2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kuru İğneleme (Dry Needling) Tedavisi
MAKALE #8879 © Yazan Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU | Yayın Nisan 2012 | 16,532 Okuyucu
KURU İĞNELEME (DRY NEEDLİNG) TEDAVİSİ

Kuru iğneleme tedavi yöntemi bir tetik nokta diğer bir deyişle triger point tedavi yöntemidir.Kısaca triger point yani tetik noktadan bahsedecek olursak; Tetik nokta kavramı 150 yıldan beri bilinmektedir. Yansıyan veya yer değiştirmiş ağrı kavramı 1938 den beri bilinmektedir.. 1843 de Frorieb “ağrılı ve gergin kas bandı” terimini kullanmıştır. Adler 1900 de” yansıyan ağrıdan” bahsetmektedir. “Miyogelose” kelimesi 1931 de M Lange tarafından ilk olarak kullanılmıştır. Tetik nokta ağrıları oldukça yaygındır. Klinik klinik doktor doktor dolaşan pek çok hastanın sorunlarına kaynaklık eden gerçek neden miyofasiyal aktif hale gelmiş olan tetik noktalardır. Maalesef bu durum pek çok hekim tarafından bilinmediğinde veya bunun muayene edid tanı konulmadığından hastalar yıllarca boşu boşuna ağrı kesici ve antideprasyon kullanmak zorunda kalmaktadırlar. İlaç kullanımıma rağmen iyileşmeyen bu hastalar bir de ilaçların neden olduğu yan etkileri çekmek zorunda kalıyorlar. Bebek ve çocuklarda dahi görülebilir. Vücuttaki 200 çift kasın herhangi birinde gelişip rahatsızlık yaratabilir.


Triger point tedavisi,manuel tedaviden gelen miyofasiyal (Myofascial) rahatlatma tekniğidir.

Tetik Nokta Tedavisi veya Miyofasiyal Nokta Tedavisi, Nöromüsküler Teknik (Neuromuscular Technique - NMT) olarak da adlandırılmaktadır. NMT, kas liflerindeki sıkışmış, kasılmış bağları ve düğümleri yaratan noktaları rahatlatır. Bu liflere iletilen sinir dürtüleri, sürekli olarak uyarılır. Manuel rahatlatma (releasing) teknikleri yoluyla, bu nokta alanlar çözülür.

Rahatlatılmayan tetik noktaları kişinin hareket kapasitesini kısıtlar, kasları zayıflatır ve vücudun başka yerlerinde beliren ağrılara sebep olur. Görünen tetik noktalarının yüzde sekseni, vücudun akupunktur noktaları ile çakışmaktadır.

Kuru iğneleme kas spazmlarının tedavisinde kullanılan önemli bir tedavi metodudur..
Kuru iğnelemenin terapötik etkisi, tetik noktaların mekanik olarak hasarlanmasına
bağlıdır. Tetik noktanın iğnelenmesinden hemen sonra oluşan analjeziye "iğne etkisi"denir.

KURU İĞNELEME TEKNİĞİ UYGULAMASI


Kuru iğneleme tekniği oldukça basit bir yöntemdir.Paslanmaz çelikten ve oldukça ince akupunktur iğneleri kullanılır (30 gauge veya daha ince, 1 veya 2 inch uzunluğunda).İnce iğneler tek bir kas içindeki fasiküllere birkaç milimetre aralıklarla multipl insersiyona izin verir.İnce iğeleme esnasında penetre edilen dokunun tipi de tahmin edilebilir.İğne normal bir kasa girdiğinde hafif bir dirençle karşılaşır, spasm olan bir kasın içine girerse biraz daha fazla dirençle karşılaşır ve spazm tarafından tutulur. Fibrotik bir dokunun içine girerse daha da artmış bir dirençle karşılaşır ve yoğun bir efor gerektirebilir.

