2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kimler Kazanacak! (Sınavlara Doğru Hazırlanmak)
MAKALE #8631 © Yazan Psk.Dnş.Metin KILIÇ | Yayın Mart 2012 | 4,568 Okuyucu
“Hazırlıklı olarak fırsatla karşılaşmak,şans dediğimiz sıçrama tahtasıdır.”
Anthony Robbins

KİMLER KAZANACAK!

Hazırlandığımız sınavın adı ne olursa olsun, o sınavla ilgili olarak bilinmesi gerekenleri bilmemiz sınavlara hazırlanmanın en önemli şartıdır. İnsan bilmediği şeyden korkar. Eğer ben hazırlandığım sınav için bilinmesi gerekenlerin hepsini bilirsem korkmam. Sınavlara hazırlanmak için hangi konulara çalışmam lazım? Hangi konulardan daha sıklıkla soru çıkmaktadır? Konulara hangi sırayla çalışmam gerekiyor? Hangi testlerin benim hazırlandığım puan türü için getirisi daha yüksektir? Hangi testlerin getirisi ne kadardır? Sınavın süresi ne kadardır? Yaklaşık olarak hangi testlerden ne kadar net çıkarmam gerekiyor? Hangi konulardan ne tip sorular çıkmaktadır? Bu tip soruları kendi kendimize devamlı olarak sormaktayız. Halbuki bu soruların cevabı o kadar da zor değil. Bize gerekli olan bilgilere sahip olmamız sayesinde zihnimiz daha berraklaşacak, böylece kafamızdaki soruların çok daha azalmasına sebep olacaktır.


Bizden önce de bu sınavlara hazırlananlar oldu. Bu sınavlar için bilinmesi gereken bütün bilgilere sahip olanlar için sınava hazırlık, denemeler ve gerçek sınav bekledikleri gibi oldu. Bu kişiler sınavlara çok bilinçli başladılar, sınavları bilinçli sürdürdüler ve sınavları bilinçli bir şekilde noktaladılar.

Hazırlandığımız sınavları ciddiye almak da bunu gerektirir. Her şeyin bir kuralı olduğu gibi, her her sınavın da bir kuralı vardır. Kurallarına uygun, belli bir sistem dahilinde ve yapılması gerektiği gibi yapılan çalışmalar bizleri her zaman sonuca ulaştıracaktır.
Hazırlandıkları sınavla ilgili olarak gerekli bilgilere ulaşma zahmeti göstermeyenleri, çalışmalarını bu bilgiler dahilinde yönlendirmeyenleri nasıl bir sonucun beklediğini tahmin etmek zor olmasa gerek!

Sınavlarla ilgili bilmem gerekenlere sahip olmam, çalışmamın yönünü belirleyecek ve çalışma stratejimin doğru olmasını sağlayacaktır. Bir dersten sınava hazırlanıyor olalım; o dersin öğretmeninin işlediği konulardan önceki yıllarda hangi soruları sorduğunu, soru tiplerinin neler olduğunu, nasıl sorular sorduğunu, önceki sorularının zorluk kolaylık düzeyini biliyor. Bütün bunların üzerine bir de hangi konudan kaç soru gelebileceğini ve toplam kaç soru sorulacağını da öğretmenimiz bizlere söyledi ise bu sınavda başarılı olabilmemiz için bir engelimiz var mıdır?


Bizim için sınavda karşılaştığımız sorular tabii ki ilk kez karşılaştığımız sorular olacaktır. Ama çalıştığımız konularda bu sorulara benzer veya daha zor bir çok soruyu aslında yapmışızdır. Bu sorulardan hiç birisi de bizim için aslında sürpriz olmayacaktır. Eğer bir konuyu halletmişsem, o konuyu kavramışsam, o konu ile ilgili olarak bütün soru tiplerinden yeterince sorular da çözmüşsem o konuyla alakalı gelebilecek bütün sorulara karşı da hazırlıklıyım demektir.

