2007'den Bugüne 92,769 Tavsiye, 28,308 Uzman ve 20,056 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşamın Anlamı
MAKALE #8854 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Nisan 2012 | 6,633 Okuyucu
YAŞAMIN ANLAMI

Yaşamın anlamı, insanın mutlu olmasında yatar. Mutlu olmak kişiye özgü bir durumdur. Her insanı mutlu eden durumlar farklıdır. Çünkü her birey, etrafındaki nesneleri, olup biten olayları/durumları gerçeğe uygun olduğu gibi değil de kendileri için taşıdıkları anlama göre algılar, yorumlar ve değerlendirir. Kişi tarafından yorumlanmış gerçek, saf değildir ve kesin doğru olmadığı için de hata ve yanılgılarla doludur.

“Yaşamın anlamı nedir diye” sorulduğunda kişiler buna cevap vermekte zorlanır ya da cevap veremez. Çünkü yaşamın anlamının ne olduğu her zaman sorgulanacak bir şey değildir. Kişi genellikle bir sorunla karşılaştığında bu soru aklına gelir ve kendi kendine sorar? Yaşamın anlamı ne? Ne anlamı var ki yaşamın? Ben niçin yaşıyorum? Yaşıyorum da ne oluyor? gibi. Bu yaşamın anlamını aramak değil, yaşama isyan etmektir. Bundan da anlaşılacağı üzere insanlar bir engelle, bir sorunla, bir aksilikle karşılaşmadıkları sürece yaşamın anlamını sözcüklere dökerek sorgulamazlar. Bunu davranışlarıyla yapmaya çalışırlar. Genelde insanların sözleri ve davranışları uyumluluk gösterir. Bütün davranışların temelini insanın dünyaya ve kendine ilişkin görüşü oluşturur. Bu aynı zamanda yaşamın anlamının inan sayısı kadar olduğunun da göstergesidir.
Bir insanın yaşamı süresince gerçekleştirmek zorunda olduğu görevleri vardır. Bunlardan biri içinde bulunduğu çevrede var olan koşullarda ruhsal ve bedensel gelişimini tamamlamak için çaba sarf etmesidir. Bu çabayı sarf ederken rastgele bir tutum yerine çevresel koşullara uygun plan, program yapmak önemlidir. Bunun yanı sıra ruhsal ve bedensel gelişimin tamamlanması için yeteneklerin de ortaya konması ve bu çabanın sürekli olması gerekir.

Görevlerden ikincisi, diğer insanlarla sağlıklı ilişkileri kurmaktır. Sağlıklı ilişkiler ancak diğer insanlarla işbirliğine girerek, onlarla uyum içinde yaşayarak olur. Hiçbir canlı kendisini çevresinden soyutlayarak yaşamın tadını çıkaramaz, ulaşmak istediği hedeflere tek başına ulaşamaz, Bu yüzden de diğer insanlara bağlılık geliştirir.
Üçüncü görev ise kadın ve erkeğin bireyin ve toplumun varlığını sürdürebilmesi için birbirini sevmesi ve evlenmesidir. Birbirini seven ve evlenen bireyler mutlu bir toplumun oluşmasına katkıda bulunur. Bireyin bu görevden kaçmaması gerekir.
Bu üç görev de birbirine bağlı olarak gerçekleşir. Çevrenin bire sunduğu koşullar doğrultusunda yeteneklerini kullanarak ruhsal ve fiziksel gelişimini tamamlayan birey, etrafındaki insanlarla iyi ilişkiler kurar, onlarla işbirliğine girer, sağlıklı ilişkiler kuran birey sever ve sevilir, evlenir, sevginin hüküm sürdüğü bir ailede mutlu çocuklar yetiştirir.
Bu üç görev aynı zamanda üç de sorun demektir. Bu sorunlardan birincisi bireyin çevresel koşullara bağlı olarak ayakta kalabilmesi için nasıl bir yol izleyebileceği, kendisine nasıl bir uğraş bulabileceği; ikincisi insanlarla işbirliğine girebilmesi için insanlar arasında nasıl yer edineceği; üçüncüsü ise insanlığın devam etmesinin cinsel yaşama bağlı olduğunu kabul ederek, cinsel yaşamını nasıl sürdüreceğidir. İnsanların bu sorulara verdikleri cevaplar, aynı zamanda yaşamın anlamının ne olduğuna ilişkin görüşleridir de. Örneğin iki insan ele alalım. Bunlardan birinin çevresinin kendisine sunduğu imkanları kullanmadığını, imkanların yetersizliğinden yakındığını, insanlarla bir araya gelmenin kendisine sıkıntı verdiğini ve yalnız kalmayı tercih ettiğini, doyumsuz bir cinsel yaşantısı olduğunu düşünelim. Diğerinin ise tam tersi olduğunu, yani çevresinin kendisine sunduğu imkanlardan en üst düzeyde yararlandığını, çevresindeki insanlarla işbirliğine dayalı sağlıklı ilişkiler kurduğunu ve sürdürdüğünü, kendisine ve eşine doyum veren bir cinsel yaşantısı olduğunu düşünelim.

