2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Heveslerimiz ve Hedeflerimiz…
MAKALE #8645 © Yazan Psk.Dnş.Metin KILIÇ | Yayın Mart 2012 | 4,175 Okuyucu
HEVESLERİMİZ VE HEDEFLERİMİZ…

‘‘Hedefi olmayan gemiye hiç bir rüzgar fayda edemez"
MONTAİGNE

Başarılı olmak isteriz, iyi bir gelecek isteriz, daha çok paramız olsun isteriz, huzurlu bir hayat isteriz ama bütün bunlar birer istekten öte bir şey değildir. Hedefin içinde neyi gerçekleştireceğimiz vardır,neye ulaşacağımız vardır,hedef somuttur,belli bir takvim içerisinde gerçekleştirilmeyi öngörür ve somut bir amacı ifade eder.Hayaller somutlaştırılmaz ise hedef haline konulmaz ise hayal olarak kalmaya devam eder…

Hedefimiz varsa hayatımızı kontrolümüzde tutarız,farklı yollar ve seçenekler sınarız,zaman bizim için daha kıymetli olur,imkanlarımızı ve fırsatları daha rasyonel kullanırız,daha cesur ve atak oluruz,hayatımızda ki önemli ve önemsiz şeylerin farkına daha iyi varırız.

Bir çoğumuzun sadece hayalleri ve hevesleri var,maalesef hedeflerimiz yok.bir şeyleri istiyor olmayı hedefli olmak sanıyoruz,hedefimiz olduğunu sanıyoruz.Hedef sahibi olmak cesaret ister,risk almayı gerektirir,hareketi gerektirir,çabayı gayreti gerektirir,kendimize güvenmeyi gerektirir,başarısızlık korkusuna sahip olmamızı gerektirir,reddedilmek ve eleştirilmekten korkmamayı gerektirir…her şeyin değişmesini isteriz de riske girmeye ve çaba göstermeye razı olmadan isteriz…

Hedef beş yıl, on yıl sonra neyi gerçekleştirmek,neye ulaşmak,nerede ve nelere sahip birisi olarak kendimizi hayal ettiğimizdir.Nelere ulaşmış olmak bizi çok mutlu edecek,nelere ulaşınca kendimiz için önemli bir şeyleri ortaya koyduğumuz duygusuna sahip olacağız?Gerçekleşebilir olsaydı beş yıl sonrası için nelerin gerçekleştiğini,neleri gerçekleştirdiğinizi hayal ederdiniz?

Hayatta bazılarının hedefleri vardır, bazılarının da hevesleri vardır. Hevesler geçici isteklerdir, hevesler “olsa iyi olurlarımızdır , sadece isteklerimizdir.”,hedeflerimiz için şansın kapıyı çalmasını beklemeyiz,şansı ve fırsatları biz yaratmaya çalışırız.
Bir amacı olmak kişiyi olumlu düşüncelerle doldurur.

Kişinin geleceğe yönelik umudu şimdiki gücünün kayn
ağıdır.(John Maxwel)

Ya kendi amaçlarımıza hizmet ederiz, ya da başkalarının amaçlarını gerçekleştirmelerine hizmet ederiz, amaçlı olmakla amaçlı olmamak arasındaki fark bu kadar açıktır. Sabah kalktığımız andan itibaren ya bütün yaptıklarımızın bizim için bir anlamı ve taşıdığı bir bilinç vardır ya da,her zamanki rutinlerimizdir.Ne kadar amaçlı isek davranışlarımız o kadar bilinçlidir,hayatın her anını değerlendiririz çünkü,bizim için hayatın kıymeti vardır, o anı yaşamak vardır,o anda yaptıklarımızdan keyif almak vardır,o an yaptıklarımız ya da yapmadıklarımız tesadüflerin ve alışkanlıkların değil bir bilincin mahsulüdür.

Farkına bile varmadan ve hiçbir bilinç katmadığımız, nedenini bile bilmediğimiz her zaman neden ve niçin yaptığımızın bile farkında olmadan yaptığımız alışkanlık haline gelmiş davranışlarımız vardır.Bu davranışlarımızda bir bilinç yoktur,düşünmeden yaparız.Bu yaptıklarımızla sadece o günü kurtarırız,o günün sayfasını doldurmak adına sadece zorunlu olduklarımızla ve bir şeyler yapmış olmakla karalama defteri gibi doldururuz o günün sayfasını;ne kayda değer bir faaliyet vardır ne,bunu da ben yaptım diyebileceğimiz bir şey ve ne de,bu çalışmamı da şu hedefimi gerçekleştirmek için yaptım diyebileceğimiz bir çalışma…

Hayatta amacımız yoksa hayatımızın anlamı da yoktur.Amaç bizlerin bir şeyleri gerçekleştirmedeki,bizleri harekete geçiren en büyük motivasyon kaynağıdır.Teknenin nereye gideceğini,rüzgarın ne yönden estiği değil,sizin yelkeninizi ne yöne açtığınız belirler.

