2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hatalarımızdan Ders Çıkarabilmek…
MAKALE #8637 © Yazan Psk.Dnş.Metin KILIÇ | Yayın Mart 2012 | 15,871 Okuyucu
HATALARIMIZDAN DERS ÇIKARABİLMEK…

“Hatalar çoğunlukla iyi bir öğretmendir”
J.A.Froude

Hayatta en çok korktuğumuz şeylerin başında hata yapmak gelmektedir. Hata yapmaktan korktuğumuz için derste tahtaya kalkamayız, topluluk önünde konuşmaktan kaçınırız. Yalnız iken yapabildiğimiz birçok şeyi insanların önünde yapmakta zorlanırız. Evde yalnız iken yapabildiğimiz soruları yazılılarda ya da denemelerde niçin yapamayız? Evde iken hata yapmak ve yapamazsam diye bir duyguya kapılmayız da, sınıf içerisinde, sınavlarda veya denemelerde “ya yapamazsam” ile başlayan ne kadar olumsuz duygu ve düşünce varsa hepsi zihnimizde bir bir belirir.

Tahtaya kalkmaktan çekinen öğrencilerimle yaptığım görüşmelerde, niçin çekindiklerini sorduğumda aldığım karşılık genelde, “hata yapmaktan korktuğum için, bana gülmelerinden, alay etmelerinden korktuğum için” cevapları olmuştur. Bu cevabı verenlere hemen derste öğretmeninin yanlış yapıp yapmadıklarını sorduğumda istisnasız olarak “öğretmenlerim de yanlış yapabiliyorlar tabiî ki” cevabını almışımdır. Öğretmeninin yaptığı yanlışı anlayışla karşılar mısın? Diye sorduğumda ise “tabiî ki anlayışla karşılarım” demişlerdir. Pekala o dersin öğretmenine gösterdiğimiz anlayışı kendimize ya da arkadaşımıza neden göstermeyiz? Başta kendimize olmak üzere, etrafımıza hoşgörümüz çok kısıtlıdır. Bir şeyleri daha iyi biliyor olmanın bize kimlik, kişilik kazandırdığını düşünüyoruz. Biz daha başarılı bir insan olursak, kendimizi daha değerli algılama yanılgısında olduğumuz için herkesin bizi bu değerlendirmeye tabi tuttuğunu sanıyoruz. Yani kendi değerimizi, sınıfta soruları doğru cevaplamakla, sınavlarda yüksek not almakla ilgili ve buna endeksli diye düşünürsek hata yapmaktan o kadar çok korkarız…

Toplum olarak olumludan çok olumsuzu, doğrulardan çok yanlışları, iyi yapılandan çok kusur ve hataları görmeye meyilliyiz… Çocukluktan itibaren çok eleştirildiğimiz (olumsuz eleştiri) için bir olaya bir esere bakarken genelde kusur ve hata ararız. Hata arayan insan bunu rahatlıkla bulabilir, en kusursuz gibi görünen bir işte bile istenirse hata bulunabilir. Bir gün bir sohbet grubunda sunum, konferans ve seminerler üzerine konuşulurken, 5-6 yıl önce Nazilli ve Aydın’ a konferansa gelen Doğan Cüceloğlu’ nun konferansından söz açıldığında hem Nazilli’ de hem de Aydın’ da aynı örnekleri verdiğini ve aynı hikayeleri anlattığını eleştiren bir arkadaşa, eğer doğan Cüceloğlu gibi bu alanda önemli bir isim bile bu şekilde eleştirilebiliyorsa demek ki eleştiri yapmakta bu kadar çok acımasızız demiştim. Evet Doğan Cüceloğlu eleştirilemez demiyorum, onun hataları olamaz da demiyorum , ama hata bulma konusunda bu kadar da usta olunamaz ki ! diyorum…


Bu kadar olumsuz eleştiri içerisinde yetiştikten sonra insanlar kusursuz olmaya, hata yapmamaya çok aşırı derecede duyarlı hale geldikleri için tedirginlik ve aşırı stres altına girmektedirler.


Hata yapmaktan korkulduğu içindir ki, hata yapıp yapmama konusunda çok tedirgin oluyoruz ve hatalarımızı da rahatlıkla kabul edip, bizim dışımızda ki bir şeyleri suçlamadan,hatalarımızdan gerekli dersleri çıkaramıyoruz.


Hatalarımızdan ders almak öncelikle o hatayı kabullenmeyle başlar. Eğer yapılan hatadaki sorumluluğumuz kabullenmiyor isek o hatadan bir ders çıkarmamız ve tekrarlamamız mümkün olamaz ve hatta daha büyük hataların da ortaya çıkmasına zemin hazırlamış oluruz. Ben yaptıklarımda sorumluyum, yaptığım güzel şeylerinde sahibi benim ve yaptığım hataların da sorumlusu benim diyebilme erdemine sahip olmalıyız. “Suç altın bilezik olsa kimse koluna takmaz” diye bir Atasözümüz var. Bu da yanlış mesaj veren, suç ve hatayı kabullenmemeyi öğütleyen bir söz niteliği taşımaktadır. Onun içindir ki hata yapmayı, hata yapmayı kabullenmeyi kolay kolay yapamıyoruz.


