2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutsuzluk, Varoluş ve Aşık Veysel
MAKALE #8697 © Yazan Psk.Uğur DEMİRBAŞ | Yayın Mart 2012 | 7,502 Okuyucu
Kameralar golü atan futbolcunun peşinde koşarken golü yiyen 11 kişiyi unutuyoruz; tüm gözler Oscar'ı kazanan yönetmende oldugundan kaybeden onlarcasını görmüyoruz;güzellik yarısmasını kazanan kzıın sevinç gözyaşlarından kaybedenlerin hıçkırıklarını duymuyoruz. Az olan mutlulukları seçtiğimiz için; çok olan mutsuzlukları ıskalıyoruz. Sonra da zannediyoruz ki tek mutsuz olan biziz. Hayır öyle değil. Mutluluk geçicidir, hep mutlu olamayız. şu herkes için geçerli ki, hepimiz eninde sonunda mutsuzuz.Mutsuzluğumuzla baş etme kabileyetlerimizi geliştiremezsek, işte o zaman mutsuzluğa mahkumuz. Ahmakça mutluluk peşinde harcadığımız zamanın bir kısmını mutsuzluğumuzu anlayıp onunla baş etmeye harcasak, hepimiz yaşantımızdan daha çok tatmin oluruz. O yüzden bu kitabın konusu mutluluk değil mutsuzluk.."

Mutsuzluk sürekli peşinden koştuğumuz mutluluktan daha güçlü bir histir.İnsanların neşeyle el ele tutuşup
dansettikleri kırlarda renk renk çiçekler arasında sevinçle koşup durdukları yavan hikayeler gerçekdışıdır.Bu tür hikayelerin yarattığı mutluluk beklentileri gündelik hayatın olağan mutsuzluklarının dramatize edilmesine neden olur.

"Mutlu olmak için tüm bireylerin aynı yöntemleri kullandıgı bir toplumda yaşamak insanları birbirine benzetip nesnelleştirir. Kişisel gelişim adı altında yapılanlar, kitle içinde kaybolup şeyleşmekle son bulur.


Öte yandan mutluluğun genel geçer tanımlarının peşinde koşarken nesneleşip, kitle içinde kaybolan bireyin tekrar kendisiyle karşılaşıp, bir özne olarak geri dönmesinin yolu, mutsuzluklarının farkına varmasıdır.Mutsuzluk bize ait, bize ait özel durumların,bize özel duygusudur."
" "İnsan gerçekten isterse başarır" gibi safsatalara kulak asmadan sadace sunu bilelim ki , bir şeye bize ait, kendi seçtiğimiz bir anlam yükleyebilirsek onun için mücadele edecek enerjiyi buluruz.Sonuçta belki başarırırız belki de başaramayız ama istemek anlamlandırmak bize güç verir."

"Şehrin hızlı yaşam trafiğinin yoğun ve yorgun bireyleri, acı bir monotonluğun eşliğinde, dar bir belirlenmişlik içinde sıkışmış, her yeni bir gün bir öncekinden pek de farklı olmayan işler yapmaktadırlar.Her gün aynı saatte uyanıp , aynı yolu gidip,aynı işyerlerine ulaşmakta, o işyerinde hep birbirne benzer işleri birbirine benzer ilişkiler eşliğinde yapıp, tekrar aynı yoldan evlerine dönüp, önce her gün izledikleri diziyi, sonra da yarışma programını seyrediip ertesi gün aynı saatte uyanmak üzere yatmaktadırlar.


İşine yabancılaşmış, öznelliğini kaybetmiş, kurulu bir makine gibi yaşamakta olan, hayatına yenilikler eglenceli bir hobi gibi yeni deneyimler sokma motivasyonu bulunmayan bu bireylerin, psikolojik olarak saglıklı kalabilmeleri oldukça zordur. Bu kişilerin can sıkıntısına monotonluğa ve muhtemel bir psikolojik rahatsızlığa engel olmak için, içeriğine olursa olsun, kendilerinin belirledikleri, dünyadaki pozisyonlarını renklendiredek bir anlama ihtiyaçları vardır."


Mehmet Şakiroğlu ( Uzman Psikolog) Mutsuzluğa Mahkumuz adlı Kitaptan alıntı.


