2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dört-Altı Ay Sonrası Bebeklerin Beslenmesi
MAKALE #8683 © Yazan Dr.Kayı ELİAÇIK | Yayın Mart 2012 | 50,344 Okuyucu
Bebeklerin sindirim sistemi özellikleri ve büyüme-gelişme sırasındaki özel ihtiyaçları nedeniyle beslenmeleri farklıdır.
Bebeklere dört aydan itibaren anne sütüne destek olarak veya anne sütü verilememesi durumunda eklenebilecek gıdalar sırasıyla şu şekilde olabilir.
4 aylık bebek demek 4 ayını doldurmuş bebek demektir.
4. ay dolduktan sonra: Meyve suları veya püreleri başlanabilir. Elma, şeftali, muz püresi (günde bir-iki kez, öğün aralarında) Pirinç unlu sütlü mamalar, yoğurt (günde bir kez). Sebze çorbası ve karışık sebze püreleri başlanabilir.
6 aydan sonra: Yumurta sarısı (sekizde birden başlanır, giderek arttırılır). Beyaz peynir, reçel, ekmek.
7. aydan sonra: Etler (çorbanın içinde kıyma olarak, ince kıyılmış, sinirsiz), kuru baklagiller
haşlanıp, kabukları soyulup, püre halinde verilir.
8. ayda: Tam yumurta, etler köfte veya ezilerek (et köftesi olarak-1 TL büyüklüğünde)
makarna, pilav, ekmek gibi karbohidratlı yiyeceklerle haşlanır.
9. ayda: Isırarak bazı yiyecekleri yiyebilir. Balık veya tavuk eti verilebilir. Yine bu aydan sonra bebeğin eline kaşık verilmelidir. Makarna, koyu şehriye çorbası başlanabilir.
12. ayda: Bir yaşındaki çocuk aile ile birlikte sofraya oturtulur.
Bebeğe 15. günde günlük 450 ünite D vitamini başlanır (3 damla), bu doz bir yaşına kadar raşitizmden korumak amacıyla devam edilir, hekim bebeğin ihtiyaçlarına bağlı olarak 4. aydan itibaren aynı dozda D vitamini içeren başka bir preparat da seçebilir. Dördüncü aydan sonra da yaşı doluncaya kadar 2 mg/kg/gün olacak şekilde demir kansızlıktan koruma amacıyla kullanılır. Bu dönemde demir günlük besinlerden karşılansa bile bu dozda demirin zararı olmayacak, karşılanmadığı durumlarda anemi nedeniyle oluşabilecek büyüme-gelişme geriliği ihtimali azaltılacaktır.

Ek gıdaya başlarken dikkat edilecek noktalar:
Her yeni gıdaya tek tek ve az miktarlarda başlanmalı, miktarı giderek arttırılmalıdır. İlk ek gıdalara başlama döneminde yine ana besin anne sütü olmaya devam edecektir, anne sütü yeterli bir bebekte 4 aydan önce ek gıdalara geçilmesi önerilmez.
- Bu tavsiyeler bilimsel olarak ispatlanmış ve deneyimlerle oluşmuştur, uygulanmayıp erken ek gıdalara geçilen bebeklerde sorunlar görülebileceği unutulmamalıdır.
- Ek besinlere erken başlanması durumunda;
- Bebeğin kilo alımı yavaşlayabilir (anne sütü alımı azalır, sıvı gıdaların kalorisi düşüktür)
- Hastalanma riski artar (antikor geçişi azalır)
- Besin alerjileri daha sık görülür (ilk 4 ayda barsak geçirgenliği fazladır)
- Daha sık ishal görülür
- Annenin yeniden gebe kalma riski artar
- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tamamlayıcı beslenmenin, anne sütüne ek olarak 4. ayda başlatılmasını önermektedir.
Ay
Sıklık
4-6 ay
Günde 1 kez
6-8
Günde 2-3 kez
9-11
Günde 3-4 kez
12-24
Günde 3-4 kez + 1-2 ara öğün
• Ek besinlere geç başlanması durumunda;
– Bebeğin kilo alımı ve büyümesi yavaşlar ya da durur
– Malnütrisyon ve mikronütrient eksikliği ortaya çıkabilir
– Bebeğin çiğnemeyi öğrenmesi zorlaşabilir.