Spazm gelişmiş bir kasa girildiğinde kasta fasikülasyon, arkasından da kasta
gevşeme görülür.Çözülmeyen spazmlar iğneyi tutar (iğne geri çekilirken bu rahatlıkla hissedilir).Bu şekilde tutulan iğneyi bir süre daha kasın içinde bırakmak (10-20 dakika) genellikle kasın gevşeyerek iğneyi bırakmasını ( iğnenin kas içinden kolayca geri çekilebilmesini) sağlar.En iyi sonuç gergin bantlar içindeki hassas ve ağrılı noktalara girilmesi ile alınır.İğnenin kas içinde tutulmaması ağrının nedeninin kas kısalması olmadığını ve bu tedaviye cevap vermeyeciğini gösterir.

Kuru iğneleme kontrendikasyonları arasında erken gebelik, lokal enfeksiyon,
kanama diatezi oluşturan hastalıklar sayılabilir.

SIKÇA SORULAN SORULAR:


1) Kuru iğneleme nerelerde uygulanır?

Akut uygulamalarda oluşan kas spazmını gidermeye çalışılır,İğneleme direkt olarak deri bölgesine uygulanır,Özellikle ağrı kesici kullanamayan hastalarda önemli etkileri olmaktadır.

Kronik vakalarda iseKas içindeki TrP’ler,Skar dokular,Zayıf kaslar,
Medulla spinalis yaralanmaları,Spastisite


2)İğneleme hangi bölgelere yapılır?
Deri
Superficial fasia
Derin fasia
Kaslar
Tendon
Ligament
Kemik (periost)

3) İğneleme hangi bölgelere yapılmaz?

Arter ve venler üzerine yapılmaz,
İstesenizde sinire batırmanız kolay bir işlem değildir

4)Uygulama sayısı ve süresi ne kadardır?

TrP’in içine sokup çıkartılacağı gibi, 2 saate kadar tutulabilir. Ortalama olarak 10 – 15 dk yeterli olabilir. İğne diplerinde inflamasyonu görmek yeterli olacaktır.

Aynı bölgeye 3 günde bir uygulama yapılır. Tedavi ortalama 5 seanstan oluşmaktadır.

5)Kullanılan iğnelerin özellikleri nedir?Ağrılı bir yöntem midir?

Japon ve çin tipi acupunktur iğneleri bulunmaktadır ( Japon iğneleri daha uzun ve keskin),Superfacial uygulamalar için 13 – 25 mm uzunlukta ve 0.22 – 0.30 mm kalınlıkta iğneler kullanılır,50 mm ve üstündeki iğnelerin kalınlığı en az 0.35 mm olması gerekir.Kullandığımız iğneler paslanmaz çeliktir,

Altın ve gümüş iğneler genellikle enerjetik özellikleri nedeniyle kullanılmaktadır,
Bronz veya bakır iğnelerin statik etkiside bilinmektedir.Uygulama esnasında ve sonrası 24 saat içinde ağrılı bir süreç olabilir; bu ağrı vücudun reaksiyonu olarak görülmeli ve geçici bir ağrı olduğu unutulmamalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kuru İğneleme (Dry Needling) Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İsmail SARAÇOĞLU Fotoğraf
Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU
Kütahya
Doktor Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU'nun Yazıları
► Kuru İğneleme (Dry Needling) Fzt.Sedat BAYRAK
► Kuru İğneleme(Dry Needling) Nedir? Fzt.Deniz İŞÇİ
► Kuru İğne Tedavisi Nedir? Fzt.Akın ÖZKAHYA
► Ağrı Tedavisinde Kuru İğne Tedavisi Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kuru İğneleme (Dry Needling) Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Düzgün Duruş: Postür Nisan 2012
► Klinik Pilates Nisan 2012
◊ Klinik Bantlama Nisan 2012
◊ Manuel Terapi Nisan 2012
◊ Kuru İğneleme Nisan 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:37
Top