Mutsuzluğa Mahkumuz konusu aslında Varoluşcu felsefenin ana konularından biridir. Batı felsefesi bu konuyu yeterince ele almıştır ve her dönem ya da kuşak bu felsefe üzerinden kendi durumlarına bakışlar atmıştır. Bu bağlamda ODTÜ Psikoloji bölümünden Mehmet Şakiroğlu Mutsuzluğa Mahkumuz kitabıyla günümüzü ya da bugünün bizlerini Varoluşçu Felsefenin kavramlarıyla tekrar değerlendirmiştir ve çok ta güzel olmuş. Ben de zihinsel gündemime bu konuyu aldıktan sonra seçici dikkatle olaylara durumlara insanlara bu persfektften bakmaya başladım. Ki birde ne göreyim.Her daim sazımla söylediğim çoğu Türkünün yıllar öncesinden bu konuyu mükemmel bir şekilde işlediğini gördüm. Sonra kimin söylediğini bilmediğim ama zihnimde zaman zaman çınlayan söz tekrar zihnimde belirdi " Şu gökkubbenin altında yeni hiçbirşey yok " Şimdi Aşık Veyseli dinleyelim:


Dünyada Tükenmez Murat Varımış

Ne Alanı Gördüm Ne Murat Gördüm
Meşakkatin Adını Murat Koymuşlar
Dünyada Ne Lezzet Ne Bir Tat Gördüm

Ölüm Var Dünyada Yoğumuş Murat

Gün Be Gün Artıyor Türlü Meşakkat
Kalmamış Dünyada Ehl-İ Kanaat
İnsanlar İçinde Çok Fesat Gördüm

Hüsrevan-Iı Adil Nerede Tahtı

Süleyman Mührünü Kime Bıraktı
Resul-Ü Ekremin Kanunu Haktı
Her Ömrün Sonunda Bir Feryat Gördüm

Varmıdır Dünyaya Gelip De Kalan

Gülüp Baştan Başa Muradın Alan
Muradı Maksudu Hepisi Yalan
Ölümü Dünyada Hakikat Gördüm

Dönüyor Bir Dolap Çarkı Belirsiz

Çağlayan Bir Su Var Arkı Belirsiz
Veysel Neler Satar Narkı Belirsiz
Ne Müşteri Gördüm Ne Hesap Gördüm

Varoluşçu felsenin ve psikolojinin ana teması olan "ölüm" kavramı ancak bu kadar güzel ele alınabilir.ve hayat ve hayatın anlamı sorunu ancak bu kadar güzel dile getirilir. Ve aşık veyselin görmeyen( ve tabi görmek derken göz denilen organın işlevsiz olmasından bahsediyorum) ve eğitimsiz ( formal eğitimden bahsediyorum) olduğu ve Anadolunu bozkırlarında yaşadığı düşünüldüğünde açıkçası ancak bu insan DAHi olabilir demekten kendimi alamıyorum. Ve Türküyü yorumlamak gibi, açıklamak gibi anlamsız girişimlerde bulunmayacağım. Herkes istediğini istediği gibi alsın diyorum." Şair burada ne anlatmak istiyor" maalesef eğitim sistemizde bize öğretilen en yanlış uğraşlardan biriydi. Şairin ne demek istediğini biz bilemeyiz , sen ne anlıyorsun ? demek daha doğru olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mutsuzluk, Varoluş ve Aşık Veysel" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Uğur DEMİRBAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Uğur DEMİRBAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uğur DEMİRBAŞ Fotoğraf
Psk.Uğur DEMİRBAŞ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi124 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Uğur DEMİRBAŞ'ın Makaleleri
► Depresyon ve Mutsuzluk Psk.Cem GÜMÜŞ
► Aşık Narsist Psk.Şeyda UNCU
► "Kronik Mutsuzluk" mu Yaşıyoruz? Psk.Burçin KOYUNCU
► Antidepresan Kullanımı ve Mutsuzluk Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Çocuklar Aşık Olur mu? Psk.Erol AKDAĞ
► Aşık Olma Korkusu Psk.Aylin GÜNDOĞDU
► Acaba Aşık Mısınız? Psk.Şeyma KAMA
► Çocuğunuz Aşık Olursa Psk.Serap DUYGULU
► Bir Süreç Olarak Aşık Olmak Psk.Dila HOTLAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Mutsuzluk, Varoluş ve Aşık Veysel' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:11
Top