- Ek gıdalar bebek açken ve tercihan öğle öğününde denenmeli, istemiyorsa ısrar edilmemeli, daha sonra tekrar denenmelidir. Anne sütü ile aynı anda tercih edilmemelidir.
- Bebek yeni doğduğunda 8-12 kez, sonra 6-8 kez, 1 yaşına doğru 6 kez, 2 yaşından sonra ise genellikle 3 öğün beslenir. Aralarda meyve, gece yatarken süt verilir.
-Yemek sularının, çayın, sebzelerden patlıcanın besleyici değeri yoktur, bebeklerde tavsiye edilmez.
-Çocuğu düzenli yemek yemeğe alıştırmalıdır. Doymuş çocuğa ısrar etmek uygun değildir, istemeden yedirilen besin bebekte henüz yok olmamış olan geri çıkarabilme refleksini çalıştırır ve bebek kusar.
-Çocuğun büyüme ve gelişmesi normal ise ısrar etmemeli ve çocuk zorlanmamalıdır.
-Ek besinlerin tamamı kaşıkla verilemelidir, ağzı geniş biberonla besleme sakıncalıdır.
-Bebeğe verilecek besinler taze ve doğal yollarla hazırlanmalıdır, durgun gıdalar tercih edilmemelidir.
-Hazırlanan besinler oda ısısında çok uzun süre bekletilmemelidir.
-Çocukların sevdiği besinleri vermeye çalışmalıdır. Süt sevmeyen bir çocuğa muhallebi verilebilir. Et yemeği yemeyen çocuğa köfte hazırlanabilir. Sebze yemiyorsa, domates, salatalık yedirilebilir. Evde yapılan üzümlü, sütlü, yumurtalı kek, ekmeğe kıyasla daha besleyicidir.

Besinlerin hazırlanması:
Sebze Çorbası: 4-6 aydan itibaren 1-2 tatlı kaşığı ile başlanır, gittikçe artırılır, her zaman günlük hazırlanmalıdır.
Malzemeler:
1 su bardağı su
1 orta boy havuç
1 küçük patates
1 tatlı kaşığı pirinç
Hazırlanışı: Tüm malzemeler tencere ağzı kapalı olarak pişirilir. Tel süzgeçten geçirilir, 1 çay kaşığı zeytinyağı ilave edilir. Bebek buna alıştıktan sonra azar azar diğer mevsim sebzelerinden de ilave etmeye başlanır.

Sebze Çorbası ve Püresi:
Meyve suyuna başlandıktan iki hafta kadar sonra öğle öğününde verilmek üzere patates, havuç, pirinç ve taze sebzelerden günlük olarak hazırlanır. Bir iki tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş arttırılır. Dört haftalık bir süre içinde tam sebze püresine geçilir. Bakla ve patlıcan bebek beslenmesinde tercih edilmez.
1. Hafta (sebze çorbası): 3-4 su bardağı su, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45 dakika kapaklı kapta pişirilir. Tel süzgeçle hiç ezmeden suyu bir başka kaba alınır. Bir çay kaşığı irmik ilavesiyle tekrar 5-10 dakika pişirilir. Sıvı miktarı 200 gram olacak şekilde ayarlanır.
2. Hafta (basit sebze püresi): Aynı şekilde pişirilir. Havuç ve patatesler tel süzgeçten tamamen ezilerek püre olarak geçirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak mamanın hazırlanması tamamlanır.
3. Hafta (karışık sebze püresi): Havuç ve patatesin yanına 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler eklenir. Örneğin ilk gün 3-4 yaprak maydanoz, ertesi gün maydanoz ve bir kaç yaprak ıspanak, sonraki gün ilaveten dörtte bir enginar, daha sonra dörtte bir domates gibi… Tel süzgeçten ya da blenderden geçirilmesi bebek beslenmesinde önerilmez, elle ezilerek elde edilen püreye yine bir çay kaşığı irmik eklenerek 5 dakika daha pişirilir.