Birinci örneğe göre yaşamın anlamı, kimseye kendini ezdirmeden, kimsenin kendisini incitmesine izin vermeden, kendi dünyasında yalnız başına yaşamak olacaktır. Bu insanların yaşama verdikleri anlam kişiseldir. Ulaştığı amaçlarından yalnızca kendileri faydalanır; kazandıkları zaferin yalnızca kendilerine faydası vardır.
İkinci örnekte yer alan kişi için ise yaşamın anlamı, insanlarla iyi ilişkiler kurmak, onlara ilgi göstermek, evrenin bir parçası olduğunu hissetmek ve insanlık yararına çalışmaktır. Ayrıca aile kurmakla kalmayıp, eşine ve çocuklarına ilgi göstermek, aile hayatını zenginleştirmeye çalışmaktır.

Yaşamın gerçek anlamı başkaları için başkaları için yararlı şeyler yapmaktır. Bu gerçek ile yaşamlarına anlam ve yön veren insanlar dünyada hep var olmuşlardır. Bunlara göre yaşamın amacı bütün insanlara ilgiyle kucak açmak ve sevgiyi geliştirmektir. Yaşamı burada söz edilen durumların tam tersi bir şekilde anlamlandıranlar da vardır.
Yaşama verilen anlamı bireyin dünyaya geliş biçimi, yetiştirilmesinde ailesi tarafından izlenen yol, kullanılan yöntem belirler. Örneğin, fiziksel bir sıkıntıyla dünyaya gelen, erken çocukluk döneminde sağlık problemleri yaşayan, güçsüz kalan, ailesi tarafından şımartıldığı için kendisini dünyanın merkezi zanneden, ailesi tarafından ihmal edildiği için sevgiyi tadamamış bireylerin yaşama verdikleri anlam insanlara faydalı olmak, onlara sevgi ve ilgi vermek olmaz.

Anlaşılacağı üzere yaşamın anlamı kişiye göre değişen bir şeydir. Her birey için farklıdır. Yaşamın anlamlı kılınması için her bireyde olması gereken çevrenin olanaklarından yararlanarak ruhsal ve fiziksel gelişimi tamamlamak, çevresindekilerle sağlıklı ilişkiler kurmak ve sağlıklı/mutlu çocuklar yetiştirmek için aile kavramına önem vermek gibi ortak özellikler vardır. İnsanlar ömürleri boyunca yaşamın anlamını ararlar, önemli olan yaşamın anlamını aramak değil; yaşamı anlamlı kılmaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaşamın Anlamı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Hayatın Anlamı Psk.Beria Bilge ŞENER
► Kaygılarımızın Anlamı Psk.Dnş.Özlem ATA
► Bu Günün Anlamı ve Değeri Psk.Beria Bilge ŞENER
► Acılar ve Hayatın Anlamı Psk.Bengisu Nehir AYDIN
► Hayatın Anlamı Nedir? Psk.Nur GEZEK
► Annem ve Ben Yada Hayatın Anlamı Psk.Sinem MALKOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,056 uzman makalesi arasında 'Yaşamın Anlamı' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:15
Top