2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadın Kanserleri ve Kanserden Korunma Yolları
MAKALE #8830 © Yazan Op.Dr.Furkan KAYABAŞOĞLU | Yayın Nisan 2012 | 4,451 Okuyucu
KADIN KANSERLERİ VE KORUNMA YOLLARI

MEME KANSERİ

Meme kanseri kadınlardaki en sık görülen kanserler tiplerinden biridir. Hayatı boyunca her sekiz kadından biri meme kanserine yakalanmaktadır. Özellikle genetik yatkınlığı ve aile Hikayesi bulunan, hormonal dengesizlikler saptanan hastalar daha yüksek risk altındadır.

Meme kanserinden korunmak için yapılması gereken ilk basamaktaki önlem, kadınların kendi kendilerini aylık periyotlarla muayene etmeleridir. Bu muayenelerde saptanacak memede şekil bozuklukları ve ele gelen kitle bulgusu hastanın erken tanı almasını sağlayabilmektedir.

Ancak bilimsel çalışmalar göstermiştir ki, mammografi taraması ile meme kanseri tanısı, elle muayeneden yaklaşık iki yıl öncesinde konabilmektedir. Bu nedenle toplumda 40 yaşından itibaren, meme kanserini erken evrede yakalamak amacıyla yıllık mammografi takibi yapılmalıdır. Aile hikayesi olan, daha önce riski arttıran bir hastalık tespit edilen hastalarda takibe başlama yaşı hekim önerilerine göre kişiselleştirilmelidir.

RAHİM AĞZI KANSERİ

Rahim ağzından gelişen kanserler her yıl dünyada pek çok kadının hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Rahim ağzı kanserini oluşumu yıllar süren bir sürecin sonucudur. Kanser tarama programları kolayca yakalanabilecek bu kanser türü, ortaya çıktığında son derece ölümcül seyretmektedir.

Human Papilloma Virüs (HPV) virüs rahim ağzı kanserinin bilinen en önemli nedenidir. Human Papilloma Virüs (HPV)aşıları ile rahim ağzı kanserine neden olan enfeksiyonların önüne geçilmesi ve rahim ağzı kanseri gelişimi önlenebilmektedir.

Pap-smear adı verilen tarama ile rahim ağzı kanseri, düzenli takip edilen bir hasta için korkulu rüya olmaktan çıkmıştır. Bu tarama, rahim ağzından dökülen hücrelerin bir fırça yardımı ile toplanılarak, cam üzerine yayılması, ardından mikroskop ile bu hücrelerin incelenmesi mantığına dayanır. Tamamen ağrısız ve kanamasız olan bu yıllık tarama yöntemi ile rahim ağzı kanserinden daha oluşmadan, ilk basamaklarda şüphelenilebilir.

Kolposkopi, pap-smear taramasında şüpheli lezyonlar saptanan hastalarda uygulanan kesin tanının konulmasını sağlayan bir işlemdir. Kolposkopide, normal jinekolojik muayene sırasında çıplak gözle izlenebilen rahim ağzının, mikroskop benzeri özel bir büyüteç yardımı ile, daha büyük, net ve detaylı şekilde incelenmektedir. Böylece şüpheli alanlarda biyopsi alınarak kesin patolojik tanı konulabilir.


Kolposkopi işlemi ağrısız bir prosedürdür. Uygulama sırasında normal jinekolojik muayeneden farklı bir işlem yapılmaz. Sadece kolposkop adı verilen büyütme özelliği olan kamera ile rahim ağzı kayıt edilerek ekrandan patolojik alanlar tespit edilir.Kolposkopi sırasında genel anestezi gerektirmediği için hasta da işlemi seyredebilmektedir.

Human Papilloma Virüs (HPV) gerçeği ve aşısı

Human Papilloma Virüs (HPV)virüsü ve aşısı, son yıllarda, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça gündemdedir. Human Papilloma Virüs (HPV), yüzden fazla değişik türü bulunan ve bazı türleri cinsel yolla bulaşarak hem kadınlarda, hem de erkeklerde genital siğiller başta olmak üzere rahim ağzı, penis, anüs, nazofarinks (boğaz) gibi bazı vücut bölgelerinde kansere neden olabilen bir virüstür. Özellikle yüksek riskli grup sayılan Human Papilloma Virüs (HPV) tip-16 ve tip-18, rahim ağzı kanserlerinin yaklaşık%70'inden sorumludur. Kanser açısından daha düşük riskli grupta yer alan Human Papilloma Virüs (HPV) tip-6 ve tip-11 ise genital siğillerin %90'ının altında yatan nedendir.

Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonlarını etkin bir şekilde engelleyecek bir aşının üretilmesi 2000'li yıllarda gerçekleşmiştir. Ülkemizde ise Nisan 2007yılından itibaren Human Papilloma Virüs (HPV) aşıları kullanılmaktadır. Aşı,yüzlerce Human Papilloma Virüs (HPV) tipine karşın etkili olmamakla birlikte,kanser açısından yüksek riskli tiplere karşı koruyucudur, böylece rahim ağzı kanser olma ihtimalini azaltmaktadır. Ancak bilinmelidir ki, koruyucu özelliğine rağmen Human Papilloma Virüs (HPV) aşıları tedavi edici özelliğe sahip değildir. Bu nedenle aşı, Human Papilloma Virüs (HPV) yüksek riskli tipleri ile daha önceden karşılaşmamış hastalara uygulanmalıdır, bu şekilde koruyuculuğu %100’e yakındır.

Human Papilloma Virüs (HPV) aşısı altı aylık süreçte üç doz şeklinde uygulanmaktadır. Gebelikte Human PapillomaVirüs (HPV) aşısı uygulaması önerilmemekle birlikte, her hangi bir olumsuz etkisi de bildirilmemiştir. Human Papilloma Virüs (HPV) aşılaması sonrası hastaların, yine de, rahim ağzı kanseri taraması için pap-smear takiplerinin yapılması önerilmektedir.

RAHİM VE YUMURTALIK KANSERİ

Rahim kanserleri sıklıkla rahimde bebeğin geliştiği, adet dönemlerinde kanamanın oluştuğu “endometrium” adı verilen katmandan kaynaklanmaktadır. Toplumda sık görülmesine rağmen rahim kanseri çok erken evrede vajinal kanamaya neden olduğu için sıklıkla vücuda yayılmadan yakalanabilmektedir. Dolayısı ile düzensiz kanamaları gelişen, hekim kontrollerini aksatmayan bir hastada rahim kanseri tanısının konulması gecikmeyecek, tedavi ile hastalık tamamen iyileştirilebilecektir.

Yumurtalık kanserleri ise sinsi başlangıçlı ve sıklıkla belirti vermeden son evreye kadar ilerleyen kanserlerdir. Rahim kanserinin aksine yumurtalık kanseri daha seyrek ancak çok daha ölümcüldür. Sinsi ve belirti vermeden ilerleyen yumurtalık kanserinden korunmada, hastalar şikayetleri olmasa bile, düzenli ultrasonografi takiplerine alınmalı, bazı kandaki belirteçler ile taranmalıdır. Ancak bu sayede oluşacak yumurtalık kanserleri ölümcül ileri evrelere ulaşmadan tanınarak tedavi edilebilirler.

KANSERDEN KORUNMA PROGRAMI

Kanser hiç kuşkusuz çağımızın en büyük sağlık problemi… Geçmişte olduğu gibi, yakın gelecekte de kanser toplum sağlığındaki önemini koruyacak gibi gözükmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesinin araştırmaları, 2030’lu yıllarda kanser görülme sıklığının iki misli artacağını göstermektedir.

Pek çoğumuzun kanserin nasıl bir tehdit olduğunun farkında olmasına rağmen, çok azımız bu duruma önlem almaktadır. Gerek günlük yaşamımızın yoğunluğu, gerekse sağlık kayıt sisteminin yetersizliği nedeniyle ülkemizde gerçekten bir kanser tarama programına dahil olabilen insan sayısı son derece azdır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadın Kanserleri ve Kanserden Korunma Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Furkan KAYABAŞOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Furkan KAYABAŞOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Furkan KAYABAŞOĞLU Fotoğraf
Op.Dr.Furkan KAYABAŞOĞLU
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Furkan KAYABAŞOĞLU'nun Makaleleri
► Kadın Kanserleri Önlenebilir mi? Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Tiroid Kanserleri Prof.Dr.Gürcan KISAKOL
► Deri Kanserleri Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Yumurtalık (Over) Kanserleri Prof.Dr.Alparslan BAKSU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kadın Kanserleri ve Kanserden Korunma Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:03
Top