4. Hafta (tam sebze püresi): Ayrıntılarıyla anlatıldığı şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı zeytin yağı veya pastörize tereyağı katılır.
Altıncı aydan itibaren sebze çorbası ya da püresine 1 yemek kaşığı kıyma (3 kez çekilmiş yağsız sinirsiz dana) eklenmelidir.
Önemli not: Bebeğin yemekleri hazırlanırken zeytin yağı tercih edilir. Mısır özü, soya, ayçiçeği, kanola yağı tercih edilmez.
Meyveler: Yıkanarak kabukları soyulur ve cam rendede rendelenir. Temiz bir tel süzgeç veya tülbent ile süzülerek suyu elde edililir. Meyve suyuna başlandıktan bir iki hafta sonra püre halinde verilebilir.
Meyve püresi hazırlamak için de yıkanarak kaynar sudan geçirilen meyveler cam rendede püre haline getirilerek verilir. Genelde mevsimine uygun olarak elma veya şeftali tercih edilmektedir. Pişmiş olarak ise 40 gram meyveye 100 gram su ve 10 gram şeker konulmasıyla komposto şeklinde verilir. Dikkat edilmesi gereken nokta çilek gibi alerjik meyvelerin bu dönemde başlanmamasıdır. Dut, incir, böğürtlen gibi meyveler ise ishale neden olduğundan 18.aydan önce önerilmemektedir.


Muhallebi:
İnek sütü ile muhallebi: 1 su bardağı süt, üç tatlı kaşığı pirinç unu, 3 tatlı kaşığı toz şekerle yapılır. Soğuk sütün bir kısmıyla pirinç unu iyice ezilir, kalan süt eklenir karıştırılarak pişirilir. Ateşten indirmeye yakın şeker eklenir. İlk günlerde süt sulandırılabilir. Muhallebi, kutu mamalarla da hazırlanabilir. Özellikle inek sütü proteinlerine duyarlı olan bebeklerde bu durum tercih edilir. O zaman da bir su bardağı su 1 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak pişirilir. Ateşten indirildikten sonra içine 5-6 ölçek hazır mama toz halinde katılır. Topaklanma durumunda tel süzgeçten geçirilir.
Yoğurt:
Genellikle ikindi öğününün ek gıdasıdır. Süt kaynatılıp elin dayanabileceği sıcaklığa kadar soğutulur. Bir litre süt içine 1-2 çorba kaşığı yoğurt 1-2 kaşık sütle sulandırılarak maya olarak eklenir, yavaşça karıştırılır. Hareket ettirmeksizin sıcaklığını koruyabilecek şekilde yaklaşık 4 saat bekletilir.
Kahvaltı:
Çocuk altı ya da yedi ayını bitirdikten, sebze püresi, muhallebi, yoğurt gibi gıdalara iyice alıştıktan sonra kahvaltılara başlanır. Süt, beyaz peynir, reçel, pekmez, ekmek veya bebe bisküvisi başlıca malzemelerdir. Tuzu alınmış bir parça beyaz peynir ve reçel sütle ezilir. Karışıma ekmek içi katılır. Bu amaçla 3-4 bebe bisküvisi kullanılabilir. Kahvaltıya önce 1-2 tatlı kaşığı olarak başlanır, miktarı giderek arttırılır. Bal allerji yapma olasılığı ve içerebileceği bazı sakıncalı maddeler nedeniyle bir yaşından önce tercih edilmez. İstenirse 1 çay kaşığı yağ (zeytinyağı tercih edilir) eklenebilir. Bir süre sonra peynir, reçel, yağ ve ekmek sütten ayrı olarak verilebilir.
Yumurta:
Katı olarak pişirilmiş yumurtanın sarısı 1 çay kaşığı miktarından 6-8. aydan itibaren başlanıp giderek artırılmak suretiyle kahvaltıya ilave olarak verilir. Bir haftanın sonunda alerjik bir reaksiyon olmazsa bebek bir tam yumurta sarısı yiyebilir. İyice alışmış olanlara yumurta kayısı kıvamında verilebilir. Yumurtanın beyazının 8. aydan önce verilmesi genellikle tercih edilmez.