Hatalarımızdan ders almak için hatamızı kabullenmemizin yanında, bundan ders çıkarmamız da gerekir. Hatamızı kabul ettik ve bundan ders çıkararak durumu yeterince analiz etmezsek suçluluk psikolojisi içerisine gireriz. Her şeyin suçlusu benim, bütün bunlar benim yüzümden oldu, ben hiç bir şeyi doğru dürüst yapamıyorum gibilerden duygular taşımaya başlarız. Ama yapılan hataları kabullenip, bu hatalardan gerekli dersi alarak daha da güçlenmiş olarak hayata devam edebiliriz. Niethche’ nin dediği gibi “Beni öldürmeyen şey beni güçlendirir.”


Hatalarımızdan ders almak için öncelikle kabul ettik ve bu hatalarımızdan dersler çıkardıktan sonra bu hatalarımızı bir daha tekrarlamamalıyız. Hatamızı kabul ettik, hatamızdan çıkarılması gereken dersleri de çıkardık fakat bu hataları tekrarlıyor isek, bu hatalarımızdan ders çıkardığımız söylenemez. Hatayı tekrarlarsak o hatadan hiçbir ders çıkarmamış oluruz. Eğer hatadan ders çıkarırsak, o hatadan aldığımız ders bizlere ileride daha büyük hatalar yapmamıza engel olursa o hata biz yarar bile sağlamış oluruz. Edison yaptığı yüzlerce hatayı tekrarlayıp dursaydı icadını gerçekleştirebilir miydi? Aynı yerde dönüp durur muydu?


Hata yapmaktan korktuğumuz için yeni bir şeyler denemekten çekiniriz. Hep garantici olmaya, hata yapmamaya özen gösteririz. Hata yapmaktan korktuğumuz için hata yapmamanın en garanti yolu! olan yeni hiç bir şeye girişmemeyi tercih ederiz. Yanlış yaptı, yapamadı, beceremedi, yine yapamadı, zaten hep başarısız oluyor dedirtmemek için yeni bir şeyler ortaya koymaktan hep kaçınırız. Elbert Hubbard’ ın dediği gibi “Bir insanını yapabileceği en büyük hata, hata yapmaktan korkmasıdır.”

Hata yapmamızın normal bir şey olduğunu öncelikle kendimiz kabul etmeliyiz. biz bu durumu normal bir şey olarak algılamaz isek etraftan gelen tepkiler de zaten beklediğimiz ve korktuğumuz tepkiler olacağından rencide oluruz, kırılırız ve çekiniriz.
İcadını gerçekleştirmek için deneme üstüne denemeden sonra iyice morali bozulan Edison’un asistanının “700. Denemede de başarısız olduk” demesine karşılık olarak Edison’un “hayır başarısız olmadık, yapmamamız gereken 700 şey öğrendik” demiştir. Hatalardan, yapılan yanlışlardan ders almanın bize ne kadar büyük kazançlar sağlayacağı ortadadır.

Başarısızlıktan ders almak bizlere neyin işe yarayıp neyin işe yaramadığı konusunda bizlere geniş bir analiz sunmaktadır.

En az hata yapanlar hiçbir şey yapmayanlardır. Hayatta çok başarılı kimseler bu başarılarına sıfır hata ile ulaşmamışlardır. Başarılı insanlar, bulundukları konuma bir çok hata yaparak ve bu hatalardan ders alarak ulaşmışlardır. Hatalar bizde iki uçta duygu yaratır. Birinci olarak hata bizde yılgınlığa sebep olur, vazgeçeriz. İkinci olarak hatamızdan sonra “beni hedefe ulaştırmayacak bir yol daha buldum! “ diyerek çalışma azmimizi daha da arttırmamızı sağlar.

En büyük hata “hata yapmak değil, hatalardan ders almamak ve tekrarlamaktır.”


Hani bir reklam sözü vardı “kirlenmek güzeldir.” diye, ben de diyorum ki, “hata yapmak güzeldir, ders alabildiğimizde!”


METİN KILIÇ
PSİKOLOJİK DANIŞMAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hatalarımızdan Ders Çıkarabilmek…" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Metin KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Metin KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     11 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin KILIÇ Fotoğraf
Psk.Dnş.Metin KILIÇ
Aydın (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Metin KILIÇ'ın Makaleleri
► Verimli Ders Çalışma Psk.M.Enes İMERT
► Nasıl Ders Çalışılır? Psk.Armağan ADANAR
► Ders Çalışma Alışkanlığı Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Çocuğum Ders Çalışmıyor! Psk.Hayriye ÖZCAN
► Ders Çalışmak Ama Nasıl? Psk.Armağan ADANAR
► Verimli Ders Çalışma Teknikleri Psk.Dnş.Galip ŞAHİN
► Etkin ve Verimli Ders Çalışmak Psk.Dnş.Şafak UZUN
► Verimli Ders Çalışma Yöntemleri Psk.Dnş.Tuncay GÜLEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Hatalarımızdan Ders Çıkarabilmek…' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kıyaslanmak Mayıs 2012
► Malumat Mı, Bilgi mi? Mayıs 2012
► Işık Göründü… Mayıs 2012
► Bugünü Yaşamak Mart 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:00
Top