2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk ve İnternet
MAKALE #8896 © Yazan Psk.Çisem İLHAN | Yayın Nisan 2012 | 4,448 Okuyucu
Son birkaç yıldır bilgisayar ve internet kavramları hayatımızın içine o kadar çok yerleşti ki, günümüzde hemen herkesin işinin yanı sıra evlerinde de bilgisayarları var. Hatta laptop kullanımının başlamasıyla da evlerdeki bilgisayar sayısı da artışgösterdi. Henüz ilkokul çağındaki çocukların bile kendi odalarında kendilerine ait bilgisayarları bulunuyor. Bilgisayar oyunlarının çoğalması, internet bağlantılarının yaygınlaşmasıyla, istenilen her bilgiye rahatlıkla ulaşılan çağımızda, internet amacına yönelik kullanıldığında yaşamı ciddi ölçüde kolaylaştırıyor. Ancak henüz büyüme çağındaki çocukların her zaman bunu en doğru şekilde kullandıkları söylenemez. İnternet üzerinde yararlı siteler gibi, çocukların ruhsal ve düşünsel dünyalarına zarar verebilecek yayınların sayısıda azımsanmayacak kadar çok. Hem bu kadar yararlı hem de ciddi anlamda zararlıolabilecek olan bilgisayar ve internet kavramlarının çocuklarımızın yaşamındaki yeri ne olmalı? Çocuğumuza bilgisayarı doğru kullanma bilincini nasıl veririz? Bilgisayarın çocuk üstündeki olumlu ve olumsuz etkileri nelerdir?

BİLGİSAYAR VE İNTERNET DÜNYASININ ÇOCUK YAŞAMINA ETKİLERİ

Günümüzde internetin yalnızca sohbet, oyun ve nette gezinti amacıyla kullanılması anne babaların çocuklarıyla ilgili endişeleri arasına girmeye başladı. “Çocuğum eve geldiği gibi bilgisayar başına oturuyor, bizi unutuyor, artık bizimle eskisi gibi konuşmuyor, yemeğini bile bilgisayar başında yiyor.”Sözleri ebeveynler tarafından sıkça kullanılır oldu. Çok iyi bilinmelidir ki, çocuğun yaşamına olumsuz etkide bulunan, bilgisayar kullanmak ya da internetten faydalanmak değildir. Olumsuz etki ancak çocuğun bilgisayarı, interneti ya da sohbet gibi iletişim araçlarını yanlış kullanması sonucu oluşur. Yanlış kullanım : internet kullanımının süresi ve sıklığından doğar. Eğer bilgisayar başında geçirilen zaman, çocuğun yaşamında bazı güçlükler yaşamasına, örneğin derslerinde başarısız olmasına, sosyal yaşamdan uzaklaşmasına neden oluyorsa, bu durumda bilgisayar başında çok fazla zaman geçirildiği düşünülebilir. Özellikle internet cafelerin de yaygınlaşmasıyla evde internet imkânı olmayan, bu nedenle akın akın cafeleri doldurduğunu gördüğümüz çocuklarımız; okuldan çıktıkları gibi cafelere koşmakta, zamanlarının çoğunu internette chat yaparak, vb. geçirmektedirler.


İNTERNETİN YANLIŞ KULLANIMININ ÇOCUKLAR AÇISINDAN ZARARLARI


Çocukların %10’u interneti araştırma amaçlı kullanırken, diğerlerinin sohbet, oyun ve vakit geçirmek için web sitelerinde zaman öldürdükleri ne yazık ki acı bir gerçek. Çocukların, sohbet etmek, online oyunlar oynamak ya da ruh sağlıkları açısından zararlıolabilecek bazı sitelere girmek amacıyla kullandıkları bilgisayar, ebeveynler için kabus olmaya başladı. Ancak çocukların neden bu tip sanal tatminlere ihtiyaç duyduklarını hiç düşündünüz mü? Ya da bunların çocuğa vereceği zararları?Onların iç dünyalarını anlamak ve bu sorunlara kalıcı çözümler bulmak için öncelikle çocukların bu davranışlarının temeline inmek oldukça önemli.


ÇOCUKLAR CHAT YAPMAYI NEDEN SEVİYOR? ( msn , icq, yonja vs. )


Bu haberleşme tipleri, onların iletişim kurmalarında kolaylık sağlıyor. Chat, günlük yaşamda kolay iletişim kuramayan çocuk ya da gençlere iletişim ve bir çok kişiyle tanışma olanağı sunuyor. Sanal ortamda bireyler kendilerini daha kolay ifade edebiliyorlar; dolayısıyla günlük yaşamda kendilerini ifade etmekte güçlük çekenler bile sanal ortamda, kendileri veya başkaları ya da tanınmak istedikleri gibi olabiliyorlar. Bu nedenle çocuklar tanımadıkları insanlarla sohbet ettiklerinde ne de olsa sanal bir ortam diyerek yalan söyleyebiliyor, kendilerini farklı şekilde tanıtabiliyor, kimlikleriyle ilgili yanlış bilgiler verebiliyor. Sonuç olarak kişilik gelimlerinin oluştuğu dönemlerde bu tür asılsız sunumlar kimlik gelişimlerini olumsuz etkileyebiliyor. Zamanla oluşturdukları bu hayali kişiliğe bürünme ihtimalleri de ne yazık ki güçleniyor.


