2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ailede Kriz Yönetiminin Sağlıklı Olması.
MAKALE #8671 © Yazan Öznur SİMAV | Yayın Mart 2012 | 5,444 Okuyucu
AİLEDE KRİZ YÖNETİMİNİN SAĞLIKLI OLMASI

Aile yapısı genellikle günümüzde çekirdek aile şeklinde...Anne, baba ve çocuk ya da çocuklardan oluşmakta... Ya da birinci halka böyle olup, ikinci halkada büyük anne, baba, ebeveynlerin kardeşlerinden oluşmakta...Bireyler sürekli iletişim halinde, ister sözlü, ister beden dili ile...Ailede herşey yolunda ise sevgi, heyecan, pırıl pırıl ışıldayan gözler, mutluluk duyguları her yanı sarmış oluyor.


Aile, hep durağan yaşayan bir kurum değildir. Aileyi oluşturan bireylerin yaşantılarında inişler, çıkışlar olabilir. Bu da etkileşim içinde olan bireyleri dolaylı ya da doğrudan etkiler.

Ailede güç bir hastalık başlamış olabilir. Ailedeki bireylerin hastalık karşısındaki yaklaşımları, kendilerini güçlü tutabilmeleri, hasta birey için yapılacaklar, doktor vs. gibi durumların düşünülmesi, hastaya psikolojik destek verebilme başarısı, bakımla ilgili yaşanacaklar konuları üzerinde hassasiyetle durulması gereken hususlardır. Hastalığın süreğen olması, bulaşıcı olması hep ayrı özellikler gösteren durumlardır.
Engelli olma durumu ve engelin türüde aile bireylerini doğrudan etkileyecek durumlardır.
Ailede kayıplar olabilir, bunların telafisi mümkün değildir, ancak; yeni duruma uyum sağlamak zaman alacaktır.

İş sorunu yaşanabilir, ekonomik sorunlar aileyi zorlayabilir, bireyler belli bir ortalamaya alışmışlardır, standartı düşürmek istemeyeceklerdir, belirsizlik ortamı rahatsız edicidir.
Eşler ayrılabilirler, çocuklar ne olacak meselesi vardır. Çocukların etkileniş biçimi vardır. Eşlerin boşanma nedenleri aileyi etkiler ve durumu hazırlayıcı nedenler önemlidir. Şiddet, aldatma, şiddetli geçimsizlik nedenlerden ilk akla gelenler arasındadır.
Çekirdek ailenin dışındaki ikinci halkada yaşanan olumsuzluklar, yaşanan maddi, manevi kayıplar, hastalıklar, kazalar, boşanmalar da aileyi doğrudan etkileyebilecek şekilde kendilerini gösterirler.

Tüm bu zorlayıcı durumlarda görev en çok kadına düşmektedir. Evde anne, eş, psikolojik danışman, ahçı, hijyen görevlisi, öğretmen, organizatör, ekonomist, hemşire, hastabakıcı, kuaför, terzi... Bu daha çok uzayıp, gidebilir. Belli bir mesleği varsa artı onunla ilgili sorumluluklar...

Toplumumuz, çocukluk çağından başlayarak kızları, becerikli yetiştirmeye, ellere ! karşı mahçup olmama üzerine programlamıştır. Erkekler ise nedense elleri ve ayakları, tüm bedensel uzuvları yerinde olduğu halde bir türlü evde bir iş yapamazlar. ‘’Ben anlamam, ben beceremem’’ sözcükleri sanki erkekler içindir. Kadın olan anneler, nedense toplum koşullanmasından bir türlü kurtulamazlar. Aslında evde işler paylaşımla olduğunda hem keyifli olur, hemde ortak geçirilecek zaman çoğalır. Ayrıcada ebeveyn çocuklarına iyi bir model olur.

Aile ile ilgili olarak, olası ya da istem dışı oluşmuş kriz denebilecek durumlarda, aileyi oluşturan bireyler; dişi cinsiyete yine fazla sorumluluk yüklemiş durumda. Burada olaya kadın ve erkek olarak bakıp; çocuklar ve gençleri kapsam dışı bırakıyorum. Aile bireylerinin, kriz durumu yaşatmamaları için, düşünerek davranmaları gerekmekte. Zaten, elde olmayan nedenlerle krizler yaşanıyor; hiç değilse yapılabilecek birşeyler varsa aile bireyleri dikkatli olmalı ve günlük yaşantılarını aileleri içinde ; paylaşabilmelidirler ki olumsuz sürprizler yaşanmasın.

Aileyi ayakta tutan kadına, kriz yönetiminde tüm aile bireylerinin destek olması dileğiyle...

Öznur Simav
Pedagog

İletişim ve Aile Danışmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ailede Kriz Yönetiminin Sağlıklı Olması." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Öznur SİMAV'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Öznur SİMAV'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Öznur SİMAV Fotoğraf
Öznur SİMAV
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Öznur SİMAV'ın Yazıları
► Aile ve Kriz Psk.Arzu GÜNEŞ
► 2 Yaş Sizin İçin Kriz mi? Psk.Reyhan UZUN
► Kriz Döneminde Hamilelik Psk.Serap DUYGULU
► Ailede Disiplin Psk.Sabahat ERLER
► Ailede Disiplin Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ailede Kriz Yönetiminin Sağlıklı Olması.' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Soma da Göz Göre Göre.. Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:43
Top