2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okumak Beyni Geliştiriyor. Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Neden Kazandırılmalı?
MAKALE #8884 © Yazan Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA | Yayın Nisan 2012 | 10,511 Okuyucu
OKUMAK BEYNİ GELİŞTİRİYOR.

Beyin: Vücudumuzda olup biten her şeyin denetleyicisi ve yönlendiricisidir. Öğrenmenin merkezidir. Anne karnında 3. Haftada gelişmeye başlar ve bu gelişim ömür boyu sürer. Beyin bir organ olarak uyaranlarla beslenince gelişen beslenmediğinde de körelen bir yapıya sahiptir. İki yarım küre ve farklı bölmelerden oluşur. Görevleri farklı olmakla birlikte eşgüdüm halinde çalışır.

Başlığımızla ilgili kısmını kısaca anlatacak olursak:

Sol yarım küre: Sayılarla sözcüklerle ilgilenen analiz eden mantıklı taraf iken, sağ yarım küre resimlerle ilgilenen, sezgisel düşünen duygusal yandır. Konuşurken ke ke kekeleme de olduğu gibi şarkı söylerken akıcı olmanın nedeni, müziği daha çok sağ yarım küre, konuşmanın ise sol yarım küreyle alakalı olmasıdır.


Sol yarımkürenin kısa hafızasında bir defada 7+-2 bilgi tutulurken sağ yarım küre bir defada milyonlarca bilgiyi resimli hafızada tutabilir. Her iki yarımküreyi etkin şekilde kullanmak hafızayı, yaratıcı zekayı ve zekanın kalitesini geliştirir.

Kitap okurken sözcüklerle ilgili sol yarımküre, resimlerle ilgili sağ yarımküre aynı anda çalışarak beyni geliştiriyor. Siz bu satırlarda gözleriniz beyaz sayfadaki siyah yazıları izleyerek okumaya devam ederken, Bir tatil zamanında… altın sarısı Sımsıcak kumsalda Rengarenk şemsiyeler altında güneşlenenleri, denizin serin sularında yüzenleri, hoş seslerle oynayan çocukları ağarlayan sahili çevreleyen çam ağaçlarının yeşilliğine bakarken kokusunu duyumsayabilirsiniz... Çam kokusunu, denizin dinginliğiyle birleştirerek maviliğinde beyaz köpüklerinin, çakıl taşlarına yumaşacık dokunuşun sesini duyabilirsiniz...Bu görüntülerden duygularımızı ve gözlerimi tekrar italik olmayan yazıya döndüğümüzü fark ederek yaziyı okurken imgeler dünyasında bir yolculuğa çıktığımız anlayabiliriz.Bu italik yazılan kısımda olduğu gibi yazıyı okurken o sahili hayal etmek, Beynimizde her iki yarımküreyi aynı anda çalıştırdığı için iki yarımküreyi birbirine bağlayan bağ(corpus callosum) daha da gelişip güçleniyor.
Biz okurken Beyin: Yazıları çözen retinadaki yolları, harfleri sese dönüştüren fonolojik yolu, kelimenin ne anlama geldiğini bulmak için sözlüğe başvuran leksikal yol gibi, bir çok yolu aynı anda kullanarak ve işlemi aynı anda yaparak, bağlantılarını geliştiriyor. Bu Yollar: Zamanı geldiğinde yaşamda diğer ihtiyaçları karşılamak içinde kullanılacaktır. 2012 YGS de kitap okuma alışkanlığı olan çocukların uzun paragraf sorularının üstesinden gelmeleri daha kolay oldu. Bilim sanat okulu seçmeleri için uygulanan kabiliyet testlerinde, kelime hazinesi ve dil becerisi de ölçülüyor. Kitap okuyanlar tabi ki bu konuda daha şanslı oluyor. Çünkü en basit bir çocuk masalında bile geçen sözcük sayısı tv da geçenlerden daha fazla.

Carnegie Mellon Üniversitesi Bilişsel Beyin Görüntüleme Merkezi araştırmalarında 8- 12 yaşlardaki çocuklarda okumanın Beyin üzerindeki etkileri araştırıldı. Araştırmanın sonunda okuması yüksek çocuklara oranla okuması düşük çocukların Beyinlerindeki gri maddenin(iletişim yolları) az olduğu görüntülendi. Diğer ders yılında, okuması zayıf çocuklar 100 saatlik bir okuma eğitimine alındı. Bu çocukların okuma yeteneklerinin geliştiği tespit edildi. Aynı zamanda FMR larda beyin dokularının değiştiği ve geliştiği ortaya çıktı. Duygusal bilişsel sezgisel gelişime katkı sağlamakla birlikte okuma eyleminin kendisi, beyinde yapısal değişikliklere neden oluyor. Dolayısıyla çocuklar tercih sizin, Anne babalar: Çocuklarımıza verebileceğimiz en iyi hediyelerden bırakacağımız en iyi miraslardan biri okuma alışkanlığı kazandırmaktır. Size müjde Beyin her yaşta gelişiyor, çocuklarımızla bu mirası ortak kullanalım biz de okuyalım.

Mahmut KIZILBOĞA
Psikolojik Danışman-Eğitimci
Aile ve evlilik danışmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okumak Beyni Geliştiriyor. Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Neden Kazandırılmalı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mahmut KIZILBOĞA Fotoğraf
Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA
İçel (Mersin)
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi58 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA'nın Yazıları
► Çocukta Okuma Alışkanlığı Psk.Barış ÜLKÜMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Okumak Beyni Geliştiriyor. Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Neden Kazandırılmalı?' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon Nedir? PDF Aralık 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:17
Top