Balık ve Tavuk:
Tavuk eti haşlanıp didiklenerek günde 30 gram kadar sebze pürelerine 6-7. aydan itibaren katılabilir.
Bebeğiniz yedi sekiz aylık olduğunda kıymaya alternatif olarak püre halinde öğle öğününde tavuk ve kılçıksız balık eti verebilirsiniz. Dil balığı gibi yağsız ve kılçıksız balıklar tercih edilir, alerjik çocuklara verilmemelidir.
Tahıllı Çorbalar:
Mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbası gibi gıdalar, taze sebze çorbalarına alıştırılmış olan bebeklere 6. aydan sonra değişik tatları öğretmek amacıyla verilebilir. Tahıllar kuru baklagillerle birlikte kullanılırsa kaliteli protein kaynağı şekline gelir.
Hazırlanışı: Bir tencereye süt konur 1 silme yemek kaşığı pirinç unu, yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilerek çocuğa yedirilir. Un katılmadığında çok az ekmek içi ufalanıp verilebilir.
Tarhana Çorbası
(360 Kal, 3.5 gr. protein): (2 porsiyon)
Yoğurt (150 cc) (bir buçuk çay bardağı)
Buğday unu (2 yemek kaşığı)
Değişik sebzeler
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Mercimek Çorbası
(200 Kal, 3 gr protein)
(2 porsiyon)
2 yemek kaşığı mercimek
1 boy havuç
1 küçük boy patates
¼ küçük dilim soğan
1 çay bardağı su
Hazırlanışı: Bir tencereye 2 yemek kaşığı mercimek, 2 çay bardağı su konur. 1 küçük boy havuç, patates ve soğan rendelenip,1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip pişirilir.
Etli Sebze Yemekleri (tavuk, dana kıyma) (250 Kal, 8 gr. protein)
(2 porsiyon)
30 gr. (1 köfte kadar) et
1 yemek kaşığı pirinç
1 sebze ( ıspanak, kabak, domates, semizotu)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 küçük soğan
Hazırlanışı: Sebzeler doğranarak bir tencereye konur, bir yemek kaşığı pirinç, mercimek, bulgur ile bir tatlı kaşığı zeytinyağı az su konup pişirilir. Sebzenin türüne göre dolma şeklinde veya kıymalı sebze yemeği olarak yedirilir.
Et ve Sakatat:
Et kıyma olarak 6. aydan sonra çorbalara eklenerek verilebilir. Karaciğer 8-9. aydan sonra sebze çorbalarının içine konabilir. Kuzu ve dana ciğeri kullanılır. Beyin yağlı olduğu için ve bazı hastalıkların kaynağı olduğu için tavsiye edilmez.Sebze çorbasıyla birlikte, yağsız sinirsiz üç kez çekilmiş dana kıymasından baharatsız olarak hazırlanan 1-2 köfte 6-7. aydan itibaren bebeğin diyetine eklenebilir.
Izgara Köfte (70 Kal, 6 gr protein)
(1 porsiyon)
30 gr. yağsız iki kere çekilmiş dana kıyma
çok az ekmek içi
çok az maydanoz
HAZIRLANIŞI: Ekmek içi az ıslatılır maydanoz ve kıyma ile yoğrulur, ıslatılmış fırında veya ekmek yerine pirinç konularak sulu köfte yedirilebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dört-Altı Ay Sonrası Bebeklerin Beslenmesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Kayı ELİAÇIK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Kayı ELİAÇIK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Kayı ELİAÇIK
İzmir
Doktor "Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Kayı ELİAÇIK'ın Makaleleri
► Dört Boyutlu Ultrason Op.Dr.Şenay AYCAN
► Göz Altı Torbası Dr.Hakan YÜZER
► Göz Altı Morlukları ve Tedavisi Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ
► Merdiven Altı Estetik Kurbanları Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Dört-Altı Ay Sonrası Bebeklerin Beslenmesi' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:17
Top