ONLINE OYUNLAR


Korkunç yaratıklarla başka korkunç varlıkları öldürdükçe rütbenizin arttığı, arttıkça daha kolay adam öldürebildiğiniz, yalan dolanla başkalarından çaldığınız silahlarla oynanan oyunlar, hırsızlık, adam öldürme gibi davranışları yaptıkça puan kazanılan, suç işlemeye özendiren mafyavari oyunlar saldırganlığı arttırdığı gibi, bu oyunlarda hızlı yükseklem


için çocuklar, silver ve gold gibi paralı üyelikle belli başlı internet risklerinden olan kumara özendiriliyor.


İnternette vakit geçirmek için amaçsız dolaşma:


Pornografik resim, video, ses dosyalarının istenerek veya beklenmeden aniden çocuğun karşısına çıkması, satanizm, intihar, kafa kesme, ameliyat, kadavra inceleme gibi çocukların duygusal gelişimlerini olumsuz etkileyecek içerikler internette bazen açıktan bazen masum isimler ardında çocuklara ulaşabiliyor.


Cafelerde internete girilmesi:


Çocukların bir kısmı evde internet bağlantısı olduğu halde cafelere gitmektedir. Bunun sebebi çocuğun evde aşırı kontrol, baskı ve yasaktan sıkılması olabileceği gibi, internet cafedeki ağ grubuyla birden fazla kişiyle oyun oynamak olabilir. Fakat cafelerin denetimsiz olduğunu düşünürsek çocuklar için sağlıksız bir ortam olduğunu söyleyebiliriz. Orada oluşan gürültü, sigara dumanı, küfürlü konuşmalar çocuğun gelişiminde olumsuz etkilere neden olur.


Kullanımın sıklığı:


Sınırsız bağlantı promosyonlarının arttığı günümüzde, çocuklar internetten düşmediği gibi sosyal hayatlarını ketlemeye başlıyorlar. Kişiliğin gelişmesinde asosyal bir boyut kazanan çocuk ileriki yaşlarda içinde çıkılması zor bir sarmala yakalanıyor. Bazen dışardan gözlemlerimiz sonucu bir çocuğa ne kadar çok internete bağlandığını söylesek bunu inkar edebiliyor ve davranışını çok normal görüp kendini savunabiliyor.


Reklam ve propaganda:


Dezenformasyonun çok yüksek olduğu bu iletişim aracı birden çocuğunuzu nike veya barbie sitelerinde marka bağımlısı haline getirebiliyor.


İNTERNETİN YANLIŞ KULLANIMININ ÇOCUĞA YETİŞKİNLİK DÖNEMİNDE NEDEN OLABİLECEĞİ ZARARLAR

Yalnızlık ve Depresyon


Yapılan araştırmalar sonucu, özellikle ‘chat’in ilk dönemlerde insanlarda geçici bir boşluk meydana getirdiği, sonrasında ise yalnızlık ve depresyonla karşı karşıya bıraktığı tespit edilmiştir. İnternetin yanlış kullanımı, zihinsel kirlenmenin yanında zaman israfı, aile ilişkilerinde yalnızlaşma, duygusal ilişkilerde eşiyle yetinememe, var olan eş yerine daha farklı alternatifler arama ve bulma gibi olumsuzluklara sebep olur.


Yapay ilişkilerin bağları zayıflatması


Sanal sohbetin bir yaşam tarzı haline gelmesi gerçek hayatta adaptasyonu oldukça olumsuz etkilemekte. Suni gündem oluşturur ve gerçekle bağların zayıflamasına neden olur. Kişi gerçek hayatta insanlarla reel iletişime geçmekte çekinceler yaşayabilir. Kendini güvensiz hissedebilir.


