2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklar ve Yemek Yeme
MAKALE #8791 © Yazan Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ | Yayın Nisan 2012 | 4,739 Okuyucu
ÇOCUKLAR ve YEMEK YEME

Doğduğumuz andan itibaren hatta daha anne karnında iken beslenmeye başlarız. Bedenimizin büyüyüp gelişebilmesi ve sağlıklı olabilmesi için gerekli olan ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçları karşılamak için yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmek oldukça önemlidir. Burada “yeterli” kelimesi kişiden kişiye değişkenlik gösterebildiği için kastedilen şey önemlidir. 3 yaşındaki bir çocuğun yiyeceği ile 6 yaşındaki bir çocuğun yiyeceği miktarlar elbetteki aynı değildir. Ancak ebeveynler çocuklar için yeterli olan miktarı çoğu zaman az bulurlar ve aç kaldığından yakınırlar. Oysaki çocuklar (eğer bir sağlık problemi yoksa) ne kadar yiyeceklerini, midelerinin ne kadarını kabul edeceğini bilirler ve sözel olarak ya da davranışlarıyla bunu ifade edebilirler.


Ebeveynler çocuklarının sağlıklı olabilmesi için herşeyden yemelerini isterler. Ancak çocuklar ebeveynleri gibi vitamin, kalsiyum, demir nedir bilmezler. Onların iyilikleri için olduğunu anlayamazlar. Onların bildikleri tek şey bir çok şeyi yemesine rağmen hala kendisine daha fazla yemek yedirilmeye çalışıldığıdır. Bu zorlama, durumun daha da kötüleşmesine ve aile içinde kaosa neden olabilmektedir. O yüzden reddedilen besini inatla yedirmeye çalışmak yerine bir süre ara verip tekrar deneyebilirsiniz.


Yemek yediğimiz için değil büyüdüğümüz için yemek yiyoruz! Ne kadar çok yerse o kadar çok büyüyeceğinden bahseder ebeveynler çocuklara. “Abin gibi olacaksın, ablan gibi olacaksın”. Bazen de “büyüyemezsen okula almazlar seni, küçük kalınca sana gülerler” gibi daha vahim cümleler sarfedilebiliyor. Bu sözler bazı çocuklar için işe yarar gibi görünse de ruh sağlıklarını olumsuz yönde etkilemektedir. Bizim istediğimiz ise hem beden sağlığı hem de ruh sağlığı yerinde olan mutlu çocuklar yetiştirmektir.


Yemek yeme vakitlerini işkence zamanı olarak görmek yerine çocuğunuzla eğleneceğiniz bir vakit olarak görmek önemlidir. Böylece yemek yenirken anne ile çocuk arasında iyi bir ilişki kurabileceği ortam da oluşmuş olur. Örneğin, beraber yemekler yapabilir sonrasında tadına birlikte bakabilirsiniz. Hiç denemediği halde yemediği yemekler için bu iyi bir fırsat olabilir.


Ödül, ailelerin sıklıkla başvurduğu bir yöntemdir. Yemeğini yemesi karşılığında bir yiyecek, oyuncak, gezi veya çocuğun herhangi istediği bir şey teklif edilmektedir. Sonuç iki tarafından lehine gibi görünse de öyle değildir. Çünkü çocuk zamanla her yemek karşılığında bir ödül ya da oyun beklemeye başlamaktadır. Her zaman şartların el vermemesi halinde de bu durum bir kaosa dönüşebilmektedir. Dolayısıyla kısa vadeli günü kurtaran çözümler bulmak yerine uzun vadeli daha sağlıklı adımlarla çocuğun beslenmesini sağlamak en önemli amacımız olmalıdır.


ÖNERİLER

*Yemeğini küçük porsiyonlar halinde sunmalı, isterse tekrar verebilirsiniz.
*Yemeği reddettiğinde problem etmeyin, diğer öğünde acıkıp yiyecektir.
*Yemek yemediğinde sizi sevmediğini iddia etmekten ve yemediği takdirde onu sevmeyeceğinizi söylemekten kaçınmalısınız.
*Yemek konusunda inatlaşmak yerine iki seçenek sunup birini seçmesine izin vermelisiniz. Örneğin akşam ne yemek istersin demek yerine pırasa mı ıspanak mı yemek istersin? diye sorabilirsiniz.
*Çocuğun kendi başına yemesine izin vermelisiniz.
*Yemeğini yemesi karşılığında rüşvet, ödül gibi yöntemlerden kaçınmalısınız.
*Başka arkadaşlarıyla kıyaslamaktan kaçınmalısınız.
*İlk defa deneyeceği yemekler için ısrar edilmemeli, biraz zaman tanımalısınız.
*Yemeği televizyon, bilgisayar karşısında değil sofrada yemesi öğretilmeli ve ona örnek olmalısınız.
*ve KESİNLİKLE yemek yemeye zorlanmamalı, baskı yapmamalı ve ısrar etmemelisiniz.

Sevgiyle ve mutlulukla kalın...


Psk.Büşra BÖREKÇİ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklar ve Yemek Yeme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Büşra BÖREKÇİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ'nin Yazıları
► Duygusal Yemek Yeme Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Aşırı Yemek Yeme Nedir? Abdullah ÖZER
► Çocukta Yemek Yeme Sorunları Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER
► Çocuklarda Yemek Yeme Sorunu Psk.Emine ÖZDEMİR
► Çocuklarda Yemek Yeme Sorunları Psk.Kemale GÜNHAN
► Çocuklarda Yemek Yeme Sorunu Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocuklar ve Yemek Yeme' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ceza mı? Disiplin mi? Ekim 2018
► Tuvalet Eğitimi Aralık 2017
◊ Çok Ödev Az Zaman Temmuz 2019
◊ Kızgın Çocuk Kasım 2018
◊ Doktor Korkusu Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:00
Top