2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkilerde Karşılıklı Konuşmanın Şifreleri:Söyleyin..
MAKALE #8696 © Yazan Psk.Dnş.Kemal TUNCER | Yayın Mart 2012 | 5,344 Okuyucu
Düşüncelerin ve duyguların özgürce ifade edilmesi,sağlıklı bir ilişkinin göstergesidir.Kafanızdan geçenleri ifade biçiminiz,eşinizin ve sizin iyi bir takım arkadaşımı,yoksa birbirinize düşman mı olduğunuzu belirler.Şimdi bahsedeceğim temel ilkeler ve sırlar birbirini seven iki insan olarak ilişkinizi sürdürmeniz için yol gösterici olacaktır.

İLKE 1 SÖYLEYİN:Aklınızdan geçen her şeyi söyleyin.Kaygılarınızı,korkularınızı ve isteklerinizi dile getirin.Sizin için önemli konulara eşinizin de önem vermesi için,tercihlerinizi ortaya koymanız gerekir.Eğer bir konuda kaygılarınız varsa ve bunu dile getirmezseniz,eşiniz sorunlarınızdan ve isteklerinizden asla haberdar olmayacaktır.Her duygunuzu açıklıkla paylaşmak,aranızda bir yakınlık bağı oluşturur,bu da birbirinize olan bağın güçlenmesini ve derinleşmesini sağlar.

A)Gerçekten Söyleyin;İpucu vererek kurulan dolaylı iletişim,riski fazla,kazanç umudu az olan bir stratejidir.Duygu ve isteklerinizi her zaman açıklıkla ifade ediniz.Erkekler bazen 'her şeyi söylemenin' ya da kartları açık oynamanın,geleneksel,güçlü ve suskun erkek imajına ters düştüğünü düşünmektedirler.Oysa,evlilik ve ilişki söz konusu olduğunda güçlü ve suskun sözcükleri birbirine çok tezat sözcüklerdir.Evlilikte suskun olmak,güçlü olmanın değil,zayıflığın ve kendine güvensizliğin göstergesidir esasında.Eğer duygularını ve kartlarını dışa vurmayan yalnız kovboy imgesine sadık kalırsanız,unutmayın ki o yalnız kovboy filmin sonunda yine yapayalnız kalacaktır maalesef.

B)Ummaktan ve merak etmekten kaçının;Eşinizin aklınızdan geçenleri okumasını ummanız,hem onun hem de sizin aklınızı karıştırır;aynı sizin eşinizin aklından geçenleri okuduğunuzu zannettiğiniz gibi.Ummak ve merak etmek konularının alternatifi,söylemek ve sormaktır.Eşinizin duygu ve düşüncelerini tahmin etmeye çalışmak gereksiz bir gerginlik ve sorun yaratır.Öyleyse, sorun ona.Kafanızdaki soruyu yüksek sesle sorun.

C)'Biliyorsun,Bence'lere dikkat edin;Eşinize belli bir konudaki düşüncenizi daha önce de ifade ettiğinizi düşündüğünüzde sözlerinize 'Biliyorsun,bence'diye başlarsınız. Oysa 'Biliyorsun,bence'diye başlamak yerine düşüncenizi dolaysız olarak ifade etmeniz daha doğrudur,çünkü diğeri eleştirel bir yöntemdir ve karşınızdaki insanın hemen kendisini savunmaya geçmesine neden olur.

D)İstediklerinizi söyleyin,İstemediklerinizi değil;İstemediklerinizi söyleyerek kaygılarınızı dile getirebilirsiniz,ama bu yolla istediklerinizi ifade etmiş olmazsınız.Birine istemediklerinizi söylemek,o insana renkli bir fotoğraf vermek yerine filmin negatifini vermeye benzer.Filmin negatifinde gerçek fotoğraftaki renkler yoktur bakan insana fotoğrafın gerçeği hakkında net bir bilgi veremez.Eşinize tahmin etmesi güç negatifler vermek yerine,pozitifi verin,yani istediklerinizi ifade edin.Eğer 'istemiyorum'şeklinde bir ifade kullandığınızı farkederseniz,hemen ne istediğinizi ve 'neyi tercih ettiğinizi'sözlerinize ekleyin.

E)Rica edin,şikayet değil;Şikayetler geçmişe odaklanır,umutsuzluk yaratır;çünkü geçmiş değiştirilemez.Ricalar tercihlerinizi ifade eder.Gelecekle ilgili davranışlarınıza odaklanır ve şimdiki durumunuzu düzeltmeniz yolunda size yol gösterirler.Şikayetler bazen soru olarak karşınıza çıkabilir.Eğer 'neden ...yapmıyorsun?'şeklinde bir ifade işitirseniz dikkatli olun.Bu gizli soruda aslında bir şikayet gizlidir.Ricalar ise gerçek soruları yansıtır.Örneğin,'Şu isteğimi yerine getirmek ister misin?'Bir rica her zaman kabul edilebilir,eğer içtense ya da gerçek bir uzlaşma söz konusuysa:'Eğer ...yaparsan,ben de...'
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişkilerde Karşılıklı Konuşmanın Şifreleri:Söyleyin.." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Kemal TUNCER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Kemal TUNCER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kemal TUNCER Fotoğraf
Psk.Dnş.Kemal TUNCER
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi58 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kemal TUNCER'in Yazıları
► Evlilikte Karşılıklı Etkileme Psk.Ayşe YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İlişkilerde Karşılıklı Konuşmanın Şifreleri:Söyleyin..' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşk Olsun... Aralık 2020
► Benim Hayatım Aralık 2020
► Çocuk ve Kitap Ekim 2017
► Çocuk ve Şiddet Ocak 2017
► Mutluluğun Resmi.. Nisan 2016
◊ Çöktüremiyeceksiniz Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:06
Top