ÖSS, OKS, SBS gibi sınavlarda kolay kolay sürpriz sorular gelmemektedir. Bizim o konuyla ilgili çözdüğümüz sorulara çok benzeyen, hatta tıpa tıp aynı olan sorularla bile karşılaşabiliyoruz. Sonuçta gerçek sınav sorularını hazırlayanlar da insan, deneme sınav sorularını ve testleri hazırlayan da insan… Konu ortada, bu konu ile ilgili soru örnekleri ve soru kalıpları, tipleri de belirli iken gelebilecek sorular neden sürpriz olsun ki?
Uzun bir yolculuğa çıkacağımız zaman , bu yolculuğun nereye olacağını ve yolculuğun ne kadar süreceğini bilirsek, daha önce gidip gelenlerden yol ile ilgili bilgileri alırsak, yolculuk için gerekli olan araç gereçleri de yanımıza alırsak o yolculuk bizim için çok kolay olacaktır. Varacağımız hedefe en kısa yoldan ve en kısa zamanda varmış olacağız.
ÖSS, OKS, SBS gibi sınavların hepsi de normal bir zeka düzeyine hitap eden sorulardan oluşmaktadır. Bu sorular içerisinde yaptığımız çalışmalarımız ve kapasitemiz ölçüsünce yapabileceğimiz bir çok soru mevcuttur.

Bu sınavların sorularının yaklaşık % 60’ı orta düzeyde, % 20’si çok zor ve %20’lik kısmı da çok kolay seviyelerde hazırlanmış sorulardır. Görüldüğü gibi soruların %80 lik kısmı kolay ve orta zorlukta sorulardır. Yeteneğimiz ve kapasitemiz ölçüsünde bunlardan ne kadarlık bir kısmını yapabileceğimizi, göstereceğimiz çaba belirleyecektir.
Başarı; kapasitemizin ölçüsünü dikkate almadan ulaşmayı hedeflediğimiz veya birilerinin bizim için belirlediği noktaya varıp varmamamız değil, kapasitemiz ve yeteneklerimiz ölçüsünde ulaşabileceğimiz noktaya varabilmemizdir.

Hazırlandığımız sınav için bütün öğrencilerin şartları eşittir. Bütün öğrencilerin ulaştığı, çalıştığı kaynaklar bizim de elimizin altındadır. Elimizdeki malzemelerden iyi bir yemek pişirmek de mümkünken, yine bu malzemelerden ortaya pek de lezzetli olmayan bir yemek de çıkabiliriz. Yemek yapmamız için önümüzdeki malzemeler hemen hemen herkese az çok verilmiştir. Bizden önce birileri bu malzemelerden çok lezzetli yemekler yapabilmişlerse biz neden yapmayalım?

Bazen sınavlardan önce bu yıl matematik soruları, zor olacakmış vb. sözler konuşulur. Bu sözler sınavlara hazırlanan bütün öğrencileri çok etkiler. Bu yıl matematik soruları zor olacaksa herkese zor, kolay ise de herkese kolay olacaktır. Hedefimize ulaşmamızın soruların zor ya da kolay olmasıyla hiçbir ilgisi yoktur. Sorular biraz zor olursa bizim hedeflediğimiz okulun puanı biraz düşer, sorular biraz kolay olursa seçmeyi düşündüğümüz okulun puanı biraz yükselir. Yani sorular zor ise biraz daha düşük puanlarla üniversiteye girebilecekken, sorular kolay olduğunda da biraz daha yüksek puanlarla üniversiteyi kazanırız. Başarımızı sınav sorularının zor ya da kolay olması değil bizlerin çalışma ve gayreti belirleyecektir.

SINAVLARI GEREKTİĞİ KADAR CİDDİYE ALALIM, NE FAZLA NE DE AZ…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kimler Kazanacak! (Sınavlara Doğru Hazırlanmak)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Metin KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Metin KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin KILIÇ Fotoğraf
Psk.Dnş.Metin KILIÇ
Aydın (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Metin KILIÇ'ın Makaleleri
► Sınava Hazırlanmak Psk.Fazilet ARKAT
► Sınavlara Yaklaşıyoruz… Psk.Cengiz TÜRKMEN
► Sınavlara Hazırlanmada Motivasyon Psk.Süleyman ÇOKAY
► Kimler Manüplasyon Yapar Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Kimler Bireysel Terapiye Başvurabilir Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kimler Kazanacak! (Sınavlara Doğru Hazırlanmak)' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kıyaslanmak Mayıs 2012
► Malumat Mı, Bilgi mi? Mayıs 2012
► Işık Göründü… Mayıs 2012
► Bugünü Yaşamak Mart 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:40
Top