2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Medikal Masaj - Tıbbi Masaj - Masajın Yararları
MAKALE #8606 © Yazan Fzt.Teoman GÜNDÜZ | Yayın Mart 2012 | 11,751 Okuyucu
Medikal Masaj-Tıbbi Masaj-Masajın Yararları

Biz fizyoterapistler açısından masaj her ne kadar ekstra bir terapi yöntemi olarak gözükse de bazen biz masaj yapmıyoruz desek de doğru teknikler ile kullanacağımız tedavi sepetine eklediğimizde inanılmaz sonuçlar alabiliyoruz.Öte yandan fizyoterapist bir arkadaşımsın hemen omuzlarımı ovarmısın dediklerinde - hayırr biz fizyoterapistiz masör değiliz demişsinizdir. Ayrıca olayı başka yönlere çeken ,masajı farklı amaçlar için bir araç olarak kullanan kendilerini masöz, masör olarak tanıtan kendini bilmezler yüzünden zaman zaman önyargıyla bakılmıştır. Bize göre; doğru tekniklerle doğru bölgelere uygulandığında efektif bir tedavi modelitesidir.

Masajı çeşitli şekillerde tanımlamak istiyorum. Hasta ve yorgun bir organın rehabilitasyonu yani yeniden eski durumuna dönmesi için organizmanın sathı üzerine tatbik edilen sistemli ve belirli mekanik enerji ile derinlerde anatomik, fizyolojik fonksiyonel ve en yüksek tesir meydana getiren bir terapi yöntemidir. Elle veya özel makinelerle yapılan ve öncelikle cilt, cilt altı ve adale dokusunu etkileyen mekanik tipte uyarımların tümüne verilen isimdir. Vücuttaki yumuşak dokular üzerine yapılan sistemli ve ilmi el hareketleridir.

Bedenin yumuşak dokularını, özellikle kasları elle ovuşturarak veya sıvazlayarak uygulanan masajın başlangıcı Eski Yunan tıbbına kadar uzanır.son yıllarda yapılan araştırmalarda fasyalar artık bir organ olarak kabul edilmekte.Bizler anne karnında bir mercimek tanesi kadardır.Aslına bakarsanız hala organlarımız arasındaki mesafe 1mm diyebiliriz.Çünkü fasyalar birbirlerine kenetlenerek birbirlerini etkilemektedirler.Mesela bir gastro soleus kasını kuvvetlendirme programına aldığınızda siz ister istemez hamstring grubunu da kuvvetlendiriyorsunuz.mideniz ağrıyor ve dolayısıyla fasyanız geriliyor ve büzülüyor. Bu da boynunuzun fasyasını etkiliyor.Dolayısıyla boyun düzleşmenizin nedeni geçen yıldan bu yana dikkat etmediğiniz beslenmeniz veya asit brikimi olabilir.Bunun için fasyalar üzerine yapılacak uygulamalar ve gevşetmeler tüm bedenimize iyilik hali rahatlama hali verecektir.

Dünyada kullanılan bir çok masaj çeşidi vardır.Yapıldıkları ülkeye tekniklere göre farklılıklar göstermiştir.Tıbbi ve spor masajının yanında derin friksiyon masajı,klasik masaj,isveç masajı,refleksoloji,thai, shiatsu masajı,lomi, lomi sıcak taş masajı,aromaterapi gibi bütün masaj çeşitleri aslında aynı amaç üzerine çıkmıştır.
Masajın yararları aslında saymakla bitmez .İlk olarak kan dolanımını artırır.Dolayısıyla metabolizma hızını da dolaylı olarak etkilemiş olur.Sindirime yardımcı olur,kolaylaştırır.Solunumu düzenler ritmini ayarlar.Vücudun bütün doku ve organlarına daha kaliteli ve fazla oksijen gitmesine yardımcı olur.Gün içersinde fazla aktivitede bulunulduysa ya da spor yapıldıysa vücutta bulunan laktik asitin atılmasına yardımcı olur.Artmış kas tonusunu düzenler,kemik yapımına yardımcı olur, besler,kireçlenmeyi önler,Fiziksel rahatlatmasının yanında ruhsal olarak da rahatlatır.Kas spazmının çözülmesine yardımcı olarak,ağrıyı azaltır.Vücuttaki toksinlerin atılmasını kolaylaştırır.İç organların fonksiyonlarını düzenler.

Masaj bazı durumlarda uygulanması doğru değildir.Akut yaralanmalar(kas lifi kopmaları,tendon kopmaları,açık yaralar gibi.),damar hastalıkları(trombozlar,varisler gibi),enfeksiyonal hastalıklar(deri hastalıkları,apseler,iltihaplı romatizmalar,kanserli hücreler gibi.)

Günün her saatinde masaj yapılabilir.Ancak genel masajlarda karın masajları tok karına yapılmamalıdır. Her masajdan önce hastaya tuvalete gitmesi hatırlatılmalıdır.Genel masajlar 30 – 45 dk. Kısmi masajlar 15 – 20 dk.Sürmelidir.Spor masajında zamanın darlığı nedeniyle hızlı çalışmak zorunluluğu vardır.Spor masajının bazen 8 – 10 dk. bitirilmesi gereklidir.

Genel masaj haftada 1 gün uygulandığında yeterli olabileceği gibi bunun 2 veya 3 defa tekrarında da bir sakınca yoktur. Kısmi masajın uygulanışı için bir zaman tahdidi yoktur.Haftanın her günü ve saati yapılabilir.

Mart-2012
Teoman Gündüz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Medikal Masaj - Tıbbi Masaj - Masajın Yararları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Teoman GÜNDÜZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Teoman GÜNDÜZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Teoman GÜNDÜZ Fotoğraf
Fzt.Teoman GÜNDÜZ
İzmir
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Teoman GÜNDÜZ'ün Yazıları
► Medikal Estetik Bakım ve Yaz İçin Botox Op.Dr.Barış ZAMANDAR
► Tıbbi Açıdan Sünnet Op.Dr.Emel OĞUZ (AVCUOĞULLARI)
► Botoks Bir Tıbbi İşlem Midir? Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Fiziksel Aktivite ve Yararları Fzt.Mehmet DURAY
► Anne Sütü ve Yararları Dr.Kayı ELİAÇIK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Medikal Masaj - Tıbbi Masaj - Masajın Yararları' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kayropraktik Tedavisi Mayıs 2013
► Craniosacral Tedavi Aralık 2011
◊ Manuel Terapi Ocak 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:43
Top