2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Romantik Yorgunluk Cinsel İsteksizlik Yapabilir!
MAKALE #8617 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE | Yayın Mart 2012 | 5,000 Okuyucu
Yorgunluk, bedensel ve ruhsal enerjinin kaybına yol açan, rahatsız edici ve insanın içini karartan bir duygudur. Eğer son günlerde yorgunsanız, yeteri kadar güçlü ve enerjik biri olduğunuzu hissetmiyorsanız, bir süre sonra başka sağlık sorunlarının da ardı ardına filizlendiğini görebilirsiniz. Örnek olarak baharın yavaş yavaş etkisini gösterdiği bugünlerde sinsice yaklaşan bir tehdit yatak odalarınızı vurabilir. "Bahar yorgunluğu" olarak bilinen durum, cinsel isteksizliğe yol açabilir. Ancak rahat olun, baharla birlikte ortaya çıkan ve "romantik yorgunluk" adını verdiğimiz geçici yorgunluk hali, genellikle birkaç haftayı geçmez.

Takvimlerin aşk mevsimi olarak adlandırılan ilkbaharı göstermesine az bir zaman kaldı. Ancak önümüzdeki birkaç ay, bireylerde bilinenin tersine bir etki yapabilir. İlkbaharla birlikte havadaki elektrik yükü artar ve mevsimle birlikte birçok kişide bahar yorgunluğu olarak bilinen birtakım değişimler baş gösterebilir. Bahar yorgunluğu, cinsel isteksizlik, genel bitkinlik hali, güçsüzlük, isteksizlik, uykusuzluk veya huzursuzluk gibi şikayetlerle kendisini gösteriyor. Doğayla iç içe olan yerleşim yerlerinde havadaki pozitif iyonların artması insana zindelik verebilirken, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük şehirlerde yoğun olan negatif iyonlar, cinsel isteksizliğe, gerginliğe, duygusal iniş çıkışlara, uykusuzluğa, iştahsızlığa, eklem ağrılarına ve yorgunluğa yol açabiliyor.

CİNSELLİĞİ TEHDİT EDEBİLİR


Hava ve mevsim değişiminin insan biyoritmini olumsuz etkilediği bilimsel bir gerçektir. Bu dönemde yeterli uyku alındığı halde gün içinde yorgunluk hissi yaşanabilir. Bahar yorgunluğunun nedeni, kış şartlarına uyum sağlayan vücudun, baharda havanın ısınmasıyla birlikte başlayan sürece uyum sağlayamamasıdır. Bahar stresine giren bünye, ihtiyaçlarını ve enerjisini kontrol edememenin getirdiği bir kaygı içine girebilir. Bu kaygıyla beden yoğun enerji gerektiren cinsel aktiviteleri erteleyebilir.

ROMANTİK YORGUNLUK İÇİN NE YAPMALI?


Hemen her bireyin başına gelmesi muhtemel olan bahar yorgunluğunun ve beraberindeki cinsel isteksizliğin önüne geçmek mümkün mü? Evet, birtakım basit önlemlerle bu süreç atlatılabilir. İşte önerilerim:

BOL SEBZE VE SIVI ALIN


Şikayetlerin üstesinden gelebilmenin ilk şartı, bol sebze meyve ve su tüketimidir. Günde 5-6 porsiyon sebze-meyve yiyin. Açık havada yürüyüş yapın ve bol bol güneşten faydalanın. Isınan havanın etkisiyle vücudun su kaybı yaşayacağını unutmayarak, günde en az 3 litre su içmeyi ihmal etmeyin.

VİTAMİNLERİ UNUTMAYIN


Sabahları aç karnına en az 5 dakika yürüyün ve 10-15 dakika aç karnına jimnastik yapın. Bu size zindelik sağlar. Yeşil çay için. A, B, C ve E vitaminleri, potasyum, selenyum ve omega 3 kullanın. Sentetik değil, pamuklu kumaştan üretilen kıyafetleri tercih edin. Her gün akşam ya da sabah duş alın. Bağırsak sistemini güçlendirdiği bilinen probiyotik ya da prebiyotik içeren yiyecek ve içecekleri bolca tüketin. İlkbaharda meydana gelen cinsel isteksizlik ve yorgunluk ile mücadelede spor aktivitelerinin faydası tartışılmaz. Bunun yanında bulunduğunuz ortamın iyi aydınlatılmasına ve bol oksijen için havalandırılmasına dikkat edin.

TERAPİSTE BAŞVURMAKTAN ÇEKİNMEYİN


Alkol tüketimini azaltın. Keyfinizi yerine getirecek her türlü etkinliği gerçekleştirmeye çalışın. Hoşlandığınız insanlarla vakit geçirin. Ancak tüm bu önlemlere rağmen cinsel isteksizlik halinizde bir değişiklik yoksa, mutlaka bir cinsel terapiste başvurmaktan çekinmeyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Romantik Yorgunluk Cinsel İsteksizlik Yapabilir!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayavar Cem KEÇE Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
Ankara
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE'nin Yazıları
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik - Cinsel Soğukluk Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Cinsel İsteksizlik - Cinsel Soğukluk Psk.Bayram ŞİMŞEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Romantik Yorgunluk Cinsel İsteksizlik Yapabilir!' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doğaçlama Seks Eylül 2013
► Çocuk Gelinler Eylül 2013
► Penis Kırılması Mayıs 2012
◊ Hayat Böyle Devam Edemez Aralık 2011
◊ Yaş Farklılıkları ve Evlilik İlişkisi ÇOK OKUNUYOR Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:51
Top