babanın duygu ve düşünceleriyle davranması gerektiği mesajını verir, çocuk “Sen bilemezsin senin için en iyi olanı ben bilirim benim kararlarım doğrudur.” Mesajını alır. Çocuk söylenenin tersini yapabilir veya isyan edebilir.

"Sen iyi çocuk ol böyle yap."Demekle; Ahlak Dersi Vermiş oluruz. Bu durum, çocuğa otoritenin gücünü gösterir, senin bilgi düzeyin yeterli değil, mesajını verir. Çocuğun davranışını daha şiddetle savunmasına yol açabilir. "Oyuncaklarını dağıtırsan sana oyuncak almam.” ,”Bir daha sokağa çıkmayacaksın.” Gibi cümlelerle; Uyarmış, Göz Dağı Vermiş oluruz. Böylece çocuk sindirilir, gücenme ve kızgınlık duyguları yaşayabilir.
"Bunu böyle yapacağına şunu şöyle yap."Demekle de Öğüt Vermiş, Çözüm ve Öneri Getirmiş oluruz. Böylece de çocuğa kendisinin kararlar alamayacağı ve yönlendirilmeleri gerektiği mesajını veririz. Bu durum, çocukta direnç ve isyan yaratabilir.
Yeni bir etkinlik yapmayı öğretirken; Öğretmek, Nutuk Çekmek ve Mantıklı Düşünceler Önermek sorun yaratmayabilir. Ancak, bir sorun olduğunda bu mesajlar verilirse, çocukta yetersizlik duygusu, küsme ve söylenenlere cevap vermeme gibi sonuçlar doğurabilir.
"Aptal- Şaşkın", "Sulu göz", "Kötü çocuklar gibisin” vb. olumsuz değerlendirmeler içeren bu ifadelerle; Çocuğumuzu Yargılamış, Eleştirmiş ve Ad takmış oluruz. Bu durum, çocuğun kendisini değersiz hissetmesine neden olur, benlik imajlarını olumsuz etkiler, çocuk yargı ve eleştirileri gerçek olarak algılayabilir. "Bunu sana kim öğretti?", “ Neden? Kim? Sen ne dedin? Nasıl?" Sorularını sormak, Sınamak ve Sorgulamak, çocukta güvenilmediği hissi doğuracaktır. Ayrıca, sorularla çocuk anne-babasının sorunu çözeceği ya da anne-babasının endişelendiği hissine kapılabilir. Sonuç olarak; Böyle yaklaşımlarla çocuk aile içinde anlaşılmadığını ve kabul edilmediğini hissedecektir. Dıştan denetimli olacaklardır ve otorite figürleri yanlarında yokken nasıl davranmaları gerektiğini bilemeyeceklerdir. Etkili iletişim yollarını kullanan ailelerde ise çocuklar kabul edildiklerini hissedecek, kendilerine ve ailelerine güven duyacaklardır. Böylece evde öğrendikleri iletişim becerilerini aile dışındaki ortamlarda kullanarak çevreyle daha sağlıklı iletişim kuracaklardır.

Çocuğumuzla etkili iletişim kurmanın en iyi yolu öncelikle onu dinlemektir.

Anlamak için dinlemek gerekir. İyi şeyler söyleyebilmek için de iyi dinlemiş olmamız gerekir. Çoğu zaman büyükler çocukların ilk cümlelerinden ne diyeceklerini tahmin ederler. Bu durum onları daha iyi tanımamıza engel olacaktır. Her zaman tahmin ettiğimiz şeyi söylemeyebilirler. Sık soru sormadan ve yorum yapmadan dinlemek. Ancak, kendini ifade etmekte zorlandığı yerlerde destek vermek ve göz teması kurmak, iletişim için iyi bir yöntem olabilir. Burada üç önemli öğeden bahsedebiliriz: Duygularını anlamak- Duygularımızı anlatmak- Duygularda anlaşmak. Dinleyerek duygularını anlayacağız, anladıktan sonra duygularımızı anlatacağız ve anladığımız ile anlattığımız uyuşuyorsa duygularda anlaşmış olacağız. Önemli olan çocuğa ulaşmak, duygu ve düşüncelerini ifade etmesini teşvik etmek, anlaşıldığını ona hissettirmektir.
Çocuğumuzla kurduğumuz iletişimde onu anlamak ve anlaşılır olmak dileği ile hoşça kalın

Meral Hasandayıoğlu
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı & Aile Danışmanı

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"3-6 Yaş Çocuğu ile İletişim Kurma Becerisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Meral HASANDAYIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Meral HASANDAYIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meral HASANDAYIOĞLU Fotoğraf
Meral HASANDAYIOĞLU
İzmir
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Meral HASANDAYIOĞLU'nun Makaleleri
► İletişim Kurma Yöntemi Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
► Ergenle Etkili İletişim Kurma Psk.Nuray ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında '3-6 Yaş Çocuğu ile İletişim Kurma Becerisi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Öfke ? Şubat 2016
► Eşimi Kıskanıyorum Ocak 2015
► Ailenin Önemi Kasım 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:20
Top