Ruh Sağlığını Olumsuz Etkilemesi


İlkel arzular her insanda vardır. Bu arzular sürekli doyum sağlama eğilimindedirler. Karşı cinsi arzulamak ilkel benliğin bir arzusudur. Alt benlikte, kişi karşıcinsi arzular. Onun yanında olmak, onunla iletişime geçmek kişiyi hoşnut eder. Sorumsuzluk ve kurnazlığın alt benliğin hoşlandığı bir başka durumdur. Kişi saldırgan olmak ister. Bu saldırgan içgüdüsünü bazen dijital oyunlarla, bazen sanal odalarda küfrederek deşarj etmeye çalışır. Sanal alemde sanal sohbetler; bu duygulara (cinsellik, saldırganlık ve sorumsuzluk) doyum sağlar. Üst benliğin bu noktada güçsüz olması bu kişide otokontrol kaybına sebep olur.


Asosyalleşmeyi tetiklemesi


Sanal sohbeti, hayatında bir tarz olarak kalıcı hale getiren çocuklarda ilerde gerçeğe karşı bir özgüven probleminin varlığı dikkat çekmektedir. Aslında internet çocuğun zihinsel, sosyal, akademik, dil gelişimine olumlu katkısağlayabilir. Teknolojiyi kullanma, zaman yönetiminde tecrübe, bilgiye ulaşma yollarını kavrama gibi artılar da kazandırabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, yaşam tarzında her şeyi yerli yerinde ve ölçüsünde yapmanın daha faydalı olduğunun hatırlanmasıdır.

Eğer bazıölçülere riayet edecek olursak internetin zararlarını minimuma indirir, faydalarını da nispeten alırız. İnternetten kaçış yok. Ancak kontrol altına alabiliriz.

EBEVEYNLER DİKKAT!

Çocuğun internet bağımlısı olmaması için ebeveynlere düşen görevler nelerdir?


Arkadaşlık ilişkilerini destekleyin


Çocuğunuzun arkadaşlık ilişkilerini desteklemeniz, O’nu, var olan arkadaşlık ilişkilerini sürdürmesi ve yeni arkadaşlık ilişkileri kurması için yüreklendirecek, böylece çocuğunuz bilgisayarda çok uzun ve gereksiz zaman geçirmek yerine
arkadaşlarıile olmayı seçecektir.

Spora yönlendirin


Spor, çocuklar ve gençlerin fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişimleri için son derece gerekli bir aktivitedir. Çocuğunuza uygun bir spor çalışmasıseçebilir ve haftanın 2-3 gününü spor yaparak geçirmesini sağlayabilirsiniz.


Sanal yerine doğal ortam


Çocuklarınızı arkadaşları ile doğal yollardan görüşmeleri için yönlendirebilir, onlara yeni olanaklar yaratabilirsiniz. Yaz kampları, doğa yürüyüşleri, hobiler, spor karşılaşmalarının izlenmesi gibi aktif ve doğal etkinliklere katılmasına yardımcı olabilirsiniz.


Sosyal beceri eğitimi


Çocuklar ve gençler kendi akran grupları içinde iletişim kurmaya özendirilebilir. Eğer çocuk ya da genç iletişim kurmada, iletişimi başlatmada ve sürdürmede güçlük çekiyorsa, sosyal beceri eğitimlerinden faydanılabilir. Bu konuda çocuğunuza, okulunda bulunan psikolojik danışman yardımcı olabilir ya da“Sosyal Beceri Eğitim Grupları” yapan özel psikolojik danışmanlık merkezlerinden yardım alınabilir.


Profesyonel yardım


Bunlarıyaptığınız halde çocuğunuzun giderek bilgisayar oyunlarına, bilgisayarda sohbet etmeye bağımlı bir hale geldiğini gözlüyorsanız ve bu durum çocuğunuzun okul başarısını, sosyal yaşamını olumsuz etkiliyorsa, bir psikologdan yardım alabilirsiniz. İnternet ve bilgisayar; yaşamımızı kolaylaştıran, bilgiye hızlıve pratik bir şekilde ulaşmamızı sağlayan önemli iki unsur ve artık o kadar yaşamımızın içinde bizle yaşar haldeler ki içinde taşıdığı bazı olumsuz unsurlar adına hayatımızdan çıkarmamız da mümkün değil. Dolayısıyla çocuklarımıza da bunları yasaklamamız herhangi bir çözüm oluşturmaz. Ancak çocuğun internet ve bilgisayar merakını kontrol altına alınıp durumun tehlikelişekilde boyutlanmasına engel olmak da çok önemli. Burada büyük görev ise, siz ebeveynlere düşüyor.


Uzm. Klinik Psikolog Çisem İLHAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk ve İnternet" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Çisem İLHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Çisem İLHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Çisem İLHAN'ın Makaleleri
► İnternet Bağımlılığı ve Çocuk Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
► Sosyal Medya, İnternet ve Çocuk Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
► İnternet Bağımlılığı Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU
► En İyi Arkadaşım İnternet Psk.Dnş.H. Burcu TATOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuk ve İnternet' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► A Dan Z Ye Aldatmak Nisan 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:52
Top