Hedefleri net,somut ve heyecan verici olanlar başarırlar.Hedefimi gerçekleştirmiş olmak düşüncesi bize büyük bir keyif katıyorsa bu hedefi gerçekleştirmek için her şeyi yaparız.Hedef somut olunca ulaşılabilirliği de,ulaşmak için kaydedilen aşamaların da farkına varabilmemiz kolay olacağı için hedefimize adım adım ilerlememiz daha kolay olacaktır. Eğer nereye gittiğinizi biliyor ve inanıyorsanız başarılı olursunuz.


Yale Üniversitesi mezunları arasında yapılan bir araştırma için mezunlarla yapılan görüşmede onlardan açık ve belirli amaçlara sahiplerse bunlara nasıl ulaşacaklarına ilişkin planlarını yazmaları istenmiştir. Mezunların sadece %3’ünün böyle yazılı amaçlara sahip olduğu görülmüştür.


Yirmi yıl sonra 1973’te araştırmacılar 1953’te görüşme yaptıkları kişilere tekrar gitmişler, diğer konular bir tarafa daha önce yazılı amaçlara sahip olan %3’lük kesimini finansal açıdan ; geri kalan %97’nin toplamından daha iyi durumda olduklarını görmüşlerdir. Bu sadece kişilerin finansal gelişmelerini göstermektedir. Araştırmacılar ölçümü zor olan; mutluluk, neşeli olma gibi subjektif durumlarda da %3′lü’ kesimin çok daha iyi olduklarını belirlemişlerdir. Bu durum, amaçlarını belirlemenin gücünü göstermektedir.
Maxwell “Başarı önceden belirlenmiş bir hedefin aşamalar halinde gerçekleşmesidir.” Demiştir.Uzun vadeli amaçlarımız varsa,bu amaçlarımıza hizmet edecek orta vadeli amaçlarımız da olmalıdır,orta vadeli amaçlarımızı da gerçekleştirebilmek için ,kısa dönemli amaçlarımızda olmalıdır. Kısa vadeli amaçlarımızı gerçekleştirmek için ise günlük amaçlarımız da olmalıdır.Yani kısa vadeli amaçlarımı gerçekleştirmek için bu gün bir şeyler yapmak zorundayım,kısa vadeli amaçlarımı gerçekleştirmekle de orta vadeli amaçlarımı gerçekleştirmiş olacağım,orta vadeli amaçlarımla da uzun vadeli amacıma ulaşmış olacağım.

Mühendis olmayı istiyorum diyelim.Mühendis olmayı kendime hedef olarak belirlememişsem,bu sadece bir hevesten,istekten öteye gidemeyecektir.Hevesten öteye gidemediği için de mühendisliğe ulaşabilmek için gereken çaba ve gayreti göstermem için harekete geçmeme yetecek enerjiyi kendimde bulmayacağım ve gereken çabayı da gösteremeyeceğim.Ama, ben bu yıl Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünü kazanacağım deseydim,bu benim hedefim olurdu.Bu beni harekete geçirecek bir güç kazandıracaktır.Bu hedefime ulaşmak için alınması gereken puanı almak için,tek tek testlerde kaçar net çıkarmam gerekiyorsa bunlar da benim alt amaçlarım olacaktır.Bu alt amaçlara ulaşmam için şu konuyu halledeceğim demem de onun alt amacı olurdu ve o konuyu halletmem için ise bu gün şu kadar saat bu konuya çalışmam da onun alt amacını teşkil ederdi…Her gün bir amaç doğrultusunda yapılacak çalışmaları yapmam bir amacım olduğunu,hedefim olduğunu gösterir,yok eğer o çalışmaları yapamıyorsam hedef değil isteklerim ve heveslerim var demektir.

Amaçlarım varsa hayattan beklentilerim ve planlarım da vardır.Planlı olmak zamanımızı yönetmemiz,zamanı etkin ve verimli kullanmamız, hayatın her anından zevk alarak ve hayatın tadını çıkararak dolu dolu yaşamak demektir.Amaçlı olup kendi amaçlarımıza hizmet edeceğiz,kendimiz için yaşayacağız, ya da başkalarının amaçlarını gerçekleştirmeleri için ve başkaları için yaşayacağız.


Tercih bizim…Ya kendi amaçlarımız için yaşarız ya da başkalarının amaçlarını gerçekleştirmeleri için…

Metin KILIÇ

Uzman Öğretmen- Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Heveslerimiz ve Hedeflerimiz…" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Metin KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Metin KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin KILIÇ Fotoğraf
Psk.Dnş.Metin KILIÇ
Aydın (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Metin KILIÇ'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Heveslerimiz ve Hedeflerimiz…' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Kıyaslanmak Mayıs 2012
► Malumat Mı, Bilgi mi? Mayıs 2012
► Işık Göründü… Mayıs 2012
► Bugünü Yaşamak Mart 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:04
Top